Projeksiyon Cihazı Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Satın Alma Rehberi

16 dk okuma

Sinema salonlarını özlüyor olabilirsiniz. Hatta bu deneyimi evinizde yaratmak isteyebilirsiniz. DLP veya LCD ya da 4K, ANSI lümen, kontrast oranı, lens kaydırma... TV ve sinema sistemleri içerisinde bir çığır açan projeksiyon dünyasında, mükemmeli bulmanızı sağlayacak bir dizi özelliğe sahip çeşit bulunur. Daha net bilgilerle projeksiyon cihazı seçimi yapabilmeniz için projeksiyon cihazları hakkında en önemli detayları yazımızda sizler için derledik.

Projeksiyon Cihazlarının Genel Özellikleri

Projeksiyon cihazı seçimi nasıl yapılır? Kaliteli projeksiyon cihazı için nelere dikkat edilmelidir? Projeksiyon cihazı satın almaya karar verdiğinizde aklınızda bu sorular belirir. Soruların cevaplarını anlayabilmek için projeksiyon cihazlarının genel özellikleri ile ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmanız gerekir. Cihazların genel özelliklerini aşağıda sıraladık:

Bir projeksiyonun görüntüleyebileceği toplam piksel sayısı projektörün doğal çözünürlüğünü tanımlar. Ekrana ne kadar çok piksel sığdırırsanız resimleriniz o kadar net ve ayrıntılı görünür. Çözünürlükler, 480p'den 720p (HD), 1080p'e (Full HD) ve gerçekçi görüntü kalitesi için 4K veya 8K'ya kadar değişir. Projektör çözünürlüğünü, en sık kullanmayı planladığınız video kaynağının çözünürlüğüyle eşleştirerek en iyi görüntü kalitesini elde edebilirsiniz. Örneğin, 4K Blu-ray oynatıcınızda film izlemek istiyorsanız filmleri tam çözünürlükte izlemek için 4K projeksiyon ihtiyacınız olur.

Projeksiyon cihazları için en önemli özelliklerden biri, onun parlaklığını tanımlayan lümendir. Beyaz parlaklık, cihaz tarafından yayılan toplam beyaz ışık miktarını gösterir. Renk parlaklığı, yansıtılan renklerin ne kadar parlak olacağını ölçer. Sayı ne kadar yüksek olursa o kadar fazla ayrıntı ve canlılık görürsünüz. Peki, kaç lümene ihtiyacınız var? Lümen yüksekliği arttıkça projeksiyonun belirli bir mesafede parlaklığı da artar. Kabaca bir fikir vermek gerekirse 2.000 lümenlik bir projeksiyon, karanlık bir odada 100 inçlik bir ekranda parlak, izlenebilir bir görüntü oluşturur. İki ayrı parlaklık ölçümü bulunur.  Bir projektörün renk parlaklığı beyaz parlaklığından düşükse gösterdiği görüntüler ve ayrıntılar karanlık veya donuk olabilir.

Kontrast, görüntünün karanlık ve parlak alanları arasındaki farkı belirtir. Yüksek kontrast oranına sahip bir cihaz, resme derinlik ve boyut duygusu katarak net bir şekilde tanımlanmış gölge ayrıntılarını görmenizi sağlar. Odadaki fazla ışık kontrast farkını ortadan kaldırabileceğinden ev sineması cihazlarında kontrast oranına dikkat etmek önemlidir.

Cihazı belirli bir mesafeye yerleştirdiğinizde görüntünün ne kadar geniş olacağını size atış oranı söyler. Projektörü sabit bir şekilde kullanmayı planlıyorsanız yansıtma oranını hesaplamanız önemlidir.

Mercek yakınlaştırmasını ayarladığınızda görüntü boyutunu ayarlamak için cihazı ekrana yakınlaştırmanız veya uzaklaştırmanız gerekmez. Lens kaydırma, lensin açısını yukarı, aşağı veya yana kaydırarak mekanik olarak ayarlamanıza olanak tanır. Lens kaydırma ayrıca yansıtılan görüntüdeki çözünürlüğün %100'ünü korur.

En sevdiğiniz programın veya filmin o sessiz anlarını kesintiye uğratan yüksek bir gürültüden daha can sıkıcı hiçbir şey yoktur. Özellikle ev sineması projeksiyonları, soğutma fanları ve motorları gibi hareketli parçalarla doludur. Tüm bu hareketli parçalar biraz ses çıkarabilir. Filminiz sessiz ve gergin bir andayken, yüksek sesli bir soğutma fanı tarafından keyfinizin mahvolmasını istemezsiniz. Bu nedenle projeksiyon gürültü seviyeleri özelliğine dikkat etmelisiniz.

