İftar Sofrası Hazırlarken İşinizi Kolaylaştıracak Ev Aletleri
Elektronik

9 dk okuma

Ramazan ayında, iftar sofraları, iftar vaktine dakikalar kala hazırlanır ve herkes orucunu açmak üzere sofrada hazır bulunur. Özellikle misafirli iftar sofralarında, yemekleri hazırlamak, sofraya konulacak her yemeği tam vaktinde hazır etmek önemlidir. Ramazanın ilk günlerinde, oruçluyken yemek hazırlamak, tüm gün aç ve susuz kalmaktan dolayı baş gösteren halsizlik, yorgunluk ve baş ağrısı gibi belirtilerden ötürü zorlayıcı olabilir. Bu nedenle iftar sofrası hazırlarken işinizi kolaylaştıracak ev aletleri mutfakta size yardımcı olabilir.

Farklı tekniklerle hızlı pişiriciler, blenderler, mutfak şefleri ve yemeğin hazırlık aşamasında kullanılabilecek onlarca ev aleti ile mutfakta lezzetli tarifleri pratik ve hızlı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Zamandan tasarruf etmenizi sağlayan elektrikli ev aletleri ile iftar ve sahura yemeklerinizi tam vaktinde yetiştirebilirsiniz. Hem pişirme aşamasında hem de hazırlık aşamasında kullanabileceğiniz ev aletleri ile Ramazan ayında kalabalık iftar sofralarını bile tek başınıza, kolaylıkla hazırlayabilirsiniz.

İftar Menüsünü Hazırlarken Kullanabileceğiniz Elektrikli Ev Aletleri

İftar menüsünü belirledikten sonra vaktinizi en çok alacak olan şey yemeklerin hazırlık aşamalarıdır. Özellikle rendeleme, çırpma, doğrama gibi işlemler son derece el oyalayıcıdır. Yemeklerinizi pratik bir şekilde hazırlamak için aşağıdaki ev aletlerini kullanabilirsiniz:

  • Mutfak Şefi: Eğer yemekleri tek başınıza hazırlıyorsanız yoğurma, doğrama gibi işlemler çok vakit alacağından yemekleri iftar vaktine yetiştirmekte zorlanabilirsiniz. Mutfakta tek bir ev aleti ile pek çok işlemi birden yapmak istiyorsanız işinize en çok yarayacak ev aletlerinin başında mutfak şefleri gelir. Mutfak şefleri; yoğurma, çırpma ve karıştırma işlemlerini yaparak işinizi kolaylaştırır. Hamur işleri ve tatlıların yanı sıra köfte çeşitlerini yoğurmak için de kullanılabilen mutfak şefi işini yaparken başka bir yemekle ilgilenebilir ve zaman kazanabilirsiniz. Fiziksel güç kullanarak uzun uzun yoğurmanızı gerektiren yemekleri mutfak şefi kullanarak yorulmadan, pratik bir şekilde hazırlayabilirsiniz.

  • Elektrikli Rende ve Doğrayıcılar: Yemek hazırlık aşamasında kullanımı hayatınızı kolaylaştıracak bir diğer elektronik ev aleti ise elektrikli doğrayıcı ve rende makineleridir. Doğrama ve rendeleme işlemleri, yemeği hazırlama telaşı içinde hızla yapıldığında çeşitli mutfak kazalarına neden olabilir. Ayrıca farklı sebzeleri aynı kalınlıklarda doğramak ya da rendelemek zaman alan bir işlemdir. Sebzelerin aynı incelikte doğranması hem yemekte tüm sebzelerin eşit pişmesi açısından hem de görsel açıdan önemlidir. İftar davetlerinde menülerden eksik olmayan salataları yapmak pratik gibi görünse de salatanın içindeki tüm sebzeleri rendelemek, doğramak vakit alır. Bunun için; ince kıyma, dilimleme ve rendeleme işlemlerini yapan elektrikli doğrayıcı ve rende makinelerini kullanmak hem sebze yemeklerini yaparken hem de bol sebzeli, lezzetli salatalar yaparken hız kazandırır.

  • Mutfak Tartısı: Ramazan ayında, iftar sofralarının vazgeçilmezlerinden biri de tatlılardır. Tatlı tariflerini yaparken kullanılan ölçülere dikkat etmek gerekir. Yanlış ölçüler kullanmak, tariflerin tutmamasına dolayısıyla da kullanılan malzemelerin israf olmasına neden olabilir. Bu nedenle, tam tutan tarifler için tatlı yaparken mutfak tartısı kullanılabilir. Pastadan, sütlü ve şerbetli tatlılara kadar pek çok farklı tarifte kullanılabilecek olan mutfak tartıları ile tam ölçüde ve ideal kıvamda tarifler hazırlayabilirsiniz.  

  • El Mikseri: Tatlı tariflerinizi yaparken tercih edebileceğiniz elektrikli ev aletleri arasında yer alan el mikserleri de mutfakta hayatınızı kolaylaştırır. Tatlı yaparken çoğunlukla  malzemeleri çırpmak gerekir. El mikseri çeşitleri, hem mutfakta çok yer kaplamaz hem de tatlı yaparken kullandığınız malzemeleri hızla ve fiziksel güç kullanmadan çırpmanıza yardımcı olur. El mikserinin yanı sıra mutfak robotlarını da malzemeleri karıştırma, küçültme ve ezme gibi işlemler için kullanabilirsiniz.

