İlber Ortaylı’nın En Bilinen Kitapları ve Kitap Konuları
Kitap

9 dk okuma

Prof Dr. İlber Ortaylı’nın kitapları, özellikle lise ve üniversite çağındaki gençler başta olmak üzere toplumun her kesiminden insana hitap eden ve yol gösterici niteliği taşıyan kıymetli eserlerdir. Tarihçi ve gezgin kişiliği ile ön plana çıkan ve her cümlesiyle insanlarda ilgi uyandıran Usta tarihçi, kitaplarında Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Osmanlı Devleti’nin tarihine mercek tutmanın yanı sıra; gezdiği, gördüğü ve deneyimlediği unsurları da sosyolojik tespitleri ve nasihatleriyle birleştirerek sunar. Eğer siz de İlber Ortaylı kitapları arasında ön plana çıkanları ve en çok ilgi gören kitapları merak ediyorsanız en iyi İlber Ortaylı kitapları hakkındaki bu yazıyı okumanızda yarar var.

En Çok Okunan İlber Ortaylı Kitapları

İlber Ortaylı’nın en çok okunan kitapları arasında hem tarih hem de seyahat kitapları olmakla birlikte genç kuşağa kültürel gelişimlerinde ve eğitim yolculuklarında rehber niteliği taşıyan kitapları da yer alır. Bu kitapların her biri ayrı başlıklar altında incelenebilir.

Bir Ömür Nasıl Yaşanır? Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler

Son yıllarda İlber Ortaylı’nın en çok satan kitabı olan kitap, hayatı daha iyi ve anlamlı yaşamak için altın değerinde tavsiyeler içeriyor. Gazeteci İsmail Küçükkaya’nın Prof. Dr. İlber Ortaylı ile gerçekleştirdiği söyleşiyi içeren kitapta kültürel birikimden eğitime, dil öğreniminden seyahat deneyimlerine, mesleki tercihlerden insani ilişkilere kadar çeşitli konularda tavsiyeler bulunuyor. İlber Ortaylı, bu kitapta gençlere cesur olmalarını ve kendilerini geliştirmek için her zaman yeni deneyimlerin peşinde koşmaları gerektiğini ifade ediyor. Kronik Kitap tarafından yayımlanan bu değerli kitabın gençlere sunduğu en değerli motto: “İnsan, kendi konforundan vazgeçmeyi göze almalıdır. Kendi dünyasını yerinden kendisi oynatmalıdır.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün düşüncelerini anlamak için çok yönlü bir bakış açısına sahip olmak gerekir. İlber Ortaylı, bu kitabında Atatürk’ü yaşamının tüm yönleriyle araştırıyor ve aile kökeninden itibaren başlayarak çok sayıda değerli bilgiyi okurlarına sunuyor. Kitabı okurken Mustafa Kemal Atatürk’ün çocukluğu, gençliği, öğrenciliği, askerliği, kumandanlığı ve devlet adamlığını tarihsel süreç içinde inceleme fırsatı bulmak mümkün. İlber Ortaylı’nın yazdığı ilk biyografi kitabı olan ve Kronik Kitap etiketiyle yayımlanan bu kitap, Ulu Önder’i anmak ve anlamak için herkese çok kıymetli bir içerik sunuyor. İlber Ortaylı, bu kitabın temel düşüncesi olarak “Tarihin akışını değiştiren, ona mührünü vuran veya büyük tehlikelere mâni olan liderlere her memlekette rastlamak mümkün değildir. Atatürk dünya tarihinin nadiren gördüğü bir dehadır. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra, hiçbir mağlup milletin direniş göstermediği zamanda siviller ve askerlerle dünyaya meydan okumuştur.” ifadelerini kullanıyor.

Türklerin Tarihi

Türklerin tarihteki yeri çok büyük ve bu ciltlere sığmayacak tarihi birikimin dünya tarihindeki yeri yadsınamaz. İlber Ortaylı’nın kitabı ise bu tarihi, hayalî tarih ve kahramanlardan soyutlayarak gerçekçi ve kıymetli bir eser niteliği taşıyor. Orta Asya’dan Anadolu’ya göç eden ve büyük bir mirasın taşıyıcısı olan Türklerin tarihini; kültürel, coğrafi, askeri ve siyasi bakımlardan ele alan Türklerin Tarihi kitabında Türk devletlerinin uygarlıklara nasıl ev sahipliği yaptığını, Orta Asya bozkırlarından Avrupa’nın kapılarına kadar ilerleyen yolculukta hangi süreçlerin yaşandığını bu kitapta okumak mümkün. Ayrıca tarih boyunca Türklerle etkileşim içinde bulunmuş olan Rusların, Memlukluların, Gaznelilerin, Karakoyunluların, Çinlilerin, Safevilerin, Arapların ve Hintlerin tarihimizdeki yerini de ele alan kitap, İlber Ortaylı’nın her yaştan okura hitap ettiği bir eser. Timaş Yayınları etiketiyle yayımlanan kitap, yazarın en çok satan kitaplarından biri.

