Gran Turismo 7 Oyun İncelemesi
Oyun

9 dk okuma

Son yılların en çok beklenen PlayStation 5 oyunlarından birisi olan Gran Turismo 7, birçok yeni ve özgün özelliği ile oyuncularına yepyeni deneyimler sunar. Serinin bu yeni oyunu PlayStation 5’in üstün donanımlarından sonuna kadar faydalanarak oyun deneyimini baştan aşağı yeniden tanımlar. Grafikleri, detayları, müzikleri ve araba kataloğuyla dikkatleri üzerine çeken Gran Turismo 7’nin öne çıkan özelliklerinden bazıları şu şekildedir:

Gran Turismo 7 Sistem Gereksinimleri

Gran Turismo 7 inceleme konusunun en çok merak edilen başlıklarından birisi sistem gereksinimleridir. Gran Turismo PlayStation 4 ve 5 üzerinden oynanabilir. PlayStation 5 bu doyurucu yarış simülasyonu için çok daha akıcı ve çözünürlüğü yüksek görüntüler sunar. Windows, Mac ya da Linux platformlarında oynanması mümkün olmayan Gran Turismo 7 oyunu sadece PlayStation için geliştirildi. Bununla beraber gelişmiş bir yarış simülasyonu olan Gran Turismo 7 Xbox ya da Nintendo gibi oyun konsollarında da oynanamayacak.

Bu eşsiz ve modern yarış deneyimine sadece PlayStation 4 ve 5 üzerinden ulaşılabilir. Dolayısıyla sistem gereksinimleri oyuncuların belirleyebileceği, kendi cihazlarını kıyaslayabileceği bir durumda değil. Bütün Playstation oyun konsolları standart özelliklerde, küçük kişiselleştirmelerle üretilir. Her PlayStation 4 ve 5, Gran Turismo 7 oyununu herhangi bir sorun olmadan işleyebilir.

Etkileyici Grafikler

Gran Turismo 7’nin etkileyici grafikleri PlayStation 4’te 1080p çözünürlükle işlenir. Oyun sırasında birçok küçük detay modern ve gerçeküstü animasyon yöntemleri ile resmedilir. Son teknoloji donanımlara sahip PlayStation 5 için ise bu çözünürlük 4K’ya kadar çıkabilir. Ayrıca PlayStation 5 Gran Turismo 7 oyununu 60 fps ile akıcı bir şekilde oynayabilmenizi sağlarken, HDR teknolojisi ile renkleri doğal ve çarpıcı bir şekilde görebilmenize olanak tanır.

Yüzlerce aracın dinamik renkleri, zamanla değişen hava şartları gibi küçük ve ince detaylar görüntüleme ve animasyon teknolojisinin geldiği son noktayla beraber oyun deneyimini baştan aşağı yeniler. Yeni ses dinamikleri gerçeküstü etkileyici grafiklerle birleşerek, DualSense teknolojisinin nimetlerinden de faydalanarak, gerçek bir yarış simülasyonu deneyimini yüzlerce araçla bir arada sunar.

Kişiselleştirilmiş Arabalar

Gran Turismo 7’de 430 adet farklı araç bulunur. Bu araçların içerisinde hem klasik hem de modern modeller yer alır. Serinin önceki oyunlarında da ikonikleşmiş araç modelleri ve kozmetik seçenekleri, Gran Turismo 7’de de yer alır. Oyuncular çeşitli modifiye opsiyonları ile seçtikleri aracı istedikleri gibi kişiselleştirebilir. Bu da Gran Turismo 7’deki araç sayısını sonsuz sayıya sabitler. Ayrıca şu anda 430 olan araç sayısı ileride yapılacak yamalarla sürekli olarak artırılacak. Serinin bir önceki oyunu olan Gran Turismo Sport’ta yer alan araçların büyük bir bölümü, Gran Turismo 7’de de gelişmiş grafiklerle yeniden oyuncuya sunulucak.

En İyi Yarış Simülasyonlarından Biri

Gran Turismo 7 çeşitli yenilikçi teknolojileriye gerçek bir sürüş simülasyonu deneyimi yaşatır. Filmin fiziki dinamik unsurları tıpkı gerçek bir araçta olduğu gibidir. Fren ve gaz pedallarına yapılan hamleler gerçek hayattan bir kesit izliyormuşcasına etki eder. Bunların yanında hava koşulları ve süspansiyonlar gibi çeşitli faktörler de oyunun gerçeküstü grafikleriyle beraber etki-tepki denkleminin oyuna ne kadar başarılı bir şekilde yerleştirildiğini gösterir. Bütün bunlara ve daha fazlasına PlayStation 5 ile oyuncuların gözdesi olan DualSense özelliği de eklenince oyuncular oyunu sadece oynamakla kalmaz, aynı zamanda hisseder de. DualSense oyun kolları sayesinde Gran Turismo 7’de yaptığınız her hamleyi çeşitli titreşim seviyeleriyle hissedebilirsiniz.

