Black Friday Nedir? Nasıl Ortaya Çıktı?
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Alışveriş yapmayı sevenlerin heyecanla bekledikleri Black Friday ve 11.11 indirim günleri her yıl geleneksel bir şekilde gerçekleştirilir. Yıllardır tüketicilerin indirimli fiyatlarla alışveriş yapmasına olanak sağlayan 11.11 ve Black Friday hakkında merak ettiğiniz detayları bu yazıda bulabilirsiniz!

Black Friday Ne Zaman?

Black Friday yani Türkiye’de bilinen adıyla Kara Cuma, her yıl Şükran Günü’nden sonraki ilk Cuma günü başlar. Amerika Birleşik Devletleri’nde büyük buhran günlerinde ekonomiyi hareketlendirmek ve halkı daha çok alışveriş yapmaya teşvik etmek amacıyla başlayan Black Friday, 1932 yılından bu yana aralıksız şekilde devam eder. Black Friday denmesinin sebebi ise alışveriş izdihamları yaşanan günlerde mağazalarda meydana gelen kargaşa, yoğunluk ve sonu ölümle biten yaralanmalara kadar uzanmasıdır. İndirim günlerinde mağazalarda yaşanan bu kargaşa ve olaylar, medyanın da ilgisini çekmeye, basında haber olmaya devam eder.

Kara Cuma denmesinin bir diğer sebebi ise indirim yapılan ürünleri stok yapan ve daha sonraki günlerde yüksek fiyatlardan satmaya çalışan kara borsacılar olduğu tahmin edilir. Hakkında çeşitli rivayetler bulunan Black Friday’den ilk kez 1961 yılında gazetelerde söz edildiği bilinir. 1932 yılından günümüze kadar devam eden indirim günleri halen daha kullanıcılar tarafından merakla ve heyecanla takip edilir.

Amerika, Kanada ve İngiltere ile yaygınlaşmaya başlayan Black Friday günleri Noel alışverişlerinin de başlangıç noktası sayılır. Noel alışverişinde sevdiklerine hediye almak isteyen tüketiciler Black Friday indirimlerinden de yararlanmaya başlayabilir.

Her yıl takvimde farklı tarihlere denk gelen Black Friday, Türkiye’de de büyük ilgi gören indirim günlerinden biridir. “Efsane Cuma” adıyla da bilinen bu alışveriş gününde mağazalar çok erken saatlerde hizmete açılır ve gece geç saatlere kadar alışveriş yapmak isteyen tüketicilere hizmet vermeye devam eder. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri’nde gece yarısından itibaren mağaza kapılarında müşteriler sıraya girmeye ve uzun kuyruklar oluşturmaya başlarlar. Günler öncesinden hazırlık yapmaya başlayan tüketiciler büyük indirim fırsatlarını kaçırmamak için adeta izdiham ve kargaşaya sebep olurlar. Mağaza önlerinde kamp yapma geleneğinin de buradan çıktığı söylenebilir. Bu özel Efsane Cuma günlerinde birçok farklı marka ürünlerine indirim uygular.

Black Friday İndirimleri Sadece Mağazalarda mı Geçerli?

Alışveriş sevenlerin ilgiyle takip ettiği Black Friday indirimleri sadece fiziksel mağazalarda değil online alışveriş sitelerinde de cazip fiyatlarla geçerli olabilir. Gün içerisinde alışveriş yapmak için mağazaya gitmeye vakit bulamayan tüketiciler markaların online siteleri üzerinden de günün her saati kolaylıkla alışveriş yapabilir, ihtiyaç duydukları ürünleri satın alabilirler.

Mağazalar ve e-ticaret şirketleri günler hatta haftalar öncesinden Black Friday indirimleri için hazırlık yapmaya başlar. Fiyatlarında ciddi oranlarda indirim yapılan ürünleri tüketicilerle buluşturmak için bazen indirim günleri bir günden fazla sürebilir. En çok talep gören ürün kategorileri ise genelde elektronik ürünler, ev dekorasyon ürünleri ve moda ürünleri olarak sıralanabilir. Özellikle pahalı ürünleri avantajlı fiyatlarla satın almak isteyen müşterilerin Black Friday indirim günlerini beklemeleri faydalı olabilir.

Türkiye’de Efsane Cuma Ne Zaman?

Alışveriş yapmayı seven ve ihtiyaç duydukları ürünleri uygun fiyatlarla temin etmek isteyen müşteriler için Türkiye’de Efsane Cuma günleri genelde bir günden daha uzun sürebilir. Zaman olarak yine Amerika’da olduğu gibi Şükran Günü’nden sonraki ilk Cuma gününün takip edildiği söylenebilir. Buna ek olarak Türkiye’de fiziksel mağazalar ve e-ticaret siteleri indirim fırsatlarını bir günle sınırlı tutmayıp genel olarak hafta boyunca sürdürebilirler. Genelde takvimde kasım ayının son haftasına denk gelen indirim günlerinde siz de avantajlı fiyatlarla dilediğiniz ürünlere ulaşabilirsiniz.

