Tatilinizi Ucuza Getirmenin Püf Noktaları
Kültür & Sanat

9 dk okuma

Stresi geride bırakıp adeta deşarj olacağınız bir tatil sizin de hakkınız. Ancak tatilin ekonomik sebepler dolayısıyla yeni bir stres kaynağı olma ihtimali de var. Ucuza tatil yapmak için ulaşımdan mekan seçimine, konaklamadan gezi rotası belirlemeye kadar her adımda dikkat etmeniz gereken noktalar mevcut. Eğer bütçenize uygun, hesaplı bir tatil yapmanın hayallerini kuruyorsanız, önerilerimizi dikkate alarak düşlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Siz de, ucuz tatil yapmanın püf noktalarını yazımızda bulabilirsiniz:

Ucuza Tatil Nasıl Yapılır?

Ucuz bir tatil için ilk yapmanız gereken ulaşım maliyetini minimize etmek olmalıdır. Lokasyon seçerken hem yakın hem de daha ucuz olduğunu bildiğiniz şehirleri tercih edebilirsiniz. Doğru seçim için daha önce bu bölgeleri ziyaret etmiş arkadaşlara danışmak veya internetteki bilgileri araştırmak fikir verebilir. Ayrıca, durgun sezonları tercih ederek; ulaşım, konaklama, hizmetler gibi kalemlerin tümünde fiyat avantajı elde edilmesi mümkündür.

En uygun fiyatlı tatil için ilk seçenek kuşkusuz kamptır. Eğer kamp yapmayı sevenlerdenseniz, kamp alanlarını, kampların imkanlarını araştırabilirsiniz. Fakat kamp sizin için bir seçenek değilse, ucuza tatil ve konaklama için sırada yemeğin dahil olmadığı seçenekler yer alır. Dolayısıyla öncelikle hostelleri, apart otelleri ve pansiyonları değerlendirmelisiniz. Ayrıca, günlük ev kiralama seçenekleri de bu noktada tercih edilebilir. Eğer aradığınız konaklama alanını bu seçenekler arasında bulamazsanız, butik otellere, yıldızlı otellere bakabilirsiniz. Diğer yandan, eğer tatilden beklentiniz her şey dahil bir sistemse yani yemeklerin de alınan paket içine dahil olmasını arzu ederseniz maliyetlerin bir hayli artacağı kesin. Bu durumda, otellerin acentelere özel sunduğu erken rezervasyon fırsatlarını kaçırmamanızda fayda var. Zira, sezon yaklaştıkça fiyatlar artar ve uygun bir alternatif bulmak daha da zorlaşır. Bunun yanında eğer istediğiniz otellerde, dilediğiniz fiyatlarda oda bulmakta zorlanırsanız, tatilinizi iki konaklama yerinde geçirecek şekilde bölmelisiniz. Örneğin, 3 gün bir otelde, 2 gün diğer otelde kalmak fiyat avantajı oluşturabilir. Bunun için tarihleri değiştirerek, rezervasyon fiyatlarını yeniden incelemek gerekir. Şanslıysanız, iki rezervasyon arasında kalan birkaç gün için daha ekonomik oda fiyatlarını bulabilirsiniz.

Ulaşım ve konaklamaya bir arada çözüm üreten seyahat turları, ucuza tatil için zaman zaman iyi seçenekler sunar. Eğer daha planlı bir gezi sistemi tatil anlayışınıza uygunsa, ulaşımın, konaklamanın hatta zaman zaman yemeğin dahil olduğu turlar bulunur. Bu durumda, seyahat acentelerinin tur seçeneklerini inceleyebilir, özellikle erken rezervasyonla ekonomik bir tatil planı yapabilirsiniz.

Uygun Araçlarla Ucuza Tatil Mümkün

Tatil yapacağınız yeri belirledikten sonra araç alternatiflerini değerlendirmeli, bir zaman/maliyet tablosu üzerinden hesap yapmalısınız. Bu aşamada ücretli yolların maliyeti, farklı araçlarla yolda geçecek süre, şehir içi ulaşım için harcanacak vakit ve nakit miktarı, kişisel konfor alışkanlıkları göz önüne alınmalıdır.

Tercih ettiğiniz en avantajlı yolculuk aracı uçaksa, mümkün olan en erken tarihte uçak bileti rezervasyonu yaptırmalısınız. Biletlerinizi alırken farklı havayolu şirketlerinin ücretlerini karşılaştırmalı, aktarmalı veya direkt uçuşları, gidiş-dönüş bilet almanın sağladığı faydaları tek tek göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca bazı hava yolu şirketleri uçak içi hizmetlerden, ek bagajdan ve koltuk seçiminden de ücret talep edebilir. Bilet fiyatına hangi hizmetlerin dahil olduğuna dikkat ederek kıyas yapmak, daha doğru seçim yapmaya yardım eder. Buna ek olarak, uçak yolculukları için banka kartlarının sunduğu kampanyaları değerlendirmek de fayda sağlayabilir.

Ucuza tatil için özel aracın daha uygun bir seçenek olduğunu düşünüyorsanız, yol ücretleri, benzin maliyeti, feribot gibi ek araç masraflarını kalem kalem not alarak en uygun fiyatlı rotayı keşfetmelisiniz. Yola çıkmadan önce nerede mola vereceğinizi, nereden yakıt alacağınızı tek tek belirleyerek mümkün olduğunca maliyet hesabından sapmadan yolculuk planını oluşturmanız gerekir.

