Akıllı Bileklik Nedir? Ne İşe Yarar?
Giyilebilir Teknoloji

10 dk okuma

Akıllı telefonlardan sonra oldukça popüler hale gelen akıllı saatler ve akıllı bileklikler telefondan gelen bildirimlerle birlikte yaşam fonksiyonlarınız hakkında da bilgi veren giyilebilir teknoloji ürünüdür. Pek çok sensörle donatıldıklarından daha net ve doğru veriler sağlayan akıllı bileklikler attığınız adımların sayısını, nefes alıp verme şeklinizi, uyku evrelerinizi, egzersizlerinizi ve daha pek şok aktivitenizi izler ve bilgi edinmeniz için raporlayabilir. Her bir akıllı bilekliğin farklı özellikleri bulunabilir, ancak adım sayar, uyku izleme gibi bazı fonksiyonlar hemen her akıllı bileklikte mevcuttur.

Xiaomi, Samsung, Amazfit, Huawei, Reeder, Honor ve Fitbit gibi akıllı bileklik markaları kendi geliştirdikleri özelliklerle daha fazla fonksiyon sunar. Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz izleme araçlarına sahip akıllı bilekliklere ulaşabilir, günlük planlarınız için ajanda olarak kullanabilir ve vücudunuz hakkında daha fazla bilgiye sahip olabilirsiniz.

Akıllı Bileklik Ne İşe Yarar?

Akıllı bileklik ya da akıllı bilezikler telefonlarda bulunan bazı sensörlerin daha gelişmiş versiyonlarına sahiptir. Örneğin adım sayar uygulamaları telefonda yerleşik bir sensör ya da GPS aracılığıyla çalışır. Ancak telefonda bulunan bu uygulamalar bazen bağlantı kopukluğu ya da farklı sebepler nedeniyle doğru bilgiler veremeyebilir. Akıllı bileklikler ise ölçümleri daha hassas hale getirir. Sabit bir şekilde takma avantajına sahip akıllı bilekliklerin en önemli özellikleri ise nabzınızı her zaman dinleyebilmeleridir. Markalar sayesinde geliştirilmekte olan akıllı bileklikler çok daha fazla özelliğe sahiptir. İşte akıllı saatlerin en popüler ve ilgi gören özellikleri:

  • Su geçirmezlik: Farklı derecelerde su geçirmezlik özelliğine sahip akıllı bileklikler 10 ATM yani 100 metre derin sulara kadar rahatlıkla kullanılabilir. Her marka ve modelin su geçirme direnci farklı olduğundan özelliklerini kontrol etmeniz tavsiye edilir.
  • Adım Sayar: Adım sayara özelliği hemen her akıllı bileklikte yer alan temel fonksiyonlardan biridir. Hem sensör hem de GPS yardımı ile çalıştığı için gün içinde kaç adım attığınızı rahatlıkla görebilirsiniz.
  • Nabız Ölçümü: Akıllı bileklik, bileğinizde kaldığı süre boyunca sürekli nabız ölçümü yapar ve olan değişiklikleri size bildirir. Örneğin asansör ya da merdiven kullandığınızı anlayabilir ve gün içinde yeteri kadar hareket edebilmeniz için sizi uyarabilir. Bu özellikler için akıllı bilekliklerin ayar menüsüne göz atabilirsiniz.
  • Arayüz Seçenekleri: Akıllı bilekliklerin tüm fonksiyonlarını rahatlıkla görebilmeniz ve bilekliğinizi daha eğlenceli bir şekilde kullanabilmeniz için markalar tarafında çeşitli arayüzler sunulur. Böylece kombinlerinize uygun renk seçimi de yapabilirsiniz.
  • Egzersiz Modları: Yüzmeden koşuya, basketboldan tenise kadar pek çok egzersiz modu bulunan akıllı bileklikler spor antrenörünüz olabilir. Örneğin Xiaomi Mi Band 7 akıllı bileklik modelinde 120 egzersiz modu vardır. Aralarından takip etmek istediklerinize göre seçim yapabilir ve sizi izlemesini sağlayabilirsiniz. Bu sayede egzersiz performansını ve sonuçlarını değerlendirebilir, bir egzersizi diğeri ile kıyaslayarak hedefleriniz için çalışma planlarınızı yeniden düzenleyebilirsiniz.
  • Uyku İzleme: Sağlıklı bir uyku iki evreden oluşur ve en önemlisi REM evresidir. Akıllı bileklikteki özel sensörler uykunuzun evrelerini size bildirir ve uyku kalitenizi  artırmanız için izlemenizi sağlar. Aynı zamanda uyku esnasında solunumunuzu da izleyerek sağlığınız hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Sağlık Takibi: Nabız, solunum, regl, stres takibi seçenekleri ile vücudunuz hakkında genel bilgi edinebilirsiniz.  Bu sayede fark ettiğiniz değişiklikleri doktorunuza bildirebilir ve önlem alabilirsiniz.
  • Hatırlatıcılar: Planlayıcı ve hatırlatıcılar iş-yaşam döngüsünü düzenlemenize ve işlerinizi aksatmadan yapabilmenize yardımcı olur. Örneğin, ders çalışma saatlerinizi ayarlayabilir, toplantılarınız için alarm oluşturabilirsiniz.
  • Yer Bildirimi: Akıllı telefonlarla eşleştirilerek kullanılan akıllı bileklikler, GPS ile yer bildirimi yapabilir. Bu sayede yaşlılar ve çocuklar için güvenlik amacıyla da tercih edilebilir.
  • Uygulama Yükleme: Samsung, Fitbiit, Honor ve Amazfit gibi akıllı bileklik ve saat konusunda geliştirmeler yapan markalar kendi uygulamalarını da geliştirdikleri için akıllı bileklikler için çok daha fazla özellik sağlarlar. Bu sayede istediğiniz uygulamayı markaların marketlerinden indirerek kullanmaya başlayabilirsiniz.

