Gelmiş Geçmiş En İyi 5 Strateji Oyunu
Oyun

15 dk okuma

Strateji oyunları, gezegendeki en zengin ve en çeşitli PC oyunları türlerinden birini oluşturur ve bu da bugün oynayabileceğiniz en iyi strateji oyunlarının bir listesini derlemeyi oldukça uzun bir sıra haline getirir. Bu listede, hızlı tempolu, rekabetçi oyunlardan gerçek zamanlı, büyük strateji ve taktik gerektiren oyunlara kadar her şeyi bulabilirsiniz. Tarih istiyorsanız bizde var. Bilim kurgu mu? Evet, evet o da var. Yenilerden klasiklere kadar türünün en iyi örneklerini keşfetmeye ne dersiniz?

Command & Conquer

Gerçek zamanlı strateji türünün devlerinden birini tanımaya hazır mısınız? İlk oyunu 1995’te piyasaya sürülen Command and Conquer serisinde bulunan tüm oyunlar, Red Alert 3: Uprising hariç çok oyunculu modlara sahiptir. Remastered koleksiyonu hem Command & Conquer: Tiberian Dawn hem de Red Alert’i içerir. Ayrıca üç genişleme paketi dâhildir.

Command & Conquer: Tiberian Dawn’ın ana hikayesi 1990’larda İtalya’da Tiber Nehri yakınında bir göktaşı çarpmasıyla başlar. Bu çarpışma tiberium madenini ortaya çıkarır. Bu gizemli madde, metalleri zeminden emebilir, kristalleştirebilir ve çevreyi şekillendirebilir. Nod Kardeşliği, böyle bir olayın olacağını öngören ve hemen çıkarma işlemlerine yatırım yapmaya başlayan eski bir tarikattır. Küresel Savunma Girişimi ise tüm cephelerde mücadele etmek için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından kurulur.

Düşmanla topyekün savaşa girmeden önce kaynakları toplamalı, üssünüzü kurmalı ve dünyanın en güçlü ordularını yaratmalısınız. Küresel Savunma Girişimi’nin (GDI), aşırı teatral teröristlerin liderliğindeki sözde dini bir askeri birlik olan Nod Kardeşliği ile sürekli bir savaş halinde kilitlendiği bir dünyayı tasvir eder. Oyuncular, birbirlerinin üslerini yok etmek için karada, havada, denizde binaları ve birimleri konuşlandırarak komutan rolünü üstlenirler. Amaç, üssünüzü yapılarla inşa etmek, piyade, araç birimleri toplamak ve muhalefeti yok etmektir.

Görev ve çarpışmalarda hem Nod hem de GDI olarak oynamak mümkündür. Bu da mevcut farklı stratejilerin keyfini çıkarmanıza izin verir.

Red Alert’de tiberium yok, çünkü bu yan seri farklı bir evrende geçer ve müttefik ülkeleri Sovyetler Birliği ile karşı karşıya getirir.

Oyun, 100’den fazla harita içerir ve görev sonuna kadar tempolu kalır. Birimleri üretmek için tiberium’unuz olduğu sürece onları düşmana fırlatmaya devam edebilirsiniz. Çok oyunculu bir oyunda kurnaz bir rakip sizi birlikler, toplar yerine savunmalara zaman ve kaynak harcamaya zorlayabilir.

Oyunu artık 4K’ya kadar olan çözünürlükte oynayabilir, güncellenmiş grafiklerle oynarken kamerayı yakınlaştırabilir ve uzaklaştırabilirsiniz. Hem yeniden düzenlenmiş hem de klasik görsel modlar arasında geçiş yapmak için boşluk çubuğuna bastığınızda kaotik savaşlarda bile birimler arasındaki farkı açıkça görebilirsiniz. Oyunun düzenlenmiş versiyonu, bir strateji oyunu oynamanın gerçekten ne anlama geldiğini RTS türünün hayranları için gösterir.

