Akıllı Telefonlarınızı Hızlı Şarj Etme Yöntemleri
Slider

9 dk okuma

Akıllı telefonların yaygın kullanımı ve banka işlemlerinden sosyal medya kullanımına kadar birçok işlemin artık telefonlardan yapılması, büyük kolaylık sağlar. Ancak telefon olmadan tüm günü geçirmek de bir o kadar zordur. Telefonlar iletişimin yanı sıra selfie çekimi gibi pek çok şey için ara vermeden kullanılan cihazlardır. Bu nedenle telefonunuzu şarj etmek ve doğru bir şekilde yapmak son derece önemli bir görevdir.

Son teknolojiye göre üretilen akıllı telefonlar, boş bir bataryayı sıfırdan yüzde yüze neredeyse 30 dakika gibi kısa bir sürede dolduracak özelliklerle donatılmıştır. Ancak tüm cihazlar bu teknolojilere ya da özelliklere sahip değildir. Bu nedenle telefonunuzun markası ya da modeli fark etmeksizin hızlı şarj özelliklerini bilmeniz gerekebilir. İşte akıllı telefonunuzu hızlı şarj etmenize yardımcı olacak birkaç ipucu.

Daha Güçlü Bir Şarj Cihazı Satın Alın

Akıllı telefonunuz için güçlü bir şarj cihazı satın almak maliyet gerektirebilir. Ancak yeni bir akıllı telefon satın aldığınızda artık şarj cihazı paket içerisinde yer almadığı için uyumlu bir cihaz almadan telefonunuzu kullanamazsınız. Birçok akıllı telefon kullanıcısı, önceki cihazının eski adaptörü kullanmayı tercih eder. Fakat yeterli W ve hıza sahip olmadığı için yeni telefonunuza gereken enerjiyi sağlamayabilir. bu tür durumlarda herhangi bir şarj cihazı yerine daha yüksek W sağlayan ve telefonunuzu hızlı bir şekilde şarj eden bir cihaza yatırım yapmak akıllıca olabilir.

Şarj cihazı ne kadar fazla watt verebilirse akıllı telefonunuz o kadar hızlı şarj edilebilir. Watt miktarı, ürün başlığında da sıklıkla gördüğünüz (W) ile belirtilir. Ayrıca telefonunuzun ne kadar watt gücünü kaldırabileceğini kontrol etmeniz ve bu değere göre bir cihaz almanız gerekir. Örneğin, Samsung Galaxy A52 maksimum 15W ile şarj edilebilir. iPhone 12’yi hızlı bir şekilde şarj etmek için ise minimum 20W önerilir.

Telefonunuzu Kapatın

Konu telefonunuzu hızlı şarj etmek olduğunda cihazınızı tamamen kapatmak en kısa ve basit yoldur. Her telefon için uygun olan bu yöntem, telefonu bir müddet kullanmamayı gerektirir, ancak 15-30 dakika şarj bile çoğu durumda yeterli olabilir. Genellikle akıllı telefonunuzun tamamen şarj olması yalnızca birkaç dakika veya bir saat sürer. Açık telefonları kullanmasanız bile arka plan etkinlikleri az da olsa şarjın azalmasına neden olur. Cihazınız kapalı moddayken ekran ışığı, çalışan uygulamalar ve sinyal alımı gibi şarj tüketimini hızlandıran etkenler olmadığı için daha kısa sürede şarj olur.

Uçak Modunu Etkinleştirin

Telefonunuzu daha hızlı şarj etmek için bir başka etkili yöntem ise akıllı telefonlar için Uçak Modu veya özellikli telefonlar için Uçuş Modu’dur.  Uçak modu ağ bağlantıları da dahil telefonların pek çok iletişim ağını engeller. Özellikle sinyal gücünün zayıf olduğu bir bölgede yaşıyorsanız sürekli ağ noktası arandığı için arka planda çok fazla pil tüketir. Bu nedenle telefonunu tamamen kapatmak istemeyenler Uçak moduna alarak telefonlarının daha hızlı şarj olmasını sağlayabilir. Çünkü bu yöntem, telefonunuzun tamamen şarj süresini yaklaşık %25 olarak azaltır. Cihazınızı kısa sürede şarj etmek için Uçak modunu kullanmanız ve telefonunuzu güvenli bir güç kaynağına bağlamanız yerlidir.

Telefonunuzu Şebeke Elektriği ile Şarj Edin

Çoğu kişinin bir dizüstü bilgisayarda veya PC’de çalışırken telefonunu USB kabloyla şarj etme alışkanlığımız mevcut. Ancak bu yöntemde enerji dolaylı yoldan iletildiği için şarj oldukça yavaş gerçekleşir ve telefonunuzun bataryasına zarar verebilir. Akıllı telefonunuzun bataryasını uzun süre korumak istiyorsanız her zaman şebeke elektriğini tercih etmelisiniz. Duvar prizi adaptörünün yanı sıra orijinal aksesuarların kullanılması pili en iyi durumda tutar ve ayrıca akıllı telefonunuzun performansını artırır.

