Enfes bir gün batımını daha anlamlı kılan şey nedir sizce? Kadrajınıza girmesinden öte, manzarayla olan duygusal bağınızdır. Bu bağ ile çekilen bir manzara fotoğrafı ise içinizdeki sanatçı kimliğini açığa çıkarır. Çevrenizin mevsimlerle değişmesine şahit olurken önünüzde akıp geçen bir dünyayı bir kare içinde dondurmak ve hayallerinizi canlı tutmak istemeniz kadar doğal birşey yok.
Doğal güzelliklerle donatılmış bir manzara resmi aslında basit gelebilir. Fakat o anda sizin tarafınızdan çekilmesi manzarayı eşsiz kılabilir. Resminizi arkadaşlarınızla paylaşmak veya evinizdeki duvarda çerçeveletip sergilemek farklı bir his katar. Ayrıca, çektiğiniz fotoğraf, doğa ile aranızdaki bağı daha da sağlamlaştırır.
Duygularınızı katıp, dış dünyayı bir fotoğrafın içine alırken kendi dünyanızı kurduğunuzu fark edersiniz. Her bir manzara fotoğrafı bir yapboz parçası gibi bir araya gelerek iç dünyanızı yansıtır. Çektiğiniz fotoğraflar duygularınıza mercek tutar. En yakın dostlarınıza resimdeki sanatçıyı görmelerini sağlayabilirsiniz.
Fotoğraf Makinesiyle Manzara Fotoğrafı Çekmek
Fotoğraf makinesiyle fotoğraf çekimi genellikle profesyonellerin tercih ettiği bir yöntem olarak karşınıza çıkabilir. Bu sizi endişelendirmesin. Çünkü herkese uygun fotoğraf makinesi ve kameralar bulabilirsiniz. Bu sayede son teknolojiye sahip bir cihazla daha önce görülmemiş manzara fotoğrafı çekme deneyimine sahip olabilirsiniz. İşte bu deneyimi yaşarken fotoğraf merak ettiğiniz her şey maddeler halinde karşınızda:
- Plan yapın. Manzara fotoğrafı için doğru konumu belirleyip zaman planlaması yapın.
- Cihazın şarjını dikkat edin. Planı uygulamadan önce cihazın şarj olduğundan emin olun, gerekirse cihazın batarya özelliğine göre yanınıza yedek pil veya batarya alın.
- Doğru lens tercih edin. Fotoğraf makinesi ne olursa olsun lens, kaliteli bir kompozisyon ayarlamanızı sağlar. Manzara fotoğrafçılığında merkez performansı yüksek lensleri tercih edin.
- Tripod olmazsa olmazınız. Tripod, manzara fotoğrafı çekerken dış etkenlerden kaynaklı cihazın titremesini engeller.
- Ortamda keşif yapın. Daha önce çekim yapan profesyoneller olmuşsa tripod ayak izlerinden doğru manzara çekim noktasını bulabilirsiniz.
- Çekim sonrası manzara fotoğrafı düzenleme işlemi yapın. Bunun için ince ayarlar yapabilir, hazır filtrelerden yararlanabilirsiniz.
Manzara Fotoğrafı Çekmenin Püf Noktaları
En basit ekipmanlarla bile harika manzara fotoğrafı çekebilirsiniz; fakat bir takım dikkat etmeniz gereken kurallar olduğunu unutmayın. İşte bilmeniz gereken başlıca püf noktalar:
- Zaman: Başarılı bir manzara fotoğrafı için zamana ihtiyacınız var. Sabırlı olmalısınız. Vaktiniz geniş olmalı. Önce fotoğrafını çekeceğiniz manzaraya bir ressam gibi bakmalısınız. Gözle bakarken beyninizin de gördüğünü unutmayın. Bu açıdan doğru pozu yakalamak için beyninize zaman vermelisiniz. Acele etmeyin. Doğru konumu yakalayınca ekipmanlarınızı hazırlayabilirsiniz.
- Konu: Fotoğrafınızda bir konu olması onu daha anlamlı kılabilir. Örneğin, düz bir yeşil zeminde bulunan birkaç ağaç, üzerinde açık bir gökyüzü kompozisyonu ile sadelik konusunu işleyebilirsiniz. Hareket halinde bir nehrin görüntüsü, farklı bir konuyu ele aldığı gibi; suyu ayna gibi gösteren bir kare ise hayatın bir ayna olduğunu ifade edebilir. Konu bütünlüğü içeren bir manzara fotoğrafı duygularınızı ifade etmenize yardımcı olur.
