Çocuğunuza Evde İngilizce Öğretmek İçin Öneriler
Aile

10 dk okuma

Küreselleşen dünyada yabancı dil oldukça önemli bir araç haline gelir. Çocukların İngilizce öğrenmesi ve dil ile küçük yaşta bütünleşip hayatlarına entegre etmesi bundan dolayı oldukça önemlidir. Çocuklarınıza İngilizce öğreterek onların geleceği için farklı fırsatların kapılarını aralayabilirsiniz. Sadece yerel kaynaklarla sınırlı kalmayıp dünyanın her tarafından bilgi alabilen çocuklar, gelecekte dünyaya daha geniş bir perspektiften bakabilir. Dünyanın kabul ettiği ortak dillerden biri olan İngilizce de çocukları bu açıdan geliştirme konusunda kıymetli bir yere sahiptir. Bununla beraber yabancı dil öğrenmenin zihin esnekliği kazandırma, yaratıcılığı artırma, hafızayı geliştirme ve daha iyi eleştirel düşünce becerisi kazandırma gibi bazı bilişsel faydaları da bulunur. Ayrıca ileriki yaşlarda akademik olarak başarı elde etmek de İngilizceye hakim olmaktan geçer. Çocuğunuza iyi temeller üzerine oturtulmuş bir gelecek yaratmak istiyorsanız da ilk olarak İngilizceyi öğretmeli, farklı dilleri öğrenerek değişik bakış açıları geliştirmesi konusunda ona yardımcı olmalısınız. Çocuğunuzun kültürel gelişimini sağlamak ve internetteki bilgilere daha iyi bir şekilde erişmesini sağlamak için İngilizce önemli bir araçtır. Her ne kadar zor gibi gözükse de ev ortamında çocuklarınıza İngilizce öğretebilmeniz de oldukça kolaydır. Çocuklar için İngilizce kitaplarından ya da çeşitli oyunlardan yararlanarak öğretme işlemini rahatlıkla gerçekleştirebilirsiniz. Yazının devamında çocuklar için İngilizce öğretme yöntemlerine dair bazı ayrıntılar öğrenebilirsiniz.

Erken Yaşta Çocuklar için İngilizce Eğitimine Başlayın

Küçük yaşta olan çocuklar bilgileri daha hızlı bir şekilde öğrenirken aynı zamanda dil hakkında daha doğal bir yetenek de geliştirebilir. Çocuğunuzun yaşına aldırış etmeden küçük yaştan itibaren İngilizceyi öğretmeye başlayarak ona sağlam bir temel oluşturma konusunda yardımcı olabilirsiniz. Evde temel İngilizce cümleler kurarak onların bir anlam seviyesinde dil ile bütünleşmelerini sağlayabilirsiniz. Küçük çocuklar hemen İngilizce cümleler kurmaya veya düşüncelerini yapılandırmaya başlayamayacak olsa da gün içinde dili duydukça bir mekanizma geliştirmeye başlayabilir. Yemek ya da yürüyüş yapmak gibi aktiviteleri İngilizce olarak cümlelerde geçirerek onların bir anlam seviyesinde dil ile buluşmalarını sağlayabilirsiniz. Bununla beraber dil eğitimine erken yaşta başlamadıysanız bu da bir problem teşkil etmez. Çocuk büyüdükçe öğrenme şekli de değiştiği için yeni yöntemler geliştirerek dil ile bütünleşmesini sağlayabilirsiniz. Temel bilgileri ve günlük hayat akışı içinde kullanılan öğelerin İngilizcelerini çocuklarınıza tekrar ederek zihinlerinde daha anlamlı bir bütün haline gelmelerine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklara İngilizce Öğretmek için Bir Rutin Belirleyin

Öğrenmenin en iyi yolu periyodik aralıklarla pratik yapmaktan geçer. Her ne kadar çocuklar bilgiyi kısa süre içinde öğrenmeye meyilli bir zihin yapısına sahip olsa da tekrar edilmedikçe bilgi kaybolur. Bunun önüne geçmek için de bir rutin belirlemek gerekir. Çocuğunuza dil öğretmek için günlük ya da haftalık olarak belirli zamanlar belirleyerek onlara bağlı kalmanız önemlidir. Küçük yaştaki çocukların dikkat süreleri biraz düşük olduğu için genellikle onlara on beş ile yirmi dakikalık kısa süreler yeterlidir. Ayrıca kısa ve düzenli seansların uzun ve düzensiz alıştırmalardan daha değerli olduğunu da bilmeniz gerekir. Bununla beraber çocuğunuzu meşgul etmek ve öğrenimini kolaylaştırmak için rutinleri bir oyuna da çevirebilirsiniz. Çünkü çocuklar genellikle eğlenirken daha iyi öğrenir. Kelimeleri öğretmek için çocuklarınızla çeşitli oyunlar oynayabilirsiniz. Örneğin bir kelimenin ne olduğunu belirlemek amacıyla çeşitli çizim oyunları kurgulayabilirsiniz. Böylece kelimeyi hem görsel hem de işitsel olarak daha iyi bir biçimde kavramasını sağlayabilirsiniz. Temel kelimeleri resmederek öğretmek, çocukların zihninde daha kalıcı bir şekilde kalmalarını sağlayabilir. Ayrıca Scrabble benzeri oyunlar icat ederek de çocuklarınızı eğlendirirken İngilizce öğrenmelerini kolaylaştırabilirsiniz. Öğretme sürecinde biraz ilerledikten sonra kelime haznesini geliştirmek için oyun tabloları oluşturabilir, çocuklarınızın kendilerine ait kelimeleri içlerinden seçmesini sağlayabilirsiniz. Bu oyunları sürekli aralıklarla oynayarak çocuklarınızla keyifli ve kaliteli zaman geçirirken İngilizce bilgilerini de ilerletebilirsiniz.

