Bebek Oto Koltuğu Nasıl Seçilir? Nasıl Kullanılır?
Aile

9 dk okuma

Bebeğinizle seyahat etmeniz için genellikle doğumdan kısa bir süre sonra bir araba koltuğu kullanmanız gerekir. Oto koltuğunuzun güvenliği çok önemlidir, ancak kullanım kolaylığı ve konforu da bir o kadar önceliklidir. Bu nedenle oto koltuğu seçiminde bazı özelliklere dikkat etmeli ve tercih ettiğiniz koltuğu doğru şekilde kullanmaya özen göstermelisiniz. Çünkü doğru boyut ve emniyet kemerine sahip bir oto koltuğu tercih etseniz bile gerekli ayarlamaları yapmadığınız takdirde bebeğiniz için yeteri kadar güvenli bir seyahat sağlayamayabilirsiniz.

Pek çok marka farklı özelliklere sahip bebek oto koltuğu üretir. Bu oto koltukları hem arabanın modeline hem de bebeğinizin fiziksel özelliklerine göre değişir. Doğru oto koltuğu seçimi de tüm unsurlar göz önünde bulundurularak yapılır. Kısaca bebeğinizin boyu, kilosu ve aracın bağlantı özellikleri önceliklidir. Bu nedenle bebeğiniz için en iyi oto koltuğu seçiminde size rehberlik edecek tüm püf noktaları ve bilmeniz gereken her şeyi sizin için derledik.

Bebek Oto Koltuğu Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araba koltukları genellikle çocuğun ağırlığına göre sınıflandırılır. Bununla birlikte temmuz 2013'ten bu yana, i-size standardı olarak adlandırılan araba koltuklarıyla ilgili yeni düzenlemeler de mevcuttur. I-size koltuklar 15 aylıktan daha küçük çocuklar için üretilir. Bu standart sadece Isofix bağlantılı koltuklar için geçerlidir. Ancak emniyet kemerleri, ağırlığa göre eski standarda göre sınıflandırılmaya devam eder. En iyi bebek oto koltuğu seçimi ise ilk olarak boyuta göre yapılır.

Bebek oto koltuğu alırken dikkat edilmesi gerekenlerden bir diğeri ise bağlantı elemanlarıdır. Çünkü araçlarda Isofix bağlantısı 2013 yılından bu yana zorunlu hale getirildiği için henüz bu bağlantıya sahip olmayan modeller de mevcuttur. Bu nedenle öncelikle aracınızı kontrol etmeli ve bağlantı özelliklerine göre bir oto koltuğu modeli belirlemelisiniz. Oto koltuğu seçiminde en önemli iki unsur güvenlik ve konfor olduğu için tüm koltuklar çeşitli kemer ve destekleyici pedlerle donatılır.

Bebeklerin kullanımı için üretilen hemen her ürün dayanıklı olmalı ve aynı zamanda temizleme kolaylığı sunmalıdır. Bu nedenle oto koltukları da hem bebek temasına uygun malzemelerden hem de silinebilir/yıkanabilir özellikler taşımalıdır.

Oto Koltuğu Nasıl Seçilir?

Bebek oto koltukları hem boyut hem de pek çok açıdan farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle bebeğinize en uygun oto koltuğu seçimi zorlayıcı olabilir. Güvenlik ve konfor açısından rahatlıkla kullanabileceğiniz oto koltuklarında aramanız gereken bazı özellikler ise şöyle sıralanabilir:

  • Bebek oto koltukları ECER44 olarak adlandırılan Avrupa güvenlik gereksinimlerini karşılamalıdır. ECE R44/03 veya ECER44/04 şeklinde bulunabilen bu kod ürünün hangi yönetmeliğe göre onaylandığını belirtir. Teknik ve güvenlik gereklilikleri her iki düzenleme için de aynıdır. Tek fark, üreticinin dahili prosedüründedir. Dolayısıyla ECE44/03 veya ECE44/04 satın almanız güvenlik açısından fark etmez.
  • Bebek oto koltuğu boyutu konusu ise yeni düzenlemeler nedeniyle ağırlıktan daha çok boy uzunluğuna odaklanır. Bu nedenle üretici, koltuğun hangi uzunlukta uygun olduğunu belirler. Örneğin, bir araba koltuğu 61 cm'den 105 cm'e kadar olan çocuklar için uygunken diğeri 67 cm'den 105 cm'e kadar olan çocuklar için uygun olabilir.
  • Ancak yine de her oto koltuğunun belirli bir taşıma kapasitesi vardır. Çocuğunuzu düzenli olarak koltukta taşımayı planlıyorsanız bu dikkat edilmesi gereken önemli bir noktadır.
  • Koltuğun emniyet kemeri kolayca açılıp kapatılabilmeli ve bebeğinizi sıkıca tutacak şekilde ayarlamanıza izin vermelidir. Örneğin Kraft Rio Fix 15 - 36 kg oto koltuğu gibi gelişmiş güvenlik önlemleri ile donatılan modelleri tercih edebilirsiniz.
  • Seçtiğiniz koltuğun, kullanmak istediğiniz tüm araçlara da uygun olup olmadığını her zaman kontrol etmeniz gerekir. Bu genellikle Isofix bağlantısı ile alakalı olsa da arabanın koltuk yapısı her zaman bebek oto koltuklarına uygun olmayabilir.
  • Emniyet kemeri yeterince uzun olmalıdır. Kemerin tokası, araba koltuğunun çerçevesine dayanmamalıdır.
  • Bir oto koltuğu satın alırken uygun temizlik için her zaman döşemenin kolayca çıkarılabildiğinden emin olmanız önemlidir. Kılıfın çamaşır makinesinde yıkanabilmesi ekstra kullanışlıdır.
  • Bebek oto koltuğunu travel sistem bir bebek arabasında kullanmak isterseniz uyumlu olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Ferrari Beone Lux 0-13 kg oto koltuğu ana kucağı gibi bazı modeller ise hem ana kucağı hem de oto koltuğu özelliğine sahip olduğundan sahip olduğunuz bebek arabasına göre de seçim yapabilirsiniz.

