Bebeklere Evde Yapılabilecek 5 Mama Tarifi
Aile

9 dk okuma

Yeni doğan bebeklerin ilk 4-6 ay sadece anne sütü alması önerilir. Herhangi bir nedenden dolayı anne sütü alamayan bebeğinizin bu süre zarfı boyunca doktorunun önerdiği bir bebek maması ile beslenmesi gerekir. Bebeklerin katı gıdaya geçişleri genellikle beşinci ay sonu ve 6. ay başlangıcıdır. Bu aylarda hazırladığınız ek gıdalara çok küçük miktarlarda başlamalı ve bebeğin sindirim sistemini rahatsız etmediğinden emin olmalısınız. Eğer başladığınız herhangi bir ek gıda, ishal, kabızlık, kaşıntı, huzursuzluk, ciltte lekelenmeler gibi alerjik durumlara neden oluyorsa bu gıdadan uzak durmanız gerekebilir. İşte bebeğiniz için evde kolaylıkla hazırlayabileceğiniz 5 mama tarifi:

Muhallebi

Ek gıdaya geçişte en çok tercih edilen bebek mamalarından biri muhallebidir. Hemen hemen tüm bebekler tarafından sevilerek tüketilen muhallebi kolay ve pratik hazırlanması sayesinde anneler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Özellikle hızlı pişmesi ve hemen tüketilebilir hale gelmesi ile ön plana çıkan muhallebiyi altıncı aydan sonra akşam öğünü olarak rahatlıkla bebeğinize verebilirsiniz. Bebek muhallebisi bebeğin alerjik reaksiyonunu değerlendirme amacıyla azar azar bebeğe sunulmalıdır. İlk verildiği gün bir çay kaşığı ve bunu takip eden ikinci gün 1 tatlı kaşığı muhallebi ve üçüncü gün yarım çay bardağı muhallebi bebek için yeterlidir. Bu şekilde ek gıda verme işlemine üç adım kuralı denir. Muhallebi miktarını her geçen gün biraz daha artırabilirsiniz. Bebek muhallebisi pişirirken 1 yaşına kadar tüketilmesi önerilmeyen inek ve keçi sütünden uzak durmalısınız. Formul mama ya da anne sütü kullanabilirsiniz. Bebeğinizin keyifle tüketebileceği irmikli muhallebi tarifi:

Malzemeler:

  • 1 adet orta boy elma
  • 1 çay bardağı su
  • Yarım çay bardağı formül ama ya da anne sütü
  • 2,5 yemek kaşığı pirinç unu
  • 1 tatlı kaşığı irmik

Hazırlanışı:

Elmanın kabuğunu soyup küçük bir sos tavasına rendeleyin. Rendenin cam olmasına dikkat edin.

  • Rendelediğiniz elmanın üzerine su, irmik ve pirinç ununu ekleyerek muhallebi kıvamı alıncaya kadar yavaş yavaş karıştırarak pişirin.
  • Karışım piştikten sonra ocağın altını kapatın ve karışımın biraz soğuyup ılımasını bekleyin. Ardından anne süt ya da formül mamayı ekleyebilirsiniz.

Havuçlu ve Kabaklı Mama

Bebeklerin bağırsak sisteminin çalışmasını sağlamak ve ek gıdaya uyumunu kolaylaştırmak için lif içeren besinler tüketmesi önemlidir. Lif açısından oldukça zengin olan kabak ve havuç ile enfes bir mama hazırlayabilirsiniz. Ayrıca içine eklenen zeytinyağı sayesinde bağırsak hareketlerini de hızlandırır. Tıpkı diğer ek gıdalarda olduğu gibi bebeğinizin bu mamaya alerjisi olup olmadığını test etmek için 3 adım kuralını uygulamalısınız. Havuçlu ve kabaklı mama tarifi:

Malzemeler:

  • 1 orta boy havuç
  • 1 küçük boy kabak
  • 1.5 bardak su
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı pirinç

Hazırlanışı:

  • Havuç ve kabağın kabuklarını soyun. Soyduğunuz sebzeleri küçük küpler halinde doğrayın ve küçük bir sos tenceresine alın. Tencereye pirinç ve suyu ekledikten sonra ocağın altını açın.
  • Havuç, kabak ve pirinç tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Ardından karışımı blender ile püre haline getirin. Ilımasını bekledikten sonra zeytinyağı ekleyerek bebeğinize verebilirsiniz.

Elmalı Tatlı Patates Çorbası

Bebeğiniz 7-8 aylık olduğunda damak tadını geliştirecek farklı lezzetler denemeye başlayabilirsiniz. Son yıllarda ülkemizde de popüler sebzelerden biri tatlı patates ve elma ile lezzetli bir çorba deneyebilirsiniz. Sindirimi oldukça kolay ve kendine özgü bir aromaya sahip olan tatlı patates aynı zamanda vitamin ve mineral açısından da zengindir. Bebeğinize çorbayı 3 adım kuralı ile vermeyi unutmayın. Elmalı tatlı patates çorbası tarifi:

Malzemeler:

  • 1 orta boy kırmızı elma
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 orta boy tatlı patates
  • Yarım çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay bardağı elma suyu
  • Yarım çay kaşığı adaçayı
  • Yarım çay kaşığı karabiber

*Eğer bebeğiniz 9 aylıktan büyükse, çorbayı sebze ya da et suyu ile daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Hazırlanışı:

  • Elma ve tatlı patatesin kabuklarını soyun ve küçük küpler halinde doğrayın. Doğradığınız sebzeleri buharda tamamen yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Yumuşayan sebzeleri bir sos tenceresine alın ve içine su, elma suyu, tarçın, adaçayı, karabiberi ekleyin.
  • Ocağın altını alıp tüm malzemeler tamamen kaynayıp tatlarını suya bırakana kadar pişirin.
  • Pişirdiğiniz karışımı blendırdan geçirip pürüzsüz bir kıvam almasını sağlayın.