İlber Ortaylı Seyahatnamesi

Türkiye’nin yaşayan en büyük seyyahlarından biri olan İlber Ortaylı’nın en değerli kitaplarından biri olan İlber Ortaylı Seyahatnamesi, tarihi ve kültürel açıdan çok önemli bir kitap. Türkiye’nin yanı sıra Güney Rusya, Kafkasya, İran, Hindistan, Suriye, Filistin ve Mezopotamya bölgesinin kültürel mirasını yansıtan kitap, her kesimden okura hitap ediyor. Hem çok gezen hem de çok okuyan ve yazan bir tarihçi olarak bu seyahatnameyi kaleme alan Ortaylı, çok sayıda önemli coğrafyadan elde ettiği deneyimleri okurlarıyla buluşturarak eşsiz bir yolculuk sunuyor. Kronik Kitap etiketiyle yayımlanan kitap, kendi alanında İlber Ortaylı’nın en iyi kitabı olmakla birlikte günümüzde yayımlanmış en değerli gezi kitaplarından biri olarak ön plana çıkıyor. Dünyayı gezmek isteyen bütün gençlerin bu kitapta bulabileceği çok sayıda önemli detay yer alıyor.

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? Kendini İnşa Etmenin Yolları

Hayatını şekillendiren her gencin, İlber Ortaylı gibi bir bilgeden tavsiyeler almaya ihtiyacı vardır. Böyle önemli insanların her düşüncesi, hayatı daha doğru bir şekilde yaşamanın anahtarıdır. İlber Ortaylı’nın bir diğer kişisel gelişim kitabı olarak Kronik Kitap etiketiyle yayımlanan bu kitap, gençlere öğrenme ve çalışma metotları sunan kıymetli bir hazine. Her bir bireyin kendi ayakları üzerinde durması ihtiyacına ve bunun için hangi yolları tercih etmesi gerektiğine vurgu yapan kitapta hayata, geleceğe ve insanın kendi potansiyelini nasıl değerlendirebileceğine dair altın değerinde tavsiyeler yer alıyor. Eğer geleceğinizi, hedeflerinizi, potansiyelinizi ve meraklarınızı kendiniz için kıymetli birer yatırıma dönüştürmek istiyorsanız bu kitap, sizin için tam bir başucu kitabı niteliğinde. İlber Ortaylı’nın bu kitaptaki ana düşüncesi “Hedef bulmak, yol açmak ve aynı yoldan geri dönmemek…”

İstanbul’dan Sayfalar

İstanbul, yalnızca Türkiye’nin değil, bütün dünyanın bir değeri. İstanbul’da yaşayan pek çok insanın dahi bu kıymetli şehir hakkında çok fazla bilgiye ihtiyacı var. İstanbul’u gezip görmek kadar bu kentin tarihi ve kültürel mirası hakkında okumak da önemli. İşte İlber Ortaylı’nın bu kitabı, şehrin iki bin yıllık tarihini ele alıyor. Onlarca medeniyete ev sahipliği yapmış olan, kozmopolit yapısıyla farklı kültürleri buluşturan İstanbul’un bilinmeyen yönlerini okuyabileceğiniz bu kitap, İstanbul’u daha iyi tanımanıza yardımcı olmakla birlikte bu şehirde nasıl daha kaliteli yaşayabileceğiniz konusunda bir rehber niteliği taşıyor. Kitabı okuyarak İstanbul’un sokaklarını, kenar mahallelerini, surlarını, kütüphanelerini, eğlence mekanlarını, popüler caddelerini ve kadim semtlerini yakından tanıyabilir; tarihi ve kültürel mirasına yakından aşina olabilirsiniz. Kronik Kitap etiketiyle yayımlanan kitap, İstanbul hakkındaki temel başucu kitaplarından biri.

Türkiye’nin Yakın Tarihi

Türkiye’nin yakın tarihi, büyük kırılmalara ve dönüşümlere sahne oldu. Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş süreci ise bu dönüşümlerin en önemli olanı. İlber Ortaylı’ya göre büyük imparatorluklar, artlarında yüz yıllık sancılar bırakır ve Türkiye de böyle süreçlerden geçti. İşte bu kitap, Türkiye’nin yakın tarihteki kırılmalarını ve dönüm noktalarını ele alan ve yakın tarihimize ışık tutan bir referans niteliğinde. İttihat ve Terakki’den Kurtuluş Savaşı’na, Varlık Vergisi’nden 6-7 Eylül Olayları’na kadar pek çok meseleyi bir arada anlatan kitapta Türkiye’nin savaşları, iç meseleleri ve sürekli değişen anayasaları ele alınıyor. Kronik Kitap etiketiyle yayımlanan kitap, geleceğe sağlıklı bir şekilde bakabilmek için geçmişten dersler çıkarmamıza yardımcı olacak nitelikte bir eser. Siz de ülkemizin yakın geçmişi hakkında bilinmesi gerekenleri öğrenmek için bu kitabı edinebilirsiniz.

İlber Ortaylı’nın her bir kitabı, hem geçmişe hem de geleceğe ışık tutarak gençler başta olmak üzere toplumun her kesimini aydınlatıyor. Siz de hayatı daha doğru yaşamak için Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın kitaplarını doyasıya okuyabilirsiniz.

scrolltotop svg