Bebek Oto Koltuğu Kaç Aylıkken Kullanılır?

Bebek oto koltukları yaş gruplarına göre satışa sunulur ve birçoğu 0 -36 ay çocuklar için uygundur. Bu oto koltukları ilk kullanımda yatırılarak ve arkaya bakacak şekilde konumlandırılır. Bu sayede yeni doğan bebeğiniz için oto koltuğunu kullanabilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken ilk şey bebeğinizin yatış pozisyonunda kalmasıdır. Çünkü yenidoğanlar ve ilk 6 aya kadar olan tüm bebekler oturmak için gerekli kas kütlesine sahip olmazlar. Bu nedenle bebeğinizi yanlış bir şekilde oto koltuğuna yerleştirmeniz ve aracınızla yapacağınız ani bir fren bebeğinize zarar verebilir. Yenidoğan bebekler için oto koltuğu tavsiye ve önerilerinde her zaman arkaya dönük montaj yapılan ve yatış pozisyonunu destekleyen Kraft XG 0 - 13 kg oto koltuğu gibi modeller görmeniz mümkündür.

Oto Koltuğu Nasıl Kullanılır?

Oto koltuğu kullanımı hem bebeğinizin yaşına hem de arabanın montaj özelliklerine göre değişir. Yeni doğan bebekler 5 noktalı emniyet kemeri ve desteklerle iyi bir şekilde sabitlenir. Ancak sabitleme işleminin bebeğinizin rahat edebileceği şekilde yapılması oldukça önemlidir. Bebeğiniz her hangi bir frende sarsılmamalı, rahat nefes alabilmeli ve kolları/ bacakları rahat hareket edebilmelidir. Her bebek oto koltuğu farklı güvenlik önlemleri ile donatıldığından doğru bir kullanım için kullanım kılavuzuna bakmanız tavsiye edilir. Bebek oto koltuğu öneri ve incelemelerinde belirtilen bir diğer unsur ise ağrılıktır. Oto koltuğunu ayrıca ana kucağı olarak kullanıyorsanız çok ağır olmayan modeller tercih etmeniz ve montaj konusunda pratik bir ürün seçmeniz önerilir. Çünkü montaj konusunda sizi zorlayan bir oto koltuğu size vakit ve enerji kaybettirebilir.

Bebek Araba Koltuğu Nasıl Takılır?

Bebek araba koltuğu montajı da model seçiminde dikkat edilecek önemli detaylardan biridir. Çünkü bebek oto koltuğu tavsiye ve önerilerinde genellikle Isofix bağlantısından bahsedilir ve bu bağlantı 2013 yılından itibaren üretilen tüm araçlarda mevcuttur. Ancak oto koltukları arabaya 2 şekilde sabitlenebilir. Bu, mevcut emniyet kemerleriyle veya Isofix yardımıyla yapılabilir . 2006 yılından önceki otomobillerde genellikle Isofix yoktur. Bu tür araçlarda oto koltuğu emniyet kemerleri ile sabitlenmelidir. Bu nedenle, emniyet kemerleriyle de sabitlenmesi gereken iyi bir araba koltuğu aramanız gerekir. Isofix ise daha otomatik ve kolay kurulum sağlar. Ayrıca oto koltuklarında bulunan bu bağlantı özelliği koltuğu araca tek hareketle sabitlemenize yardımcı olur.

Bebek Araba Koltuğu Hangi Tarafa Bağlanmalı?

Birçok ebeveyn, yeni doğan bebekleri için oto koltuğunu yardımcı sürücü koltuğuna yerleştirir. Bunun temel sebebi ise bebeklerini her zaman görebilecekleri en iyi yerin sürücü yanı olmasını düşünmeleridir. Ancak araba koltuğu için en güvenli yer arka koltuktur ve tercihen ortasıdır. Oto koltuğunu arkaya yerleştirdiğinizde hem bebeğinizi ayna yardımı ile gözlemlemeye devam edebilir hem de daha güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz. Bununla birlikte küçük çocuklarınızı arkaya dönük şekilde yerleştirmeniz tavsiye edilir. Oto koltuğu arkaya bakacak şekilde yerleştirilirse kaza anında boyuna daha az kuvvet uygulanır ve boyun ve baş yaralanma riskini azaltır.

scrolltotop svg