Bazı cihazlarda göz irisi gibi ışığın geçmesine izin vermek için açılıp kapanan bir iris bulunur. Göz irisi, gelen ışığı düzenlerken projeksiyon irisi dışarı çıkan ışığı ayarlamak için tasarlanır. Karanlık film sahnelerinde ışık çıkışını azaltmak için daralır. İris, projektörün en büyülü özelliklerindendir.

Projektörünüzün elbette doğru renkleri göstermesini istersiniz. Mavilerin mavi, morların mor görünmesini istiyorsunuz. Doğru renkler elde etmenin anahtarı, cihazınızın içindedir. Renk ayarlama özellikleri ile ayrıntılı ayarlamalar yapabilirsiniz.

Potansiyel girişler; USB, VGA, SD, HDMI, DVI girişlerini içerir. Wi-Fi bağlantı seçeneği de kaliteli projeksiyon cihazlarının popüler özellikleri arasında yer alır. Doğru sayıda girdiye sahip olmak önemlidir. Örneğin, Blu-ray oynatıcılar, oyun konsolları HDMI bağlantılarını kullanır.

Projeksiyon Cihazı Çeşitleri

Projeksiyon cihazları sınıflarda, kurumsal toplantılarda, konserlerde, evlerde yaygın olarak kullanılır. Hangi türün en iyi olduğunu belirlemek için farklı türleri, bunların kullanım amaçları hakkında bilgi sahibi olmak yararlıdır.

DLP (Dijital Işık İşleme)

DLP, tek çipli veya üç çipli olarak karşınıza çıkabilir. Her çip, ışığı her saniye binlerce kez yansıtan milyonlarca ayna barındırır. Tek çipli DLP 16 milyondan fazla renk üretebilirken üç çipli modeller 35 trilyondan fazla renk üretebilir. Bu, DLP projeksiyon cihazlarının daha doğal ve gerçeğe yakın görüntüler üretmesini sağlar.

LCD

Normalde daha az kontrast çıktıları üretirler ve filtre bakımı gerektirir.  DLP projektörler kadar parlak değildir. Yine de harika renk üretimine sahiptir. Genellikle sunumlar, seminerler ve toplantılar gibi profesyonel amaçlar içindir.

LED ve Lazer

Projeksiyon ampulleri ile uğraşmak istemiyorsanız LED ve lazer cihazlar en iyisidir. LED'ler, geleneksel projeksiyon ampullerinden çok daha uzun ömürlüdür. Renk tekerleğinin olmaması oluşan gürültüyü ortadan kaldırır.

Lazer projeksiyonda görüntüleri üretmek için DLP motorlu lazerler kullanır. Tıpkı LED'ler gibi uzun süre dayanır.  Lazerler ayrıca hızlıdır ve sessiz çalışır.

4K Projeksiyon

Bluetooth, Wi-Fi ve USB aracılığıyla cihazlara bağlanabilir ve dahili DLP görüntüleme teknolojisine sahiptir. Taşınabilirdir ve genellikle ev sineması projektörleri olarak kullanılır.

LCOS (Silikon üzerinde Sıvı Kristal)

En iyi kalitede görüntüleri sunar. Ancak LCOS projektörleri nispeten ağır ve pahalı olma eğilimindedir.

Kısa Mesafe Projeksiyon Cihazı

Kısa mesafe projeksiyon cihazı, görüntüyü çok kısa bir mesafeden ekrana atmak  için özel geniş açılı lensler kullanılır. Kısa atış mesafesi onu, oturma odanız için ideal seçim haline getirir. Kurulumu basittir. Aydınlık odalarda gayet iyi çalışır ve daha uzun süre dayanır. Geçmişte, kısa mesafeli projeksiyonlar nadir ve pahalıydı. Ama artık değil; geçtiğimiz yıllarda büyük ölçüde gelişen projeksiyon teknolojileri sayesinde. Günümüzde kısa mesafeli projeksiyonlar da dahil olmak üzere makul fiyatlara sahip daha fazla projeksiyon türü var. En yüksek kaliteli lensi kullanarak görüntüyü gerçekten net tutar. Bununla birlikte, yakınlaştırmanıza veya ayarlamanıza izin verir. Kısa mesafeli projektör bir kategoridir ve altında çeşitli başka türler vardır. Bunları bilmek ihtiyaçlarınıza uyan doğru projektörü aramanıza yardımcı olabilir.

