Cilt Bakım Rutini Sıralaması: Etkili Bir Cilt Bakımı İçin Adım Adım Rehber
Cilt Bakımı

9 dk okuma

Cilt bakımı hijyen, sağlık ve güzellik için şarttır. Verimli bir cilt bakımı için uygun ürünleri doğru sırayla kullanmanız gerekir. Cilt bakımının amacını ve mantığını anladıktan sonra kendi rutininizi oluşturmak son derece kolaydır. Temel adımlardan oluşan basit ama etkili bir rutinle hayalinizdeki cilde kavuşmanız mümkündür.

Cilt Bakımında Neden Doğru Sıralama Önemli?

Cilt bakım rutini sırası, önemli bir konudur. Çünkü cilt bakımında kullanılan her ürünün ayrı bir işlevi vardır. Bu ürünler çoğu zaman tek başlarına yeterli değildir. Hatta ürünlerin bir kısmının farklı malzemelerle kombinlenerek kullanılması gerekir. Örneğin agresif bir peeling ürününün etiketinde mutlaka arkasından bir nemlendirici krem kullanımı önerildiğini görebilirsiniz. Çünkü bir malzemenin olumlu vaatleri kadar yan etkileri de bulunabilir. Kişisel bakım ürünlerinin olumsuz etkilerini bertaraf etmek ve vaatlerini yerine getirmesine alan açmak için doğru malzemelerle kombinlemek gerekir.

Söz konusu kombinasyonu oluştururken örnek cilt bakım rutini sırası izlemek önemlidir. Çünkü doğru kombinasyonun yakalanmış olması da yeterli değildir. Bu ürünlerin doğru zamanda ve uygun sırayla kullanılması gerekir. Aslında bu sırayı oluştururken yalnızca mantığınızı kullanmanız bile yeterlidir. Örneğin uzun süre cildinizde kalması gereken ürünlerin gece kullanılacağı bellidir. Hızlı ve güneşe çıkmaya uygun bakım ürünleri gündüz kullanılır. Cildinizde yatıştırıcı ve besleyici etki yaratan bir nemlendiricinin üzerine temizleyici uygulayarak onu silmezsiniz. Yani cilt bakım rutini sırası oluşturmak önemli, fakat oldukça da basittir.

Temel Cilt Bakım Adımları ve Doğru Sıralaması Nasıldır?

Temel cilt bakımı, az ve öz malzemeyle yapılır. Bu malzemeleri ve sırayı belirlemek için kişisel bakımın mantığını kavramanız yeterlidir. Kişisel bakım, hijyen ve sağlık için yapılır. Bu durumda yapmanız gereken cildinizi temizlemek ve sağlığını korumaktır. Eğer olumsuz süreçlerden geçtiyseniz bu sağlığı yalnızca korumanız değil, geri kazanmanız gerekebilir.

Bu durumda denilebilir ki cilt bakımı, temizlikle başlar. Devamında yapılan tüm işlemlerin amacı temizliğin yarattığı etkiyi korumak, optimize etmek ve bu uygulama gerçekleşirken ortaya çıkmış olabilecek negatif etkilerin izlerini ortadan kaldırmaktır. Ayrıca birbirinden çok farkı olmamakla beraber sabah cilt bakım rutini sırası ile gece yapılan uygulamalar değişkenlik gösterebilir. Gece cilt bakım rutini sıralamasında ekleme ve çıkarmalar yapmak mümkündür.

Temizleme: Cilt Bakımının İlk Adımı

Günlük cilt bakım rutini sıralamasının ilk adımı temizlemedir. Çünkü cildin bakımlı görünmesi için öncelikle temiz olması gerekir. Cildiniz son derece temiz görünüyor olabilir. Her sabah uyandığınızda veya günde birkaç defa yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Ancak kumaşların havları, hava kirliliği, cildin ürettiği fazla yağ ve gün içinde her yere değen ellerimiz, yüzümüzü kirletir. Dolayısıyla temizlik adımı gözeneklerin içine işleyen bir uygulama gerektirir.

Temizleme için cilt tipinize uygun herhangi bir ürün kullanabilirsiniz. Temizleme jelleri, en pratik malzemelerdir. Temizleyici ürünler köpük, yağ ve sabun gibi farklı formlarda bulunabilir. İhtiyacınıza ve kullanım özelliklerine göre dilediğiniz ürünü seçebilirsiniz. Dilerseniz gündüz jel, gece ise yağlı temizleyicileri deneyebilirsiniz. Bu ürünlerin etkisini artırmak için Pasaj’da bulabileceğiniz kişisel bakım aparatlarından yardım almanız mümkündür. Böylece gözeneklerinize daha fazla ulaşır ve minimum ürünle maksimum verim alabilirsiniz.

Tonik: Cildi Hazırlama ve pH Dengesi

Yüz cilt bakımı sıralamasında ikinci adım toniktir. Tonik, en önemli adımlardan biri olmasına rağmen değeri sonradan anlaşılmış bir uygulamadır. Toniğin amacı, temizleyici ile arındırılan gözenekleri sıkıştırmaktır. Çünkü gözenekler ne kadar açık olursa hav, toz, kirli hava ve diğer olumsuz etkenler cilde o kadar hızlı ve yüksek miktarda nüfuz eder. Siyah nokta gibi istenmeyen durumlar da geniş gözenekli ciltlerde daha fazla görülebilir. Üstelik gözenek genişliği, hoş bir görünüm sunmamakla beraber makyajın cilde oturmasına da engel olur. Cilt tipinize uygun bir tonik kullanarak temizlenmiş gözeneklerinizi küçültmeniz ve daha az kirlenmesini sağlamanız mümkündür.