Gün İçinde İngilizce Konuşmak için Süreler Belirleyin

5 dakika ya da 10 dakika fark etmeksizin gün içinde sadece İngilizce konuşmak için bir süre belirleyebilirsiniz. Bu süre içinde çocuklarınız konuşmak için kendini zorlarken özgüvenini de ilerletebilir. İngilizce, sadece kağıt üzerinde öğrenildiğinde ileride konuşma problemleri ortaya çıkabilir. Çocuklarınıza kendilerini geliştirmek ve dili sesli bir şekilde kullanmak için gün içinde fırsatlar yaratabilirsiniz. Aynı zamanda belirli bir süreyi sadece İngilizce konuşmaya ayırmak, çocukların becerilerini geliştirirken dile odaklanmalarını da sağlayabilir. Bununla beraber gün içinde İngilizce konuşarak çocuklarınızı öğrenme konusunda motive edebilirsiniz. Kelimelerin telaffuzunu iyileştirmek için onlara şans tanıyarak yanlış öğrenilmiş seslendirmeleri de ortadan kaldırabilirsiniz. Kağıt üzerindeki öğretileri sözlü bir şekle büründürerek onların kendilerini İngilizce daha iyi bir şekilde ifade etmelerini sağlayabilirsiniz. Sadece günlük konuşmalar yapılsa bile bu süreler çocukların dili zihinlerinde daha iyi bir şekilde yapılandırmalarına yardımcı olabilir. Ek olarak gün içinde İngilizce konuşmak, bazı cümleleri kurabilmek için çocuklarınızı kelime araştırmaları yapmaya itebilir. Söylemek istediklerini ifade edebilmek için yeni kelimeler öğrenmek durumunda kalan çocuklar, kelime haznelerini pratik bir şekilde genişletebilir.

Evdeki Her Şeyi Çocuklara İngilizce Eğitimi için Kullanın

Çocuğunuza evde İngilizce öğretirken benzersiz bir ortamınız vardır. Evdeki bütün her şeyi dil eğitimini tamamlamak için bir kaynak olarak kullanabilirsiniz. Örneğin, çocuklarınıza giysilerin isimlerini öğretmek istiyorsanız dersi gardırobun yanında yapabilirsiniz. Tişörtleri, kazakları ya da etekleri dolaptan çıkararak kelimeleri daha bir şekilde öğretebilirsiniz. Kelime bilgisini, buna benzer aktivitelere çevirerek çocuklarınız için daha eğlenceli kılabilirsiniz. Dil eğitiminde evdeki öğeleri kullanarak bütün eşyalarınızı bir eğitim aracına çevirebilir, sahip olduğunuz her şeyden yararlanabilirsiniz. Yiyeceklerin isimlerini öğretmek istiyorsanız dersi mutfakta tamamlayabilirsiniz. Buzdolabındaki süt gibi temel ögeleri çıkararak çocuklara bunların isimlerini sorabilir, kelimeleri somutlaştırarak daha sağlam bir zemin üzerine oturtabilirsiniz. Etkileşimli öğrenme yöntemleri, çocukların kelimeleri daha iyi bir şekilde özümsemesine yardımcı olur. Evdeki eşyaların isimlerini öğrendiğinde çocuğunuz onları her gördüğünde İngilizcede ne anlama geldiklerini hatırlayacağı için sonrasında unutma olasılığı azalır. Evinizdeki her şeyi öğrenme sürecinin bir parçası haline getirirseniz İngilizce öğrenmenin evde herhangi bir zamanda gerçekleşebileceği anlamına gelir. Evdeki İngilizce öğretmenin en iyi yanı, sınıfla sınırlı olmamanız ve çevrenizdeki her şeyi dil eğitimine dahil edebilmenizdir. Çocuklara canlı bir sistem içinde dil eğitimi vermeye çalışırsanız bu süreci hem keyifli bir şekilde yönetirsiniz hem de öğrenme süreçlerini kolaylaştırabilirsiniz. Günlük aktiviteleri İngilizceleştirerek gerçekleştirirseniz onların öğrenmesini hızlandırabilir, kavramları daha rahat bir şekilde özümsemelerine yardımcı olabilirsiniz.

Çocuklar için İngilizce Kaynaklardan Yararlanın

Çocuklara yeni bir dil ve dolayısıyla yeni bir dünya öğretirken bazen çeşitli zorluklar yaşayabilirsiniz. Çocuklara dil öğretmek için yazılan kitaplar, size bu konuda yardımcı olabilir. Küçük yaştakilerin dili daha iyi bir şekilde anlamalarına yardımcı olacak biçimde yazılan kaynaklar, öğretme sürecini daha verimli hale getirebilir. Böylece çocuklarınıza dili istediğiniz gibi öğretebilir, kendilerini geliştirmelerine yardımcı olabilirsiniz. Çocuklara İngilizce öğretmek için özel olarak yazılan kaynaklar, vermek istediğiniz eğitimi destekleyerek daha kısa sürede iyi sonuçlar elde etmenizi sağlar. Resimli sözlükler, boyama kitapları ya da oyun içeren kaynaklar, çocukların dil eğitimine katkıda bulunabilir. Çocukların öğrenme süreçlerini farkında olan kişiler tarafından yazılan kitaplar, onların İngilizce öğrenmelerini daha pratik hale getirir.

scrolltotop svg