İndirimleri kaçırmamak için Turkcell Fırsatlar Pasajı fırsatlarını takip edebilirsiniz. Elektrikli ev aletlerinden beyaz eşyaya, bilgisayar ve tabletlerden kişisel bakım ürünlerine kadar pek çok kategoride dilediğiniz ürünü uygun fiyatlarla ve Turkcell güvencesiyle rahatlıkla satın alabilirsiniz.

Efsane Cuma indirimleri Türkiye’de de pek çok kullanıcının ihtiyaç duyduğu ürünleri uygun fiyatlarla temin etmesini kolay hale getirir. Özellikle fiyat aralığı yüksek olan elektronik ürünler ve mobilya ürünlerinde yapılan indirimler kullanıcılar için oldukça avantajlı olabilir.

Teknoloji meraklıları telefondan kulaklığa, bilgisayarlardan hobi ve oyun ürünlerine kadar bir çok kategoriden indirimli fiyatlarla alışveriş yapabilirler. Evlerinde dekorasyon değişikliği yapmak isteyen tüketiciler ev & yaşam kategorisine ait ürünlerle yaşam alanlarında değişiklikler yapabilir, keyifli ortamlar yaratabilirler. Sevdiklerini ya da kendilerini hediye alarak mutlu etmek isteyenler de yine Efsane Cuma indirimlerinden yararlanabilir, alışverişlerini uygun fiyatlarla tamamlayabilirler.

Kişisel bakım ürünlerinden ev ürünlerine, ofis ürünlerinden beyaz eşyaya kadar akla gelebilecek pek çok ürün fiziksel mağazalardan satın alınabileceği gibi online alışveriş sitelerinden de alınabilir. Özellikle çalışan kişilerin alışverişe gitmek için kısıtlı zamanları olduğunda online alışveriş yapmak büyük kolaylık sağlar.

11.11 Nedir? Efsane Cuma Gününden Farkı Nedir?

Her yıl Kasım ayının 11. gününde gerçekleşen 11.11 indirim günleri aslına bakılırsa Çin’de bir grup üniversite öğrencisi tarafından başlatılan bir akımdır. Başlangıç noktası 14 Şubat Sevgililer Gününe atıf yapmak olan 11.11 günleri, bekar kişilerin kendilerine hediye alarak kendilerini mutlu etmesi düşüncesine dayanır. Çin kültüründe 1 rakamı bekarlığı simgelediği için özellikle bu tarihlerin seçildiği düşünülür. Üniversite öğrencisi dört gencin başlatarak öncüsü olduğu bu akım, kendilerini temsil eden 11.11 tarihine denk gelir ve her yıl bu tarihte alışveriş yapan insanlar tarafından hatırlanmaya devam eder. Bekarlar günü olarak da bilinen 11 Kasım indirim günleri, Çin merkezli bir online alışveriş markasının her yıl bu tarihlerde başlattığı indirim kampanyalarıyla giderek daha çok ülkeden insanlar tarafından duyulmaya başlar.

Popülerliği her yıl artarak devam eden 11 Kasım indirimleri, Efsane Cuma gününden farklı şekilde takvimdeki tarihi kesin olarak belirli olan bir indirim günüdür. Cuma günü dışında haftanın farklı günlerine de denk gelen 11 Kasım indirim günleri, markalar tarafından kimi zamanlarda Efsane Cuma indirim günleri ile birleştirilir. Böylece uzun süre boyunca devam eden indirimli fiyat kampanyalarından yararlanan tüketiciler diledikleri zaman alışveriş yapabilir, ihtiyaç duydukları ürünlere bütçeleri zorlanmadan ulaşabilirler. İndirim avantajlarını ve uygun fiyatlı alışveriş günlerini kendi satış politikalarına göre uzatmayı tercih eden markalar pek çok kullanıcı için müşteri memnuniyetini de sağlamaya devam eder. Hafta boyunca süren indirimler sayesinde alışveriş yapmaya vakit bulamayan kullanıcılar da zaman konusunda sıkıntı yaşamazlar.

11 Kasım indirimleri, temelde Bekarlar Günü olarak bilinmesine rağmen bekarlık kutlaması dışında pek çok tüketici tarafından özellikle alışveriş ve indirim fırsatları için takip edilir. 1993 yılından bu yana aralıksız şekilde devam eden 11 Kasım indirim günleri tıpkı Black Friday indirim günlerinde olduğu gibi mağazalarda ve online alışveriş sitelerinde yoğunluk yaşanmasına sebep olur. İndirim kampanyaları markalar tarafından günler öncesinden duyrulur ve tüketicilerin avantajlı fiyatları takip etmeleri böylece daha kolay hale gelir.

Siz de indirimli fiyatları kaçırmamak için Turkcell Harika Günler ayrıcalıklarından yararlanarak alışveriş yapın, birden fazla kategoride dilediğiniz ürüne hızlıca ve kolaylıkla ulaşın! Bütçenizi zorlamayan indirimli fiyat avantajları ile alışveriş yapmanın keyfini çıkarın.

scrolltotop svg