Balgam genel olarak boğazda ya da akciğerde görülen mukus yapısına verilen isimdir. Bu mukus yapısı farklı nedenlerden ötürü oluşabilir. Çocukların yakalanabileceği grip, soğuk algınlığı gibi solunum yollarını etkileyen hastalıklar balgam oluşumuna sebep olabilir. Balgam çoğunlukla ciddi sorunlara işaret etmese de durumu takip etmek ve balgamın yapısında ya da renginde değişim olduğunda çocuğu doktora götürmek gerekebilir. Solunum yollarının temizlenmesini sağlayan bir savunma mekanizması olan balgam aslında bu açıdan yararlıdır. Balgam her ne kadar çocuklar için faydalı olsa da öksürük gibi durumlara yol açabilir ya da çocuğa başka türlü rahatsızlık verebilir. Balgam sıkıntısı yaşayan çocukların uyku kalitesi olumsuz etkilenir, bu durum da okulda ya da günlük hayatta çocuğun huysuz olmasına yol açabilir. Balgamın yaratabileceği olumsuz etkilerden kaçınmak için çocuklarda balgam sökmek son derece önemlidir.
Çocuklarda Balgam Oluşumunun Nedenleri Nelerdir?
Balgam, çocuğa rahatsızlık verebilen ve dolayısıyla ebeveynlerin hayatını da kötü yönde etkileyen bir sorundur. En çok kış aylarında karşılaşılan balgam problemini çözmenin farklı yöntemleri vardır. Balgam sıkıntısı yaşandığında bu sorunu çözmek mümkün olsa da balgamın oluşumunu engellemek tercih sebebidir. Balgam sorunundan kaçınmak için ise öncelikle balgama neden olabilen durumları bilmek gerekir. Balgam bazı hastalıklara bağlı olarak gelişebilir. Bu hastalıklara örnek olarak şunlar verilebilir:
- Enfeksiyon
- Alerjiler
- Gastroözefageal reflü
- KOAH
- Astım
Eğer çocuğunuz bu listede yer alan kronik rahatsızlıklardan birine sahipse ya da yakın zamanda enfeksiyon geçirdiyse balgam sorunu yaşamanız son derece olasıdır. Çocuklarda hastalık durumunda bağışıklık devreye geçer ve balgam bağışıklık sisteminin bir parçasıdır. Vücut bakteriler tarafından tehdit edildiğinde kendini temizlemek ve enfeksiyonu atmak ya da yayılmasını engellemek amaçlarıyla mukus yapısı oluşturabilir. Bu yapıya da balgam adı verilir. Balgam her ne kadar hastalıklarla birlikte gelse de aslında hastalık belirtisi ya da nedeni değildir. Tam aksine balgamın varlığı vücudun hastalıkla savaştığı anlamına gelir. Yine de balgam çocukların hayatını kötü yönde etkileyebildiğinden ötürü çocuğun balgam çıkarması genelde tercih edilen bir durumdur.
Kış ayları çocukların hastalık geçirmeye en meyilli oldukları dönemdir. Bunun sebebi vücudun kış aylarında virüs ve bakterilere karşı hassasiyetinin artmasıdır. Çocuklar çoğunlukla kış aylarında hasta olduğundan balgam sorunu da en çok bu dönemlerde görülür. Aynı zamanda çocuklar kış mevsiminde günlerinin çoğunluğunu okula geçirir. Kapalı ortamlar da hastalıkların yayılmasını kolaylaştırır. Bütün bu unsurlar çocuklarda balgam sorununun dolaylı nedenleri arasında yer alır.
Çocuklarda Sıklıkla Görülen Balgam Hangi Hastalığın Nedeni Olabilir?
Balgam, çeşitli gribal enfeksiyonlar ya da mevsimsel hastalıklarla ilişkilendirilebilir. Aynı zamanda astım, KOAH ya da alerjiler gibi kronik hastalıklarla da bir arada görülebilen balgam çocukların çoğunu etkileyen bir durumdur. Çeşitli çocuklarda balgam sökme yöntemleri ile balgam durumundan kurtulmak mümkündür.
Çocuklarda Balgam Nasıl Atılır?
Çocuklarda balgam sorunu yaşandığında bu durumun çözümünü bulmak çocuğun rahatı içi önemlidir. En sık kullanılan çocuklarda balgam çıkarma yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
- Bol sıvı tükettirmek: Bol su içmek balgamın yumuşamasına, daha kolay atılmasına yardımcı olur. Sağlık açısından son derece önemli olan su dengesi balgama yol açan hastalıklarda bozulabilir. Çocuğun sıvı tüketimini artırarak hem hastalık açısından rahatlamasını hem de balgam atmasını sağlayabilirsiniz.
- Sıcak içecek içirmek: Aynı su gibi sıcak içecekler de boğazdaki balgamı yumuşatarak balgam atılmasına yardımcı olur. Zencefil, papatya, ıhlamur gibi sağlığa faydalı sıcak içeceklerin içirilmesi çocuğun balgam çıkarması açısından kolaylık sağlar.
- Nemli havadan faydalanmak: Yaşanılan ortamların nemli olması boğaz kuruluğunun önüne geçer ve balgamları yumuşatır. Çocuklarda balgam sökmek için su kaynatabilir, buhar makinelerinden yararlanabilirsiniz.
