Sokakta yürürken selam verdiğiniz, hatta dayanamayıp kendilerine mama ikram ettiğiniz kediler varsa ve bir de video oyunlarına meraklıysanız, 2022 yılına net olarak damgasını vuran Stray’den mutlaka haberdarsınızdır. BlueTwelve Studio tarafından geliştirilen ve daima ses getiren bağımsız oyunların yayıncılığını üstlenen Annapurna Interactive tarafından yayınlanan Stray oyunu, şimdiye dek oynadığınız oyunlardan hayli farklı.
Sokak Kedisi Olabildiğiniz Stray Oyununun Hikâyesi
Stray oyunu, tek kişilik deneyim odaklı bir yapım. Bu nedenle keyifle takip edilebilen, tansiyonu yer yer azalıp artan “kahramanın yolculuğu” temelli bir hikâyeye sahip. Oyunun hikâyesiyle birlikte Stray’in arka planından ve bu oyunun, niye diğer “kedili oyunlar”dan farklı olduğundan bahsetmekte yarar var. Stray’in merkezinde, kedi topluluğundan senaryo gereği zorunlu olarak ayrılan ve Siberpunk bir şehirde kısılıp kalan bir kedi yer alıyor. Yönetiminizdeki sarman kedicik, küçük kedi topluluğundan ayrıldıktan sonra robotların bulunduğu izole şehirden B-12 isimli (geliştirici ekiple aynı ada sahip) bilinçli ama hafızası biraz sorunlu bir drone’un yardımıyla ayrılmaya çalışıyor. Geliştirici ekibin kendi adını verdiği bu drone, kilitli kapıların açılmasından anlaşılamayan metinlerin çevirisine kadar pek çok noktada yönetimimizdeki kediciğe ve dolayısıyla onu yöneten size destek oluyor. Tabii bu karşılıksız bir yardım ve destek değil, oyundaki kedicikle drone arasında simbiyotik bir ilişki de başlıyor. Oyun içinde tanışacağınız diğer karakterler de hem hikâyeyi besliyor hem de Stray oyununun bir “kedi simülasyonu” olmasının önüne geçip senaryonun dallanıp budaklanarak sinema filmi tadında bir dijital deneyimler bütününe dönüşmesine hizmet ediyor.
Kedi simülasyonu demişken, Stray’i diğer “kedili oyunlar”dan farklı noktaya taşıyan husustan söz etmek gerekiyor. Daha önce karşılaştığınız hemen her kedi kontrolü temelli video oyununda yönetiminizdeki karakter, daha insanlaştırılmış, kendisine karakter kazandırılmış, silah kullanabilen, konuşabilen, plan yapabilen kedilerdi. Stray oyunundaki sarman kedicik ise gerçek bir kedi gibi. Kontrolcünüzle doğru tuşa bastığınızda miyavlayan, koltuk, halı ve kapı tırmalayarak tırnaklarını törpüleyen (bu işlemi de siz yapıyorsunuz), dilerseniz bir yerlere kıvrılıp uyuyabilen kedicik, günün sonunda gerçek bir kedinin verebildiğine yakın bir huzur da sunabiliyor ekranın diğer tarafından. Hatta oyunda senaryo gereği bacağı incindiğinde topallaması bile içinizi acıtabiliyor. Yaklaşık 10 saatlik oyun süresince kendisiyle bağ kurabileceğiniz bu dijital turuncu tüy yumağı, kedilere olan sevginizi de pekiştirebiliyor.
Stray'in Geride Bıraktığı Oyunlar
Stray, başarısı şansa ve ihtimallere dayalı bir oyun değildi. Zira geliştirici ekip BlueTwelve Studio, oyunla ilgili ilk görselleri basınla ve oyuncularla paylaşmaya başladığında, oyunun ne denli ciddiyetle geliştirildiği ve arkasında ne kadar usta geliştiriciler/oyun yönetmenleri olduğu belliydi. Tanıtım videolarından anlaşılan öncelikli durum, oyunda kullanılan ışıklandırmalardı. Gerçek zamanlı ışık ışını izleme teknolojisi olan ray tracing, güncel pek çok oyunda kendine yer bulsa da ray tracing’in de ötesinde bir gerçekçilik sunan “baked lighting” tekniği kullanılarak hazırlanan oyunun yönetmen koltuğundaki isim ise tanıdıktı. Daha önce Unreal Engine adlı oyun motoruyla yaptığı şovlar dolayısıyla “teknoloji meraklısı” oyuncuların yakından tanıdığı Colas Koola’nın yönetmenliğini üstlendiği bu oyun, teknik açıdan mükemmel olmasıyla dikkat çekti. Oyunun teknik açıdan mükemmel olması, harikulade görseller sunması ve merkezinde sevimli mi sevimli bir kedinin bulunması, Stray oyununun çıkışıyla birlikte ciddi satış sayılarına ulaşmasını sağladı. Bu yazının hazırlandığı hafta itibarıyla yaklaşık 2,5 milyonluk satış sayısına ulaşan ve yaklaşık 42 milyon dolarlık brüt gelir elde eden Stray oyunu, oyunculardan topladığı pozitif geri bildirimlerle, bu yılın bir diğer yıldızı olan Elden Ring’i de koltuğundan etti. Metacritic üzerinde kullanıcı skoru 8,6 olan Stray, yalnızca Elden Ring’i değil; Horizon Forbidden West, Dying Light 2 Stay Human gibi pek çok AAA (yüksek prodüksiyonlu) oyunu da kullanıcı skoru tarafında geride bıraktı.
