Çocuklar İçin Akıllı Güvenlik Önlemleri
Aile

10 dk okuma

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler, kullanıcılara her geçen gün daha güvenli bir dünya yaratmaya yardımcı olur. Özellikle gelişen şehirlerde ve kozmopolit kentlerde, çocukların güvenliği için ihtiyaç duyulan güvenlik, çocuk güvenlik ürünleri ile artırılır. Öyle ki akıllı teknolojiler sayesinde bugün kilometrelerce öteden çocuğunuzun nerede olduğunu takip etmeniz mümkündür. Siz de ebeveynlere özel birçok farklı avantaj sunan, en güncel ürünler hakkında bilgi alabilirsiniz.

Yer Belirleyen Çocuk Güvenlik Aparatları

Henüz çok küçük yaşlardaki çocuklar için tercih edilen çocuk güvenlik ürünlerinin başında konum belirleyiciler yer alır. Çocukların yakın alandaki yerinin saptanmasına yardımcı olan işaretçiler, birkaç yüz metre içinde konumu bulmanızı sağlar. Özellikle yürümeye yeni başlayan çocukların göz önünden kaybolduğu anlarda ebeveynlere yardımcı olan ürünler, uzaktan kumanda ile çalışır. İşaretçi cihaz, komut aldığı anda konumu belirtir. Kimi modeller ise çocuk belirli alan dışına çıktığı an ebeveyne alarm vererek uyarır. Böylelikle, GPS bulunduran takip cihazları ve uygulamalarına gerek kalmadan çocukları küçük alanlarda kolaylıkla bulmanıza yardım eder. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise mesafedir. Zira, çok geniş bir alan söz konusu olduğunda, uzaktan kumanda ile işaretçi arasındaki bağlantı kopar ve sinyal alınamaz.

Konum belirleyici işaretçiler, kolay kullanım, kompakt gövde, dar alanda yüksek performans ve fiyat avantajı taşır. Ürünün kısa mesafede etki sunduğunu bilerek, cihazların kısıtlı alanda kullanılacağını öngörerek sipariş vermelisiniz.

GPS Sahibi Çocuk Güvenlik Malzemeleri

GPS sahibi giyilebilir teknoloji ürünleri arasında anahtarlıklar, kolyeler, klipsli cihazlar sayılabilir. Hafiflikleri ve kompakt özellikleriyle dikkat çeken yer takip cihazları, çocukların üzerine veya çantasına yerleştirilerek kullanılır. Hatta ebeveynler bu ürünleri dikkat çekmemesi için genellikle çantaların, kıyafetlerin görünmeyen yerlerine iliştirmeyi tercih eder.

Hemen hemen minyatür boyutlardaki ürünlerin hem basit hem de kompleks çeşitlerini bulabilirsiniz. En basit sistemdeki çocuk güvenlik ürünleri, çocuğun konumunun anbean izlenmesine ve güvenli bölge belirlenmesine izin verir. Eğer kişi bu bölgeden uzaklaşırsa ebeveyne bilgi ulaşır. Daha kompleks modellerde, büyük bir yardım düğmesi bulunur. Böylelikle çocuklar, yardıma ihtiyaç duyduklarında bu tuşu kullanarak ebeveynlere haber verir ve anne babalara hemen konum bildiren bir ileti ulaşır. Ayrıca mikrofonlu cihazlar da vardır, onlar çocuk tuşa bastığında ebeveynlere ses kaydı alma isteği gönderir. Ses kaydını talep etmek için  ebeveyn uygulamadan konut verir. Ayrıca sipariş verirken, bu ürünlerin internet bağlantısı gerektirdiklerini aklınızda tutmalısınız. Cihazların doğru çalışabilmesi için aktif internet hattı ile bağlantıda olması şarttır. Bu nedenle internet faturalarını düzenli ödemeye dikkat etmelisiniz.

En Popüler Çocuk Güvenlik Ürünleri: Akıllı Çocuk Saatleri

Yetişkinlerin hayatını kolaylaştıran akıllı saatler, çocuklar için hazırlanan özel modelleriyle güvenlik ihtiyacına yanıt hazırlar. Akıllı çocuk saatleri ile çocukların nerede oldukları kolaylıkla takip edilir. Ayrıca, saat formundaki çocuk güvenlik ürünlerinin arama yapma, mesaj gönderme, adım sayma, oyun, görüntülü görüşme gibi ek fonksiyonları da bulunabilir. Elbette, GPS bulunduran çocuk güvenlik malzemeleri gibi akıllı çocuk saatlerinin de üzerinde güvenlik düğmesi yer alır. Herhangi bir tehdit anında çocuklar bu düğmeye basabilir.

Üstelik, anahtarlıklar veya rozet tipi takip ürünlerinin aksine, saatlerin çıkarılması çok kolay değildir. Hatta akıllı saatlerin birçoğu çıkartılmaya çalışıldığında, ebeveynlere bildirim gönderen ek güvenlik sensörüne sahiptir. Dahili güvenlik sensörü sayesinde, biri saati çıkarmak istediğinde ebeveyn bu durumdan anında haberdar olur ve bu sayede hızla müdahale edebilir. Akıllı saatlerin en önemli avantajı çocukların daima kolunda bulunabilmesi ve yardım düğmesi taşımasıdır.

