Kahve Makinesiyle Filtre Kahve Nasıl Yapılır?
Elektronik

10 dk okuma

Mis gibi kahve kokusunu duyacağınız, tam kıvamında lezzetiyle gününüze keyif katacak filtre kahveleri hazırlamak, elektrikli ev aletleri ile çok kolay. French press gibi manuel araçlarla kahve demlerken, suyun sıcaklığına dair yaşadığınız endişe, kahve makineleri sayesinde geride kalır. Üstelik filtre kahve makinesi kullanımı herhangi bir uzmanlık gerektirmez, ev tipi makineler ile birkaç adımda bir barista gibi kahve demleyebilirsiniz. Siz de işin incelikleri hakkında bilgi edinmek ve makinede filtre kahve nasıl yapılır öğrenmek için önerilerimize kulak verebilirsiniz.

Makineye geçmeden önce doğru kahve seçiminden ve çekirdeğin öğütülme derecesinden bahsetmek gerekir. Filtre kahve makineleri için kahve türünü damak tadınıza göre seçebilirsiniz. Filtre kahve hazırlarken genellikle arabica ve robusta kahve çekirdeklerinin karışımı kullanılır. Kahvelerin aroma yoğunluğu, sertliği ise geldiği yöreye göre değişir. Bu bilgiler ışığında, damak tadınıza uygun kahveyi bulduktan sonra öğütülmüş veya çekirdek halinde alabilirsiniz. Filtre kahve makinelerinde, orta büyüklükte öğütülmüş kahve en ideal keyfi vadeder. Eğer çekirdek kahve aldıysanız, onu kahve öğütme makinesi ile orta kalınlığa gelene dek kolaylıkla öğütebilirsiniz. Bazı makinelerde entegre öğütücü de yer alabilir. Bu durumda, çekirdekleri öğüttükten sonra kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Fakat makineye dahil olan veya harici bir öğütücüye sahip değilseniz, direkt öğütülmüş kahve tercih ederek demleme aşamasına geçebilirsiniz.

Ayrıca, kahve demlemek için işleme başlamadan, makineye uygun filtreyi almanız gerekir. Filtre kahve makineleri için tasarlanan, iki boyutta bez veya kağıt filtreler mevcuttur. Eğer standart boylarda bir makineniz varsa 4 numaralı filtrelerden, küçük makineye sahipseniz 2 numara seçeneklerden birini alabilirsiniz. Üçgen şeklinde göreceğiniz kağıt filtreler tek kullanımlık, bez filtreler ise yıkanarak yeniden kullanılabilir özelliktedir.

Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?

Filtre kahve makinesi ile kahve yapımı, tüm makinelerde hemen hemen aynı adımları takip eder ancak zaman zaman özelliklerde farklılıklar görülebilir. Yazının ilerleyen bölümlerinde zamanlayıcı bulunduran filtre kahve makineleri için özel önerilerimizi de bulabilirsiniz. İlk olarak programlama özelliği olmayan makinelerden bahsetmek daha doğru, zira onlar çok daha yaygın kullanılır. Ayrıca, fiyatları da daha ekonomik olduğu için daha çok rağbet görür.

Öncelikle kahve makinesinin sistemini yakından tanımalıyız. Makinelerin üst kısmında açılır bir kapak olmalı, bu kapağı açtığınızda musluk gibi uzanan bir parça ve sağ tarafta derin bir kap alanı yer alır. Kap gibi olan bölüm su içindir, makine bu alandan musluk bölümüne su çeker.  Ayrıca, musluğun uzandığı orta kısım, çanak şeklindedir. Bu kısım, filtrenin ve kahvenin yerleştirildiği alandır. Makine, suyu ideal ısıya ulaşınca, yavaşça çanağın içine boşaltır ve kahveyi demler. İşte sistem bu kadar basit, sizin yapacağınız ise küçük dokunuşlarla işlemler için ham madde sağlamaktır.

Filtre kahve makinesi kullanım adımları:

  • Filtre kahve makinesi kullanmanın ilk adımı, makineye su koymaktır. Orta sertlikte kahve demlemek için ölçüyü kahve içeceğiniz kupayla alabilirsiniz. Kapağı kapalı olan makinelerde buharlaşma çok az olduğundan, 1 kişi için 1 kupa şeklinde su hesabı doğrudur. İçeceğiniz kadar suyu, makinenin üst kısımdaki su haznesine ekleyebilirsiniz. Bunun yanında, suyun oda sıcaklığında olması yeterlidir.
  • Filtreyi elle açarak çanak şekline getirmek ve makinenin kahve haznesine yerleştirmek gerekir. Bu sırada filtrenin yırtılmamasına özen gösterilir. İlk zamanlar, bu işlem çok zorlu gibi gelse de zamanla otomatikleşeceğinin garantisini verebiliriz.
  • Sonrasında, sıra kahve koymakta. Kaç kupa su koyduysanız, her kupa için bir yemek kaşığı veya bir ölçek kahve almalı ve filtrenin tam ortasına dökmelisiniz. Eğer teknolojik mutfak aletleri arasında sayabileceğimiz bir mutfak tartınız varsa, 200 mililitrelik bir fincan için 10 gram kadar kahve ölçebilirsiniz.  
  • Bu adımları tamamladıktan sonra, demliği makinenin damlatma alanının altına yerleştirmelisiniz.
  • Makineyi prize taktıktan sonra başlatma tuşuna basmanız gerekir, kahveniz kısa sürede hazır olur.