Akıllı Bileklik Nasıl Kullanılır?

Akıllı bileklikler tıpkı saat görünümdedir ve bileğe takılarak kullanılır. Ancak teknolojilerin gelişmesiyle telefonsuz kullanılan akıllı bileklikler söz konusu olsa da henüz birçoğu akıllı telefon bağlantısına ihtiyaç duyar. Bluetooth ve Wi-Fi bağlantısı sayesinde akıllı telefonlarla eşleştirilir ve böylece kişisel ayarlarınızı yapabilirsiniz. Tüm akıllı bileklikler pratik bir arayüze sahip olduğundan ayar yapılması ve kişiselleştirilmesi oldukça zahmetsiz ve kolaydır. Öncelikle arayüz seçimi ile başlayabilir ve akıllı bilekliğinizin özelliklerinden yararlanabilmek için dilediğiniz fonksiyonu aktif edip kullanmaya başlayabilirsiniz. Akıllı bileklikle kurulum gerektirmediğinden sadece bağlantı kurmanız ve özellikleri arasından seçim yapıp gerekli alarmları oluşturmanız yeterlidir. Pek çok akıllı bileklik telefon uygulaması sayesinde de kontrol edilebilir. Böylece Alexa, Siri gibi sesli komutlarla da akıllı bilekliğinizin ayarlarını yapabilirsiniz. Düşük pil tüketimi ile öne çıkan akıllı bileklikler uzun süre şarja gerek duymadığından zahmetsizdir ve en önemlisi düşük pil uyarısı ile yeniden şarj etmenize yardımcı olurlar.

Akıllı Bileklik Telefona Nasıl Bağlanır?

Akıllı bileklikler kullanımı kolaylaştıran uygulamalara sahiptir ve bu uygulamalara App Store ve Google Play gibi marketler sayesinde ulaşabilirsiniz. Uygulamayı ücretsiz olarak indirdikten sonra Bluetooth ile akıllı bilekliğinizi telefonunuzdan bularak bağlantıyı tamamlamanız gerekir. Örneğin akıllı bilekliğinizin adı “Honor Band 6” olarak Bluetooth bağlantılarında cihazlar arasında görünür. Akıllı bilekliğinizin ismine tıklayarak telefon ve akıllı bilekliğinizi eşleştirebilirsiniz. Eşleşme tamamlandığında ise talimatları izleyerek cihazı telefonunuzun ekranına bağlayabilirsiniz.

Android telefonlarda bağlantı bu şekilde tamamlanırken iOS telefonlarda ise yine uygulamayı indirdikten sonra “yapılandır” seçeneğine tıklamanız yeterlidir. Bu aşamadan sonra ekranda akıllı bilekliğin adına dokunabilir ve kodların eşleştiğinden emin olduktan sonra onaylayabilirsiniz. Diğer ayarlar için ise talimatları izleyerek kurulumu tamamlayabilirsiniz.

Akıllı Bileklik ve Akıllı Saat Arasındaki Fark Nedir?

Akıllı saatler daha çok akıllı telefonlarla eşleştirilebilen ve telefonları saat üzerinden kontrol etmenize yarayan gelişmiş giyilebilir teknoloji ürünleridir. Ancak akıllı bileklikler ise fitness ve aktivite takipçisi olarak bilinir. Bununla birlikte akıllı saatlerde de pek çok gelişmiş mod bulunurken akıllı bilekliklerde de çağrı yanıtlama gibi telefon özellikleri mevcuttur. Bu nedenle akıllı saat ve bileklikler birbirine çok benzeyen iki giyilebilir teknoloji cihazıdır.

Akıllı saatler takvim, ajanda, uygulama indirme, mesajlara ve çağrılara yanıt verme ve arama yapma gibi işlevlere sahip olan bir telefon uzantısı olarak görülebilir. Saatin tüm fonksiyonlarından yararlanabilmeniz için telefonunuzla uyumlu bir saat (Android, iOS) seçmeniz gerekir. Ancak akıllı saatler arasında da spor saati olarak bilinen modeller mevcuttur. Bu akıllı saatler ise spor performansınızı ölçmek için geliştirilirler ve antrenmanınızın ilerleyişi hakkında size bilgi verirler. Antrenman esnasında hızınızı, nefesinizi, kat ettiğiniz yolu, nabzınızı ve rota bilgilerinizi içerir. Böylece analiz yapabilirsiniz.

Sağlığınızı takip etmek ve sürekli olarak konum bilgisi göndermek isterseniz akıllı bileklikleri tercih edebilirsiniz. Çünkü akıllı bileklikler yeterince egzersiz yapıp yapmadığınızı size bildiren özelliklere sahiptir. Adım sayınızı, mesafenizi, kalorilerinizi ve uykunuzu 7/24 ölçerler. Örneğin çok uzun süre hareketsiz kaldığınızda bildirim gönderir. Akıllı bileklikler ile hedefler belirleyebilir ve ne kadarını gerçekleştirebildiğinizi gözlemleyebilirsiniz. Siz de hem planlarınız hem de spor aktiviteleriniz için bir hatırlatıcı ve analiste ihtiyaç duyuyorsanız akıllı saat ve akıllı bileklikler arasında seçim yapabilir ve hedeflerinize daha rahat ulaşabilirsiniz.

scrolltotop svg