  • Blender: İftar sofralarının vazgeçilmezi olan çorbalarınızı yaparken de elektrikli ev aletlerinden yardım alabilirsiniz. Özellikle çorbalarınızı ezmek ve süzgeçten geçirmek oldukça zor ve uzun süren işlemler gerektirir. Bunun yerine bir el blenderı kullanarak çorbanızı saniyeler için lezzetli br süzme çorba kıvamına getirebilirsiniz.

Pişirme Aşamasında Kullanabileceğiniz Hızlı ve Pratik Ev Aletleri

        Pişirme aşaması da en az yemeğin hazırlık aşaması kadar vakit alır. Bazen aceleyle fırına atılan yemek bir türlü pişmek bilmez, iftara yetişmez. Bazense üstü kızaran kekin içi yeteri kadar pişmeyebilir. Yemeklerin kısa sürede, sağlıklı ve ideal derecesinde pişmesi için airfryer, elektrikli ızgara ve buharlı pişirici çeşitleri kullanılabilir. Hamur işleri için ise pizza ve lahmacun yapma makineleri, ev ortamında birbirinden güzel lezzetler yapma imkanı sunar. İftarda farklı çeşitlerdeki yemekleri hızlı bir şekilde pişirebilmek için aşağıdaki elektronik ev aletlerinden yardım alabilirsiniz:

  • Airfryer: Airfryer çeşitleri yani  hava fritözleri, çok az yağda yiyecekleri kısa sürede kızartır. Bu fritözlerde ayrıca sulu yemek, tavuk, et ve balık yemekleri ve kek, börek gibi yiyecekler de pişirilebilir. İftarda sağlıklı ve hafif yemekler pişirebilmek için airfryer çeşitlerini kullanabilirsiniz. Derin yağda kızartılmış yiyeceklerdense, az yağda ya da hiç yağsız şekilde yapılmış kızartmalar iftardan sonra daha hafif hissetmenizi sağlar. Airfryer modelleri, zaman ayarlıdır. Pişireceğiniz yemeğe göre tavsiye edilen süreleri vardır. Yağsız pişirme teknolojisine sahip olan bu pişiriciler, özellikle patates kızartması sevenler için oldukça sağlıklı bir seçimdir. Pişirme süreleri, fırınlara göre çok daha kısadır. Kavurma ve ızgara da yapılabilen airfryer ile misafirli iftar sofralarınızda size kolaylık kazandırır. Mutfağınız yağ ve kızartma kokusu olmadan iftara gelen misafirlerinize lezzetli kızartmalar hazırlayabilirsiniz. Hem sahurda hem de iftarda hızlı ve pratik bir şekilde yemek hazırlamak ve pişirmek isteyenler için oldukça uygundur. Bu pişiriciler, mutfakta az yer kaplar, temizliği de oldukça kolaydır. Fırına göre en önemli avantajı ise daha kısa sürede ve daha az yağ ile pişirebilmesidir. Örneğin; bir kek yaparken fırını önceden ısıtmanız gereklidir ancak airfryer modellerinde önden bir ısıtma süresine gerek yoktur.

  • Elektrikli Izgara: İftar sofrası hazırlarken hayatınızı kolaylaştıracak elektrikli ev aletlerinden bir diğeri ise elektrikli ızgaralardır. Ev ortamında mangal lezzeti sunan elektrikli ızgaralar; kırmızı et, tavuk, köfte, balık ve sebzeleri sağlıklı bir biçimde pişirmenizi sağlar.

  • Lahmacun ve Pizza Makineleri: İftarda pizza, lahmacun ve bazlama gibi lezzetleri tercih edenler ise bu yemekleri en kolay pişirebilecekleri lahmacun ve pizza makinalarıdır. Alt ve üst ısıtma imkanı olan bu aletlerde oldukça hızlı bir şekilde lezzetli pizzalar ve lahmacunlar pişirebilirsiniz.

  • Buharlı Pişiriciler: Buharda pişirme son derece sağlıklı bir pişirme yöntemidir. Özellikle brokoli, karnabahar gibi sebzeleri buharda haşlayarak besin değerlerini koruyarak pişirmenize yardımcı olur. İftar sofralarındaki yemeklerin yalnız lezzetli değil aynı zamanda sağlıklı olmasına da özen gösterenler için buharlı pişirici çeşitlerin kullanabilirsiniz.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren elektrikli ev aletleri, hayatımızın her alanında olduğu gibi mutfaklarımızda da işleri kolaylaştırmıştır. Ramazan ayında iftar yemeklerinizi stres olmadan, panik yapmadan rahatlıkla hazırlamak için elektrikli ev aletlerinden yardım alabilirsiniz. Günümüzün olanaklarından faydalanarak, yiyeceklerinizi ev aletlerinin yardımıyla ideal ölçülerde doğrayabilir ve rendeleyebilir, fiziksel güç harcamadan en iyi şekilde yoğurabilir ya da çırpabilir, ideal ısıda ve ideal sürede, sağlıklı bir şekilde pişirebilirsiniz. İftar sofralarınızı hazırlarken zamandan tasarruf etmek, tam kıvamında pişmiş, lezzetli yemekleri kolaylıkla hazırlayabilmek için Turkcell’de ihtiyacınız olan tüm elektrikli ev aletlerini bulabilirsiniz.

scrolltotop svg