Stray ile İlgili İlk İzlenimler Neler?
Yayımlanması merakla beklenen Stray oyunu hakkında yapılan yorumların neredeyse tamamı olumlu. Ancak oyunun eksikliklerinin olduğunu ifade eden oyun otoriteleri de yok değil. Yapımın hikâyesi ve anlatımından ziyade yönetilen sarman kedinin “kedilere has” daha farklı özelliklerinin olması gerektiği, yumuşak eleştirilerden biri. Sevimli kedicik, çevrede bulduğu kese kâğıtlarına kafasını geçirebilse de küçük toplarla oynayabilse de tek tuşla miyavlama özelliği gibi tek tuşla guruldayabilse aslında fena da olmazdı.
Oyunun içeriği takdirle karşılanırken teknik tarafı da aynı takdiri topladı. Unreal Engine 4 oyun motoruyla yapılan ve daha önce belirttiğimiz gibi baked lighting tekniği sayesinde şehirdeki ışık cümbüşünün ortam atmosferini güçlendirip gerçekçi kıldığı yapım, sunduğu bu denli başarılı görsellere rağmen oldukça mütevazı sistem gereksinimlerine ihtiyaç duyuyor.
Stray İçin Sistem Gereksinimleri Neler?
Bundan birkaç yıl önce satın aldığınız ya da topladığınız oyun bilgisayarınızla sorunsuz şekilde deneyimleyebileceğiniz Stray oyunu için belirtilen sistem gereksinimleri gerek minimum gerekse önerilen tarafta son derece kabul edilebilir düzeyde kalıyor.
64-bit destekli Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemlerinde çalışan oyun için belirtilen minimum işlemci; Intel Core i5-2300/AMD FX-6350, önerilen işlemci; Intel Core i5-8400/AMD Ryzen 5 2600. 8 GB bellekli sistemlerde akıcı çalışabilen yapım için minimum ekran kartı; 2 GB bellekli NVIDIA GeForce GTX 650 Ti/AMD Radeon R7 360, önerilen ekran kartı ise; 3 GB bellekli NVIDIA GeForce GTX 780/4 GB bellekli AMD Radeon R9 290X. Oyunu kurmak için diskinizde ayırmanız gereken alan ise 10 GB olarak belirtiliyor ancak oyunu kurmak istediğinizde yalnızca 6,5 GB’lık bir alan kullanılıyor.
Stray Çıkış Tarihi
Eski birer Ubisoft çalışanı olan Colas Koola ve Viven Mermet-Guyenet ikilisinin, temellerini 2015’te atmaya başlayıp Annapurna Interactive’in finansal desteğiyle BlueTwelve Studio’yu kurmalarıyla şekillenen Stray, uzun bekleyişin ardından 19 Temmuz 2022’de oyuncularla buluştu. PC platformunun yanı sıra PlayStation 4 ve PlayStation 5’te de oynanabilen yapım, dijital oyun dağıtım platformu Steam’in en çok pozitif yorum alan ve oyun küratörleri tarafından en çok önerilen oyunlardan biri hâline geldi.
Stray Steam'de Ne Kadar?
Stray oyunu, oyun dünyasının gündemini nasıl değiştirdiyse, Steam üzerinden oyunlarını satışa sunan oyun yayıncılarının, Valve’ın Steam aracılığıyla Türkiye’ye özel olarak uyguladığı düşük döviz kuru politikasını bir kenara bırakıp oyunlarına %800’e varan zamlar yapması da Türkiye’deki oyuncuların gündemini değiştirdi. Neyse ki Stray’in yayıncısı konumundaki Annapurna Interactive, AAA oyunların yayıncılarının yaptığı bu fiyat artışını takip etmedi ve Stray’i aylar önce taahhüt ettiği fiyat olan 160 TL üzerinden satışa çıkardı. Hatta oyun yayımlanmadan birkaç hafta önce Stray, %10 indirimle 144 TL’ye satın alınabildi.
Eğer siz de video oyunlarına ilgi duyuyorsanız ve kedilerle aranız iyiyse, dijital dünyada yönetebileceğiniz, neredeyse gerçek bir kedi ile güzel vakitler geçirebilir, sevimli sarman kediciği Siberpunk şehirden kurtarmaya gayret edebilirsiniz. Bu süreçte çok eğleneceğiniz garanti!