Total War

Total War, Haziran 2000’de piyasaya sürüldü, bu da saygıdeğer strateji serisinin 20 yılı aşkın bir süredir devam ettiği anlamına gelir. Serinin tek bir oyununu en iyi olarak adlandırmak zordur. Total War, ayrıca birçok insan için benzersiz bir şekilde nostaljiktir ve bu nedenle, nasıl hissettiğinize bağlı olarak seri boyunca oyunları periyodik olarak tekrar ziyaret etmek her zaman eğlencelidir. Bu oyunlar, bir dizi dönem ve kültürden tarihi savaşların mükemmel yeniden canlandırmalarını içerir. Ama hangisini tercih ederseniz edin, hepsi aynı çatışma, fetih, başarısızlık ve tahakküm karışımını sunar. Serinin oyunları hakkında kısa bilgileri aşağıda bulabilirsiniz:

Shogun Total War: Oyuncuların, Japonya’yı tek bir bayrak altında birleştirme kampanyasında yedi klandan birine liderlik ettiği 16. yüzyıl Japonya’sında geçer. Klanların her biri benzersiz özelliklere ve coğrafi avantajlara sahiptir. Seçilebilecek yedi klana sahip olmak oyuncuya çok fazla tekrar değeri verir.

Attilla: Belirli bir lidere odaklanan serinin başka bir oyunudur. Oyuncular, Hunlar da dahil olmak üzere dört grup arasından seçim yapabilir. Hunlar, Attila’nın altında pek birlik içinde değillerdir ve barbar gruplar arasında diğer imparatorluklar kadar çok savaş vardır.

Empire: Total War Amerikan devrimine odaklanan bu oyunda, oyuncular, kıtanın kontrolünü ele geçirmek için bir dizi Avrupa fraksiyonu arasından seçim yapabilecekleri 18. yüzyıl Avrupa’sına götürülür. Deniz savaşları da 3D işleme sahiptir ve oyuncular deniz savaşlarında gemilerini izlemenin ve kontrol etmenin keyfini çıkarabilirler.

Rome: Total War Roma imparatorluğunun zirvesinden düşüşüne kadar olan insanlık tarihinin en büyük çatışmalarından birine odaklanır. Oyuncular, belirli görevleri tamamlamak için Roma Senatosu’ndan emir alırlar. Ayrıca sadık generaller ve valiler yerleştirmeli, aile üyelerinin senatoda nüfuz kazanmasına yardımcı olmalıdırlar. Seride bugün bile favoridir.

Medieval: Total War aralarından seçim yapabileceğiniz, her biri kendi güdülerine ve oyun şeklini değiştiren özelliklerde on iki benzersiz fraksiyona sahiptir. Orta Çağ’a dayanması onu daha katmanlı ve karmaşık bir oyun yapar. Diplomasi de daha karmaşıktır ve oyuncular daha fazla etki elde etmek için diğer gruplarla ittifaklar kurabilirler. Din ayrıca oyuna ek bir karmaşıklık katmanı ekler. Fethedilen eyaletler belirli inançlara bağlı kalır. Ayrıca takipçilerinize, sizin yerinize yönetmeleri için topraklar ve unvanlar hediye edebilirsiniz, bu da o bölgenin büyüyen imparatorluğunuza olan sadakatini büyük ölçüde etkileyebilir.

Total War: Shogun 2, orijinal oyundan yaklaşık 300 yıl sonra, Onin Savaşı’nın ardından 16. yüzyıl Japonya’sında geçer. İlk oyun daha karmaşık olsa da Shogun 2’nin yalnızca bir yönergesi vardır: Başkentin kontrolünü elinize alın ve shogun olarak kurun. Savaş sırasında alevli oklardan duman çıktığını görebilirsiniz. Görsel çekicilik bir oyunun tartışmasız en önemli parçası olmasa da eklenen küçük ayrıntılarda takdir edilecek birçok şey bulunur.

Napoleon: Total War tarihin geniş bir alanına odaklanmak yerine Fransa’nın Napolyon yönetimi altında yaşadığı yirmi yıllık çatışmaya odaklanır. Belirli döneme ayrıntılı bir şekilde odaklanmak çatışmaların risklerini artırmaya yardımcı olur.

Medieval II: Total War oyunlarının hayranıysanız daha yoğun bir mücadeleye hazır olabilirsiniz. Serinin gelişmiş oyunculara yönelik oyunudur. Oyunun karmaşıklığı strateji oyunlarına yeni başlayan oyuncular için bunaltıcı olabilir. Orta Çağ olduğu için, Katolik papalık oyunun büyük bir bölümünü oluşturur. Haçlı seferlerinizde size yardımcı olması için kiliseyi kullanabilir veya kendiniz bir hedef olma riskini alabilirsiniz.

