Home Office Çalışanlar İçin Evi Ofise Çevirebilecek Ürünler
Dekorasyon

9 dk okuma

Pandemi ile tanışmanın getirdiklerinden biri de home office çalışma düzeni oldu. Yurt dışında ve Türkiye’de bazı sektörlerde evden çalışma sistemi halihazırda uygulanmaktaydı. Ancak pandemi ve sonrasındaki süreçte bu sistem daha geniş kitlelere, meslek alanlarına yayılmaya başladı. Buna paralel olarak da ofislerde çalışan kişiler, yabancısı oldukları bu yeni düzene ayak uydurmanın yollarını aradı. Home office çalışmanın konforlu ve performans açısından verimli bir hale gelmesi için bazı çözümler geliştirilmeye başlandı. Evini ofise çevirmek isteyen çalışanlar ise bir kaç kritik öneriyi kendilerine rehber alarak bu yeni düzeni yaşam alanlarında uygulayabilirler.

Home Office Eşyaları Nasıl Olmalı?

Evden çalışma sistemine göre her evde uygun bir ortam olmayabilir. İhtiyaca ve bütçeye uygun ofis malzemeleri ve çalışma eşyaları temin edilerek bir düzen kurulmaya başlanabilir. Evin bir odası çalışma odası olarak ayrılabilirse mekanın genişliğine göre yerleşim kurgusu yapılabilir. Şayet fazla oda yoksa ve evin bir köşesi çalışma alanı olarak ayrılacaksa o zaman eşya seçimi buna göre olmalıdır. Mesai saatleri boyunca yemek masasının sandalyesinde oturmak bir süre sonra fiziksel olarak rahatsızlık vermeye başlayabilir. Bu nedenle evden çalışan kişilerin ergonomik bir çalışma koltuğu tercih etmeleri sağlık açısından daha faydalı olabilir. Çalışma koltuğu olmadığı durumda ise sandalyelere konulan bel destek yastıkları, ilerleyen zamanlarda yaşanması muhtemel sırt ve bel ağrılarına karşı önleyici bir tedbir olur.

Çalışma koltuğu kadar masa seçimi de önemli. Büyük masa, daha fazla dağınıklığa ve buna paralel olarak dikkat bozmaya zemin hazırlayabilir. İhtiyacı karşılayan ölçülerde bir masa tercih etmek uygun olabilir. Evrak, dosya, kağıt gibi materyalleri depolamak için çekmece ya da dolaplar tercih edilebilir. Ayrıca renkli kırtasiye ürünleri kullanmak çalışırken motivasyonu artırmada etkili bir yöntem olabilir. Çalışırken duvara bakarak oturma durumu söz konusu ise duvarda bir motivasyon panosu oluşturulabilir. Yapılacaklar listelerini, notları, motivasyon sağlayan resimleri asmak için duvara mantar pano asılabilir.

Home office çalışma düzenine geçen kişilerin mesai saatleri boyunca koltukta ya da yatakta çalışmaları da performansı olumsuz etkileyen bir durum sayılır. Televizyon karşısında çalışmak, yapılan işe odaklanmayı zorlaştırır. Yatak odasında çalışmak da yine aynı şekilde dikkati işe vermek konusunda zorluk yaşanmasına sebep olabilir. Bu nedenle çalışan kişilerin kalıcı ya da geçici bir durum olup olmadığına bakmaksızın evden çalışma sistemine uygun bir hazırlık yapmaları daha yararlıdır. Sürekli aynı ortamda çalışmaktan sıkılan kişiler, farklılık istedikleri durumda evin mutfak ya da balkon gibi mekanlarında da zaman zaman çalışabilirler. Bunun gibi farklı konumlarda da ilk dikkat edilmesi gereken ortamın çalışmak için müsait olması ve odaklanmayı kolay hale getirmesidir.

Aydınlatma için olabildiğince güneş ışığından faydalanılmalı. Çalışma masası pencere kenarında ya da kapalı bir balkonda konumlandırılırsa gün ışığı uzunca bir süre kullanılır. Şayet masa doğal ışık kaynağından uzakta kalırsa doğru aydınlatma ürünlerinden destek alınmalıdır. Masa lambası ya da led aydınlatmalar taşınabilir özellikte olmaları sayesinde daha pratik kullanım deneyimi sağlayabilir. Çalışma ortamında uygun ofis eşyaları tercih etmek, mesai saatlerinin verimli geçirilmesi için oldukça önemlidir.

Zaman Yönetimi, Motivasyon ve Planlı Çalışmanın Önemi

Evden çalışma sistemi ilk başta kulağa konforlu gelse de uygulamaya konulduğunda farklı deneyimler yaşanabilir. Mola ve yemek saatleri sarkabilir, mesai saatleri verimsiz bir şekilde uzayabilir. Tüm bunların çalışma performansını olumsuz etkilememesi adına zaman yönetimi yapılmalı. Online kanallardan zaman yönetimine dair çeşitli eğitimlere ulaşmak mümkün. Buna ek olarak telefondan takip edilen aplikasyonlar da kullanılabilir.

