Aksiyon Kameralarıyla Beraber Kullanılabilecek Aparatlar
Kültür & Sanat

9 dk okuma

Aksiyon kameralar hayatımızın her alanında bizlere eşlik eden elektronik cihazlardan biri olarak son yıllarda oldukça sık kullanılır olmaya başlandı. Tatilde, spor yaparken, motosiklet kullanırken ya da sosyal medya için video içerikleri üretmek gibi alanlarda kullanmaktan birçok kişi büyük keyif alıyor. Aksiyon kameraları genellikle küçük tasarımlı, darbelere ve suya dayanıklı cihazlar olarak biliniyorlar. Birçok farklı markanın ürettiği aksiyon kameraları genel olarak denk özelliklere sahip cihazlar olmalarıyla birlikte aslında kullanıcılar tarafından bilinmeyen bazı özelliklerinin de olduğu görülebiliyor. Bazı aparatlar yardımıyla bu özellikleri fark edebilir ve bunları kullanmanın da tadını çıkarabilirsiniz. Bu aparatlar kimi zaman sizlere farklı kadrajlar ile video çekimi gerçekleştirme imkanı tanırken kimi zaman da kameranızın güvenliğini sağlamaktadır. Aksiyon kameraları için üretilen çeşitli aparatlar ile birçok farklı kullanım alanı oluşturabilir ve etkileyici videolara imza atabilirsiniz.

Aksiyon kamera aparatları ile kameranızın sunduğu olanakların genişlediğini görmek sizi kameranız ile daha fazla vakit geçirmeye itecek etkenlerden biri olacaktır. Youtube’da karşımıza çıkan birçok yüksek izlenme oranına sahip videolarda bazen aksiyon kameranın göstermiş olduğu yüksek performansı görebiliyoruz. Aksiyon kameralar ile çekilen oldukça başarılı videoları oluşturmak için bazı aparatların bunda büyük pay sahibi olduğu da ortada. Her an yanımızda taşıyabileceğimiz küçük ebat ile birlite yüksek çözünürlükte ve uzun süreli video kaydı alabilme özelliği ile aksiyon kameralar hiç beklenmedik anlarda eşsiz görüntüler yakalamayı sağlayan cihazlardır. Sizlerin de çok daha keyifli bir çekim deneyimi yaşayabilmeniz için aksiyon kameralar ile beraber kullanılabilecek aparatlar listesi derledik:

Monopod / Tripod

Sanırım herkes tarafından bilinen en popüler kamera aksesuarı monopod ve tripodlardır desek yanlış olmaz. Bu aparatlar aksiyon kameraları ile birlikte kullanıldığında birçok farklı işlev olanağı sağlayabiliyor. Örnek olarak bu aparatları dilerseniz selfie çubuğu olarak kullanabilirsiniz. Farklı modelleri ile daha kolay bir çekim imkanı bulabilirsiniz. Modelleri inceleyerek ihtiyacınız doğrultusunda en uygun aparatı tercih edebilirsiniz.

Wrist Strap Mount

Wrist Strap Mount, aksiyon kameranızı bilek ya da kol üzerine bağlamınıza yarayan ve hareketli çekimlerde çok faydalı olan bir aparattır. Ellerin daha serbest olduğu sporlarda oldukça iyi bir alternatif sunan Wrist Strap Mount, el ya da kolunuzla kadrajı istediğiniz yere çevirmeye olanak sağlar. Aksiyon kameranızı bileğinizi bağlamaya yarayan bu apart ile çok farklı ve başarılı görüntüler çekebilirsiniz.

Chest Strap

Tasarımsal olarak görüntüsü bir atlete benzeyen Chest Strap ile aksiyon kameranızı bir kıyafet gibi üzerinize giymenize ve göğüs hizanızda ellerinizi kullanmadan taşımanıza imkan tanır. Sabit bir açı sunarak ellerin meşgul olduğu kayıt anlarını başarılı şekilde gerçekleştirmek isteyenler için ideal bir aparattır. Bu aparat vücut hareketleriyle birlikte hareket edeceği için örnek olarak otomobil ya da motosiklet kullanılan durumlar için daha elverişlidir.

Handleaber Mount

Bir demir bar üzerine monte edilerek aksiyon kameranızı kullanmanıza olanak sağlayan Handleaber Mount, özellikle bisiklet ve motosiklet kullanıcılarının sıklıkla tercih ettiği aparatlardan biridir. Kolay uygulanabilir olan ve vidalar yardımı ile güçlü bir kavrama özelliğine sahip olan bu aparat, zorlayıcı koşullarda dahi çok başarılı işler çıkarabiliyor. Bu aparatı kullanırken dikkat edilmesi gereken husus ise bağlandığı bölge fazla titreyen bir yerse görüntülerde bu hoşunuza gitmeyen sonuçlar almanıza sebep olabilir.