Bebek Kurabiyesi

Bebeğinizin dişlerinin çıkmaya başladığı ve diş etlerinin kaşındığı 7,8 aylık dönemde sağlıklı bir atıştırmalık için bebek kurabiyesi deneyebilirsiniz. Un, şeker ve yumurta kullanılmadan hazırlanan bebek kurabiyesi, aynı zamanda glutensiz beslenenler için de uygun bir seçenektir. Tıpkı diğer ek gıdalarda olduğu gibi bebek kurabiyesini de bebeğinize üç adım kuralı ile vermelisiniz. Bebek kurabiyesi tarifi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı badem unu
  • 2 su bardağı yulaf unu+ 2 yemek kaşığı yulaf unu(hamuru açmak için)
  • 4 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı
  • 1 yemek kaşığı keçiboynuzu unu
  • 1 yemek kaşığı Hindistan cevizi rendesi
  • 1 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı süt
  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 7 tane kuru kayısı
  • Çeyrek olgun muz

Hazırlanışı:

  • Kuru kayısıları bol suda yıkayın ve kaynama sıcaklığındaki su içinde yaklaşık 10-15 dakika bekletin. Daha sonra süzerek 1 yemek kaşığı süt ile birlikte rondodan geçirerek pürüzsüz kıvamda bir püre elde edin.
  • Geniş bir kap alın ve muzun kabuğunu soyup çatalla ezin. Ardından kabın içerisine yulaf unu haricindeki tüm malzemeleri karıştırın.
  • Karışıma azar azar yulaf unu ekleyerek yoğurmaya devam edin. Yumuşak bir hamur kıvamı elde ettikten sonra hamuru üç eşit parçaya ayırın.
  • Tezgâhı temizleyip kuruladıktan sonra yulaf unu serperek her bir parçayı ince uzun bir boru haline getirip bebe bisküvisi şeklinde küçük parçalara ayırın. Her bir parçanın üzerine çatal bastırarak bebe bisküvisinin klasik görünümünü elde etmeye çalışın.
  • Hazırladığınız kurabiyeleri fırın tepsisine dizin ve önceden 170 dereceye ısıtılmış fırına atıp üzeri hafif kızarana kadar yaklaşık 10-12 dakika pişirin.
  • Fırını kapatın ve kurabiyeleri 3-5 dakika daha fırında bırakın. Daha sonra fırından alıp 15-20 dakika soğutup servis edebilirsiniz.

Yer Elmalı Yoğurt Çorbası

Bebekler bazen aynı şeyleri yemekten sıkılabilir. Ayrıca bazı sebzeleri sevmekte de zorlanabilir. Bebeğinize sebze yeme alışkanlığı kazandırmak ve damak tadını zenginleştirmek için yer elmalı yoğurt çorbası hazırlayabilirsiniz. 8 aylık bebekler için uygun olan yer elmalı yoğurt çorbası hem nişasta hem de vitamin, mineral açısından zengin bir besindir. Yer elmalı yoğurt çorbasını bebeğinize 3 adım kuralı ile vermeyi unutmayın. Yer elmalı yoğurt çorbası tarifi:

Malzemeler:

  • 1 orta boy yer elması
  • 1 yemek kaşığı esmer bulgur
  • Çeyrek havuç
  • 1 yumurta sarısı
  • 2 tatlı kaşığı tam buğday unu
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 tane taze soğan
  • 1 tatlı kaşığı buğday ruşeymi

Hazırlanışı:

  • Yer elması ile havucu bol suda iyice yıkayın ve kabuklarını soyun. Soyduğunuz sebzeleri cam rende aracılığıyla rendeleyin.
  • Orta büyüklükte bir sos tenceresine rendelediğiniz sebzeleri ve esmer bulguru alın. Üzerlerini 3 parmak kadar geçecek şekilde su ekleyin.
  • Tencerenin altını yakın ve kısık ateşte pişirin.
  • Küçük bir kap alın ve içerisine yumurta, yoğurt, un ekleyin. Malzemeleri bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tenceredeki sebzeler yumuşayınca suyundan bir kepçe alın ve yoğurtlu karışıma ekleyip hızlıca karıştırın.
  • Kıvamı açılan karışımı yavaş yavaş tencereye karıştırarak ekleyin. Çorba kaynayana kadar kısık ateşte pişmeye bırakın.
  • Çorba kaynayınca içine tereyağını da ekleyip bir süre daha kaynatın. Birkaç dakika sonra çorbanın altını kısın ve hafif ılımasını sağlayın. Ardından blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvama sahip olmasını sağlayın.
  • Ilıyan çorbanın üzerine buğday ruşeymi ve ince ince kıyılmış taze soğan ekleyip servis edin.
scrolltotop svg