Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?
Slider

9 dk okuma

Ölü piksel bilgisayar monitörü, televizyon, cep telefonu gibi farklı ekranlarda karşılaşılabilecek bir sorundur. Ölü pikseller genellikle koyu renkli kaldıklarından açık ve parlak renklerden oluşan görüntülerde göze çarpar. Siyah ölü piksel en çok karşılaşılan çeşit olsa da beyaz ölü piksel sorunu da vardır. Ölü pikselleri izlediğiniz dizi veya filmlerde ekranda hiç değişmeyen siyah ya da beyaz noktalar olarak görebilirsiniz. Bu sorunla karşılaştığınızı düşündüğünüz kısımlarda gerçekten ölü piksel olup olmadığını ölü piksel testi ile belirleyebilirsiniz.

Ölü piksel kontrolü farklı cihazların ekranında ölü piksel varsa bunu tespit etmenizi sağlar. Cep telefonlarında, bilgisayarlarda, televizyonlarda ölü piksel testi yaparak sorunlu pikselleri bulabilirsiniz. Kolay bir işlem olan ölü piksel kontrolü birkaç dakika içinde yapılabilir. Ölü piksel testini yaparken internetteki testlerden yararlanabilirsiniz. Basit bir arama ile bulabileceğiniz ölü piksel test siteleri ekranınıza farklı renkleri getirerek sorunu teşhis etmenize yardımcı olur.

Ölü Piksel Nedir?

Ölü pikseller, LCD ekranların doğası itibariyle yaşayabilecekleri bir problemdir. LCD ekranlar farklı zamanlarda farklı renk vererek görüntüyü oluşturan çok sayıda piksellerden oluşur. Her bir karede piksellere tek tek farklı komut verilerek ekrana görüntünün gelmesi sağlanır. Bazen farklı sebeplerden ötürü pikseller çalışmayı durdurabilir ya da piksele komut gitmeyebilir. Bu durum o pikselin hep aynı kalmasına, diğer piksellerin yanında hiç değişmemesiyle göze batmasına yol açar.

Ölü Piksel Testi Neden ve Ne Zaman Yapılmalıdır?

Ölü piksel testini yapmak için birkaç farklı sebep vardır. Görüntüde sizi rahatsız eden, ölü piksel sorununa işaret eden bir terslik varsa emin olmak için ölü piksel testi yapabilirsiniz. Bu durumda karşılaştığınız sorunun ölü piksel testi olup olmadığını teyit edebilirsiniz. Kullanıcılar yeni bir monitör, laptop, telefon ya da oyun bilgisayarı alırken de ölü piksel testi yapmaya ihtiyaç duyabilir. Böylelikle ölü piksel testi ile satın alacağınız cihazın ekranında sorun olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.

Ekran ölü piksel testi her zaman yapılabilir. Ölü piksel testi yapmanın ekranlara bir zararı yoktur. Gerekli duyduğunuz her zaman ölü piksel testi yapabilirsiniz. Kullanıcılar genellikle yeni aldıkları ekranlara ölü piksel testi yaparlar. Kullandığınız cihazlara belirli aralıklarla ölü piksel testi yaparak ekranın tamire ihtiyacı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

Adım Adım Ölü Piksel Testi Nasıl Yapılır?

Ölü piksel testi yapmak isteyenlerin izlemesi gereken birkaç adım vardır. Ölü piksel testi yapma süreci genel hatlarıyla şu şekilde özetlenebilir:

Adım 1: Gerekli Araçlar ve Yazılımlar Nelerdir?

Ölü piksel kontrolü yapılırken gereken araçlar basitçe bir ekran ve dikkatli gözlerdir. Hiçbir piksel testi ekrandaki ölü kısımları tespit edemez, bu tespiti sizin yapmanız gerekir. Gerekli yazılımlar basit bir arama ile saniyeler içerisinde bulunabilir.

Adım 2: Ortam Hazırlığı ve Ekran Ayarları

Ekranınızda ölü piksel olup olmadığını test ederken yapmanız önerilen ilk şey ekranınızı temizlemektir. Bazen ekranlara yapışan toz zerreleri ölü piksel sanılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ekranınızı zararsız temizleyicilerle silebilirsiniz. Ölü piksel testini yaptığınız tarayıcıyı tam ekran haline getirmeniz de önemlidir. Bunu Windows bilgisayarlarda F11 tuşu ile, Mac bilgisayarlarda Shift+Apple+F kısayolu ile yapabilirsiniz. Dokunmatik ekran kullanıyorsanız ise çift dokunmanız tam ekrana geçmenizi sağlayabilir. Bunların haricinde parlaklığı en son ayarına kadar açmak ölü piksel testini daha kolay bir biçimde gerçekleştirmenize izin verir. 

