Bluetooth Kulaklık Her Telefona Uyar mı?
Mobil

12 dk okuma

Hemen her kulaklık üzerinde bir mikrofon ve yerleşik kontrol düğmeleri bulunduğundan, herhangi bir yerde Bluetooth kulaklık üzerinden telefon görüşmelerinizi yapmak artık hiç olmadığı kadar kolay! Dışarıdasınız ve telefonunuza gelen bir aramayı açmak üzeresiniz, kulaklığı çıkarıp telefonunuzu kullanmak yerine, aramayı karşılayıp yalnızca kulaklarınızı meşgul eden bir görüşme gerçekleştirmek çok daha pratiktir. Bluetooth teknolojisi sağladığı çeşitli işlevlerle hayatınızı kolaylaştırabilir, ancak telefonunuz için bir Bluetooth kulaklık satın almayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç unsur vardır. Üretici markalar arasında geçiş yapabilmeniz mümkün olsa da, farklı Bluetooth türlerinin hepsi birbiriyle uyumlu değildir.

Örneğin, iPhone'unuzla bir Sony Bluetooth kulaklık kullanabilirsiniz, ancak eski Bluetooth sürümüne sahip telefonunuzla Bluetooth smart özellikte bir kulaklığı birlikte kullanamazsınız. Aynı zamanda, kulaklığınızı farklı özellikteki iki cihaz arasında değiştirmeniz de mümkün olmayabilir. Telefonunuz Bluetooth Smart Ready cihaz olarak kabul ediliyorsa, Bluetooth teknolojisinin en yeni sürümüyle donatılmışsınızdır ve herhangi bir Bluetooth cihazına bağlanabilirsiniz. Bluetooth 4.0 kullanan bir Samsung Galaxy'niz varsa, herhangi bir Bluetooth cihazına bağlanabilirsiniz. Eski kulaklıklı mikrofon setiniz Bluetooth 4.0'ın tüm özellikleriyle çalışmayabilir. Kablosuz kulaklık araştırırken öncelikli olarak aramanız gereken ve güvenle göz ardı edebileceğiniz özellikleri öğrenmek için sizin için hazırladığımız Bluetooth kulaklık rehberimizden faydalanabilirsiniz.

Bluetooth Kulaklık Hangi Telefonlarla Uyumlu

Kablosuz Bluetooth kulak içi kulaklıklar, Bluetooth özellikli herhangi uyumlu bir cihazla çalışsa da, işletim sisteminiz göz önünde bulundurularak tasarlanmış kulaklıklar kullanmanın bazı avantajları vardır. İyi bir dinleme deneyimi yaşamak için her zaman rahat ve keyifli bulduğunuz kulaklıkları seçmeniz önemlidir, ancak işletim sisteminiz için uyumlu bir uygulama veya düşük gecikme gibi bazı avantajlı özellikleri için telefonunuza en uygun kulaklığı aramaya değer. Size daha kolay eşleştirme gibi avantajlar sağlayan, özellikle iPhone veya Android için yapılmış birçok harika kablosuz Bluetooth kulaklık bulabilirsiniz.

Kulaklık jakı bulunması mobil cihazlarda artık eski tip bir özellik haline gelirken, kablosuz Bluetooth kulaklıklar geleceği temsil eder. Bluetooth kulaklık hangi telefonlarla uyumlu sorusunun en kısa cevabı hemen hepsiyle uyumlu olsa da, karmaşık ve çok çeşitli özellikler arasından en doğru seçimi yapmak zor olabilir. Bluetooth kulaklık satın alırken, genellikle teknik özellikler arasında bir sürüm bilgisi yer alır. Çoğu yeni cihaz Bluetooth 4.1, 4.2 veya en güncel versiyon olan 5.0 ile sorunsuz çalışabilir. Son sürümle birlikte Bluetooth teknolojisi menzil, bant genişliği vb. açılardan daha yetenekli bir hale gelse de, bu iyileştirmeler, kulaklığın daha iyi olduğu anlamına gelmez.

Basit bir Bluetooth kulaklık, Bluetooth'un en yeni sürümleriyle çalışacak ve genellikle önceki versiyon Bluetooth kullanan eski telefonlarla geriye dönük uyumlu olacak şekilde üretilir. Genel olarak, herhangi bir Bluetooth cihazını herhangi bir Bluetooth kulaklığa bağlayabilmeniz gerekir. Bunun istisnası, temel Bluetooth ile uyumlu olmayan Bluetooth Smart teknolojisini kullanmak üzere özel olarak tasarlanmış telefonlardır.

Bluetooth 5.0 Kulaklık Ne Anlama Gelir?