Motivasyonu kaybetmemek adına çalışma ortamı düzenli ve temiz tutulmalı. Olabildiğince az eşya masanın üzerinde yer almalı. Kalabalık bir masada eşyalar düzenli yerleştirilmiş olsa dahi bir süre sonra göze yorucu gelmeye başlar. Üstelik çalışma anında motivasyonu canlı tutmak için renklerin enerjisinden yararlanılabilir. Çalışırken bakılan duvar mavi rengin tonlarında boyanabilir ya da defter, kalemlik gibi materyaller bu renklerde tercih edilebilir.

Evden çalışmanın en önemli detaylarında biri de mesai saatlerini doğru uygulamak. İş yoğunluğu söz konusu olduğunda sandalyeden bile kalkmadan uzun saatler boyunca hareketsiz oturmak mümkün. Ancak beden sağlığı için hareket etmek de gerekli. Az sürelerle sık molalar verilebilir. Yemek molaları bilgisayar karşısında geçiştirilmemeli. Öğle arası molaları tam ve zamanında yapılırsa günün geri kalanına enerji toplamak o kadar kolay olur. Disiplinli bir şekilde mesai saatlerine uymak ve gerektiğinde kısa molalar vermek, çalışma performansı ve iş verimliliğini olumlu yönde etkiler.

Home Office Rahatlığına Karşı Dikkatli Olun!

Evden çalışmak her çalışan için kolay bir süreç olmayabilir. Kalabalık nüfuslu ailelerde istemsizce ses ve gürültü olabilir ve bu tam da kritik bir toplantı sırasında yaşanabilir. Home office çalışanların kendilerini aile bireylerinden yeterince izole ettiklerinden emin olmaları gerekir. Zamansız kapı çalan komşular, sokaktan gelmesi muhtemel gürültü de hesaba katılırsa doğru bir kulaklık satın alınarak bu sorunların önüne geçilebilir. Odaklanmayı ve çalışmayı zor hale getiren faktörlere karşı dikkatli ve tedbirli olmak gerekir.

Home office çalışmanın kişilere sağladığı olumlu durumlardan biri de trafikte geçen sürenin ciddi oranda azalmasıdır. Sabah çok erken saatlerde kalkmak zorunda olmamak bir süre sonra çalışanlara rahatlık olarak gelmeye başlar ve sabah alarmları kolaylıkla ertelenir. Bu durumun yaşanmaması için gerekirse birden fazla alarm kurmak gibi çözüm yöntemleri geliştirilmeli. Dikkat edilmediği takdirde sabah erken saatte yapılacak toplantılara geç kalma riski bile söz konusu olabilir.

Trafikten kazanılan süreleri çalışanlar kendilerine ayırabilir. Sabah normal şartlarda yolda geçecek olan sürede, evdeyken sağlıklı bir kahvaltı hazırlanabilir. Düzenli beslenme, home office çalışma şartlarında da dikkat edilmesi gereken bir konu. Sabah saatlerinde spor ya da yoga yapılabilir, güzel bir kahve hazırlanarak güne başlanabilir. Akşam mesai bitiminde ise açık havada yürüyüş yapmak zihni dinlendirmek için faydalı olur. Mutlaka haftada birkaç akşam mesai bittikten sonra açık havada zaman geçirilmesi çalışan kişilerin günün yorgunluğunu atmasına katkı sağlar.

Alışkanlık olarak bir sabah rutini takip edilebilir. Günün erken saatlerinde bir kaç sayfa kitap okumak, balkona çıkarak sabahın serinliğini hissetmek, spor ya da meditasyon yapmak, mesai başlamadan zihni ve bedeni günün temposuna hazırlamaya yardımcı olur. Yapılan araştırmalara göre sabah rutinlerini düzenli bir şekilde uygulamak, kişilerin günlerini daha verimli geçirmelerini sağlar.

Home office çalışanların evde olmanın rahatlığına kapılarak günü, uyku sırasında giyilen pijamalar ile geçirmeleri oldukça yüksek bir ihtimal. Ancak pijama ile çalışırken zihin, mesainin başladığını kavrayamayabilir ve bunun sonucunda odaklanma sorunu ortaya çıkar. Güne başlarken mümkün olduğunca dışarıda da giyilebilecek kıyafetler tercih edilmeli. Ev giyim kıyafetleri ve pijamalar mesai saatlerinde tercih edilmemeli. Giyime ve kişisel bakıma özen göstererek güne hazırlanmak motivasyonu korumaya olumlu bir katkı sağlar.

scrolltotop svg