Analog Fotoğraf Makineleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Kültür & Sanat

7 dk okuma

Analog Fotoğraf Makinesi Nedir?

Günümüzde kullanılan dijital fotoğraf makinesi; çekilen fotoğrafların anında görüntülenmesi, istenmediği takdirde silinmesi ve dijital olarak basılması esasına dayanır. Analog fotoğraf makinesinde ise bu durum tam tersine bir şekilde işler. Yani çektiğiniz fotoğrafı, banyoya verene kadar görme şansınız yoktur. Fotoğrafı makine üzerinden silemezsiniz ve dijital baskı yerine fotoğraf kağıtlarına basarsınız. Şimdi tüm bu söylediklerimizi biraz daha detaylandıralım.

35 mm fotoğraf filminin takıldığı analog fotoğraf makinesi ile çekilen görüntüler, analog fotoğraf olarak adlandırılır. Bu tür makineleri kullanmak için, içine mutlaka bir film rulosu yerleştirmek gerekir. Daha sonra makinenin lensleri açılarak içeri ışık girer ve giren ışık fotoğraf filminin üzerine yansıyarak fotoğraf elde edilir.

Analog Fotoğraf Makinesi Özellikleri ve Farkları Neler?

Analog fotoğraf makinelerini, yeni dijital fotoğraf makinelerinden ayıran birtakım özellikler vardır. Şimdi bu özelliklere bir göz atalım:

  • Analog fotoğraf makinesinin gövdesi daha sağlam ve uzun ömürlüdür. Gövdeleri genel olarak paslanmaz çelik ya da dökme demir gibi malzemelerden imal edilir. Bu da onları daha dayanıklı yapar. Öyle ki, 100 yıllık antika bir analog fotoğraf makinesini bile kullanabilirsiniz. Dijital fotoğraf makineleri ise istediğiniz kadar temiz ve dikkatli kullanın, ortalama 250 bin çekimlik bir ömre sahiptir. Bu sayıya ulaştıktan bir süre sonra kullanılamaz hale gelmesi an meselesidir.  

  • Fotoğrafçılık piyasasına günümüzde dijital fotoğraf makinesi hakim olduğundan fotoğraf makinesi fiyatları oldukça yüksektir. Ancak analog fotoğraf makineleri artık üretilmediği için fiyatları da daha uygundur.

  • Dijital fotoğraf makinesi aldığınız zaman, bataryası dolu ise hemen fotoğraf çekmeye başlayabilir ve çektiğiniz fotoğrafı hemen o anda görebilir ve dijital ortama aktarabilirsiniz. Ancak analog fotoğraf makinesi aldığınızda, içerisine fotoğraf filmi koymadan çekim yapmanız imkansızdır. Bunun için ilk olarak fotoğraf filmi almanız şarttır. Çektiğiniz fotoğrafları görebilmeniz için ise banyo ettirmeniz gerekir. Tüm bu aşamalar size ekstra bir maliyet getirecektir. Tüm bunlara ek olarak, günümüzde filminizi banyo ettirebileceğiniz yerlerin de oldukça sınırlı bir sayıda olduğunu hatırlatalım.

  • Dijital fotoğraf makinesinin belli bir megapiksel sınırı olur. Ancak analog fotoğraf makinesinde böyle bir sınırlama yoktur. Tarayıcınızın gücüne bağlı olarak, binlerce megapiksellik bir fotoğraf bile elde etmeniz mümkündür. Çektiğiniz fotoğraflar çok daha yüksek baskı çözünürlüğüne sahip olur.

  • Dijital bir fotoğrafı bilgisayar ortamına aktardıktan sonra üzerinde uyguladığınız filtre, rötuş gibi her türlü işlem veri kayıplarına sebep olur. Ancak analog fotoğraflar karanlık odalarda banyo edildiği için üzerinde herhangi bir veri kaybı yaşanmaz.

Analog Fotoğraf Makinesi Çeşitleri

Analog fotoğraf makinesi deyip geçmemek gerek; çünkü onun da kendi içinde bazı çeşitleri var. Öyleyse analog fotoğraf makinesi çeşitlerine değinmekte fayda olacak:

  • SLR: Single Lens Reflex ifadesinin kısaltması olan SLR makinelerde, tek bir lens bulunur. Lensten içeri giren görüntünün, bir aynanın yardımı ile vizöre aktarılması ile fotoğraf oluşur.

  • TLR: Twin Lens Reflex kelimelerinin baş harflerinden oluşan TLR makinelerde ise iki tane lens vardır. Bu lenslerden bir tanesi görüntüyü filme aktarır, diğer lens de vizöre yansıtır.

  • Rangefinder: SLR makinelerdeki gibi ayna yardımı olmadan, görüntünün direkt olarak filme aktarıldığı makinelerdir. Bu özelliği nedeniyle doğru bir netlik ayarlamasının uygulanması zor olabilir.

  • Point and Shoot: Makine üzerinden fotoğrafı çekmek istediğiniz yeri işaretlemeniz durumunda netliği makinenin yaptığı bir türdür. Bu durum, ona otomatik bir cihazmış havası katıyor olsa da, yine film takılan analog makinelerdir.

Peki, analog fotoğraf çekmeye başlamak için hangisini almak gerekir? Fotoğraf çekmeyi analog bir makine ile öğrenmeyi amaçlıyorsanız enstantane ve diyafram ayarlarını daha iyi bir şekilde kavramanıza yardımcı olacak SLR makineleri tercih edebilirsiniz. Bu alanda yeterince kendinizi geliştirdiğinizi düşünüyorsanız TLR makineleri kullanabilirsiniz. Ancak sadece hobi amaçlı olarak fotoğraf çekecekseniz Rangefinder veya Point and Shoot makineleri de düşünebilirsiniz.

Analog Fotoğraf Makinesi Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Biraz önce de değindiğimiz gibi, analog fotoğraf makineleri günümüzde artık geri planda kalmış ve üretimleri durmuştur. Bu nedenle analog fotoğraf çekmek isteyen kişiler, mecburen ikinci el makinelere yönelmektedir. Bu durum onları analog fotoğraf makinesi satın alırken daha dikkatli olmaya zorlamaktadır.

Analog fotoğraf makinesi alırken şu soruları mutlaka satıcınıza sormalısınız:

  • Fotoğraf makinesinin gövdesi yeterince temiz mi?
  • Perdesi düzgün bir şekilde çalışıyor mu?
  • Makinenin arka kapağında herhangi bir sorun var mı, tam olarak kapanıyor mu?
  • Mercek yeterince temiz mi?
  • Ayna yeterince temiz mi?
  • Vizör üzerinde herhangi bir çizik, leke ya da kir var mı?
  • Diyafram ayarları doğru bir şekilde yapılabiliyor mu?
  • Enstantane doğru bir şekilde çalışıyor mu?

Geldik en can alıcı soruya: Analog mu, dijital mi? Her ikisinin de birbirinden üstün olduğu ve diğerinin altında kaldığı özellikleri mevcut. Bu nedenle çevrenizdekilerin yönlendirmelerinden kaçınarak, alma sebebiniz üzerine odaklanmanızda fayda var. Amacınız profesyonel bir fotoğrafçı olmaksa işe analog bir makine ile başlamanız büyük önem taşır. Çekimlerinizde teknolojinin de desteğini almak istiyorsanız dijital fotoğraf makinesi almak daha uygun olacaktır. Karar sizin.

scrolltotop svg