Doğal Saç Düzleştirme Yöntemleri
Saç Bakımı

9 dk okuma

Saçların her an bakımlı görünmesi, herkesin arzu ettiği bir durumdur; fakat saçların her daim fön çekilmiş bir biçimde düz ve kuaförden çıkmış gibi bakımlı olması emek gerektirir. Üstelik sık sık ve bilinçsiz kullanılan saç şekillendirici ürünler, saç tellerinin zarar görmesine ve kırılmasına yol açabilir. Oysa, doğal saç düzleştirme yöntemleri de vardır. Nesilden nesile uzanan doğal yollarla saç düzleştirme tekniklerini sizler için araştırdık. Siz de evde saçlarınızı düz hale getirecek bakım yöntemlerinden kolaylıkla faydalanabilirsiniz. Önerdiğimiz bakım kürlerini uygulayabilir, saç düzleştirme tüyolarını deneyerek düz saçlarınızın keyfini sürebilirsiniz.

Saçların Düz Olması için Doğal Yöntemler

Hemen hemen her evde bulunan malzemelerle, doğal saç düzleştirme yollarını keşfedebilirsiniz. Üstelik doğal içerikli maskelerle saçları beslerken düzleştirmek çok da keyifli. Kısa sürede yapılan doğal maskeler, kişilere özgüven vadederek bakımlı saçların kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Siz de saçlarınızı doğal vitamin ve minerallerle beslerken düz görünüm kazanmalarına yardımcı olacak keyifli reçeteleri hemen uygulayabilirsiniz:

  • Hindistan cevizinin besleyici gücü, limon suyu ile bir araya geldiğinde, doğal yollarla saç düzleştirme sağlar. Öncelikle hemen her büyük markette bulunabilen hindistan cevizi sütünden bir bardak alınır ve çeyrek limon suyuyla karıştırılır. Bir çatal yardımıyla yapılan karışım, krema  kıvamı aldığında 12 saat kadar buzdolabında bekletilir. Bu esnada, bardağın üstünü bir streç film ile kapatmak avantaj sağlar. Sonrasında karışımı saç derinize masaj yaparak uygulamanız gerekir. Ardından işlemin bitmesine yakın, bir saç havlusunu, kenarda hazırladığınız sıcak suyla ıslatmanız gerekir. Böylece saçlarınızı sıcak havluyla sararak bir saat kadar bekletmeniz yeterli olacaktır. Havluyu çıkarttıktan sonra saçlarınızı şampuan ile yıkayarak rutin bakımı gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu reçeteyi, boyalı saçlara uygulamamalısınız. Zira limon, asidik içeriği nedeniyle saç renginde açılmalara neden olabilir.

  • Eğer evde yalnız süt varsa, onunla da saçlarınızı düzleştirmeniz mümkün. Öncelikle oda sıcaklığındaki 200 mililitre süt, bir sprey şişesine dökülür. Ardından tüm şişe bitene kadar  saçlara spreylenir. Bittiğinde saç diplerine ve uçlarına masajla sürülerek, yarım saat kadar beklemek gerekir. Böylelikle saç ve deri, sütü emer. Yarım saatin ardından saçları durulayarak şampuanla yıkamak yeterlidir.

  • Muzla doğal saç düzleştirme yapabilirsiniz. İlk etapta, yumuşak ve olgun muzları seçmeniz gerekir. 1 adet muzu derin bir kapta iyice ezip püre haline getirdikten sonra içine 1 yemek kaşığı çiçek balı ve 1 yemek kaşığı yoğurt ekleyebilirsiniz. Dilerseniz karışıma 1 kaşık hindistan cevizi yağı da koyarak etkiyi artırmanız  mümkün. Karışım daha sıvı hale gelene dek karıştırıldıktan sonra, saçların tüm bölümlerine eşit miktarda dağıtılır. Masajla tüm saça yedirilmesinin ardından 1 saat bekleyip saçlarınızı yıkayabilirsiniz. Eğer saçlarınız çok uzun, gür veya kuruysa tarifi iki katına çıkararak uygulamak gerekir.

  • Sadece yumurta ve zeytinyağı ile doğal saç düzleştirme yöntemlerinden birini hayata geçirebilirsiniz. Öncelikle iki yumurtayı derin bir kapta, bir çatal veya çırpıcı yardımıyla çırpmak gerekir. Sonra içine 3-4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı eklenir. İyice karışan sıvı, saç diplerinden uçlarına kadar nazikçe sürülür ve bu şekilde 20 dakika beklenir. Ardından saçlar, soğuk su ile yıkanır ve şampuanlanır. Yalnız zeytinyağı asidik olduğu için yine bu yöntem, boyalı saçların renginde açılmaya yol açabilir. Bu durumda boyalı saça sahip kişiler, hindistan cevizi yağı kullanabilir.