Toniğin bir diğer faydası cildin pH düzeyini dengelemektir. Cilt bakım ürünlerinin çoğu cilt pH seviyesine uygun hazırlanır. Ancak bazı derin temizlik ürünleri bu seviyeden biraz uzak olabilir. Bu durumda besleme adımına geçmeden önce cildin pH dengesini normalize etmek için bir bariyer gerekir. Bu bariyer de çoğunlukla toniklerdir. Tonik, özellikle aşırı kuru ciltler için nemlendirici ve besleyici ürünlerin daha iyi emilmesine yardımcı olur.

Serum: Yoğun Bakım için Anahtar Adım

Cilt bakım rutini sıralamasının üçüncü adımı serumdur. Serumlar çok farklı vaatlere sahip olabilir. Cildi aydınlatan, izleri ve lekeleri azaltan ya da yoğun nem veren serumlar görebilirsiniz. Bu serumlar arasından cildinizin ihtiyaç duyduğu vaadi sunan ürünü seçmeniz mümkündür. Dilerseniz serumu yalnızca gece kullanabilirsiniz. Veya gündüz aydınlatıcı, gece ise yoğun bakım özelliğine sahip bir seruma yönelebilirsiniz.

Yağlı ciltlerin en büyük hatalarından biri, serumu listeden çıkarmaktır. Serumların özellikle besleyici nitelikte olanları, yağlı ciltleri korkutabilir. Bu kişiler serumun ciltlerini daha fazla yağlandıracağını düşünebilir. Ancak ihtiyacınızı karşılayan bir serum, yağlı cilt bakım rutinin yıldızıdır. Çünkü her cilt, neme ihtiyaç duyar. Nemsiz cilt korunaksızdır ve esnek değildir. Yağlı ciltler nemden kaçarsa deri kendini korumak için daha fazla sebum üretir. Böylece cildiniz daha çok yağlanır ve bakım rutininiz sonuç vermez.

Nemlendirme ve Güneş Koruması: Cilt Sağlığının Koruyucuları

Yüz bakım rutini sırasının sonunda nemlendirici ve güneş koruyucu bulunur. Nemlendiriciler su ve yağ bazlı olmak üzere ikiye ayrılır. Piyasada her cilt tipine uygun bir nemlendirici bulmak mümkündür. Nemlendirici, âdeta öncesinde yaptığınız tüm işlemleri cildinize hapseder. Söz konusu uygulamaların etkisini kat kat artırır. Teninizin yumuşak ve parlak olmasını sağlar. Dolayısıyla nemlendiriciden kaçmak yerine en uygun ürünü bulana kadar aramaya devam etmeniz gerekir.

Güneş koruyucu ise cildin en büyük dostudur. Güneş ışınlarının zararları, özellikle ileriki yaşlarda kırışıklık ve leke olarak kendini gösterir. Cilt yaşınızı genç tutmak için yalnızca yazın değil, dört mevsim güneş koruyucu kullanmanız gerekir. Özellikle bazı asitli kişisel bakım ürünlerinin ardından evde bile güneş koruyucu uygulamak şarttır.

İleri Düzey Cilt Bakım Adımları Nelerdir?

Cilt bakımında bir adım öteye geçmek isterseniz ileri uygulamaları deneyebilirsiniz. Bu uygulamalar temizleme, sıkılaştırma ve beslemenin yanı sıra aydınlatma, dolgunluk ve diğer etkileri almanız yardımcı olur. Bu ürünleri cilt bakım rutini sıralamasında nereye koyacağınıza karar vermek için malzemenin temel işlevine odaklanabilirsiniz. Örneğin nem maskesini son sıraya koymanız gerekir. Pasaj’da bulabileceğiniz cilt bakım ürünleri ile maskenin etkisini yükseltmeniz mümkündür.

Göz Çevresi Bakımı: Hassas Bölge İçin Özel Ürünler

Cilt bakım rutini sıralamasında göz çevresini de unutmamak gerekir. Göz çevresi bakımınızı en sona bırakabilirsiniz. Çünkü bu bölgeye çoğunlukla serum ve krem formunda ürünler uygulanır. Özellikle hassas bir göz çevresine sahipseniz bu adımı atlamamanız tavsiye edilir. Morluklar, kararmalar, kuruluklar ve diğer göz çevresi sorunları için ihtiyacınıza uygun bir ürün seçebilirsiniz.

Haftalık Bakım: Peeling ve Maskeler

Haftalık cilt bakım rutini sıralamasında araya eklemeler yapabilirsiniz. Ölü derilerden arınıp uyguladığınız tüm işlemlerin etkisini iki katına çıkarmak için en başta peeling yapabilirsiniz. Arındırıcı maskeleri tonik adımından önce tamamlamanız gerekir. En sona ise besleyici maskeleri ekleyerek altın vuruş yapmanız mümkündür.

scrolltotop svg