Otobüs ile yolculuklarda, firmaların sadakat programlarına dahil olarak puan toplamak veya seyahat kartı indirimlerinden yararlanmak mümkündür. Her ne kadar birçok firma erken rezervasyonda indirim sağlamasa da yolculuk tarihine kadar gelebilecek zamlardan korunmak için erken bilet almak tasarruf vadeder. Diğer yandan, yolculuk yapacağınız şehrin yerel otobüs firması bölgeye daha sık sefer düzenleyeceğinden biraz daha uygun fiyatlı biletler sunabilir. Özellikle kısa süreli yolculuklar için yerel firmaları tercih ederek ekonomik bir seçimde bulunabilirsiniz.

Ucuz Tatil Yapmanın Püf Noktaları

Yurt içinde ucuz tatil yapmanın püf noktalarından bazılarını sizlerle paylaşabiliriz, böylelikle bütçenizi sarsmadan tatilin keyfini çıkarabilirsiniz:

  • Tatil sırasında yemek için lüks restoranlar yerine sokak lezzetlerine şans verebilirsiniz. Hiç küçümsemeyin, beklemediğiniz lezzetlerin orada saklandığı artık bir sır değil.
  • Şehirlerdeki otel bölgelerinde vakit geçirmek yerine, yerli halkın yaşadığı alanlarda boş zamanlarınızı değerlendirerek daha az para harcayabilirsiniz. Örneğin, otel çevresindeki bir kafede harcanan para ile yerel halkın bulunduğu bölgelerde ödenecek kahve ücreti çoğunlukla aynı değildir.
  • Otel odanızda bir kahve makinesi veya su ısıtma cihazı varsa, yanınızda termos ve karton bardak gibi mutfak gereçleri bulundurarak gün içinde kafe maliyetlerini en aza indirebilirsiniz. Bagaja eklenen bir termos ve rejisör koltukları, tatil sonunda ciddi bir kar elde etmenize yardımcı olabilir.
  • Dışarıda yemek yerine atıştırmak avantaj sağlar. Öğlen öğünlerinde restorana gitmek yerine marketlerden alışveriş yapmayı denemek gerekir.
  • Her yere yürüme mesafesinde bir konaklama alanı tercih etmek, şehir içi ulaşım maliyetini en aza indirir.
  • Havaalanından veya otogardan transfer hizmeti sunan otelleri seçerek bu maliyeti ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Tatilin görünmez maliyet kalemlerinden biri de hediyelik eşyalardır. Hediyeliklerde aşırıya kaçmak hem bagaj ücretini hem de hediye için ayrılan bütçeyi artırır. Bunun yerine herkese küçük ve aynı hediyeyi alarak avantaj elde edebilirsiniz.

Ucuz Tatil Yapmak için İdeal Yerler

Ucuz tatil yapmanın püf noktaları ile gittiğiniz hemen her yerde uygun fiyatlı tatilin tadını çıkarabilirsiniz. Ancak bazı yerler, diğerlerinden daha karlı olabilir. Türkiye’nin güzellikleriyle ünlü ancak diğer tatil yerlerinden daha uygun fiyatlı olan bölgelerini sizler için derledik. Seçiminizi bu alternatifler arasından yaparak, daha bütçe dostu olan bir tatil planı yapabilirsiniz:

  • Fethiye, Muğla: Muğla’nın Bodrum gibi turistlerin uğrak yeri olan birçok kısmının aksine, Fethiye daha uygun fiyatlı tatil imkanları sunar. Özellikle günlük kiralık ev açısından çok sayıda seçenek bulunduran bölge, yerli turistin daha ucuz tatil yapmak için seçimi olabilir.
  • Kuşadası, Aydın: Özellikle aylık ev kiralayarak tatil yapmak isteyenlerin cazibe merkezi olan Kuşadası, aynı kıyı şeridinde olduğu birçok tatil beldesinden daha uygun fiyata tatil yapmayı sağlar.
  • Erdek, Balıkesir: Otel ve pansiyon çeşitliliği bulunan Erdek, sakin ve sessiz bir tatil yapmak isteyenlere uygun fiyatlı alternatif oluşturur. Hem Balıkesir’in diğer bölgelerine olan yakınlığı hem de fiyat avantajı Erdek’i iyi bir alternatif haline getirir.
  • Avşa Adası, Balıkesir: Marmara Bölgesi’nin gizli tatil beldesi olan ada, tatil için ulaşım maliyetini düşürmek isteyenlere güzel bir seçenektir. Pansiyon tatili yapmak isteyenlerin gözdesi olan adanın, tatilciler tarafından hala tam olarak keşfedildiğini söyleyemeyiz.
  • Gökçeada, Çanakkale: Komşusu Bozcaada kadar popüler olmasa da doğal güzelliği ve sakinliği ile sizleri karşılayan Gökçeada, uygun fiyatlı tatil arayanların kurtarıcısıdır. Üstelik, sahip olduğunuz kamp malzemeleri veya karavan tatili imkanınız varsa, adada kamp yapılacak çok sayıda yer bulabilirsiniz.  

Ucuz tatil yapmanın püf noktaları sayesinde, tatil şimdi lüks değil! Valizler hazırsa, siz de hemen ipuçlarımızdan faydalanarak ekonomik tatil yapmak için plan hazırlamaya başlayabilirsiniz.

scrolltotop svg