  • Bir su bardağı kadar suya, bir tatlı kaşığı biberiye eklenerek ocakta kaynatılır. Bu işlem aynı biberiye çayı yapmaya benzer. Kaynayan biberiye suyu, kenara alınıp soğumaya bırakılır. Ilıyınca içine bir tatlı kaşığı kadar hindistan cevizi yağı eklenir ve saçlara masaj yaparak sürülür. Henüz masaj sırasında, saç derisinin hareketlendiğini, saçlarınızın yumuşadığını hissetmeniz normaldir. Çünkü biberiye saç derisinin metabolizmasını hızlandırır. Bu keyifli hisle beraber, 15-20 dakika bekleyip saçları yıkamak gerekir. Dilerseniz biberiye suyu yerine doğal biberiye hidrosollerini de kullanabilirsiniz. Bu işlemi ara ara tekrarlayarak saçların daha hızlı uzamasına ve daha düz görünmesine yardımcı olmak oldukça kolaydır.

Her Evde Bulunan Malzemelerle Doğal Saç Düzleştirme Yolları

Saçların düzleşmesi için doğal yöntemler, bakımdan ibaret değildir. Maskelerden yararlanacağınız gibi her evde bulunan malzemelerle de saçlarınızın düz görünmesini sağlayabilirsiniz. Birkaç tel toka, saten yastık kılıfı, ahşap bir tarak gibi eşyaları kullanarak saçlarınızın daha düz görünmesi mümkün. İşte saçlarınızın daha düz bir görünüm kazanmasına ve düz saçların daha uzun süre bozulmadan kalmasına yardımcı olacak minik tüyolar:

  • Saçlarınızı duşta soğuk suyla yıkamalısınız. Böylelikle saçların elektriklenme ihtimali azalır.

  • Saçları kuruturken saç açıcı tarakları kullanarak bir yandan saçı yatıştırmalısınız. Aynı fön çeker gibi ama daha kolay bir şekilde; bunun için saçı ahşap tarakla tararken hemen arkasından saç kurutma makinesi ile üzerinden geçmelisiniz. Böylelikle saçlar kururken kabarmasını önleyebilirsiniz. Elbette makineyi yukarıdan aşağı doğru tutmayı unutmamak gerekir.

  • Duştan çıktıktan sonra saçlarınızı havluyla kurulamayın. Bunun yerine penye bir tişörtle kabartmadan nemini alabilirsiniz. Sonra saçlar, yukarıdan aşağı doğru, 3-4 parmak aralıklarla tel toka kullanılarak, tutam tutam sabitlenir. Bu şekilde bir gece bekledikten sonra sabah nazikçe tokaları çıkarılır.

  • Yatarken saten yastık kılıfı veya saç bonesi kullanarak saçların elektriklenmesini ve kabarmasını önlemek mümkündür.

  • Özellikle havanın çok kuru olduğu dönemlerde saçlarınıza sık sık bakım yağı uygulamayı ihmal etmemelisiniz. Kuruluk, saçları elektriklendireceğinden arzu edilen düz saçların elde edilmesi daha zordur. Ayrıca, oda içinde nemin yüksek olduğu alanlar da saçın şekil almasını zorlaştırır.

  • Saçları ıslakken toplamamak gerekir. Bu durum, saç diplerinin nemli kalmasına ve kepeklenmesine yol açabileceği gibi yağlanmayı da hızlandırır. Yağlanan saçın sağlıklı, bakımlı ve düz görünüme ulaşması imkansızdır.

Doğal Saç Düzleştirme Yolları Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Doğal saç düzleştirme yöntemlerinin hepsinin, herkes için uygun olduğunu söylemek zor. Eğer cildinizde veya saçlarınızda özel bir hastalık varsa, uygulama öncesinde mutlaka dermatoloğunuzdan onay almalısınız. Ayrıca, alerjen bir bünyeniz varsa, içerikteki maddeleri cilde sürmeden önce küçük bir noktada deneme yapmak gerekir. Böylelikle alerjik reaksiyon gösterip göstermediğinizi fark edebilirsiniz.

Ayrıca, boyalı saçlara asidik içerikler sürmek, saç rengini bozabilir. Portakal, limon veya mandalina suyu, zeytinyağı, sirke, turp suyu gibi asitli maddeler doğal olsa da saç rengine zarar verebilir. Bu nedenle saçlarda renk farklılıkları, kızıllaşma veya yeşilleşme gibi sorunlar oluşmaması adına, boyalı saçlara asitli maddeler sürmemeye dikkat etmelisiniz.

Elbette, saçların düz olması için doğal yöntemler uygularken reçetelerin ölçüsünü değiştirmemek önemlidir. Kesinlikle ölçüleri birebir uygulamalısınız.

Saç düzleştirmek için doğal yöntem arayışında olanlar önerilerimizden faydalanabilir. Ayrıca “Saça zarar vermeden saç düzleştirici kullanmak için neler yapılmalı?” sorusuna yanıt veren Pasaj Blog yazısından da yararlanarak saçlarınızı sağlıkla düzleştirebilirsiniz. Eğer elektronik saç bakım ürünleri ile saçlarınızı şekillendirecekseniz, kaliteli bir saç düzleştirici seçmeye dikkat etmeli ve ürünleri çok yüksek ısıda kullanmaktan kaçınmalısınız. En iyi saç şekillendirici cihazlar, avantajlı alışveriş fırsatları, Turkcell Pasaj’da bulunur. Hemen sipariş vererek hayalinizdeki düz saçlara kavuşabilirsiniz.

scrolltotop svg