Metaverse Nedir? İnternetin Yerini Alacak mı?
Slider

10 dk okuma

Metaverse kavramının son zamanlarda popülerliğinin artması ile yıllardır duyulan sanal gerçeklik konusunda kafalar karışmaya başladı. Metaverse evrenine dahil olmaya, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik gibi birbirinin içine geçen fakat farklı olan kavramları tanımakla başlayabilirsiniz.

Dijital Evren / Sanal Gerçeklik Hakkında Bilmedikleriniz

Sanal gerçeklik tamamen kurgusal bir dünyanın bilgisayar ve VR gözlük gibi giyilebilir teknolojiler ile yeniden yaratılmasına dayanır. Yani tamamen yeni ve gerçekte var olmayan bir simülasyonun içine girersiniz. Oysaki artırılmış gerçeklik kavramı var olan evrenleri bütünleştirir. İçinde yaşadığımız dünyaya bilgisayar desteği ile farklılık kazandırarak gerçeğin üzerine inşa edilir.

Sanal gerçeklik dünyasına adım atabilmek için duyularınızı yeni evrenin içinde kullanabilmeniz gerekir. Bu durumda VR gözlükler, hareketi algılayan kontrol kumandaları ve kulaklıklar kullanarak bambaşka bir dünyaya tamamen girebilirsiniz. Artırılmış gerçekliğe ise cep telefonu ve tablet gibi mobil cihazların ekranı üzerinden katılabilirsiniz.

Mark Zuckerberg’in Metaverse Evreni

Sosyal medyanın kurucusu sayılan Facebook’un sahibi Mark Zuckerberg’in, şirketinin adını Meta olarak değiştirmesiyle beraber Metaverse her yerde konuşulmaya başlandı. Peki, uzun süredir yatırım yapan ve her yıl önemli bir bütçeyi geleceğin dünyası olduğuna inandığı projeye yatıran Zuckerberg’in amacı ne?  

2 boyutlu olarak internet sayesinde her gün farklı cihazlardan eriştiğimiz verileri 3 boyutlu yeni bir dünyaya dönüştürmek! Oyunlar aracılığı ile uzun zamandır gerçekleşen bu durumun sınırsız bir evrene genişleyerek hayatın her alanına entegre edilmesi ve yeni bir dünyada 2. hayatı oluşturmak hedefleniyor. Sadece görme ve işitme dışında koku alma, hissetme gibi diğer duyulara da hitap edecek ve sınırsız hayal gücüne dayalı yeni bir dünyanın kurucusu olmak için adım atan Zuckerberg’i takip eden büyük şirketler sayesinde gelecekte farklı bir evrene taşınabiliriz.

Metaverse Coin Nedir, Nasıl Alınır?

Bitcoin’in yükselişi ile beraber kripto para dünyasına artan ilgi beraberinde alt coin’leri de getirdi. Bu alanda yatırım yapmak isteyen insanlar, hangi coin’in geleceğinin parlak olduğunu anlamak için arkasındaki projelere ve yatırımlara göz atıyor. 

Son dönemde Zuckerberg sayesinde patlama yapan Metaverse projelerine bağlı coin’lerin popülerliği de her geçen gün artıyor. Sanal evrende gerçekleşen ticaret için gerçek paraların işlevsiz kalması coin’lere verilen değeri artırdı. 

Oyun, sosyal medya, müzik ve alışveriş gibi farklı alanlarda kullanım için yatırım yapılan Metaverse projelerinin yatırım çekmek amacı ile çıkardığı coin’ler bu isimle anılıyor. Yani coin’in adı, arkasındaki projenin Metaverse ile bağlantılı olmasından geliyor. Standart olarak kullandığınız kripto para borsası üzerinde listelenip dolaşıma girdikten sonra Metaverse Coin alım-satım işlemlerini kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Metaverse Projeleri ve Coin’lerin Kullanımı

Metaverse Coin almak istiyorsanız arkasındaki projeye dikkat etmeniz önemlidir. Peki, projeler arasında neler var, coin’ler ne işe yarar? Popüler metaverse projelerinin birkaçını örnek olarak inceleyelim.

Decentraland (MANA); kıyafet, arazi ve farklı unsurları satın almanızı sağlayan bir sanal gerçeklik oyununa ait oyun parasıdır. Küçük bir Metaverse evreni yaratan oyunun gelişmesi ve kullanıcılarının artması ile coin’in de değer kazanması bekleniyor.

The Sandbox (SAND), Non Fungible Token (NFT) olarak oyun içinde ürettiğiniz deneyim ve varlıkların karşılığını almanızı sağlayan bir sanal gerçeklik projesine dayalıdır.

Floki Inu (FLOKI), yoluna amaçsız olarak başlayan kripto paralardan biri iken Metaverse oyunu geliştirmeye başlaması ile projeler arasına dahil olan isimlerden biridir.

Efinity Token (EFI), Polkadot Coin’in bir alt versiyonu olarak ortaya çıktı. Kullanıcılarına ödüller sunan ve interaktif katılımını sağlayan yeni nesil bir ağ, NFT üretimi, transferi ve değişimi için yeni tür Blockchain olmayı planlıyor.

Dijital Evrenle Hayatımız Değişecek mi?

