Oyun Bilgisayarında Olması Gereken Önemli Özellikler
Oyun

9 dk okuma

AAA (yüksek prodüksiyonlu), AA (daha düşük prodüksiyonlu) ve bağımsız oyunlar derken oyun dağıtım platformlarının kütüphanelerine her geçen yıl binlerce oyun daha ekleniyor. Dünyanın önde gelen oyun konsolu üreticilerinin yalnızca konsollarına özel ürettirdikleri münhasır (exclusive) yapımlar da ufak ufak PC platformunu ziyaret etmeye başladı. PC platformu, eski güzel günlerine dönmeye başlamışken siz de konsolunuzu ya da emektar bilgisayarınızı bir köşeye bırakıp iyi ve güçlü bir oyun bilgisayarı almaya karar verdiyseniz, doğru yoldasınız. Eğer oyun bilgisayarı alma sürecinde aklınızda “İyi bir oyuncu bilgisayarında ne gibi özellikler olması gerekir?” gibi sorular varsa hiç endişe etmeyin ve çayınızı, kahvenizi alıp yazımızın derinliklerine doğru inmeye başlayın.

Bir Bilgisayarı Oyun Bilgisayarı Yapan En Temel Etken: Performans

Oyun geliştiriciler, iki boyutlu ve nispeten basit grafikli oyunlar haricindeki tüm yapımları, mümkün olduğunca gerçekçi grafiklere sahip, gerçek dünya fiziklerine uygun şekilde hazırlamaya çalışıyor. Çünkü oyuncuların bir oyunu satın alıp almama konusunda kararlarını etkileyen birinci unsur hâlâ grafikler. İyi grafikler üzerine inşa edilen oyunları yüksek çözünürlükte akıcı çalıştırmak için özel donanım bileşenleri içeren oyun bilgisayarı modellerinde, genellikle çok güçlü işlemciler ve oyunlar için özel üretilen ekran kartları bulunur. Ancak bu konuyu “güçlü donanımlar” gibi sözlerle geçiştirmek doğru olmaz. Zira donanım bileşenleri bile kendi içlerinde büyük çeşitlilik gösteriyor ve aldığınız oyun bilgisayarının kaç yıl boyunca beklentilerinizi karşılayacağı, dahası, ödediğiniz paranın hakkını vereceği, bu donanım bileşenlerinin detaylarını öğrenmenizden geçiyor.

“Bilgisayarın Beyni” gibi çok klişe ifadelerle anılsa da işlemci (CPU) bir oyun bilgisayarının en önemli parçalarından biridir. Bugün, edineceğiniz bir oyuncu bilgisayarında en az 6 çekirdekli bir işlemci olmasına dikkat etmelisiniz. Sizi, işlemcinin; frekans değeri, L3 bellek kapasitesi, mimarisi, markası gibi ayrıntılara boğmak istemiyoruz ama özetle güncel ve yüksek performanslı bir işlemci, oyun bilgisayarında olması gereken önemli özelliklerin başında gelir.

Konu oyunlar, bilgisayarın ayırt edici yönü “oyun bilgisayarı” olmasıysa, 3B grafikleri hesaplamakla sorumlu olan ekran kartına değinmeden geçemeyiz. İşlemci tarafında söylediğimiz “güncel” ve “yüksek performanslı” ifadelerine ek olarak geniş kapasiteli video belleği bulunan bir ekran kartıyla gelen oyun bilgisayarlarına yatırım yapmanız yerinde olur. Bugünün oyunları için 6 GB video belleği yeterli gibi görünse de geçtiğimiz dönemde çıkan Doom Eternal gibi yapımlarda Full HD (1080p) çözünürlükte ve yüksek grafik detay seviyesinde bu bellek seviyesi yeterli gelmemişti. Bu nedenle en az 8 GB video belleğine sahip, mümkünse ray tracing (gerçek zamanlı ışın izleme) ve yapay zekâ destekli köşe yumuşatma teknolojisini destekleyen (NVIDIA tarafında DLSS olarak geçiyor) ekran kartlarını beraberinde getiren oyun bilgisayarları sizi memnun edecektir. Tabii işlemci ve ekran kartı için ayıracağınız bütçe arttıkça ilgili donanım bileşenlerinin performansı da yükselecektir.

Hız ve Bağlanabilirlik Olanakları, Oyun Bilgisayarlarında Dikkat Etmeniz Gereken Özelliklerden

Önceki başlığın altında oyun bilgisayarının gücünü ve performansını doğrudan doğruya belirleyen işlemci ve ekran kartıyla ilgili bilgiler verip çeşitli önerilerde bulunduk ancak bilgisayarın hızını belirleyen yalnızca bu donanımlar değil. Bellek (RAM) ve depolama birimi olarak değerlendirilen SSD ya da hard diskler de bilgisayarın tepkiselliğini ve hızını belirliyor. Bu nedenle eğer DDR4’lü bir oyun bilgisayarı edinecekseniz, 3000 MHz ve üstü frekans değerlerine sahip bellekler bulunduran cihazlara yatırım yapmalısınız. Aksi hâlde ölçülebilir düzeyde bir performans kaybı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Şayet daha güncel bir oyun bilgisayarı alacaksanız ve ilgili sistemde DDR5 sistem belleği bulunuyorsa 4800 MHz ve üstü frekans değerleri, sistemin genel hızını pozitif yönde etkileyecektir. Hem hazır bilgisayarlarda hem de oyuncu laptop’larında eskisi kadar sık olmamakla birlikte mekanik hard disklere denk gelebilirsiniz. Ancak SSD depolama birimli bilgisayarlara yönelmeniz, hayalini kurduğunuz performansı yakalamanızı sağlayacaktır.