Three Kingdoms: Geçmiş oyunların mücadelelerini aşar. Birçok yapay zeka sorununu düzeltir ve karakterlere yaptığı vurgu, onu çekici bir drama haline getirir. Çin’deki Han hanedanlığının sonunda başlar ve sizi, üç krallığın kötü çatışmasına götürür.

Rome 2’de çatışmalar her zamankinden daha acımasız ve şiddetlidir. Ayrıca oyuncular haritada nasıl gezinecekleri ve birliklerini nasıl kontrol edecekleri üzerinde daha fazla kontrole sahiptirler.

Total War, piyasadaki en popüler serilerden biridir. Siz de strateji oyunları ve gerçek bir tarih tutkunuysanız Total War oyunları tam size göre.

Civilization 6

Civilization 6, karmaşık, sıra tabanlı bir strateji oyunudur ve oyuncuların oyun sırasında hassas bir şekilde tıklayabilmeleri, veri sayfaları arasında hareket edebilmeleri ve büyük miktarda bilgi alabilmeleri gerekir. Oyuncuların askeri fetih, teknolojik üstünlük, kültürel veya dini hakimiyet seçenekleriyle kendi medeniyetlerini yarattığı sürükleyici bir oyundur.

Serideki oyunları ayırmayı zorlaştıran şey, onlara bir bütün olarak baktığınızda çok benzer olmalarıdır. Ormanlar, çöller ve kaynak zengini tundraların her biri medeniyetin akışını etkiler, size nimetler verir ve kalıcı zayıflıklarla size yük olur. Barbar çeteler, çiftlikleri krize sokar ama aynı zamanda askeri teknolojinin gelişimini hızlandırmak için fırsatlar yaratır. Oyun, önceki oyuna tamamen entegre olan Birleşmiş Milletler, uygun ticaret sistemleri gibi birçok özelliği değiştirir veya kaldırır.

6’nın derinliği ve sunumu seriyi en üst seviyeye taşır. Karıştırma ve eşleştirme politikaları, neredeyse her oyun tarzına uygun bir hükümet yaratabilir. Arazi kapma aşaması heyecan yaratır. İnşa edebileceğiniz mahalle sayısı bir şehrin nüfusu ile sınırlıdır, bu nedenle her şehrin işlevinde uzmanlaşmak zorunda kalırsınız. Yeni teknoloji araştırmak için bilim üretmeye odaklanmış bir şehriniz olabilir, zenginlik yaratmaya odaklanmış başka bir şehriniz olabilir. Yapılarının etkileyici oyun içi animasyonlarıyla birlikte gelmeleri de harikadır.

Civilization 6, klasiklerinin akıllıca yenilenmiş bir versiyonudur. Ancak yayılmış şehirler, özelleştirilebilir hükümetler, araştırma destekleri ve lider gündemleri gibi harika yeni fikirlerle kendi kimliğini bulur.

Age of Empires 4

Oyuncular, Kutsal Roma İmparatorluğu veya Moğollar gibi sekiz tarihi imparatorluktan birinin rolünü üstlenebilir. Bu grubun kaynak üretim ve çatışmasının her bölümünü kontrol ettikleri savaşlara girebilirler. Her imparatorluğun kendi özünde savaş tekniklerini kullanabilmesine imkân verir.

Karanlık çağda bir şehir merkezi ve birkaç köylü ile başlayarak haritayı keşfederken yiyecek ve inşaat malzemeleri aramak zorunda kalırsınız. Başarının anahtarı, herhangi bir anda dikkatinizi nereye yönlendireceğinizi öğrenmektir.

Her görev, taktik aşamalarıyla bezenmiş tarihsel bir anlatımla başlar. Bu sahneler tarih meraklıları için harika iş çıkarır. Görevler oldukça çeşitlidir. Düşmanı yenmek ve savunma için birlik seti kullanma, bir kuvvete liderlik etme gibi farklı zorluklarla karşılaşmanızı sağlar. Age of Empires IV, sekiz medeniyet içerir. Bunlar eski ve yeninin bir karışımıdır. İngiliz, Fransız, Çin ve Moğol uygarlıkları ufak değişikliklerle geçmiş oyunlardan geri gelirken Rus, Delhi Sultanlığı, Abbasi Hanedanlığı ve Kutsal Roma İmparatorluğu tamamen yenidir. Her uygarlık temel birimleri, yapıları ve teknolojiyi paylaşırken her birinin ustalaşması gereken benzersiz mekanikleri ve birimleri vardır.