Yeni dünya fikri bazı insanların heyecanlanmasına, bazılarının ise endişelenmesine neden oluyor. Henüz gerçekleşmemiş bir proje olduğundan hayatımıza nasıl etkileri olacağı ve sürecin nasıl ilerleyeceği kesin değil. Oldukça büyük bir proje olan Metaverse hakkında olumlu ve olumsuz oldukça fikir var. En çok merak edilenlerin başını ise “Metaverse internetin yerini alacak mı?” sorusu çekiyor. 

Bu sorunun cevabını verebilmek için oldukça erken olsa da gerçekleşmesi halinde insanların ekranları terk edip kurgusal gerçekliğe taşınmaları olası bir durum. Tabii, bu yeni dünyaya erişmek için tıpkı internet gibi gelişmiş bağlantı ve büyük verileri depolayabilmek gerekiyor. Aynı anda milyarlarca insanın avatarını ve kendi dünyasını içine alacak bu büyük evrenin veri depolama sistemi, ağ dağıtımı gibi konuların çözülmesi için büyük yatırımlar ve detaylı AR-GE çalışması yapılmalıdır. Metaverse projeleri başarılı olduğunda internetin yerini alacaksa bile kısa süre için bu pek mümkün gibi durmuyor.

Metaverse’ün Mantığı Ne?

Anlaşılır bir şekilde anlatmak gerekirse Metaverse size yaşayabileceğiniz ikinci bir evren sunuyor. Fakat bu alan gerçek dünyadaki sınırları ortadan kaldırıyor. Gerçek hayatta henüz istediğiniz an başka bir ülkeye ışınlanıp en sevdiğiniz sanatçının konserine katılamazsınız. Sevgilinizi özlediğinizde yanına gitmek için uzun yolculuklar yapmanız gerekebilir. Metaverse sayesinde tüm duyularınıza hitap ederek size gerçek hissettiren avatarınız tüm bunları yapabilir! 

Kendi arsanızı alabilir, dilediğiniz dünyayı inşa edebilir, merak ettiklerinizi kütüphaneye gidip araştırabilir, videoları izlemek yerine kalabalık konferanslarda dinleyebilir, görüntülü konuşmalara dokunmayı ekleyebilirsiniz. Gerçek dünyada yaptığınız her şeyin çok daha fazlasını yapabilir, hayallerinizi çok daha kolay gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Dijital üretim yapabilir, ticaret sayesinde gerçek hayatta harcamak için para kazanabilirsiniz. Gerçeği kurgu ile bir araya getirerek ikiliğin tekilleşmesi ile yaratılmış geleceğin evreninde yerinizi alabilirsiniz.

Metaverse Terimi Nereden Geliyor?

Sürekli karşınıza çıkan ve her geçen gün adından daha fazla söz ettirecek gibi duran Antik Yunanca-İngilizce kökenli “Meta-Verse” terimi “Evren-Ötesi” anlamına gelir. William Gibson’ın 1984 tarihli Neuromancer romanı ve Neal Stephenson’ın 1992 yılında Snow Crash romanı ile dile yerleşen farklı bir evreni tanımlamak için kullanılan kelimedir. Uzun süre bilimkurgu fikri ve hayal olarak görüldüğü için üzerine çalışılmayan terim, teknolojinin gelişimi ve Mark Zuckerberg gibi geleceği inşa etmek isteyen yatırımcılar ile yeniden parladı.

3 Boyutlu Dijital Kimlik Nasıl Oluşturulacak?

Yeni evrende sizi tanımlayan avatarınız aslında dijital kimliğiniz olacak. Zevkler, ilgi alanları, davranış stili ve daha birçok farklı noktada gerçeğin veri olarak sanal dünyaya aktarılması ile oluşturulacak kimliğin durumu ise belirsiz. Örneğin, senkronize edilmiş akıllı saat sağlık verileri ile sizi heyecanlandıran ve üzen durumların verisi sanal ortama aktarılabilir. İnternet ve sosyal medyanın sahte kimlikleri gibi Metaverse dünyasında da sahtelik ve gerçeklik durumunun nasıl olacağı ise proje gerçekleşip kitlelere yayılana kadar bir soru işareti olarak kalabilir.

Metaverse Nedir?

Metaverse, sayısı belki de milyarlara varan sanal ortamların sürekli açık olduğu yeni bir evren olarak tanımlanabilir. Gerçek hayatta nasıl ki bedeniniz sizi diğerlerinden ayırıyorsa Metaverse evreninde de avatarınız sizi yansıtır. 

Avatarlar arası iletişimle dünyanın herhangi bir yerindeki arkadaşınızın yanında olabilir ve bunu sanal gerçeklik ile yaşayabilirsiniz. Dijital nesnelerle etkileşim sayesinde alışveriş ve ticaret yapabilir ya da gerçeklik algısını değiştirebilirsiniz. Örneğin, NFT bir sanat galerisini ziyaret ederek kendi sanal eviniz için bir sanat eseri satın alabilir ya da satabilirsiniz. 

Bazı yönleri ile oyun dünyasına oldukça benzeyen projenin farkı, geniş kitlelere hitap etmesi ve sanal gerçeklik ile dünyanızın algısını değiştirmesidir. Gerçekleşmesi halinde sosyallik anlayışını, ticareti, siyaseti ve daha birçok konuyu etkileyecek dev bir projedir. İnternetin farklı bir versiyonu olarak sürükleyici sanal gerçekliği insanın yaşamına entegre etmeyi amaçlar.

scrolltotop svg