2016 yılı itibarıyla, Bluetooth'un en yeni sürümü Bluetooth 5.0’tir En sevdiğiniz kablosuz kulaklıklar, hoparlörler, bilgisayar ve kameraların çoğu büyük olasılıkla onu destekler. Peki, bu beşinci sürüm kulaklıklar açısından ne anlama gelir? Bluetooth 5.0 ile yapılan büyük gelişmeler, hızı ve kapsama alanı ile ilgilidir. Desteklenen cihazlar Bluetooth 4.2'den iki kat daha hızlı olan 2 Mbps'ye kadar veri aktarabildiği için ister müzik dosyalarınız ister belge veya fotoğraflarınız olsun, verilerinizi eskisinin yarısı kadar sürede gönderip alabilmeniz mümkün olur. Aktarım hızı, aynı yüksek bit hızlı kodeklerin hem akıllı telefonunuzda hem de Bluetooth kulaklıklarda mevcut olması koşuluyla, kayıpsız CD kalitesinde sesi desteklemek için fazlasıyla yeterlidir.

Ayrıca, Bluetooth 5.0, Bluetooth 4.2'nin dört katı daha geniş bir menzile sahiptir. Bu, akıllı telefonunuzun ve kulaklığınızın duvarla kesintiye uğramadığı sürece birbirinden yaklaşık 80 m uzakta çalışabileceği anlamına gelir. Bu, Bluetooth 4.2'nin izin verdiği 30 metreden epey büyük bir sıçrama demektir. Genişletilmiş Bluetooth 5.0 aralığı, akıllı termostatlar, akıllı güvenlik kameraları ve akıllı ampuller gibi akıllı ev (IoT) cihazları üzerinde de büyük bir etkiye sahiptir. Düşük enerji ve artan menzil, bu bağlı cihazların Wi-Fi'dan geçiş yapabilmesine imkan verir.

Bluetooth 5.0'te yer alan önemli gelişmelerden bir diğeri, iki cihazın aynı anda başka bir cihazla eşleşmesini sağlamasıdır. Bu sayede farklı Bluetooth kulaklıklara sahip iki kişi aynı akıllı telefona erişim sağlayabilir ve aynı içeriği dinleyebilir. Bluetooth 5.0'ın tüm avantajlarından yalnızca bağlı olan iki veya üç cihaz da güncel sürümü desteklediği takdirde yararlanabilirsiniz.

Ses Kalitesi için Cihazlar Arasında Kodek Uyumu

Bluetooth kulaklığın işlevi yalnızca MP3 dosyanızı kulaklığa aktarmak ile sınırlı değildir. Temel olarak yerine getirdiği görev, sesi sıkıştırıp göndermek ve daha sonra şarkı kulağınızda çalmadan önce çözmektir. Farklı kulaklık modelleri sıkıştırma aşamasını gerçekleştirmek için farklı formatları veya çözücüleri (kodek) destekler. Bu seçim, ses kalitesini etkileyebilir.

İşte kablosuz kulaklıklarda ve akıllı telefonlardaki popüler kodeklerin kısa bir özeti!

  • SBC (Sub-band Coding): Tüm stereo sesi ve standart sıkıştırma metotlarının tamamını destekleyen SBC (alt-band kodlama), birçok Bluetooth kulaklık için varsayılan kodlayıcıdır. MP3 dahil birçok popüler kayıplı ses sıkıştırma tekniği, düşük sayılabilecek bir ses kalitesi sağlar.
  • AAC (Advanced Audio Coding): Kablosuz kulaklık ve hoparlör alanında en yaygın desteklenen Bluetooth kodeklerinden biridir. MP3 formatının halefi olarak tasarlanan AAC, genellikle aynı bit hızında MP3 kodlayıcılardan daha yüksek bir ses kalitesi sunar. Apple'ın iTunes ve Google'ın YouTube'un kullandığı ses sıkıştırma tekniği, hem iOS hem de Android işletim sistemine sahip mobil telefonlar tarafından da desteklenir.
  • aptX ve aptX HD (Audio processing technology): Qualcomm'a ait aptX kodekler, Bluetooth cihazınızdan yüksek kaliteli ses almanızı sağlayan bit hızında sıkıştırma kullanan verimli bir teknolojidir. aptX kodekler yaygın olarak Android telefonlarda bulunur. Dinlerken müziğin kesilmesini veya gecikme yaşamak istemiyorsanız gerektiğinde ses kalitesini kademeli olarak değiştirebilen aptX LL bir kulaklık tercih edebilirsiniz. LL, düşük gecikme anlamına gelir.
  • LDAC (Lossless Digital-to-Analog Converter): Sony tarafından geliştirilen ve Bluetooth bağlantıları üzerinden 32 bit/96 kHz'de 990 kbps'ye kadar yüksek çözünürlüklü ses akışına izin veren tescilli bir ses kodlama teknolojisidir. Bu kodek bileşeni Android 8.0 Oreo'da yerleşik olarak bulunur. Kulaklıklarda fazla yaygın olmasa da çoğunlukla Sony kablosuz kulaklık modellerinde karşınıza çıkar.