- Doğal balgam söktürücü kullanmak: Bal ve zencefil karışımı gibi tüketildiğinde balgam söktürücü etki gösteren doğal karışımlar vardır. Birkaç gün düzenli olarak çocuğunuza bu tür takviyeleri verebilir, balgam sorunundan kurtulabilirsiniz.
- Ortamların havasını temizlemek: Çocuğun sıklıkla vakit geçirdiği ortamların havasının temiz olması balgam sökme açısından son derece önemlidir. Çocuk gece uykusuna yatmadan önce hava temizleme cihazlarından yardım alarak odasını havalandırmak balgam söktürmek için iyi bir seçenektir.
- Bir doktora görünmek: Balgam sorunu çoğu zaman önemsiz kabul edilen, doktora gitmeyi gerektirmeyen basit bir durumdur. Aynı zamanda balgam çoğunlukla başka hastalıklara bağlı olarak geliştiğinden zaten bu rahatsızlığın sebebi biliniyor olur. Böylelikle doktora gitmeye gerek kalmaz. Yine de çocuklarda balgam sökme yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda profesyonel yardım almak iyi bir seçenektir.
Çocuklarda balgam sökme yolları arasında bu yöntemler yer alır. Ek olarak evde balgam söktürme yöntemlerini deneyebilir, çocuğunuza en iyi geleni keşfedebilirsiniz.
Evde Denenebilecek Balgam Söktürme Yöntemleri Nelerdir?
Çocuklarda balgam sökme için izlenebilecek yöntemler arasında evde yapılabilenler de vardır. Bu yöntemler ile çocuğunuzun balgam sorununun önüne geçebilir, onun rahatsız hissetmesini engelleyebilirsiniz. En sık başvurulan çocuklarda balgam sökme yöntemleri arasından evde uygulanabilenler şu şekilde sıralanabilir:
- Yağlar: Okaliptüs, kekik, nane, adaçayı uçucu yağlarının balgam üzerinde olumlu etkisi olduğu bilinir. Bu yağları kaloriferlerin üzerine koyacağınız su dolu bir kaba damlatarak havayua karışmalarını sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda buhar cihazlarının içine damlatarak da çocuklarda balgam söktürücüler arasında yer alan bu yağlardan faydalanabilirsiniz.
- Doğal karışımlar: Bala karıştıracağınız zencefil, kara biber gibi doğal içerikler çoğu kişi tarafından en iyi çocuklarda balgam çıkarma yöntemi olarak bilinir. Bu tarz doğal karışımlarla hem çocukların bağışıklığını destekleyebilir hem de balgam çıkarmalarını destekleyebilirsiniz.
- Alerji kontrolü: Alerjiler balgamın temel sebeplerinden birisidir. Çocuğun alerjisi olan şeylere dikkat etmek ve hayatından bu nesneleri çıkarmak çocuklarda balgam sökme için sık kullanılan yöntemlerden birisidir. Çocuğun alerjisini tetikleyen unsurları belirledikten sonra yaşam alanlarını buna göre düzenleyerek balgam sorununun önüne geçmeyi deneyebilirsiniz.
Evde denenebilecek balgam söktürme yöntemlerine ek olarak limonlu su ya da sıvı tüketimini artırmak verilebilir. Bunları çocuklarda balgam sökme için denedikten sonra balgam sıkıntısı devam ediyorsa hastaneye başvurabilirsiniz.
Balgamı Atamayan Çocuklar Ne Zaman Doktora Götürülmelidir?
Balgam, genelde başka hastalıklara bağlı olarak gelişen ve çok endişe verici olmayan bir durumdur. Çocuklarda balgam sökmek için izlenebilecek yöntemler kullanılarak balgam sorunu evde çözülebilir. Balgam çocuğun hayatını olumsuz yönde etkilese bile genellikle hastaneye başvurulması gerekmez. Lakin, bazı durumlarda balgam endişe verici olabilir. Balgamın başka bir sağlık sorununa işaret edebileceği bu tarz durumlarda çocuğu doktora götürmek gerekli olabilir. Bu durumlar arasında balgamın renginin ve yapısının değişmesi yer alır. Değişik balgam renkleri ve ifade ettikleri unsurlar şu şekilde sıralanabilir:
- Berrak: Şeffaf balgam en sık karşılaşılan, vücudun doğal savunma mekanizmasının bir sonucu olan çeşittir. Çoğunlukla endişe verici değildir.
- Beyaz balgam: Bu balgam çeşidi bazı hastalıkları geçiren kişilerde görülebilir. KOAH, gastroözefageal reflü, konjestif kalp yetmezliği, viral bronşit gibi hastalıklar beyaz balgama yol açan rahatsızlıklar arasında yer alır.
- Sarı veya yeşil balgam: Bu durum vücudun bir enfeksiyonla savaştığına işaret eder. Başlarda sarı olan balgam hastalığın sonlarına doğru yeşile dönebilir.
Çocuğunuzun balgamını takip edebilir, renk açısından endişe verici bir durum varsa hastaneye başvurabilirsiniz. Genellikle büyük sorunlara işaret etmeyen balgamın kıvamında ve renginde değişim gözlendiğinde başka bunun başka sıkıntıların belirtisi olabileceğini unutmamak gerekir.