3D Ses Teknolojisi

Gran Turismo 7 oyunundaki bütün detaylar gelişmiş grafiklerle resmedilir. Bunun yanında oyun deneyimini daha keyifli ve gerçekçi kılan, oyunun gerçek bir sürüş simülasyonu tadında olmasını sağlayan bir diğer özellik ise 3D sestir. Gran Turismo 7, PlayStation 5’in 3D Ses özelliği sayesinde, oyuncuyu kendi büyülü dünyasına davet eder. Oyun sırasında aracın üzerine damlayan yağmur taneleri, yoldaki çakıl taşları ya da arkadan yaklaşan araçların sesleri gibi küçük detaylar üç boyutlu işitsel bir dünya ile oyuncuya aktarılır. 360 derece sanal hoparlörler sayesinde Gran Turismo 7 oyunu sürücünün tamamen kendi oluşturduğu evrene bağlı kalabilmesini sağlar.

DualSense Desteği

PlayStation 5’in gelişmiş DualSense özelliği çok sayıda oyunda deneyimi yeniden tanımlar. Gran Turismo 7’nin fiziki motoru 20-200 Hz arasında titreşimler üretir. Bu sayede oyun sırasında yapılan herhangi bir hamle çok çeşitli ve seviyeli titreşim ile hissedilir. Dokunsal donanımlarıyla oyuncunun oyundan geri bildirim almasını sağlayan DualSense kolları Gran Turismo 7’nin etkileyici fiziki motoruyla bir araya gelerek gerçekçi bir sürüş simülasyonu deneyimi sunar.

Gerçeküstü Araç Mekaniği 

Gran Turismo 7 sadece çok sayıda araç seçeneği içeren ve gerçeküstü grafiklerle bunları sunan bir oyun değildir. Gran Turismo 7’de yer alan bütün unsurlar gerçek hayattan ve gerçek fizik kurallarından esinlenir. Bu oyunda yer alan araçların tamamının neredeyse gerçek mekanizmaları ve donanımları bulunur. Bu sayede oyun sırasında sürülen araçlar, hamlelere gerçek tepkiler vererek, oyuncuyu gerçek bir sürüş simülasyonuna sokar. Gran Turismo 7 araçlarının gerçeküstü mekaniği frenlerde ve keskin virajlarda tamamıyla hissedilir.

Zengin Mod Cafe’si

Gran Turismo 7 oyununda Cafe bölümünde ‘Menu Book’ adında bir katalog yer alır. Bu katalog içerisinde oyuncuların kullanabileceği 30 adet farklı mod bulunur. Bu modların her birinin amacı ve işleyişi birbirinden farklıdır. Menu Book Gran Turismo 7 deneyimini tamamen değiştirecek ve geliştirecek modlarla doludur. Cafe bölümünden almak istediğiniz araçlar hakkında bilgi sahibi olabilirken, aynı zamanda elinizde olan aracın durumunu öğrenebilirsiniz.

Dinamik Kameralar

Birçok yarış oyununda pistlere yerleştirilmiş sabit sanal kameralar kullanılır. Gran Turismo 7’de pistler tamamen hareketli sanal kameralarla donatılmıştır. Herhangi bir pistin herhangi bir yerine yerleştirilmiş olan sanal kameralar oyuncu aracıyla hareket ettikçe aracı takip eder ve dinamik görüntüler elde etmeyi başarır. Bu görüntüler sonrasında oyuncu tarafından tekrar izlenebilir. Replay modunda yarış sırasında dinamik kameralarla çekilmiş görüntüleri izleyebilirsiniz. Eğer yarış sırasında aracınızı görüntülemeyi seviyorsanız, Ray Tracing özelliğiyle hareket halinde olan aracınızla beraber hareket eden kameralar kullanabilirsiniz.

Music Rally

Gran Turismo 7 birçok modern özelliğinin yanında geniş ve zengin bir müzik kütüphanesi de bulundurur. Müzik kütüphaneleri yarış oyunlarının ilk örneklerinden bu yana sürekli olarak kullanılır. Music Rally modunda birden fazla sayıda yarışçı pilot, çalmakta olan bir şarkı bitene kadar en uzağa gitmeyi başaran pilot olmaya çalışır. Gran Turismo 7’nin müzik kütüphanesinde çok sayıda farklı türden zengin parçalar yer alır. Music Rally modu oyun ilk açıldığında başlatılan moddur. Music Rally modu ile yarış deneyiminize yeni bir boyut kazandırabilirsiniz.

Gerçek Hava Koşulları

Gran Turismo 7’yi diğer yarış oyunlarından ayıran bir diğer özelliği ise gerçek hava koşulları sunmasıdır. Bu oyunda hava koşulları yarışın yapıldığı saate göre belirlenir. Yarış başlamadan önce kısa süre içerisinde ortamın sıcaklığı ve nem oranı gibi parametreler ölçülür ve buna göre bulutlar ve gökyüzünün rengi oluşturulur. Gran Turismo 7’de yağışlar, gökyüzü hareketleri gibi hava koşulları animatif bir göstermenin yanı sıra gerçeğe oldukça yakın ve dinamik bir şekilde resmedilir.

scrolltotop svg