Gerek bellek gerekse SSD tarafında hız kadar kapasite ölçütlerini de göz önünde bulundurmanızda yarar var. 16 GB ve üstü kapasiteli belleğe sahip bilgisayarlar, oyun süreçlerinde ve diğer işlemlerinizde takılma yaşamanızı engeller. SSD kapasitesinin ise en azından 1 TB olması gerekir. Çünkü popüler oyunların birçoğu artık 100+ GB depolama alanı işgal ediyor. Buna; işletim sistemi, üçüncü parti uygulamalar, multimedya içerikleri ve benzeri dijital dosyaları da eklediğinizde 1 TB kapasite ancak yeterli gelebilecektir. Eğer alacağınız sistemin depolama biriminin kapasitesini artırma gibi bir imkânınız yoksa, haricî SSD ya da taşınabilir hard diskleri kullanmayı düşünebilirsiniz. Edineceğiniz bilgisayardaki USB 3,X bağlantı noktaları aracılığıyla yüksek hızda veri aktarımı gerçekleştirebilen depolama birimlerine oyunlarınızı yükleyebileceğiniz gibi önemli ve büyük boyutlu dosyalarınızı da depolayabilirsiniz.

Müstakbel oyun bilgisayarınızın performans tarafındaki özelliklerini değerlendirip doğru konfigürasyonları bulduktan sonra, bağlanabilirlik olanaklarını incelemeniz yerinde olur. Fiziksel ve kablosuz bağlantı imkânları, oyun bilgisayarınızın işlevselliğini daha da artıracaktır. Yeni nesil özelliklerle donatılan bir oyuncu bilgisayarında aramanız gereken belli başlı fiziksel bağlantı noktaları; USB-A ve USB-C formundaki USB 3, X (Gen1 ya da Gen2) portlar, Thunderbolt, 5,1 ya da 7,1 ses çıkışı, 2,5G Ethernet portudur. Kablosuz bağlantı özelliklerininse Bluetooth 5,0+ ve Wi-Fi 5+ olması, alacağınızın bilgisayarı uzun yıllar keyifle kullanabilmenize olanak tanır. Özellikle son dönemde popülerleşen Wi-Fi 6 destekli oyun bilgisayarı modelleri, çevrim içi çok oyunculu oyunları, evinizdeki yüksek hızlı fiber veya VDSL internetle deneyimleyebilmenizi mümkün kılar. Yine yeni nesil bir Bluetooth bağlantısı, kablosuz kulaklık ve diğer Bluetooth destekli cihazlarınızın kopma ve performans kaybı gibi sorunlarla karşılaşmadan çalışmasına imkân sağlar.

Ekran, Klavye, Fare, Oyun Kontrolcü Gibi Birimleri Göz Ardı Etmeyin

Oyunların muhteşem dijital dünyasıyla temasa geçmenizi sağlayan görüntü ve çevre birimlerini de almayı planladığınız oyun bilgisayarı çerçevesinde değerlendirmeniz yerinde olur. Monitör ya da laptop’ların ekranlarının IPS olması, en doğru renkleri görebilmenizi sağlarken ekranların çözünürlüklerinin yüksek olması, keskin görüntüler elde edebilmenize, tazeleme/yenileme hızlarının yüksek olmasıysa akıcı görüntüler eşliğinde oyun oynayabilmenize olanak tanır. Özellikle 144 Hz ve üstü yenileme hızına sahip ekranları gördükten ve bu ekranlarla oyun oynadıktan sonra 60 Hz’lik ekranlara dönüş yapmak istemeyebilirsiniz. Ancak seçtiğiniz oyun bilgisayarındaki ekran kartının, ekran çözünürlüğü ve yenileme değerini doyurabilecek kadar güçlü olduğundan emin olmalısınız. Ekran 144 Hz yenileme hızına sahip olduğu için her oyunda 144 fps (saniyedeki kare oranı) yakalayamazsınız. Bu nedenle güçlü dâhilî donanım bileşenleri kesinlikle önemli.

Oyunlardaki karakter ve araçlarınızı kullanabilmenize zemin hazırlayan klavye, fare ve gamepad (oyun kontrolcü) birimlerini de dikkatle inceleyip almanız gerekir. Kimi markalar, geliştirdikleri laptop formundaki oyun bilgisayarı modellerinde mekanik tuşlu klavyelere yer verirken masaüstü formundaki oyuncu bilgisayarlarında ise gelişmiş çevre birimleri, paket içeriğine dâhil edilebiliyor. Tüm bu değişkenleri, gereksinimleriniz ve oyun oynama alışkanlıklarınız doğrultusunda değerlendirmeniz gerekir. Bunun yanında kablolu/kablosuz fare modelleri, yine kablolu/kablosuz oyun kontrolcüler, oyun sürecinizi iyileştirirken oyunlardan ekstra keyif almanızı sağlayacaktır.

scrolltotop svg