Yüksek Çözünürlüklü Kısa Mesafe Projeksiyon

Bu tür kısa mesafeli projeksiyonlarla kısa mesafelerde daha keskin görüntüler bekleyebilirsiniz. USB flash sürücüler gibi çoğu harici çıkış ve giriş aygıtıyla yüksek uyumluluğa sahiptir.

1080p Kısa Mesafe Projeksiyon

Bu tür 1920 x 1010'da daha yüksek kalitede çözünürlüğe sahiptir. Bir başka mükemmel özelliği de daha iyi bir eğlence deneyimi için entegre hoparlörlerle uyumlu olmasıdır.

4K Kısa Mesafeli Projeksiyon

4K çözünürlüğe sahip bu kısa mesafe cihaz, yaklaşık 8 milyon piksel içerir. Bu nedenle ortaya çıkardığı görüntüler ve videolar daha canlıdır. Aynı zamanda resimlere eşlik eden güzel bir şekilde senkronize edilmiş bir ses sistemi bulunur.

Lazer Kısa Mesafe Projeksiyon

Kısa mesafede en net görüntüleri üretir. Ayrıca geniş bir renk yoğunluğu yelpazesine sahip olması sayesinde ekranınıza çarpıcı görüntüler yansıtır.

Neden kısa mesafeli projeksiyon cihazlarını seçmelisiniz? Çünkü standart cihazlardan daha kullanışlıdır. Daha kısa kablo uzunluklarına ihtiyaç duyar, gölge oluşmayacak şekilde yakın konumlandırılmıştır, daha az ses ve ısı rahatsızlığı ile birlikte gelir.  Daha net görüntülerle izlediğiniz video veya resimler de daha canlıdır. Neredeyse gördüğünüz her şeyi hissediyormuşsunuz gibi algılarsınız.

Uzun Mesafe Projeksiyon Cihazı

Adından da anlaşılacağı gibi iyi bir görüntü yansıtmak için uzun mesafeli bir projeksiyon cihazının kaynağından daha uzakta olması gerekir. Ne kadar uzağa hareket ettirirseniz görüntünüz o kadar büyük olur, bu nedenle filmlerinizi görüntülemek istediğiniz geniş bir odanız varsa uzun mesafeli bir cihaz idealdir.

Uzun mesafe projeksiyonlar söz konusu olduğunda alan dağınıklığı konusunda asla endişelenmenize gerek kalmaz. Cihazı bir odaya kurarak ekran boyutunu duvar boşluğuna göre ayarlayabilir ve evinizde mükemmel Full HD sinema deneyimini yaşayabilirsiniz. Çünkü bu cihazlar gerektiğinde ekranın boyutunu değiştirmenize izin verir. Bir televizyon ekranı, değiştirilemeyen tanımlı bir ekran boyutuyla gelir. Göz rahatlığı, uzun mesafe bir cihaz satın almanın önemli nedenlerinden biridir. Ekran ne kadar büyükse uzun süreli görüş için göz konforunun o kadar fazla olduğu anlamına gelir. Ayrıca yüzeyden yansıyan ve daha sonra gözler tarafından algılanan ışığı kullanması da göz konforunu arttırır.

Uzun mesafe cihazlar ince bir görünüme sahiptir ve fazla yer kaplamaz. Cihaz kolayca taşınabilir. Örneğin, planlarda ani bir değişiklik olursa, toplantı farklı bir odaya geçirilirse basit bir şekilde taşınabileceği için endişelenmenize gerek yoktur.

Projeksiyon Cihazı Fiyatları

Projeksiyon cihazları, başta iş, eğitim ve ev hayatı olmak üzere çok sayıda alanda kullanılır. Gün geçtikçe daha çok insan için daha ulaşılabilir ve ekonomik bir seçenek haline gelen projeksiyon cihazı fiyatları, birçok özelliğe bağlı olarak değişir.

Projeksiyonlar söz konusu olduğunda gelişen teknoloji ile çok sayıda özellik ve seçenek karşımıza çıkar: Lümen, ekran, çözünürlük ya da LCD, DLP, kısa ve uzun mesafeli, irisler, sessizlik... Bu çok sayıda özellik içerisinde kurulum kolaylığı, ses, görüntü kalitesi yanında tercihinizi belirleyen en önemli faktör elbette fiyattır.