Suction Cup Mount

Aksiyon kameraların kullanımında aslında en fazla bilinen aparatlardan biri Suction Cup Mount’tır. Vakumlu bağlantı aparatı olarak da bilinen ve birçok alanda kullanılan bu aksiyon kamera ekipmanı plastik, metal ve cam yüzeylere kolayca tutunabilir. Temiz bir yüzeye iyi bir vakum ile bağlantı işlemi gerçekleştirildiğinde çok sağlam tutunabilen Suction Cup Mount özellikle araç içerisinde kayıt almak için çok kullanışlıdır.

Kafa Bandı

Point of View olarak da bilinen ve kısaltması POV olarak kullanılan bu aparat ülkemizde kafa bandı ismiyle tanınıyor. Kullanıcının kendi bakış açısını yansıtabilecek video kayıtlarında tercih edilen kafa bandı aparatı ile sanki sizin gözünüzden görülen bir kadrajı sunabilmenize imkan tanır. Elastik yapısıyla kafanıza şapka gibi yerleştirebileceğiniz bu aparat ile kameranız tam olarak alın bölümünüze denk geliyor. Kafa hareketleriniz ile birlikte hareket eden aksiyon kameranızla kayıt almadan önce kadrajınızın doğru açıda olup olmadığını test edebilirsiniz.

Klipsler / Jaws Flex Clamp

Son derece kolay bir kurulum olanağı sunan klipsler oldukça da hızlı çalışmaktadır. Özellikle kamera açısının sürekli değiştiği durumlarda tercih edilebilir. Aynı zamanda bu klipslerile şapka gibi kıyafetlerinize de tutturularak kullanılabilirler. Sunduğu bu alternatifle de aynı zamanda bir kafa bandı aparatı gibi de kullanım imkanı tanır. Monopod gibi aparatlarla da kombine edilebilmesinin yanı sıra çok güçlü bir sabitleme sağlamayabilir. Güçlü bir sabitleme özelliği olmamasından dolayı güçlü rüzgarlarda sorun çıkarabilirler.

Kask Altı Çene Bağlantısı Aparatı

Kask altı çene bağlantı aparatının kurulumu ve kullanımı son derece kolaydır. Bu aparat ile kaskınızın çene altına monte ettiğiniz aksiyon kameranızı tıpkı kafa bandında olduğu gibi sizin gözünüzden bir kadraj almasına yardımcı olur. Elastik bantı takıp – çıkarmasını kolaylaştırdığı gibi oldukça güçlü de bir tutuş sağlar. Motosiklet, kaykay, paraşütle atlama ve bisiklet kullanımlarında tercih edilebilir.

Taban Destek Aparatı – Güvenlik İpi

Bütün aksiyon kameralarında kullanabileceğiniz güvenlik ipi, cihazlarınızı olası kazalarda koruyabilmeniz için fayda sağlar. Aksiyon kameranızın kutusuna bağlayacağınız ip ve yapışkanlı ucunu da uygun gördüğünüz güvenli bölgeye yapıştırarak, kameranızı düşürme gibi tehlikelere karşı koruyabilirsiniz. Oldukça pahalı cihazlar olan aksiyon kameralarınızı koruyabilmek adına çekimlerinizde güvenlik ipi kullanabilirsiniz.

Dalış Kamera Kutusu

Dalış yapanların mutlaka sahip olması gereken bir aparat olan dalış kamera kutusu ile su altında harika video çekimlerine imza atabilirsiniz. Aksiyon kameranızın su ile temastan koruyacak ve dalış esnasında çekim yapmanıza olanak sağlayacak olan dalış kamera kutusu ile su altından eşsiz görüntüler kaydedebilirsiniz. Aksiyon kamerası sahiplerinin genellikle tercih ettiği aparatlardan biri olan dalış kamera kutusu, profesyonel dalgıçların olmazsa olmazlarından biridir. Aynı zamanda yaz aylarında deniz tatiline gidenlerin de renkli görüntüleri ve harika anıları kayıt etmelerine yardımcı olacak bu aparat oldukça işinize yarayacaktır.

Stabilizer

Piyasa çıktığı ilk andan itibaren video çekimleri konusunda yeni bir sayfa açan stabilizer, geçmişte büyük cihazların yapabildiği işi küçük ve kullanışlı tasarımı ile tek başına yapabilmektedir. Kısaca tanımlamak gerekirse video çekimlerindeki titremeyi neredeyse tamamıyla ortadan kaldıran bu aparat aslında genel olarak kompakt video kameralarda ve fotoğraf makinalarında kullanılmaktadır. Fakat küçük bir aparat yardımıyla da aksiyon kameralarında ve cep telefonlarında da kullanılabilmektedir. Ya da direkt olarak aksiyon kamerası ya da cep telefonu uyumlu modelleri de tercih edilebilir. Hangisi olursa olsun bir kamera sahibinin ve sıklıkla video çekimleri yaparak bundan keyif alan herkesin sahip olması gereken aparatlardan biridir.

scrolltotop svg