Xiaomi Robot Süpürgeler Nasıl Temizlenir?
Elektronik

9 dk okuma

Zeminde dolaşarak süpürgenin alabileceği tüm partikülleri temizleyen Xiaomi robot süpürgeler tek başına hareket kabiliyeti ile güce olan ihtiyacı azaltıyor olsa da cihazları bazı aralıklarda temizlemeniz gerekir. Pratik, kolay ve basit yöntemler ile cihazınızı temizleyebilir ve tam performans ile uzun süre çalışmasını sağlayabilirsiniz. Zeminde oluşan kirleri algılayarak temizleyen robot süpürgenizin hangi aralıklarda ve nasıl temizlenmesi gerektiğine karar veremiyorsanız sorunuzun cevabını yazıda bulabilirsiniz.

Xiaomi Robot Süpürge Neden Temizlenir?

Odanızın büyüklüğünü ve eşyaların konumunu algılayarak düzenli temizlik yapan robot süpürgeler bir toz haznesine sahiptir. Modele göre bu haznenin boyutu değişebilir ve evinizin genişliğine göre temizleme sıklığı değişebilir. Toz haznesi dolu ve doluya çok yakın olduğu zaman cihazın emiş gücü azaldığından en iyi performans için düzenli olarak hazneyi boşaltmak gerekir.

Toz haznesinin yanı sıra yapay zekâ sayesinde algılamaya yarayan sensörler, fırçalar ve diğer aksesuarların da aralıklarla temizlenmesi gerekir. Toz ve kirin yapışarak kalıcı hale gelmesi Xiaomi robot süpürge modelinin performansını azaltabilir. Bunun önüne geçmek için oldukça hassas olan bu parçaları doğru yöntemle, dikkatli bir şekilde temizlemelisiniz.

Fırça başlıklarında biriken kirin sertleşmesi ve sürekli dönmesi yuvayı kenarlara itebilir. Bu durumda dönüş hareketi engellenen süpürge ısınır ve zorlandığı için ses çıkarmaya başlayabilir. Uzun vadede aksatılmış temizlik cihazın parçalarını bozabilir.

Süpürgenin sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi ve uzun ömürlü olması için bakım ve temizlik rutinlerine dikkat etmeniz beklenir. Bu rutinlerin dışında kullanırken bazı ipuçlarını takip ederek Xiaomi robot süpürgenizden daha uzun süre yararlanabilirsiniz. Islak zeminde çalıştırmamak, kablo ve dekor gibi yerde bulunan eşyaları yüksek bir alana koymak temizliğin daha iyi yapılmasını sağlar. Hafızasındaki haritaya sadık olarak hareket eden modeli engellerden uzak tutmak ömrünün uzun olmasına yardım eder.

Xiaomi Robot Süpürge Temizliği Ne Zaman Yapılır?

Her gün çalışmak için programlanan robot süpürgenin haznesi gözünüze küçük geliyor ve sürekli temizlemeniz gerektiğini düşünüyorsanız muhtemelen yanılıyorsunuz. Robot süpürgeler sürekli temizlik yaptığı için evde aşırı tüylü halılar ve evcil hayvan olmadığı sürece sık boşaltılma ihtiyacı duymaz. Evin genişliği, aşırı tozlanması, inşaat hali gibi ekstra bir durum olmadığı sürece toz haznesinin boyutuna göre belirli aralıklarla boşaltmanız yeterlidir. Bu tarz bir durumda ise günlük olarak boşaltım yapmanız gerekebilir.

Xiaomi robot süpürge temizliği duruma göre haftada 1-3 defa genellikle yüzeysel olarak yapılır. Yüzeysel temizlikten kasıt dolan toz haznesi boşaltma işlemidir. Kendiliğinden toz haznesi boşaltan bir modele sahip değilseniz bunu kapak kısmını kaldırarak sizin yapmanız gerekir.

Detaylı temizlik işlemleri ise genellikle ayda bir defa olacak şekilde yapılır ve tüm parçalara ekstra hassasiyet gösterilir. Ay içinde süpürgenizin çok fazla toz topladığını düşünüyorsanız 15 günde bir defa da detaylı temizlik yapabilirsiniz. Örneğin yaz aylarında cadde üstü bir ev açık pencereler nedeniyle fazla toza maruz kalabilir ya da kışın çok fazla tüy bırakan yünlü eşyanın kullanımı tozu artırabilir. Bir sürü farklı sebepten dolayı detaylı temizlik zamanını erkene çekmeniz gerekebilir. Buna kendi evinizin durumu ve süpürgenin çalışma performansına göre karar verebilirsiniz.

Parça Türüne Göre Xiaomi Robot Süpürge Temizleme

Xiaomi robot süpürge aylık bakım sırasında her parçası için ayrı özen ister. Akıllı bir cihaz olduğundan temizlik yaparken sert davranmak ve aşındırıcı kimyasallar kullanmak bozulmasına ya da performansının düşmesine neden olabilir. Peki, hangi parça nasıl temizlenir?

