Boğaz Ağrısı Neden Olur? Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Boğaz ağrısı, pek çok insanın zaman zaman karşılaştığı rahatsız edici bir durumdur. Bu sorun; günlük aktiviteleri ve konuşmayı zorlaştırabilir, halsizlik ve rahatsızlık hissi yaratabilir. Benzer şekilde tek taraflı ve sabahları boğaz ağrısı gibi sorunlar da yaşam kalitesini etkileyebilir.

Boğaz Ağrısı Sebepleri Nelerdir?

Boğaz ağrısı nedenleri, pek çok farklı etkenden kaynaklanabilir. Üst solunum yolu enfeksiyonları yani soğuk algınlığı, grip, bademcik iltihabı gibi viral veya bakteriyel enfeksiyonlar en yaygın boğaz ağrısı sebepleri arasındadır. Ayrıca alerjik reaksiyonlar, sigara içmek, boğazda tahrişe neden olan kirli hava veya kimyasal maddelere maruz kalma da boğaz ağrısına yol açabilir. Ses tellerinin aşırı kullanımı veya kuruluğu ya da reflü gibi sindirim sistemi sorunları, bu rahatsızlığı tetikleyebildiği gibi bu sorunun altında boğaz kanseri gibi daha ciddi hastalıklar da yatabilir. Bu konuyu daha da netleştirmek adına boğaz ağrısı sebeplerine tek tek bakalım.

Mevsimsel Değişim

Boğaz ağrısı mevsimsel değişime bağlı olarak ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Özellikle kış aylarında soğuk ve kuru havanın etkisiyle boğaz ağrısı görülebilir. Ayrıca bahar ve sonbahar mevsimlerinde de havanın değişkenliği ve alerjenlerin etkisiyle boğaz ağrısı yaşanabilir. Mevsim geçişlerinde çocuk hastalıklarında artış görülebildiğinden boğaz ağrısı yaşanma sıklığı artabilir. Bu gibi durumlarda boğaz ağrısı tedavisine geçilmeden önce rahatsızlığı nedeni doğru şekilde saptanmalıdır.

Soğuk Algınlığı

Soğuk algınlığı, viral bir enfeksiyon sonucu üst solunum yollarını etkiler ve boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, hapşırma, öksürük, hafif ateş gibi belirtilerle kendini gösterir. Boğaz ağrısı, soğuk algınlığının en belirgin semptomlarından biridir. Soğuk algınlığı genellikle rinovirüs adı verilen mikro organizmadan kaynaklanır ve korona virüs ve grip arasındaki farkların başında gelir.

Alerjik Rahatsızlıklar

Alerjik rahatsızlıklar, bağışıklık sisteminin normalde zararlı olmayan maddelere karşı aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkan reaksiyonlardır. Alerjik boğaz ağrısı, genellikle boğazda tahriş kaynaklı olarak ortaya çıkar. Alerjik boğaz ağrısı belirtileri; genellikle burun, gözler, cilt ve solunum yollarında kendini gösterebilir. Alerjenlere maruz kaldığınızda, bağışıklık sisteminiz vücudu koruma amacıyla antikorlar üretir ve bu da çeşitli semptomlara yol açar. Boğaz ağrısı, alerjik rinit veya saman nezlesi gibi alerjik reaksiyonların yaygın belirtilerinden biridir.

Çevresel Etkenler

Çevresel etkenler, sağlığımızın etkilemesine neden olabilir ve bunun sonucu ortaya çıkan rahatsızlıklar arasında boğaz ağrısını saymak da mümkündür. Söz konusu etkenler arasında akla ilk gelenler de atmosferdeki çeşitli partiküller ve zararlı gazlardır. Hava kirliliği durumlarında bu faktörlerin sağlık üzerindeki etkisi artabilir ve bunun sonucunda boğaz ağrısı oluşabilir.

Boğaz ağrısı çevresel etkenlerden kaynaklanıyorsa etkili bir şekilde tedavi etmek için bu etkenlerden kaçınmak veya maruz kalma düzeyini azaltmak önemlidir. Ayrıca boğazı nemli tutmak için su içmek, gargara yapmak veya nemlendiriciler kullanmak da rahatlama sağlayabilir. Ebeveynlerin çocuklarda el yıkama alışkanlığını teşvik etmesi de bu tür rahatsızlıklardan korunmaya yardımcı olabilir. Zira boğaz ağrısı, ortamda bulunan mikroorganizmaların temas yoluyla vücuda alınması ve solunum yollarına yerleşmesi sonunda da ortaya çıkabilir.