Burada biraz fazla kısaltma ve teknik jargon kullanılmış olsa da, kulaklık kullanan birçok insan insan için, SBC dışındaki herhangi bir kodek bileşeninin aynı kalitede ses vereceği söylenebilir. Hem telefonunuzun hem de kulaklığınızın söz konusu kodek bileşenini desteklemesi gerektiğinden, iki cihazda da AAC, aptX veya daha yüksek bir kodek bileşeni tercih edebilirsiniz. Gelişmiş kodek bileşenlerinden yararlanmak için cihazınızın Bluetooth ayarlarından yüksek kalitede ses seçeneğini etkinleştirmeniz gerekebilir.

Telefonla Kulaklık Eşleştirme Teknolojisi

Çoğu zaman kulaklıklığınız telefonunuzla sorunsuz biçimde eşleşirken, bazı durumlarda bu işlem çok uzun sürebilir, telefonunuz cihazı göremeyebilir ya da farklı bir cihazla eşleşmeye çalışabilir. Bazı üreticiler, hızlı eşleştirme teknolojileri ile ortaya çıkabilecek olası sorunları azaltmayı hedefler. Apple W1 yongası sayesinde Apple kullanıcıları, iPhone ve AirPod'lar arasında zahmetsiz kablosuz eşleştirmeyi hızlandırabilir. Bazı hoparlörler ve kulaklıklar, dinlemeye başlamak için telefona dokunmanızın yeterli olduğu NFC ile eşleştirme sürecini hızlandırmaya imkan verir. Bunun yanı sıra, Android 6.0 ve sonraki sürümleri çalıştıran cihazlara daha da iyi bir seçenek daha sunulur: Hızlı Eşleştirme (Fast Pair).

Google’ın, Bluetooth cihazları Android telefonlara bağlamanın hızlı yolu olarak sunduğu bu yeni yaklaşım, Bluetooth Düşük Enerji ve Android telefonunuzun konumunu kullanarak yakındaki Bluetooth aksesuarlarını otomatik olarak keşfeder ve ardından bir dokunuşla otomatik olarak bağlanır. Hatta AirPod'lar gibi bağladığınız ürünün bir resmini dahi gösterir. Seçim yapmadan önce telefonunuzun herhangi bir hızlı eşleştirme yöntemlerini destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz gerekir.

Gelişmiş Uyum için Bluetooth Kulaklık Özellikleri

Kabloları ayarlama ve bir cihaza bağlı olma zorunluluğunu ortadan kaldıran birçok yeni Bluetooth kulaklık, dinleme deneyiminizi yükselten benzersiz özellikler sunar. Kodekler ve hızlı eşleştirme dikkat edilmesi gereken önemli özelliklerdir, ancak Bluetooth her zaman sayısız başka kolaylıklar sunar. Birden çok cihazı tek bir kulaklık setiyle eşleştirmenize olanak tanıyan Multipoint teknolojisinin yanı sıra, birinciyi düşürmeden ikinci bir giriş yapmanızı sağlayan Gelişmiş Çoklu Nokta özelliği bunlardan bazılarıdır.

Birçok Bluetooth kulaklık, belirli özellikleri özelleştirmenize izin veren kendi uygulamasına sahiptir. Örneğin, Bose SoundSport Wireless kulak içi kulaklıklar sesli uyarıyı kapatma, pilden tasarruf etmek üzere bekleme süresini belirleme gibi birçok ayar yapmaya olanak sağlayan Bose Connect uygulamasıyla çalışır. Bu uygulamalar, yeni özellikler eklenebilecek veya ses pürüzü gibi belirli sorunları düzeltebilecek ürün yazılımı güncellemeleri de sağlayabilir.

Kablosuz kulaklıkların çoğu egzersiz için uygundur, suya ve tere bir dereceye kadar dayanıklıdır. Bu, cihazınızı bırakabileceğiniz, müzik dinleyebileceğiniz ve spor salonunda sınırsızca dolaşabilme özgürlüğünün keyfini çıkarabileceğiniz anlamına gelir. Kemik iletimi özelliğine sahip bazı modeller, yüzme havuzunda bile kullanılabilir. Kulaklığı çıkardığınızda anında müziği duraklatan, otomatik ses ayarı yapabilen modellere kadar kullanım alışkanlıklarınıza uygun birçok farklı kulaklık modeli bulabilirsiniz.

Telefonunuz ve kulaklığınız hangi Bluetooth sürümünü kullanırsa kullansın, kulaklıktaki temel işlevler telefonunuzla uyumlu olmalıdır. Kulaklıklar, aramaları yanıtlamak veya kapatmak için bir yöntem sunarken, bazıları gelişmiş ses veya sesle arama gibi ek özellikler de sunar. Telefonunuza bağlı olarak bu işlevler bazen çalışmayabilir. Uyumluluk konusunda endişeleriniz varsa, bir cihaz satın almadan önce müşteri temsilcisiyle konuşmanız en iyisidir.

scrolltotop svg