Ana fırça modele göre bir ya da daha fazla sayıda olabilir. Kıl, tüy, toz ve küçük parçalar bu ana fırçanın kıllarına yapışarak aralarının dolmasına neden olabilir. Kirleri toplayan bu fırçanın dolması hareket kabiliyetinin azalmasına ya da yeni partiküllerin alınmamasına neden olabilir. Aylık olarak detaylı temizlik yaparken kılavuzda belirtildiği şekli ile bu parçayı sökerek temizlemeniz gerekir. Ilık su ve sabun kullanarak bir çözelti hazırlayabilir, elinizle fırçanın aralarında saç ve kılları çekerek bu parçayı temizleyebilirsiniz. Tamamen kurumadan yerine takılmaması gerekir.

Yan fırçalar, küçük yapısına rağmen temizlik yaparken oldukça fazla işe yarar ve temizlenmemesi robot süpürgenin başarısını azaltır. Fırça aralarının dolmasının yanı sıra kılların karışması problemi de bu parçada yaşanabilir. Plastik olduğundan bu parçalar ısıtıldığında yeniden form vermeye hazır olur. Saç kurutma makinesi ile kılları bir süre ısıtıp ardından elinizle düz şekil verebilirsiniz. Ilık su ve sabun da kıl aralarındaki kirleri çıkarırken size yardım eder.

Akıllı algılama sağlayan sensör ve lazerleri temizlerken oldukça hassas davranmalı ve bu parçalara zarar vermekten kaçınmalısınız. Bu bölümü hafif nemli mikrofiber bir bez ile bastırmadan silip ardından kuru bez ile ıslaklığını alabilirsiniz.

Cihazın zeminde rahat hareket etmesini sağlayan tekerlekler de belirli aralıklarda temizlenip bakım yapılmalıdır. Robotunuzun hareketinde azalma varsa tekerleklerin arasına parçalar sıkışmış olabilir. Bunu fark ettiğiniz anda aylık bakımı beklemeden temizleyebilirsiniz. Belirli periyotlarla ip ve saç dolanmalarını temizleyerek tekerleklerin uzun ömürlü olmasını sağlayabilirsiniz.

Xiaomi Robot Süpürge Filtresi Yıkanır mı?

Robot süpürgenin önemli parçalarından biri olan ve havaya tozun geri saçılmasını önleyen filtrelerin yıkanabilir oluşu önemlidir. Genellikle kullanılan HEPA filtre iki aylık periyotlarla yıkanarak temizlenebilir. Ilık su kullanarak filtreyi temizleyebilir, tamamen kuruduktan sonra yerine takabilirsiniz.

Filtreyi yıkarken kırmamaya ve şeklini bozmamaya dikkat etmelisiniz. Düz bir yüzey üzerinde sererek kurutmak ve direkt güneş ışığı almayan gölge bir yerde bekletmek tavsiye edilir. Filtrenin nasıl söküleceği modele göre değişiklik gösterebileceği için kılavuzda belirtilen talimatları takip etmeden işleme başlamamak önerilir. Xiaomi robot süpürge temizleme sırasında filtrenin yıkanan ve yıkanmayan parçalarını da kılavuzdan detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

Çıkarılmayan filtre parçaları için (su hazneli modeller) farklı bir temizleme tekniği uygulayabilirsiniz. Toz haznesine su koyduktan sonra hafifçe sallayabilir ardından suyu boşaltarak içini kurutabilirsiniz. Bu tekniği uyguladıktan sonra bir süre cihazı çalıştırmamak tavsiye edilir. Filtre tamamen temizlenene kadar suyu birkaç kez doldurup boşaltmada sorun yoktur.

Xiaomi Mop Robot Süpürge Temizliği İpuçları

Evinizin her köşesini süpürürken aynı zamanda silen Xiaomi paspas özellikli, ikisi bir arada modellerden birine sahipseniz temizlik konusunda farklı bir yol izlemek gerekir. Standart robot süpürgelerden farklı olarak mop kısmı bulunduğundan temizlik sırasında bunu da göz önüne almalısınız. Başarılı bir temizlik elde etmek için mop pedinin her kullanım sonrasında toz ve kirden arındırılması gerekir. Düzenli temizlenmeyen paspaslar koku yapabilir. Eskidikçe de yeni bir paspas ile değiştirebilirsiniz. Peki, mop nasıl temizlenir?

Mop temizliğine başlamadan önce hazne, fırça, sensör ve tekerlek gibi alanları temizlemeniz gerekir. Bu aşamaları tamamladıktan sonra mop kılavuzda belirtildiği şekli ile çıkarılır (modülden çekilerek). Kullandığınız paspas türüne göre elde ya da makinede yıkayabilirsiniz. Elde yıkarken ılık su ve ağır kimyasallar içermeyen deterjanları kullanabilirsiniz. Tamamen kurutulmadan geri takılmaması cihazın uzun ömürlü olması için dikkat edilmesi gereken bir kuraldır.

Şahane bir temizliği zahmetsiz şekilde elde etmek istiyor ve her gün ev süpürmekten hoşlanmıyorsanız hayallerinizi gerçekleştirecek Xiaomi robot süpürge ve mop modellerini Turkcell Pasaj’dan inceleyebilirsiniz.

scrolltotop svg