Tırnaklardaki Beyaz Lekelerin Nedenleri: Sağlık ve Bakım Rehberi
Sağlık & Bakım

9 dk okuma

Tırnak üzerindeki beyaz lekeler, bir dönem herkesin başına gelmiştir. Çoğu zaman önemsenmeyen bu lekelerin tanımı ve nedenleri konusunda birçok fikir ileri sürülür. Bu lekeler çoğunlukla zararsızdır ve kendiliğinden geçer. Ancak bazı durumlarda başka problemlerin habercisi olabilir. Eğer siz de bu lekelerden muzdaripseniz vücudunuzu dinleyebilir ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinebilirsiniz. Basit bakım rutinleriyle standart beyaz lekelerden kurtulmanız mümkündür.

Tırnaklarda Oluşan Beyaz Lekeler Nedir?

Tırnaklarda beyaz leke oluşumuna leukonychia denir. Tırnak üç bölümden oluşur. Tırnak kökü, en altta bulunan ve büyümeyi kontrol eden cilt dokusudur. Tırnak yatağı, kökün üzerinde yer alan ve dışarıdan görülebilen hücre dokusudur. Çoğunlukla pembe renktedir. Tırnak şeklini bu yatak belirler. Tırnak plağı, en üstteki şeffaf kısımdır. Tırnak yatağının dışına doğru uzadıkça opaklaşır ve beyazlaşır. Halk arasında tek başına tırnak olarak adlandırılan kısımdır. Keratin adı verilen sert proteinlerden oluşur ve tüm tırnak yapısını korur. Leukonychia işte bu tırnak plağında oluşur.

Tırnağın içindeki beyaz lekeler aslında her zaman yüzeydedir. Ancak tırnak plağının yatağın üstünü örten şeffaf kısmında oluşursa içindeymiş gibi görünür. Uzayan opak kısmında oluşursa beyaz renk seçilemeyebilir. Lekenin anlaşılması zorlaştığı için gerekli önlemler alınamaz. Bu leke noktacık şeklinde görülebilir. Çizgi ve bant şeklinde lekelere rastlamak da mümkündür.

Tırnaklarda Beyaz Lekelerin Yaygın Nedenleri Nelerdir?

Tırnaktaki beyaz lekelerin sebebi, keratin proteinlerinin anormal birikimidir. Bu proteinlerin değişime uğraması da beyaz lekelere yol açar. Bu durumda sorunu çözmek için keratin üretiminin anormal duruma gelmesinin sebeplerini araştırmak gerekir. Söz konusu protein yapısını bozan birçok nedenden bahsetmek mümkündür.

Kimyasal maddelerin sık kullanımı, keratin birikiminin sebeplerinden biridir. Temizlik malzemeleri, zararlı kimyasalların başında gelir. Özellikle temizliğin daha etkili olması için hazırlanan kimyasal karışımlar, cilt ve tırnak yapısı üzerinde ciddi zararlara yol açabilir. Bu sebeple kimyasal ürünlerle çalışırken eldiven kullanımı konusuna hassasiyet göstermek gerekir.

Yaralanma ve Travma Sonrası Beyaz Lekeler

Tırnaklarda beyaz leke oluşumuna yol açan nedenlerden biri, yaralanma ve darbelerdir. Eller, gün içinde her yere dokunur ve çarpabilir. Ellerin ve özellikle parmakların savunma birimi olan tırnaklar da söz konusu darbelere doğrudan maruz kalır. Tırnaklara gelen küçük darbelerden sonra bile mikro travmalar oluşabilir. Tırnağın bu darbeden dolayı veya sivri bir cisim sebebiyle içeriden kanaması da travma yaratır. Bu travmalar sonucu oluşan beyaz lekeler tırnağın uzamasıyla kaybolur.

Beslenme Eksiklikleri

Tırnaklar, protein yapılardır. Dolayısıyla beslenme alışkanlıklarından doğrudan etkilenir. Genel olarak dengesiz beslenme ve yetersiz su alımı tırnakların gücünü azaltabilir. Ancak özellikle mineral eksikliği, tırnaklarda beyazlık yapabilir. Çinko ve kalsiyum gibi bazı minerallerin eksildiğini tırnaklarınızın üzerindeki beyaz lekelerden anlayabilirsiniz. Bu durumdan emin olmak için tahlil yaptırarak gerekli takviyeleri alabilirsiniz. Aynı zamanda beslenme alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz de faydalı olur.

Mantar Enfeksiyonları

Mantar enfeksiyonlarının tırnakta beyaz leke oluşturması ender rastlanan bir durumdur. Çünkü mantar enfeksiyonları çok daha farklı ve agresif bir değişim sürecine yol açabilir. Ancak tırnağın yapısında değişikliğe sebep olan mantarların beyaz lekelerle başlayan işaretler vermesi mümkündür. Tırnaktaki beyaz yarım dairelerin sebebi mantar enfeksiyonu ise kısa sürede farklı ve daha olumsuz değişimler gözlersiniz.

Beyaz Lekelerin Diğer Olası Sebepleri Nelerdir?

