God of War: Ragnarök İnceleme
Oyun

9 dk okuma

PlayStation 2 ve PlayStation 3 oyun konsollarına çıkan orijinal üçleme ve Sony’nin geliştirdiği el oyun konsollarında boy gösteren yan oyunlarıyla birlikte dünya çapında milyonlarca oyuncuya ulaşan Kratos ve God of War serisi, PlayStation 4’teki yolculuğuna, yönetmen koltuğunda oturan Cory Barlog’un katkısıyla farklı bir şekilde devam etti. God of War markasının bugünlere ulaşmasında önemli katkıları olan Barlog, seriyi, 2018 yılında yeniden başlatarak Kratos’un, oğlu Atreus ile yaşadıklarına odaklanmamızı sağladı. Geleneksel God of War oyunlarından hem oynanış hem de kamera perspektifi bakımından ayrılan 2018 çıkışlı oyunun en önemli özelliği, Yunan mitolojisiyle işi biten Kratos’un kendini İskandinav diyarlarına atıp oğlu ile yeni bir hayata başlamak istemesi ama başlayamamasıydı. God of War (2018) oyununda yaşananlar, açık edilen durumlar ve daha nicesi, yeni bir oyunu gerekli kılıyordu ki o oyun, God of War Ragnarök, bir süre önce oyun tutkunlarıyla buluştu.

God of War: Ragnarök Çıkış Tarihi

Olgun ve yaş almış Kratos’un karizmatik ve davudi sesi olan -ki kendisi The Game Awards 2022 etkinliğinde ödül de aldı- Christopher Judge’ın bir süredir devam eden sağlık sorunlarının yanı sıra 2019’da patlak veren küresel pandeminin de etkisiyle geliştirilme süreci mütemadiyen aksayan God of War: Ragnarök, birkaç ertelemenin ardından 2022’nin sonlarında oyuncularla buluştu.

9 Kasım 2022 itibariyle hem PlayStation 4 hem de PlayStation 5 platformunda yayımlanan Ragnarök yorum ve değerlendirmeleriyle oyuncuların sesi olan yayınlardan övgü dolu sözler aldı. 2018’de reboot edilen serinin Kuzey mitolojisi ayağını devam ettiren God of War: Ragnarök PS4 ve PS5 oyun konsollarında keyifle oynanabiliyor.

God of War: Ragnarök Hikâyesi

Sırtını, Yunan mitolojisi yerine önceki oyundan bu yana Kuzey mitolojisine dayayan ve God of War için özelleştirilen bazı mitolojik farklılıklarla esas Kuzey mitolojisini aynı potada eriten yapım, oyuna da adını veren Ragnarök çevresinde şekilleniyor. Kratos’un, oğlu Atreus’la olan macerasında verilen bazı kararlar ve atılan adımlar, Kuzey mitolojisinde ifade edilen ölümcül kış Fimbulwinter’ın gelmesini tetikliyor. Yine mitolojiye göre Fimbulwinter’ın sonunda, mitolojik kıyamet olan Ragnarök’un gerçekleşmesi öngörülüyor. Bunun farkına varan Kratos da artık bir ergen olan oğlu Atreus’la sırt sırta verip bir yandan Ragnarök’u durdurmaya çalışıyor diğer yandan önceki oyunda yaptıkları nedeniyle kendilerine öfke duyan ve intikam ateşiyle yanıp tutuşan Kuzey tanrılarına karşı ayakta kalmaya gayret ediyor. Bu süreçte, önceki oyunda da Kratos’un yanında taşıdığı (!) konuşkan Mimir de yer alıyor.

Gerek önceki gerekse bu oyunu oynamamış olan oyuncular için spoiler vermemek adına detaylara daha fazla giremiyoruz ancak oyunun, 2018 çıkışlı yapıma kıyasla çok daha uzun sürdüğünü ve doyurucu bir şekilde sonlandığını söyleyebiliriz.

God of War: Ragnarök Oynanışı

God of War Ragnarök oyun olarak değerlendirildiğinde kendinden önce gelen yapımla benzer karakteristikler taşıyor. Kratos’u yine omuz kamerası aracılığıyla görüntüleyip keyifle kontrol edebileceğiniz oyunda Atreus, önceki yapıma kıyasla savaşlar esnasında babasına daha fazla yardımcı olabiliyor. Tam bir açık dünya yapmak yerine keşfetmesi keyifli yarı açık dünya formunda dizayn edilen God of War Ragnarök dünyası, irili ufaklı düşmanların yanı sıra önemli bosslara da ev sahipliği yapıyor. Geliştirici ekibin, önceki oyunda en çok eleştirilen yetersiz boss sayısını ve çeşitliliğini, bu oyunda artırmaları hem oynanışın daha eğlenceli olmasını sağlıyor hem de oyuna dinamizm katıyor.