Çocukların güvenliği için saat seçerken ürünlerin özelliklerine, kalitesine, sensörlerine ve teknik ayrıntılarına dikkatle bakmak gerekir. Zira onlarca farklı model bulunur ve modellerin teknik nitelikleri birbirinden farklıdır. Özellikle siber saldırılara karşı saatlerin yeterince güvenli olduğundan emin olmalısınız. Bunun yanında, akıllı çocuk saatleri seçerken ürünlerin suya dayanıklı olmasına, darbelere karşı koruma bulundurmasına ve hareketli çocukların kullanımına karşı sağlamlık sunmasına özen göstermelisiniz.

Çocukların Güvenliği için Geliştirilen Akıllı Uygulamalar

Cep telefonu ile entegre olarak çalışan akıllı uygulamalar, kendi akıllı cep telefonuna sahip olan çocuklar için iyi bir seçenektir. Çünkü çocukları ek bir cihaz taşıma zorunluluğundan kurtarır. Ayrıca ebeveynler de yeni bir cihaz masrafı yapmadan çocuklarını takip edebilir. Hem Android telefonlar hem de Apple telefonlar için geliştirilen uygulamalar, telefonlara kolaylıkla indirilerek kurulur. Tam teşekküllü bir güvenlik kontrolü için gelişmiş özellikler içeren, ücretli uygulamalardan da yararlanmak mümkündür.

Uygulamalar aracılığıyla, çocukların nerede oldukları gözlemlenebilir, cihaz kullanımları sınırlandırılabilir, çevrimiçi güvenlik de kontrol altında tutulur. Hem çocukların fiziki güvenliği hem de siber emniyeti için fayda sağlayan çocuk güvenlik uygulamaları, ebeveynlerin güvenilir çözüm ortağıdır.

Akıllı telefon uygulamalarının avantajlarının başında ekonomik tasarruf gelir. Ayrıca uygulamalar hemen her akıllı telefona kolaylıkla yüklenir, kolay kullanılır, konum izlemenin yanında birçok farklı özellikle hayatı kolaylaştırır. Bu ürünlerin çocuklara akıllı telefon almayı gerektirmesi bazı ebeveynler için soru işareti olabilir. Özellikle küçük yaştaki çocukların kontrolsüz internet erişimine sahip olmasına zemin hazırlayan akıllı telefonları alırken çocuklara özel güvenlik ayarlarını yapabilirsiniz. Bu ayarlar sayesinde telefon kullanımını kontrol altına alabilir ve uygulama ile çocukların emniyetini sağlayabilirsiniz.  

Çocuklar için Akıllı Güvenlik Ürünleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Çocukların güvenliğini sağlayacak aparatları, uygulama ve cihazları seçerken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunur.

  • Çocuğun yaşına uygun olan, kullanımını anlayabileceği ürünler tercih etmelisiniz.
  • Çocukların yürüme, okul veya ergenlik gibi farklı dönemleri için gereksinimlerini gözeterek modellere yönelmelisiniz. Örneğin, çocuk belli bir alanda mı duruyor yoksa uzun menzillerde mi hareket ediyor, göz önüne almalısınız.
  • İnternet bulunduran cihazların siber güvenlik özelliklerini dikkatle incelemeli ve detaylı bilgi edinmelisiniz.  
  • Çocuk güvenlik ürünleri, çocukların hep üzerinde olmalı. Onları, çocukların uygun kıyafetlerine, aksesuarlarına yerleştirebileceğinizden emin olmalısınız. Çocukların giyim alışkanlıklarına göre en kullanışlı seçimi gerçekleştirmelisiniz.
  • Ürünlerin çocukların üzerinde ağırlık yapmamasına, düşmeyecek şekilde taşınabilmesine, çıkarılmak istendiğinde bunu algılayan sensörler bulundurmasına özen göstermelisiniz.
  • Çocuk güvenlik ürünlerinin, yeterince dayanıklı olduğuna dikkat etmelisiniz. Örneğin saatlerin el yıkarken bozulmaması için suya dayanıklılık göstermesi önemli. Bunun yanında, çocukların yaşları gereği çok sık düşebildiklerini göz önüne alarak darbeye dayanıklı modelleri tercih etmelisiniz.
  • Güvenlik sağlayan ürünleri taşıyacak olan çocuklardır. Özellikle belli bir yaşın üstündeki çocuklara bu ürünleri alırken fikir sormalı, onların beğeneceği seçimleri yapmalı ve neden bu cihazların gerekli olduğuna dair onlar ile fikir birliğine varmalısınız. Çocuk güvenlik ürünlerinin kullanımı için onların rızalarının alınması, cihazların bilinçli olarak bir yerde bırakılması ihtimalini en aza indirir.

Babalar ve anneler için hayatı kolaylaştıracak ürünler arasında yer alan çocuk güvenlik malzemelerinin farklı ihtiyaçlara yönelik hazırlanan çeşitlerini kolaylıkla bulabilirsiniz. Akıllı çocuk saatleri ve takip cihazları için Turkcell’in avantajlı alışveriş seçenekleri de sizinle. Siz de hemen dilediğiniz ürünü sipariş verebilir, aranızda mesafeler olsa da çocuğunuzun güvenliği konusunda rahat hissedebilirsiniz.

scrolltotop svg