Adım 3: Renk Geçişleri ve Test Süreci

Ölü piksel testi yaparken ekrana sabit parlak renkler gelir. Bu renkler LCD ekranların temel renkleri olan kırmızı, yeşil ve mavidir. Bu renkler geldiğinde ekranınızın her bir pikseline tek tek bakarak ölü piksel sorunu yaşayıp yaşamadığınızı tespit edebilirsiniz. Bu şekilde ölü piksel testi yapmak birkaç dakikalık bir süreçtir.

Adım 4: Test Sonuçları Nasıl Değerlendirilmelidir?

Eğer ekranınızda yaşadığınız sorunun ölü piksel olduğundan eminseniz ölü piksel canlandırma gibi yöntemlere başvurmak isteyebilirsiniz. Genellikle çözümü olmayan bu sorun kullandığımız ekranların başına sıklıkla gelebilmektedir. Eğer cihazınız garanti kapsamındaysa ölü piksel sorunu yaşamanız durumunda değiştirilebilir ya da tamir edilebilir.

Ölü Piksel Sorununun Çözümü Var mıdır? Ekranınızdaki Ölü Piksel Onarılabilir mi?

Ölü piksel tamiri olmayan bir sorundur. Ölü pikseller LCD ekranın yapısının bozulmasından kaynaklandığından tamir etmek mümkün değildir. LCD ekranların en ufak birimleri olan piksellere müdahale etmek çok ince ve dikkat gerektiren bir iştir. Günümüz teknolojisinde böyle bir yöntemle halledilen ölü piksel çözümü bulunmamaktadır. Bu sorunu yaşadığınızda yapabileceğiniz tek şey cihazınızın ekranını yenilemektir. Cihazda ayıp ya da kusur sayılan ölü piksel durumu garanti kapsamında değerlendirilir ve yasa tarafından kabul edilen bir iade sebebidir.

İnternette bazı ölü piksel düzeltme videoları yer almaktadır. Bu tür videolar, uzun süre çalıştırmanız halinde ekranınızdaki ölü pikselleri tamir ettiklerini iddia eder. Teknik servisler tarafından bu tür videoların etkili olmadığı söylense de bu şekilde ölü piksel düzeltme işlemi yaptığını söyleyen birçok kullanıcı bulunur.

Bazı durumlarda ölü piksel sorunu geçici olabilmektedir. Nadiren karşılaşılan bir durum olsa da piksel yapısında kaynaklanan arıza geçici ise ölü piksel problemi zaman içinde kendi kendine düzelebilir. Ekranınızda ölü piksel tespit ettiyseniz bir süre bekleyerek geçici olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Geçici olarak bozulan ölü piksellerin ekran silinerek tamir edildiği iddia edilse de bunu yapmak ekranınıza zarar vererek daha fazla ölü piksel oluşmasının önünü açabilir.

Takılmış piksel sorunu ölü piksel durumu ile sıklıkla karıştırılır. Takılmış pikseller kırmızı, yeşil ve mavi renklerinden bir tanesini görüntülerken sorun yaşarlar. Bu durum da ekranda renk kaymalarına sebep olduğundan ölü piksel sanılabilir. Takılmış pikselleri düzeltmek mümkündür. İnternette yer alan ekran düzeltme yazılımları farklı renkleri ekrana getirerek takılmış pikselleri uyarır. Bu süreç sonunda takılmış pikseller düzelebilir. Ölü piksel sorunu yaşıyorsanız bu tür programları deneyebilirsiniz.

Ekranda Ölü Piksel Oluşmaması için Neler Yapılabilir?

Ekranda ölü piksel sorunu yaşanmaması için birkaç yola başvurulabilir. Laptop ölü piksel problemi çözümü olmayan bir sorun olduğu için tedbirli olarak bu sıkıntının önüne geçmek gerekir. Ekrana iyi bakmak ölü piksel sorununa karşı en etkili tedbirdir. Ekranların alacağı darbeler ya da üzerinde biriken tozlar ölü piksel sorununa yol açar. Sahip olduğunuz cihazların ekranlarını darbelerden koruyarak ve tozlarını düzenli alarak bu durumla karşılaşma olasılığınızı azaltabilirsiniz.

Ölü piksel monitör gibi sabit duran ekranların oynatılması sonucunda da karşılaşılabilen bir problemdir. Ekranlar hareket ettirildiğinde iç aksamlarında yer alan elektrik yükleri de harekete geçer. Harekete geçen yükler LCD ekranların yapısına zarar vererek ölü piksel adı verilen duruma yol açabilir. Televizyon, monitör gibi cihazlarınızı sadece gerektikçe oynatarak ölü piksel sıkıntısı yaşamanın önüne geçebilirsiniz.

Elektronik cihazların yapısını bozan su ölü piksel sorununa yol açabilir. Bunu engellemek için kullandığınız televizyon, laptop gibi cihazları sudan uzak tutmanız gerekir. Ekranınıza su sıçraması durumunda hemen yumuşak bir biçimde silerek ölü piksel oluşmasını engelleyebilirsiniz. Cihazları uzun süre nemli ortamlarda kullanmak da piksellerin ölmesini sağlayabilir.

scrolltotop svg