Her bütçeye uygun projeksiyon cihazı bulmak günümüzde oldukça kolaydır. Üst düzey, özel kaliteli projeksiyon cihazlarına çok daha fazla bütçe ayırabilirsiniz. “Projeksiyon cihazı fiyatı neye göre belirlenir?” sorusunun cevabı çok sade bir biçimde özellikleri şeklinde yanıtlanabilir. Bu nedenle bir projeksiyon cihazı satın alırken özelliklerine dikkat etmek gerekir. Bu özellikler size, farklı değişkenlere bağlı değerlendirme şansı sunar.

Projeksiyon Cihazı Alırken Dikkat Edilecek Hususlar

  • Düşünmeniz gereken ilk şey, projeksiyonda göstermek istediğiniz içerik türüdür. Çoğu iş projeksiyonu, PowerPoint sunumları ve çubuk grafikler gibi bir dizi hareketsiz görüntü için kullanılır. Ancak film veya oyun oynamak istiyorsanız seçtiğiniz projeksiyonun bunları kaldırabileceğinden emin olmalısınız.
  • Çoğunlukla, bir projektörü açık havada kullanmak istiyorsanız her yönden daha kaliteli projeksiyon cihazı seçmeniz gerekir. Dış mekan projeksiyon cihazlarında ortam ışığı üzerinde kontrolünüz az olur. Bu cihazlarda yüksek çözünürlüğe, iyi bir kontrast oranına ve ekrana ihtiyacınız olur. Ayrıca bu projeksiyonlar ses sistemleri gereksinimini de doğurur.
  • İç mekan projeksiyon cihazlarında endişe kaynağı olabilecek en önemli faktör, gürültüdür. Çünkü küçük bir odada ses daha belirgin olur. İyi bir dış mekân projektörü iç mekânlarda da iyi çalışır.
  • Projeksiyon cihaz yorumlarını  dikkatlice incelemeli ve güvenilir bir model aldığınızdan emin olmalısınız. Ayrıca yedek ampullerin ve diğer parçaların maliyetini de kontrol etmeli, gerekirse bakım ve onarımı hakkında bir fikir edinmelisiniz.
  • Projektörünüzü ev sinema sistemi gibi sabit bir konumda kurmayı planlıyorsanız taşınabilirlik konusunda gerçekten endişelenmenize gerek yoktur. Seyahat etmeyi, onu iş sunumları için kullanmayı planlıyorsanız taşınabilir olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Yeterli ışık çıkışı olmayan karanlık bir odada görüntüler etkili olmaz. Yeterli ışık verip vermediğini belirlemenin en iyi yolu, ANSI lümen derecesine dikkat etmenizdir. Yüksek kontrast oranları, daha kırmızı kırmızılar ve daha yeşil yeşiller yaratır. Bir projeksiyonun tek başına mükemmel bir parlaklık derecesine sahip olması kontrast oranı düşüklüğünde iyi sonuç vermez. Karanlık bir odada en az 1.500:1 kontrast oranı iyidir, ancak 2.000:1 veya daha yüksek bir kontrast oranı mükemmel kabul edilir. İhtiyacınız olan parlaklık projeksiyonu kullanacağınız ortama bağlıdır.
  • Cihazı sunumlar için kullanacaksanız nispeten düşük bir çözünürlükle tasarruf edebilirsiniz. Çözünürlük dikkat edilmesi gereken bir özelliktir ve cihazınızı ne amaçla kullanacağınızı belirlemenizi gerektirir.
  • Piyasadaki projektörlerin büyük çoğunluğu DLP  (Dijital Işık İşleme) veya LCD (Sıvı Kristal Ekran) olarak karşınıza çıkar. Ancak farklı projeksiyon çeşitleri de bulunur. Doğru teknoloji seçilmesi dikkat edilmesi gereken başka bir husustur.
  • Projeksiyonlar genellikle her zaman VGA bağlantı noktalarına sahiptir, ancak bunu oyunlar ve filmler için kullanacaksanız bir HDMI bağlantı noktası isteyebilirsiniz. Özellikle iş dünyasındaki insanlar için kullanışlı olan seçenek, bir flash sürücüyü işleyebilen USB bağlantı noktasıdır. Çünkü bu, sunumu taşımanın kullanışlı bir yoludur.
  • Wi-Fi desteği, her türlü modern cihazdan akış için çok yararlı olabilir. Sabit projektörler için bir ethernet bağlantı noktası gerçekten iyi bir fikirdir, çünkü projektörü çevrim içi çalıştırmanıza izin verir.
  • Ekran, ses gibi genel projeksiyon cihazı özellikleri de bir projeksiyon cihazı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında bulunur.  
scrolltotop svg