God of War: Ragnarök Savaş Yetenekleri

Oyunda yöneteceğiniz Kratos, sahip olduğu güçlü yumruklarının yanı sıra birkaç adet silahla savaş yeteneklerini sergiliyor. Özellikle düşmanlarınızı kombolarınızla yumruk delisi etmeyi ve Kratos’un Spartan Rage saldırısını kullanmayı düşünüyorsanız, karakterin yumruklarından yararlanabilirsiniz. Ancak yakın dövüşlerde veya menzilli atışlarda silahlara da gereksinim duymanız muhtemel. Bu noktada, önceki oyunda da bulunan, Sindri ve Brok kardeşler imzalı Leviathan Axe işinizi görecektir. Farklı sihir etkileriyle oyun boyunca geliştirip yepyeni özellikler kazandırabileceğiniz Leviathan Axe, tek silahla oyunu bitirebilmenizi dahi sağlayabilir. Blades of Chaos da Kratos’un Eski Yunan’dan kalan vazgeçilmez silahlarından biri olarak oyunda karşınıza çıkacak. Bunların yanında Draupnir Spear ve Guardian Shield da karakteriniz Kratos’u korumak ve onun, etkili saldırılar yapabilmesini sağlamak için başvurabileceğiniz silahlar arasında bulunuyor.

God of War: Ragnarök Haritasındaki Âlemler

Dokuz Diyar’ı içeren ve bir de bağlantı noktasından oluşan haritasıyla son derece doyurucu bir oynanış vadeden God of War Ragnarök, önceki oyuna kıyasla daha yaşayan bir dünya sunuyor ve toplanabilir eşya içerikleriyle de haritalarda fazladan zaman geçirmenize zemin hazırlıyor. Oyunda tamamen keşfedebileceğiniz şekilde dizayn edilen dokuz âlem mevcut. Bunlar:

  • Midgard
  • Alfheim
  • Helheim
  • Jotunheim
  • Muspelheim
  • Niflheim
  • Vanaheim
  • Svartalfheim
  • Asgard

Midgard, Kuzey mitolojisinde, insanların yaşadığı bir dünya olarak tasvir ediliyor ve oyunda da bu şekilde karşımıza çıkıyor. Çeşitli düşmanlar ve Kuzey tanrılarının saldırı planları nedeniyle pek güvenli olmayan Midgard, Kratos’un ana yerleşim yeri olma özelliğine sahip.

Elflerin işgali altındaki Alfheim, ziyaret edebileceğiniz âlemlerden bir diğeri. Görsel açıdan göz okşayan doğa harikalarıyla bezeli bu âlemde Freyr tapınağı da bulunuyor.

Kuzeyli metal müzik gruplarına da adını veren Helheim, Kuzey mitolojisinde cehennem ile benzer niteliklere sahip, kötü şöhretli bir âlem. Buraya gelenlere korkunç düşler ve illüzyonlar gösteren Helheim, normal insanların pek de gitmek istemeyeceği türden bir yer.

Devlerin evi olarak da adlandırılan Jotunheim, devlerden daha dev dağlarla çevrili bir âlem olmasıyla dikkat çekiyor.

Ateş devlerinin hükümdarı olan Surtr’un yönetimindeki bir başka dev âlemi olan Muspelheim, oyunda ziyaret etmeniz gereken âlemler içinde yer alıyor.

Niflheim, ilkel varlıkların yer aldığı, dahası, atmosferi de çevresi de zehirli olan bir âlem. Zorlu koşulları nedeniyle savaşçılar, yeteneklerinin test edilmesi için buraya gönderiliyor.

Önceki oyunda ziyaret edilemeyen ancak Ragnarök ile derinlerine inebileceğiniz Vanaheim, Kratos ve Atreus’un için zorlu anlar yaşadığı âlemler arasında.

Devlere ev sahipliği yapan âlemler olur da cüceler için âlemler olmaz mı? Svartalfheim, yalnızca cücelerin girmesine izin verildiği bir âlem. Pek de cüce sayılmayan Kratos ve Atreus, bu âlemi ziyaret edebiliyor tabii.

İskandinav mitolojisinin tam da kalbinde yer alan ve oyun içinde karşılaşılacak bazı öfkeli İskandinav tanrılarına da ev sahipliği yapan Asgard, ziyaret edebileceğiniz âlemlerden biri.

God of War Ragnarök Sistem Gereksinimleri

Sony’nin, kendi geliştirdiği oyun konsolları PlayStation 4 ve PlayStation 5’e, en azından şimdilik özel (exclusive) olan God of War Ragnarök, PC platformunu ziyaret etmediği için minimum ya da önerilen sistem gereksinimlerine dair bir ayrıntı bulunmuyor. Ancak oyunun, 2018 çıkışlı God of War ile aynı motorunu kullanması nedeniyle PC’ye gelmesi durumunda aynı veya benzer sistem gereksinimlerine sahip olacağı düşünülüyor. Buradan hareketle 2018 çıkışlı God of War’a ait sistem gereksinimleri listesini inceleyerek Ragnarök’ün muhtemel sistem gereksinimleri hakkında fikir edinebilirsiniz.

Minimum Sistem Gereksinimleri (GoW 2018)

İşlemci: Intel Core i5-2500K veya AMD Ryzen 3 1200

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 960 ya da AMD Radeon R9 290X

Depolama: 70 GB

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)

Önerilen Sistem Gereksinimleri (GoW 2018)

İşlemci: Intel Core i5-6600K ya da AMD Ryzen 5 2400

RAM: 8 GB

Ekran Kartı: NVIDIA GeForce GTX 1060 (6 GB) veya AMD Radeon RX 570 (4 GB)

İşletim Sistemi: Microsoft Windows 10 (64-bit)

Depolama: 70 GB

scrolltotop svg