Korona Geçirdikten Sonra Nelere Dikkat Edilmeli?
Sağlık & Bakım

10 dk okuma

Covid-19 ve Corona gibi isimlerle de bilinen Koronavirüs, tüm dünyada çeşitli varyantlar ile birlikte varlığını göstermektedir. Bu virüsün etkisiyle çeşitli sağlık sorunları ortaya çıkmakta ve bu sorunlar için uzman hekimler tarafından çözümler sunulmaktadır. Pandemi sürecinin bütüncül yaklaşımlarla değerlendirilmesi; aşı yapılması, maske takılması ve hijyen kurallarına dikkatli bir şekilde uyulması gibi korunma yolları sunar. Covid geçiren kişilerin bazı konulara dikkat etmesiyle hastalık sonrası yaşanabilecek sağlık sorunlarından daha az etkilenmesi sağlanabilir.


Covid-19 Geçiren Kişilerin Bulaş Riski Var mıdır?


Covid-19 virüsüyle karşılaşıp hastalık geçiren kişiler antikor geliştirir. Bu antikorların koruyuculuk süresi yaklaşık 6 aydır. Ancak bu süreçte de yeniden Covid olma riskiniz bulunur. Covid geçirdikten veya aşılandıktan sonra dolaylı ya da doğrudan bağışıklık kazanılmış olur. Vücuttaki antikorlar virüsle karşılaştığında buna bir yanıt verir ve virüs, bağışıklık sistemi tarafından kontrol altına alınabilir. Ancak bu durumda da kişinin virüse teması ve bulaş riski söz konusudur. Sonuç olarak, geçirmiş kişiler sosyal mesafe ve hijyen kurallarına büyük bir dikkatle uymaya devam etmelidir. Virüsün temas edebileceği eşyaları hijyenik hale getirmek için sterilizasyon çantası çeşitlerinden yararlanabilirsiniz.


Covid Geçirenler Ne Zaman Aşı Olabilir?


Korona hastalığı geçiren kişilerin bağışıklık sistemi virüsle doğrudan tanışmış olur. Bu durumda kişinin bağışıklıktan sorumlu hücreleri gelişmiş hale gelir. Antikor olarak tanımlanan bu savunma hücreleri virüsü tanıyarak daha sonraki bulaş evrelerinde etkisiz hale getirir. Doğrudan kazanılan bu bağışıklık biçiminde zamanla bağışıklık durumu azalabilir. Bu süreçte tekrar Koronavirüs ile karşılaşırsanız tekrar hastalanırsınız. Virüs ile doğrudan temas edilerek kazanılan bağışıklık, kişiyi ortalama 6 ay korur. Sonraki aşamalar için antikor devamlılığını sağlamak gerekir. Bunun tek yolu aşılanmaktır. Corona geçiren kişiler, herhangi bir sağlık problemi yaşamıyorsa 1 ay sonra aşı yaptırabilirler. Korunma süreci hatırlatma dozları ile desteklenebilir. Kronik sağlık probleminiz varsa sağlık durumunuzu takip eden doktorlarınızla bu durumu görüşmeniz tavsiye edilmektedir.


Korona Sonrasında Beslenmenin Önemi


Covid-19 enfeksiyonu vücudun tüm sistemlerini etkileyen bir virüstür. Bu virüsten kaynaklanan hastalık sürecinde özellikle de solunum sistemi üzerinde yıpratıcı etkiler görülür. Bağışıklık sistemi problemi yaşayan kişiler ve aşılanmamış bireylerin virüs ile teması durumunda bağışıklık sistemi virüs karşısında savunmasız kalır. Bu durumda süreç, hastalıkla sonuçlanır. Korona geçirmiş kişilerin bağışıklık sistemi hastalık sonrasında toparlanmaya ihtiyaç duyar. Bu açıdan beslenmenin rolü ve önemi büyüktür. Hastalık sonrasında doktor tavsiyeleri dikkate alınarak sağlıklı beslenmek gerekir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek besinleri rejiminize dahil ederek Corona sonrası için sağlıklı adımlar atabilirsiniz. Vücudunuzun savunma sistemini güçlendiren gıdalar arasında ayran, kefir ve turşu gibi seçenekler bulunur. Bu süreçte rafine şeker tüketiminden kaçınmalısınız. Mümkün olduğunda organik sebze ve meyveleri tüketmek de bağışıklık sisteminiz için olumlu etkilere sahiptir.


Doktorunuz uygun gördüğü takdirde bazı takviye içeriklerden de yararlanabilirsiniz. Yapılan bilimsel çalışmalara göre D vitamini takviyeleri Covid öncesi ve sonrası evrelerde bağışık sisteminin normal fonksiyonunu desteklemektedir. Koronavirüs nedeniyle ağır pnömoni (zatürre) geçiren ve yoğun bakım tedavisi gören hastalar için D vitamini takviyesi sağlanmıştır. Bu takviyeler sonucunda hastalığın hafiflediği ve iyileşmeye yönelik bir yol izlediği pek çok vakada ortaya konulmuştur.
Doktor tavsiyesi ile alınan takviyeler Corona öncesi ve sonrasında bağışıklık sisteminin işlevlerini desteklemeye yardımcı olur. Hastalığa bağlı belirtiler ortadan kalkana kadar uygun durumlarda bu takviyelere devam edilebilir.