Oyunda 17 çatışma haritası, başlangıçta 8 benzersiz medeniyet bulunur. Canlı belgesel tarzı video bölümleri uzun, sürükleyici tarihi heyecan yaratır. Belgesel tarzı anlatımı ile görevlerin ruhuna nüfuz eder. Birim gruplarını bir eksen üzerinde hızlı bir şekilde döndürme ve konumlandırma yeteneği savaş mikro yönetimi için harikadır. Savunma pozisyonlarını veya uygun ordu oluşumlarını eskisinden daha zarif bir şekilde ayarlamanıza olanak tanır.

Oyun, temel çok oyunculu modun haricinde, Age of Empires 4 ile ayrıca tek oyuncu moduna da sahiptir. Age of Empires 4, serinin ruhunu koruyarak modern oyunculara da hitap etmeyi başarır. Oyun, eski sistemler üzerinde zekice düzenlemeler yaparak canlandırır ve yeniler. Bu küçük güncellemeler, Age of Empires 2 hayranlarını rahatsız edebilir, ancak seriye hoş ve önemli bir ektir. Starcraft 2′den bu yana ilk büyük bütçeli modern RTS gibi hissettirir.

Company of Heroes

Company of Heroes, II. Dünya Savaşı’nın tüm şiddetli kaosunu alışılmadık bir yoğunlukta tasvir eden, görsel olarak çarpıcı olan gerçek zamanlı bir strateji oyunudur. Savaşın sonlarına doğru Normandiya’nın işgali sırasında geçen Company of Heroes, hem savaşın saf vahşetini hem de savaşanların insanlığını tasvir ederek ipuçlarını Er Ryan’ı Kurtarmak’tan alır. Hızlı aksiyonu ve son derece özgün görünümü ayırt edici özelliklerindendir.

Oyunun şirket düzeyindeki savaşa odaklanması, ayrıntılara çok fazla dikkat edilmesini ve uyarlanabilir oyun ve hızlı bir aksiyona izin verir. Oynanış şeklini geliştirmek ve video oyunlarında görülen en tatmin edici savaştan zarar görmüş manzaralardan bazılarını yaratmak için tamamen yok edilebilir ortamlar kullanılır. Tatmin edici görevlerle bağımlılık yaratan oyun, görseller ve güçlü ses kullanımı ile eksiksiz bir deneyim oluşturur. Oyunda sadece takım tabanlı olmak, hassas fare tıklamaları yerine parmakları kullanarak emir vermek çok daha kolaydır. Gri-kahverengi bir haritada küçük gri-kahverengi askerler aramak yerine manga listesindeki birkaç simgeye dokunarak mangalarınızı kolayca yönetebilirsiniz.

Company of Heroes‘taki görselleri tam olarak değerlendirebilecek kadar güçlü bir sisteme ve grafik kartına sahip olmanız koşuluyla oyunda gösterilen ayrıntı düzeyi sizi şaşırtır. Ayrıca savaş alanlarının kendileri de en az sizin emrinizde olan çeşitli piyade mangaları ve araçları kadar karaktere sahiptir. Oyundaki birçok çarpışmanın set parçaları olan ilginç Fransız kasabaları, savaş bittiğinde gerçekten orada bir savaş yaşanmış gibi görünür. Binalar alev alıp çöker, telefon hatları devrilir, ardından kararmış kraterler ortaya çıkar. Topçu patlamaları ve daha fazlası meydana gelir.

Company of Heroes teknik olarak dikkat çekicidir ve onu gerçek zamanlı strateji oyunları arasında benzersiz kılan bazı özgün dokunuşlara sahiptir. İçine girmesi kolay olsa da yönetilmesi oldukça zordur. Bir Android veya iOS cihazınız varsa ve gerçek zamanlı stratejiyi seviyorsanız Company of Heroes tam size göre bir oyun olabilir.

Sonuç olarak, tek bir en güzel online strateji oyunu yoktur. İstekler ve zevklere göre şekillenen tercihler vardır. Günümüzün gelişen teknoloji koşulları ile üretilen oyun bilgisayarları ve oyun konsolları gibi birçok ürün de oynadığınız oyunların keyfini tam olarak yaşamanıza olanak tanır.

scrolltotop svg