Kahve Demleme Teknikleri Nelerdir? En İyi Kahve Nasıl Demlenir?
Ev & Yaşam

8 dk okuma

Kahve, bazıları için bir içecekten çok daha fazlasını ifade eder. Yüzyıllardır farklı çeşitlerde hazırlanarak sunulan bu içeceği, içeriğindeki kafein miktarı sebebiyle milyonlarca insan sabahları uyanabilmek ve güne zinde başlamak için tercih eder. Dünyanın farklı bölgelerinden özenle toplanan Etiyopya, Guatemala, Hindistan, Brezilya ve Kolombiya kahveleri en meşhur ve en lezzetli çekirdeklerdir. Yetiştiği bölge kadar lezzetini etkileyen bir diğer husus ise; demleme yöntemidir. Arabica ve Robusta bitkileri sayesinde elde edilen kahve çekirdekleri, kurutma ve fermantasyon gibi işlemlerden geçerek hazır hale gelir. Size ise sadece elde ya da makinede pişirme seçeneklerinden birini tercih etmek kalır. Günümüzde birçok kahve demleme yöntemi ve çekirdek çeşitleri olsa da damak zevkinize en çok uyan, sizin için ideal olandır. İşte tam bu nedenle en pratiğinden en çok detay içeren tekniğine kadar tüm demleme yöntemlerini sizin için bir araya getirdik.

Kahve Demleme Yöntemleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kahve demleme teknikleri, otomatik makinelerden manuel aletlere kadar farklılık gösterebilir. Çekirdek türü, tazeliği, çekirdeğin öğütülmesi ve pişirilmesi lezzetli bir içecek yapmak için dikkat edilmesi gereken aşamalardır. Kullanılan suyun kalitesi de kahvenizin lezzetini doğrudan etkileyebilir. Doğru su sıcaklığı, çekirdeklerin su içinde ne kadar bekleyeceği ve kahve çekirdeklerinin öğütülme seviyesi kahvenin türüne göre ayarlanmalıdır. Özellikle tüm çekirdekler için dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, suyun kaynama seviyesinin altında olmasıdır. Genellikle demleme için en iyi sıcaklık 91-92°C civarındadır. Kaynayan su, kahve çekirdeklerini gereğinden fazla pişirir ve bu da içeceğinizin acı olmasına sebep olur.

Kahve demlemeye başlamadan önce ihtiyacınız olan ilk şey öğütülmüş çekirdeklerdir. Öğütme; kahve demleme ve hazırlama süreçlerinin neredeyse en önemlisidir. Mümkünse kahve çekirdekleri makinede ya da elde çekildikten sonra kısa süre içinde tüketilmeli ve bekletilmemelidir. Çünkü bekleyen kahve çekirdekleri aromasını kaybedebilir. Bunun için pratik elektrikli mutfak aletleri olan kahve öğütücülerden yararlanabilir, çekirdekleri taze bir şekilde istediğiniz boyuta küçültebilirsiniz. Bu işlemde, kahvenin ince ve kalın çekilmesi de hazırlanan içeceğe göre değişeceği için her kahve için gerekli ayarı makinelerinizde kolayca yapabilirsiniz.  

Kahve demleme yöntemleri, manuel ve otomatik olarak ikiye ayrılır.  Manuel olanlar; French Press (daldırma yöntemi), Cold Brew (soğuk demleme), Drip Coffee (damlatma yöntemi), Pour Over (üzerine dökme) gibi seçeneklerdir. Özel ekipmanlar Chemex, AeroPress, Moka Pot ise kahve hazırlamak için oldukça popüler ve kolaydır. Otomatik olanlar ise ev tipi otomatik ve profesyonel kahve makineleri olarak farklı kategoride yer alır. Evde ve iş yerinde kullanılan makineler arasında filtre kahve makineleri, Türk kahvesi makineleri ve Espresso gibi otomatik makine çeşitleri bulunur.

Tüm bunlar, ilk başta kafa karıştırıcı gibi görünse de bir kez kendi lezzetli kahvenizi yaptıktan sonra buna değdiğini görebilirsiniz. Tabii ki tüm bunları sizin için ayarlayan otomatik kahve demleme makinesi çeşitleri de mevcut. En iyi kahve demleme yöntemlerini öğrendikten sonra kahve makinesi seçiminizi daha rahat bir şekilde yapabilirsiniz.