Fiziksel Aktivitelerin Bağışıklık Sistemine Etkisi


Covid-19’un neden olduğu hastalık sürecinde vücudu muhtemel hasarlardan korumak için bağışıklık sistemini güçlendirmek oldukça önemlidir. Bağışıklık sisteminin normal işlevlerini sürdürebilmesinde fiziksel aktivite ve düzenli egzersizlerin önemli bir yeri vardır. Korona geçirmiş kişiler, çoğunlukla solunum sistemi problemi yaşar. Bu açıdan göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı hissi ve göğüs daralması gibi belirtilerle sıklıkla karşılaşılır. Covid-19 sonrasında ağır egzersizler yapmak kalbin çalışma yükünü ve akciğer hasarını artırabilir. Bu nedenle kişiyi fazla yormayacak ancak bağışıklık sistemine destek olacak basit egzersizler önerilir. Corona geçirmiş kişilerin yapabileceği en etkili ve pratik egzersiz hafif tempolu yürüyüştür. Günlük olarak 20-30 dakikalık yürüyüşler yaparak sağlığınız için çok yönlü olumlu etkiler yaratabilirsiniz. Mevcut kas dokusunun korunması, dolaşım sistemi sağlığı, yavaş tempolu ve kontrollü solunum yapma bu yürüyüş aktiviteleriyle sağlanabilir. Fiziksel aktivite çalışmalarına başlamadan önce doktorunuzun önerilerini dikkate alarak Korona sonrası süreçte sağlığınızı en verimli şekilde koruyabilirsiniz.


Korona Geçirenlerde İstirahat Süreci


Covid geçiren kişilerin normal yaşam düzenlerine dönmeleri biraz zaman alabilir. Bu aşamada özellikle de hastalık sonrasındaki ilk hafta boyunca dinlenmeye özen göstermelisiniz. Dinlenme sürecinin sağlıklı beslenerek geçirilmesi iyileşme sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Doktor tavsiyesi doğrultusunda hafif fiziksel aktiviteler ile bağışıklık sisteminizi destekleyebilirsiniz. Covid-19 geçiren kişilerde çarpıntı hissi, çabuk yorulma, göğüs ağrısı ve halsizliğin aşama aşama azalması beklenir. Bu durumda fiziksel aktivite şiddetini biraz artırabilir ve çok fazla efor gerektirmeyen egzersizlere başlayabilirsiniz. Hastalık sonrasında kendinizi tam anlamıyla iyileşmiş hissedene dek düzenli olarak doktor muayenelerine gitmeli ve olası sağlık problemleri için uygun tıbbi çözümlere ulaşmalısınız.


Corona Geçirenler Hangi Tıbbi Testleri Yaptırmalı?


Corona, tüm vücut sistemleri üzerinde etkili bir virüstür. Bu nedenle Korona geçiren kişilerin tıbbi açıdan yakından takip edilmesi ve kapsamlı muayenelere tabi tutulması son derece önem taşır. Covid-19 sonrasında vücutta kalıcı ve yıpratıcı hasarlar meydana gelebilir. Tedavi sürecinde kullanılan ilaçlar da bazı yan etkilere yol açabilir. Bu nedenle bazı tıbbi testler yaptırmak gerekir. Corona özellikle de solunum sistemini etkilediği için akciğerin durumunu belirlemek için solunum testleri yapılmalıdır. Doktorunuz karaciğer hasarından endişeleniyorsa fonksiyon testlerine başvurabilir. Bunun yanı sıra kalp-damar sisteminin hastalıktan olumsuz etkilenip etkilenmediğini saptamak için kardiyolojik testler de yapılabilir.
Hastalık geçirmiş kişiler hastalıktan sonraki ilk bir haftada nefes darlığı, halsizlik, çabuk yorulma ve çarpıntı problemleri yaşamaya devam edebilir. Tüm bu şikayetlerin hastalık sonrasını takip eden 10 gün içerisinde azalması beklenir. Ancak mevcut şikayetlerinizde herhangi bir azalma yaşanmıyorsa ve rahatsızlığınız devam ediyorsa mutlaka hekiminize başvurmalısınız. Bu süreçte sağlık durumunuzu dikkatli bir şekilde gözlemlemeniz ve vücudunuzda meydana gelen değişimleri izlemeniz oldukça önemlidir. Şikayetleriniz kendiliğinden azalmaya başlıyor ve ciddi problemlere yol açmıyorsa Korona geçirdikten sonra bir ay içerisinde rutin doktor kontrollerinize başlayabilirsiniz.


Yeni Varyantlara Karşı Hangi Önlemler Alınabilir?


Covid-19 pandemisinin başlangıcından günümüze kadar Delta, Beta ve Omicron gibi virüs varyantları görülmüştür. Her varyantın yarattığı sağlık problemleri farklılık gösterebilir. Bunun yanı sıra bireylerin yaş ve sağlık durumları da belirtilerin çeşitlenmesine yol açabilir. Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamalarına göre aşılanarak tüm varyantlara karşı belli bir ölçüde korunabilirsiniz. Aşılanmanın yanı sıra maske takmaya devam etmek, fiziksel mesafenizi korumak ve hijyen kurallarına dikkat etmek de varyantlardan korunmak için önemlidir. Sık kullanılan eşyalar sterilizasyon kutusu yardımıyla hijyenik hale getirilebilir. Corona geçirmiş kişiler hastalığı atlatmalarına rağmen tekrar enfekte olma riski taşırlar. Bu nedenle Covid-19 virüsünden korunmak için gerekli tüm önlemlere özenli bir şekilde uymak gerekir. Covid geçiren kişilerin kalıcı hasarlara maruz kalmamaları için sağlıklı ve düzenli beslenmeleri önerilir. Bunun yanı sıra hafif düzeyde egzersizlerle bağışıklık sisteminin işleyişi desteklenebilir.

scrolltotop svg