- Derinlik: Karşınıza aldığınız manzara resmi belirli bir derinliğe sahip olmalı. Gözle yakaladığınız derinliğin fotoğraf makinesinin vizörüne girdiğine emin olun. Bunun için gerekirse manzara fotoğrafı çekeceğiniz cihazda gerekli derinlik ayarlamları yapın. Derinlik, fotoğraf ile seyirci arasında bağ kurduğu gibi seyircinin bakış süresini de uzatır.
- Işık: Fotoğraflara farklı bir hava katan ışık, manzara fotoğrafı çekiminde fotoğrafın gerçekle olan bağını güçlendirir. Çekimlerindeki doğal ışık, fotoğrafta da doğallık sağlar. Bu açıdan güneşin konumu ve havanın aydınlık seviyesi ile başarılı bir manzara fotoğrafı çekme şansını yakalayabilirsiniz. Doğru ışığın olmadığı durumlarda ise bazı uygulamalar ile manzara fotoğrafı düzenleme işlemi yapabilirsiniz.
- Teknik: Manzara fotoğrafçılığı yapıyorsanız bir takım teknik bilgileri bilmenizde fayda vardır. Fotoğraf pozlama aşamasında kullanılan ISO, diyafram, pozlama süresi gibi seçenekler harika bir manzara fotoğrafı çekmenize yardımcı olur. ISO değeri, ışığın duyarlılığını ayarlar. Diyafram, objektif açıklığıdır ve bu da alan derinliğini belirler. Pozlama süresi, fotoğrafı çekmek için deklanşöre bastığınızda fotoğrafın oluştuğu süredir. Bu süre ISO değeri ve diyafram ile orantılı değişir.
Bazen doğal ışığı ve derinliği ortamda bulamayabilirsiniz. İşte tam bu sırada cihazınızdaki bu ayarlara başvurmanız gerekir. Bu durumda doğru ayarlamalarla odanıza asabileceğiniz eşsiz bir manzara resmi elde edebilirsiniz.
Telefonla Manzara Fotoğrafı Çekmek
Fotoğraf makinem yok diye kaygılanmayın. Cebinizdeki telefonla da aynı kalitede manzara fotoğrafı çekebilirsiniz. İşte karşınızda telefonla manzara fotoğrafı çekmek için bilmeniz gerekenler:
- Çekim öncesi telefonunuzdaki kameranın teknik özelliklerini öğrenin.
- Ufuk çizgisini referans alın.
- Su birikintilerinde yansıma ile birlikte tersten manzara resmi alın.
- Yatay çekim yapın.
- Titremelere karşı telefonunuza uygun bir tripod fena olmayacaktır.
- Telefonunuza uygun lens kullanabilirsiniz. Fazladan eklenen lens görüntü kalitesini artırır.
- Kamera ayarlarındaki HDR, ISO, diyafram gibi özelliklerden faydalanın.
- Çekim sonrası mobil marketlerdeki manzara fotoğrafı düzenleme uygulamalarında fotoğrafınızı gözden geçirin.
En İyi Fotoğraf Çeken Telefonlar
Telefonlar, kaliteli manzara fotoğrafı çekebilmek için bir takım özelliklere sahiptir. Optik görüntü sabitleme (OIS), büyük sensör, geniş aralıklı lens ve optik zoom özellikleri olan akıllı telefonlar, kameraları ile ön plana çıkar. Bu telefonlardan bazıları ise; Samsung Galaxy S21 Ultra, Apple iPhone 13 Pro / 13 Pro Max, Vivo Y51, Huawei P40, Honor 9X şeklinde sıralanabilir.
İster fotoğraf makinesiyle ister telefonla olsun, manzara fotoğrafçılığı herkesin yapabileceği bir hobi türüdür. Evinize vardığınızda; sizi karşılayan çerçevedeki kendi çektiğiniz manzara resmi, tüm günün yorgunluğunu kapı dışında bırakmanızı sağladığı anda gerçek bir manzara fotoğrafçısı olduğunuzu hissedebilirsiniz.