Kahve Makinesiyle Kahve Keyfi Yapılır mı?

Doğru tercih edilen ve ihtiyaçları karşılayan bir makineyle tabii ki kahve keyfi yapılabilir. Bu, kahveyi nasıl tercih ettiğinize bağlı olarak değişebilir. Birçok demleme yöntemi vardır ve bunun için özel tasarlanmış kahve makineleri bulmanız mümkündür. Gelişen teknolojilerden yararlanan kahve endüstrisi sayesinde size tek bir makineyle birden fazla içecek çeşidi hazırlayan otomatik kahve makinesi tercih edebilir ya da spesifik olarak sevdiğiniz kahve türünü hazırlayan bir ürün seçebilirsiniz. Bu makinelerin neler yapabileceğini öğrendiğinizde kendinize ve sevdiklerinize lezzetli kahve demlemek için en iyi kahve makinelerine karar verebilirsiniz. Genel olarak kahve makinesi çeşitleri ve özellikleri hakkında kısa bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Filtre kahve Makineleri: Kahve demleme çeşitleri arasında en popüler olan filtre yöntemi için geliştirilen makineler; öğütme, çekirdek haznesi, sürahi kapasitesi, demleme süresi ve su sıcaklığına göre değişebilir ve ekstra özellikler sunabilir. Sürahili ve bardaklı seçenekleri de mevcuttur. Filtre kahve makinelerinin en iyi yanı su sıcaklığını ayarlayabiliyor olması ve çoğu makinede bulunan öğütülmüş çekirdek miktarını otomatik olarak yapıyor olmasıdır.
  • Türk Kahvesi Makinesi: Bu cihazlar, tek ve çift fincan seçenekleri sunar ve dakikalar içerisinde bol köpüklü kahveler yapabilir. Bu makinelerin; sütlü, şekerli, şekersiz seçenekler gibi birden fazla fonksiyona sahip olanları vardır.
  • Espresso Makinesi: Espresso makineleri tam otomatik kahve makineleri arasında yer alır ve süt köpürtücüye sahip ise size Latte’den Cappuccino’ya kadar birçok farklı lezzette içecek hazırlayabilir. Genellikle çekirek öğütücü bölmeleri ve özel hazırladığınız tarifleri kaydeden hafızaları vardır. Özellikle evinizi ve iş yerinizi, kahve dükkanlarına benzetecek potansiyele sahiptir.

Evde Pratik Kahve Demleme Yöntemleri

Kahve demleme çeşitleri arasında yer alan ve çoğunlukla manuel aletlerden yararlanılan evde kahve demleme yöntemlerinin başında French press gelir. Peki French Press’de kahve nasıl yapılır? Öncelikle hazırlanacak fincan kapasitesine göre öğütülmüş filtre kahve ayarlanır. Arından 90-93o derece ısıtılmış su, French Press’e eklenir. 3 ila 5 dakika kadar demlenir ve işlem tamamlandıktan sonra kahvenin süzülmesi için piston/filtre aşağı bastırılır.

Pour Over ya da Hand Drip ismiyle bilinen damlatma yöntemi ise otomatik damlama kahve makineleri ile aynı prensipleri kullanmasına rağmen onlardan biraz farklıdır. Zengin bir aromaya sahip olan bu yöntemde temel olarak bir kahve fincanı ya da sürahi üzerine kâğıt filtre ve öğütülmüş kahve yerleştirilir. Hızlı bir şekilde su emilir ve damlayarak süzülmeye başlar. Su miktarı tükendiğinde kahveniz hazırdır.

Tüm demleme yöntemlerinin temel amacı, kahvenin aromasının tamamen suya geçmesidir. İçlerinde en dikkat çeken ve farklı olan Cold Brew seçeneğinde ise tüm işlemler soğuk suyla yapılır. Neredeyse 24 saat kadar demlenme süresine sahiptir. AeroPress, Chemex gibi küçük ve basit aletlerle evde deneyebileceğiniz birçok kahve demleme yöntemleri mevcuttur. Ayrıca, her biri için filtre kahve kâğıdı ve öğütülmüş kahve yeterlidir. Demleme süresi, kahve çekirdeği ve bekleme süreleri; farklı lezzetler elde edeceğiniz anlamına geldiği için her birini deneyebilir ve böylece mükemmel kahveyi keşfedebilirsiniz.

scrolltotop svg