Çalıştırılan makine, kendi kendine haznedeki suyu ısıtır ve yavaş yavaş kahvenin üzerine döker. Ağır ağır demlenen kahve, damlacıklar halinde demliğe dökülerek ortalama 5 dakika içinde içime hazır hale gelir.

Eğer makine programlama özellikli ise filtre kahve makinesi kullanımı biraz daha farklıdır. Makinenin içine su, filtre ve kahve eklendikten sonra, zamanlama bölümündeki tuşlardan saat, dakika ve tarih seçimi yapılır. Makineler genellikle yurt dışında üretildiği için saat ayarı a.m., p.m. şeklinde seçilir ve 12’lik sistem üzerinden saat ayarlanır. Ardından makineye çalışma komutu verilerek programlanan saatte kahvenin hazırlanması sağlanır. İşte, filtre kahve makinesi nasıl kullanılır öğrendiniz, şimdi sırada kahveyi mükemmelleştirecek püf noktalar var.

Filtre Kahve Makinesi ile Kahve Yapımının Püf Noktaları

Filtre kahve makinesi ile daha güzel kahveler demlemek için uygulayabileceğiniz ufak tüyolar mevcut. Küçük değişikliklerle, kahvenin lezzetinde büyük farklar yaratabilirsiniz:

  • Şebeke suları genellikle kireçli olduğu için zamanla tıkanmaya sebep verebilir. Bu nedenle temiz içme suyu ile filtre kahve demlemek, hem lezzet hem de makinenin sağlığı için daha iyidir.
  • Üst kapağı kapatırken elinizle musluğu, çanağa doğru çekmeli ve filtreyi büzmediğinden emin olmalısınız. Eğer filtre kıvrılırsa, kahve demlenmeyecektir. Bu durumda demliğe akan karışım çok tatsız olur. Filtre kağıdı elle düzeltilerek, musluğun hareketini engellemediğinden emin olmak gerekir.
  • Demliği makinenin damlatma alanının altına yerleştirirken demliğin sapının önde olduğundan emin olmalısınız. Yoksa, demlik tam oturmaz ve dışarı sızma görülür.
  • Eğer aromalı bir kahve yapmak isterseniz, kahve taneciklerinin üzerine birkaç damla dilediğiniz aroma şurubundan damlatabilirsiniz. Örneğin, fındık veya vanilya şurubu kullanılabilir. Bir demlik için 2-3 damla yeterlidir, az gelir düşüncesiyle çok fazla şurup koymak tadı çok yoğunlaştırdığından tavsiye edilmez.
  • Filtre kahve makinesi ile kahve yapımı için kesinlikle su haznesine sıcak su dökülmez. Kahvenin ideal demlenme sıcaklığı kaynama noktasının altındadır. Sıcak su dökmek, kahvenin yanmasına ve aromasının acı olmasına neden olur.
  • Demliğin dolmaya başlaması, kahvenin tam olarak demlendiği anlamına gelmez. Haznedeki tüm su demliğe akmadan, demlik yerinden kaldırılmaz. Demleme işlemi bittikten sonra servise geçebilirsiniz.
  • Sütlü filtre kahve içmeyi sevseniz dahi kesinlikle makinenin içine süt koymamanız gerekir. Servis sırasında kahveye süt eklemek mümkündür ancak suyun ısıtıldığı haznede kesinlikle su dışında bir sıvı olmamalıdır.
  • Birçok kahve makinesinin demliğinin altında, kahveyi bir süre daha sıcak tutmaya yardımcı olan ısıtıcılar yer alır. Böylelikle demlemenin ardından ortalama yarım saat daha, kahveyi ideal sıcaklıkta tutabilir ve taze taze servis edebilirsiniz.

Filtre Kahve Makinesi Kullanımı Kadar Temizliği de Önemli

Makinede filtre kahve yaptıktan sonra düzenli temizlik yapılır. Böylelikle makinenin uzun süre ilk günkü performansla çalıştığına şahit olabilirsiniz. Ayrıca, temiz bir şekilde kahve demlemek ancak düzenli temizlik ile mümkün olur. Makinenin bakımı için her demlemenin ardından kağıt filtreyi atmalı ve tekrar kullanmamalısınız. Buna ek olarak kahve haznesini ve demliği, aşındırıcı kimyasallar kullanmadan sık sık yıkamak gerekir. Elbette, yüzeyleri çizen, granüllü temizleyicilerden de uzak durmakta fayda var. Filtre kahve makinesinin bakımı için temiz su kullanabilir, kireç için hassas kireç temizleyici ürünlerden faydalanabilirsiniz.

Hayatın hızla aktığı ve zamanın en kıymetli kaynak olduğu günümüzde, kahve makineleri hızlı ve lezzetli kahveler hazırlamaya yardımcıdır. Dilerseniz boş zamanlarınızda farklı kahve demleme teknikleri ile denemeler yapmaya devam edebilirsiniz. Fakat en yoğun günlerde dahi, lezzetli kahveden ödün vermemek için makine konforu sizinle. Farklı modellerdeki makineleri inceleyebilir, fincan kapasitesi, demleme süresi, programlama özelliği size en uygun olan alternatifi seçerek hayatınızı kolaylaştırabilirsiniz. Artık, makinede filtre kahve nasıl yapılır bilgisine sahipsiniz, yalnızca birkaç pratikle tam damak tadınıza uygun kahve demlemeniz mümkün. Şimdiden afiyet olsun.

scrolltotop svg