İyi Bir Kablonuz Olduğundan Emin Olun

Şarj adaptörüne ek olarak, şarj kablosu da akıllı telefonunuzu ışık hızında şarj etmede önemli bir faktördür. Eski kablonuzu kullanıyorsanız yıpranma veya ezilme varsa değiştirmeniz tavsiye edilir. Bazen kablolar bükülür ve içindeki teller zarar görür. Bu akım iletimini etkilediği için şarj süresini uzatabilir. Ayrıca, bir kablonun maksimum iletebileceği watt sayısında da farklılıklar vardır. Çoğu kablo, genellikle 3A’yı destekler. Şarj kablosu satın alırken 5 Amper’i destekleyen bir model tercih edebilirsiniz. Böylece akıllı telefonunuzun şarj süresini azaltabilirsiniz. Ayrıca kablo uzunluğu da önemlidir. Genel olarak, daha uzun kabloların (3 metre ve daha fazlası) telefonu şarj etmesi kısa kablolara (1 metre) göre daha yavaştır.

Kablolu Şarj Tercih Edin

Gün geçtikçe daha fazla akıllı telefon modeli kablo olmadan şarj edilebilir. Kablosuz şarjın kablo kısıtlaması olmadan çalışma başta olmak üzere pek çok avantajı vardır. Ancak kablosuz şarj, akıllı telefonunuzu şarj etmenin en hızlı yolu değildir. Örneğin Samsung Galaxy S22 kablosuz olarak maksimum 15W ile şarj edilebilir. Kablolu şekilde ise S22’yi 25W ile şarj edebilirsiniz. Kablosuz şarj yararlı işlevdir, ancak akıllı telefonun hızlı bir şekilde şarj edilmesini istiyorsanız kablo tercih etmeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte telefonlarınızla uyumlu hem hızlı hem de kablosuz şarj cihazları da mevcuttur. Bu cihazları tercih edebilir ve kablo kısıtlaması olmadan telefonlarınızı dilediğiniz yerde şarj edebilirsiniz.

Şarj Portunuzu Temizleyin

Şarj kablosunun akıllı telefonunuzun şarj bağlantı noktasına doğru şekilde bağlanması önemlidir. Bazen şarj bağlantı noktanızda konnektörlerin doğru şekilde bağlanmasını önleyen toz olabilir. Bağlantı noktalarını güvenli bir şekilde temizlemenin birçok yolu vardır. Eğer emin olamıyorsanız teknik servisten destek alabilirsiniz.

Çevresel Faktörleri Göz Önünde Bulundurun

Akıllı telefonunuzun hızlı şarj etme yetenekleri çeşitli faktörlere göre değişkenlik gösterebilir ve çevre koşulları kesinlikle önemli bir etkendir. Cihazınızı hızlı bir şekilde şarj etmek için telefonunuzun sıcaklığının kontrol etmeniz, havalandırmasının yeterli olduğundan ve cihazınızın herhangi bir nedenle ısınmadığından emin olmanız gerekir. Telefonunuzun direkt güneş ışığı ile temasını önlemeli ve çok sıcak ortamlarda gölge bir yerde muhafaza etmelisiniz. Cihazınızın ısındığını gördüğünüzde ise kapatıp düşük sıcaklıkta saklamanız yeterlidir. Yüksek sıcaklık her türlü pile zarar verebilir, bu nedenle cep telefonlarının yanı sıra bataryası olan cihazlarınızı her zaman gölge ve serin yerde tuttmanzı cihazlarınızın ömrünü uzatabilir.

Zayıf Powerbank’lerden Kaçının

Powerbank çeşitleri, cep telefonu ya da tablet gibi cihazları şarj etmek için ideal ve pek çok avantajı olan bir yöntemdir. İyi bir powerbank ile seyahatlerde bile cep telefonunuzu şarj edebilirsiniz. Birçok powerbank amperi, duvar prizlerinin amperiyle aynı hatta daha da fazla olabilir. Ancak, piyasada pek çok powerbank markası ve çeşidi olduğu için kalite de değişkendir. İletim gücü az bir powerbank sadece telefonunuzun uzun sürede şarj olmasına sebep olmaz, aynı zamanda cihazın bataryasına da zarar verebilir. Bu nedenle zayıf bir powerbank kullanmadığınızdan emin olmalısınız.

Telefonunuzu Şarj Esnasında Kullanmayın

Cep telefonunuzu şarj ederken kullandığınızda yalnızca şarj hızını yavaşlatmakla kalmaz, telefonunuzun pil ömrünü de azaltabilir ve şarj kablonuza zarar verebilirsiniz. Çoğu kullanıcı telefon şarj olurken kullanır. Ancak bu, şarj süresinin uzamasının yanı sıra birçok soruna neden olabileceği için önerilen bir kullanım şekli değildir.

Pil Tasarrufu Modunu Etkinleştirin

Akıllı telefonların pek çoğu pil tasarruf modu özelliğine sahiptir. Ek bir uygulama ya da işlem gerektirmeden bu özellik rahatlıkla kullanılabilir. Bu özelliği etkinleştirmek ise cihazınızın pilini kullanan bazı fonksiyonları devre dışı bırakır. Bu sayede tüketim azalır ve telefonunuz daha kısa sürede şarj olur.

scrolltotop svg