Tırnaklarda beyaz leke oluşumunun diğer olası sebepleri arasında sedef gibi cilt hastalıkları sayılabilir. Çeşitli deri hastalıkları, gözle görülebilen yapısal değişikliklere sebep olur. Tırnak kökü de deri parçasının bir bölümü olduğu için bu değişikliklerden etkilenir. Dolayısıyla bu lekeler, cilt hastalıklarının habercisi olabilir. Hatta beyaz lekelerin yalnızca ciltte oluşanların değil, diğer ciddi hastalıkların da işareti sayılması mümkündür. Eğer tırnaklarınızda uzamakla kaybolmayan beyaz lekeler varsa bir hekime danışmanız tavsiye edilir.

Alerjik Reaksiyonlar ve Kozmetik Ürünler

Tırnaklarda beyaz leke oluşumunu sebepleri arasında alerjik reaksiyonlar da sayılır. Tırnakla fiziksel olarak temas eden ürünler bazı kişiler için alerjen olabilir. Gıda gibi besin veya esans gibi solunum yoluyla vücuda alınan unsurların da beyaz leke oluşturması mümkündür.

Kozmetik ürünlerin de beyaz lekeye sebep olduğu görülür. Oje, aseton ve cila gibi güzellik ürünleri, masum görünen kimyasallardır. Tırnaklar üzerinde kullanılan farklı temizleme malzemeleri de zararlı etkiler doğurabilir.

Genetik Faktörler ve Tırnak Yapısı

Tırnaktaki beyaz bölgelerin oluşması ve yayılması, genetik yapıyla da ilgili olabilir. Bazı insanların tırnak yapısı, lekelenmeye yatkındır. Bu durum, vücuttaki keratin üretimiyle alakalı olabilir. Bu durumda diğer bir keratin yapı olan saçlara bakabilirsiniz. Eğer saçınızda da anormal durumlar gözlerseniz bir hekime başvurabilirsiniz. Genetik sebeple oluşan beyaz lekeler çoğunlukla zararsızdır ancak daha güzel bir görünüm için bunlardan kurtulmak isteyebilirsiniz.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler için Doktora Gidilmeli mi?

Tırnaklarda beyaz lekeler için çoğunlukla doktora gidilmesi gerekmez. Çünkü bu lekeler tırnak plağında bir sefere mahsus oluşur. Gerçek bir leke gibi olduğu yerde kalır. Büyümez, yayılmaz ve kendiliğinden kaybolmaz. Tırnak uzadıkça beyaz leke de yükselir. Tırnak yatağının üstündeyse ucuna doğru çıkar. Tırnağınızı kestiğinizde atık kısımda kalacağı için bu lekeden kurtulursunuz.

Ancak tırnaklarda beyaz çizgiler sürekli tekrar ediyorsa, büyüyor ve yayılıyorsa şüphe duymaya başlayabilirsiniz. Birden fazla tırnakta aynı lekelerden varsa vücudunuz size bir işaret gönderiyor olabilir. Örneğin bu lekeler, altta yatan bir tırnak sorununun başlangıcı olabilir. Bu durumda bir süre tırnaklarınızı gözlemleyin. Şekil bozukluğu, renk değişikliği, özellikle sararma, kırılma ve kalınlaşma gözle görülür anormal durumlardır. Bu durumlara bir de ağrılar, akıntılar ve şişme gibi diğer olumsuz reaksiyonlar eklenirse doktora gitmeniz tavsiye edilir.

Eğer tırnaklarınızda bir anormallik gözlenmiyorsa genel sağlığınızı takip edebilirsiniz. İlk olarak saçlarınıza bakmanız önerilir. Dökülme, cansızlık ve kırılma gibi olumsuzluklar varsa dikkatinizi yoğunlaştırmanız tavsiye edilir. Aynı zamanda sindirim ve boşaltım sisteminde anormallikler, ani kan şekeri düşüklükleri veya sıklaşan baş ağrılarınız varsa yine bir hekime danışabilirsiniz.

Tırnaktaki Beyaz Lekeler Nasıl Düzelir?

Tırnaklarda beyaz leke oluşumunu düzeltmek ve önüne geçmek mümkündür. Vücuttaki herhangi bir problem gibi bunun da ilk aşaması sağlıklı yaşamdır. Sağlıklı yaşamaya düzenli uyuyarak başlanır. Doğru saatler arasında ve uygun koşullarda tamamlanan bir uyku, ihtiyacınız olan birçok besini sağlar. Sağlıklı uykuyu dengeli beslenme ve bol su tüketimi ile desteklemeniz gerekir. Özellikle tırnaklarda beyaz çizgi oluşumunu önlemek için protein ve mineral alımına özen göstermelisiniz. Son olarak düzenli spor yapmak, ortamdaki hava koşullarını iyileştirmek ve stresten uzak durmak, yalnızca tırnaktaki beyaz lekeler için değil, birçok sorununuz için çözümdür.

Tırnaktaki beyaz lekeleri düzeltmenin ikinci yolu bakımdır. Bakımın ilk aşaması, tırnakları temiz tutmaktır. Ardından düzenli manikür ve pedikür yapmak gelir. Daha sonra yağlarla masaj yaparak tırnakları canlandırmak ve güçlendirmek önemlidir. Bu işlem için ihtiyaç duyduğunuz bakım ürünlerini Turkcell Pasaj’da bulabilirsiniz. Yaptığınız bakıma ek olarak tırnaklarınızı kimyasal maddelerden korumayı ve kozmetik kullanımını azaltmayı da deneyebilirsiniz. Bu yöntemler ile tırnaklardaki beyaz lekelerden kurtulmanız mümkündür.

scrolltotop svg