Boğaz Ağrısına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Yukarıda sayılanlar dışında, boğaz ağrısına neden olabilecek bazı dış faktörlerden de söz edilebilir. Bunlardan bazıları şunlardır:

  • Boğaz ağrısı, dondurma yeme sebebiyle de ortaya çıkabilir. Bu tür soğuk yiyecek ve içecekler geçici süreli de olsa rahatsızlık yaratabilir.
  • Aktif veya pasif sigara içmek, boğazda tahrişe ve ağrıya yol açabilir.
  • Evde veya çalışma ortamında bulunan kurum ve toz, boğazda tahrişe oluşturabilir.
  • Klima veya ısıtıcı sistemler, havayı kurutmalarına bağlı olarak söz konusu rahatsızlığı tetikleyebilir.
  • Evdeki veya dışarıdaki alerjenler, boğazda tahrişe ve ağrıya yol açabilir.
  • Düşük nem seviyeleri, boğazda kuruluk ve ağrıya sebep olabilir.
  • Ev temizlik ürünleri, boya ve diğer kimyasallar, boğazda tahrişe bağlı ağrı oluşturabilecek bir diğer faktördür.

Eğer doğrudan gribal bir enfeksiyon yaşanmıyorsa yukarıdaki etkenlerden uzak durmak, boğaz ağrısının hissedilir ölçüde azalmasına yardımcı olacaktır.

Boğaz Ağrısı için Doktora Ne Zaman Başvurulması Gerekir?

Boğaz ağrısı, genellikle hafif ve geçici bir rahatsızlık olarak görülse de bazı durumlarda doktora başvurmayı gerektirebilir. Başlıca boğaz boğaz ağrısı belirtileri şöyle sıralanabilir:

  • Yüksek ateş
  • Yutma güçlüğü
  • Nefes darlığı

Bunlar gibi şikayetlerin eşlik ettiği bir şiddetli boğaz ağrısı çekenlerin doktora başvurması tavsiye edilir. Benzer şekilde çocuklarda boğaz ağrısı eğer şiddetli düzeyde ise mutlaka bir çocuk doktoruna başvurulması gerekir. Ayrıca boğaz ağrısı belirtileri normalden farklı ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkarsa, kronikleşirse ya da franjit gibi sorunlar mevcutysa bir uzmandan yardım almak sağlığınız açısından önemlidir.

Boğaz Ağrısı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Boğaz ağrısı tedavilerinden bahsetmeden önce şunu belirtmek gerekir ki doğrudan bir yönteme başvurmadan önce hekime görünmek en ideal metot olarak işaret edilebilir. Özellikle yutkunurken boğaz ağrısı gibi rahatsızlık verici semptomlar da mevcutsa bu yolun izlenmesi önemlidir. Aynısı uzun süre boyunca geçmeyen boğaz ağrısı şikayetleri için de geçerlidir.

Doktor, boğaz ağrısı için antibiyotik kullanımını önerebilir. Çünkü boğaz ağrısının altında streptokok enfeksiyonu gibi ciddi sağlık sorunları da yatabilir. Aynı zamanda boğaz ağrısı için pastil tedavisi de uygun görülebilir. Tedavi sürecinde doktorun önerilerine uymak ve düzenli olarak ilaçları kullanmak, boğaz ağrısının daha hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olacaktır. Benzer şekilde sürekli tekrarlayan boğaz ağrısı gibi daha spesifik sorunlardan muzdarip olan kişiler, bu problemin kaynağını öğrenmek adına sağlık kurumlarına başvurmalıdır.

Hamilelikte boğaz ağrısından muzdarip olan kadınlar hem bebeklerinin sağlığı hem de kendileri için vakit kaybetmeden bekletmeden doktora başvurmalıdır. Ayrıca bebekler bu boğaz ağrısının seyri sıkı takip edilmelidir. Bebeklerde boğaz ağrısı özellikle streptokok enfeksiyonu gibi bakteriyel kaynaklı bir rahatsızlıksa özel tedaviler gerektirebilir. Benzer şekilde bademciği olmayanlarda boğaz ağrısı daha spesifik bir durumdan kaynaklanabilir. Boğaz ağrısının altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak, hastalığın hızlı ve etkili bir şekilde kontrol altına alınmasına yardımcı olacaktır.

Boğaz Ağrısından Kurtulmak için Evde Uygulanabilecek Yöntemler Nelerdir?

Evde uygulamak üzere boğaz ağrısına doğal çözüm arayanlar için ilk olarak tuzlu su gargarası önerilebilir. Bu işlem için bir bardak içerisinde ılık su ve yarım çay kaşığı kadar tuzu karıştırılır. Bu karışımla boğaz gargarası yapmak, boğazdaki iltihabı azaltmaya ve tahrişi hafifletmeye yardımcı olabilir. Gargara işlemini en az 30 saniye boyunca yapmak ve ardından tükürmek gereklidir. Evde

Ayrıca ballı limon içmek, sıcak içecekler tüketmek ve uygun beslenme de boğaz ağrısının iyileşme sürecine katkı sağlayabilir. Ancak boğaz ağrısı ses kısıklığı yapıyor veya diğer ciddi semptomlara neden oluyorsa daha önce de belirtildiği üzere bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir. Doktorunuz uygun tedavi yöntemlerini belirleyerek hızlı ve etkili bir şekilde iyileşmenizi sağlayacaktır.

scrolltotop svg