Tüm Zamanların En İyi Zamanda Yolculuk Filmleri
Film Önerileri

9 dk okuma

Film izlemek birçok kişi için keyifli bir aktivitedir. Film konuları geniş bir yelpazeyle herkesin zevkine hitap etmeye yöneliktir. Bilim kurgu sineması, âdeta tarihi veya geleceği şekillendirerek zamanın ötesine geçen bir yolculuktur. Anı durdurmak, geleceği yönetmek veya geçmişe dönmek gibi konular sinemaseverlerin ilgisini çeken konular arasındadır. Tüm zamanların en iyi yolculuk filmleri, izleyenleri gerçeklikten kopararak büyülü bir kapıyı aralar. Geçmişin sırlarını keşfetmek ve geleceğin belirsizliğine dalış insana derin hisler yaşatır. Bu alana ilgi duyuyorsanız en iyi zamanda yolculuk filmlerini mutlaka izlemelisiniz. Sinema keyfini daha keyifli hâle getirmek için projeksiyon cihazları ve ev sinema sistemlerini kullanabilirsiniz. Bu tür teknolojik cihazlar evde sinema deneyimi yaşamak için çok kullanışlıdır.

Geleceğe Dönüş Üçlemesi: Zaman Yolculuğunun Eğlenceli Yüzü

En iyi zamanda yolculuk filmleri listesinin başında Geleceğe Dönüş üçlemesi gelir. Popüler kültürde önemli bir yere sahip bilim kurgu film serisinin yönetmeni Robert Zemeckis’tir. Serinin ilk filmi olan Geleceğe Dönüş 1985 yılında vizyona girmiştir. Film, genç Marty McFly’ın yanında olan bilim adamı Dr. Emmett Brown’un icat ettiği zaman makinesiyle 1955 yılına gitmesiyle başlar. Zamanın akışını değiştiren Marty anne ve babasının tanışmasını engeller. Bu durumda kendi varlığını sürdürebilmek için birtakım müdahalelerde bulunması gerekir.

Serinin ikinci filmi olan Geleceğe Dönüş 2 ise 1989 yılında çekilmiştir. Bu filmde Marty ve Doc’un geleceğe yolculuk yapmasıyla başlar. Yaşanan gelişmeler filmi heyecan ve merak verici kılar. Serinin son filmi ise Geleceğe Dönüş 3’tür. 1990 yılında çekilen film, Marty’nin geçmişe dönmek zorunda kaldığı Western ortamında yaşanır. Zaman yolculuğunun tehlike ve zorluklarıyla karşılaşan Marty ve Doc maceralarına devam eder. Geleceğe Dönüş üçlemesi eğlenceli zaman yolculuğu seyri sunar. Aynı zamanda karakter gelişimi, mizah ve macera da işlenen konular arasındadır. Popüler kültürde kalıcı olan zamanda yolculuk film serisi zaman manipülasyonu temasını keyifli şekilde işlemiştir.

Terminator Serisi: Zamanda Yolculuk ve Kıyamet Senaryoları

Terminatör serisi, bilim kurgu zamanda yolculuk filmleri arasında kültler arasındadır. Bilim kurgu ve aksiyon türlerinde önemli yere sahip serinin ilk iki filmi James Cameron tarafından yönetilmiştir. Serinin diğer filmlerinde farklı yönetmenler karşımıza çıkar. İlk film The Terminator 1984 yılında çekilmiştir. Film, gelecekte tüm insan insan ırkını yok edecek yapay zekânın özel bir asker olan Terminatör’ü geçmişe göndemesini konu edinir. Serinin diğer filmleri şu şekildedir; Terminatör 2: Mahşer Günü (1991), Terminatör 3: Makinelerin İsyanı (2003), Terminatör: Kurtuluş (2009), Terminatör: Genisys (2015). Arnold Schwarzenegger’in ikonik rolü ile öne çıkan film serisi, tarihin en önemli bilim kurgu filmleri arasındadır. Beyin yakan zamanda yolculuk filmlerinden Terminatör serisi mutlaka izlenmesi gerekenler listesinde bulunur.

Tetikçiler: Zamanı Değiştiren Suikastlar

Tetikçiler (Looper) filmi 2012 yapımı bir bilim kurgu filmidir. Rian Johnson tarafından yazılan ve yönetilen film, 2044 yılında geçen bir hikayeyi konu alır. Filmde gelecekte suç örgütünün suikastçılarla yani looper’larla çalışması ana konudur. Looper’lar temel olarak suç örgütünün hedefindeki kişiler için gönderilenler olarak tanımlanır. Filmde Joseph Gordon-Levitt’in hayat verdiği Joe isimli looper’ın hikâyesi işlenir. Tetikçiler filmi zamanda yolculuk, özgür irade ve etik konularının temel alarak aksiyon ve gerilim unsurlarını içerir. Sürükleyici hikâyede zaman paradoksları ve kendi kaderiyle yüzleşme temaları ön plandadır.

Interstellar: Zamanda ve Uzayda Yolculuğun Hikayesi

Interstellar, zamanda yolculuk filmleri arasında büyüleyici görsel efektleri, etkileyici müziği ve bilimsel temele dayanan hikâyesiyle dikkat çeker. Christopher Nolan’ın yönettiği ve kardeşi Jonathan Nolan ile birlikte hikayesini yazdığı film, 2014 yılında gösterime girmiştir. Dünyadaki tarım krizi ve kaybolan bitki örtüsünden dolayı açlık ve yok olmanın başladığı bir gelecek konu alınır. Yaşanabilir bir gezegen bulmak ve insanlığı kurtarmak için farklı galaksilere yolculuk ilgi çekici hikayenin konularındandır. Cooper bu yolculuğa kızı Murph ve bilim insanı Amelia Brand ile çıkar. Uzayın derinliklerindeki zorlu mücadeleler ve insanlıkla ilgili derin düşünceler önemli sevgi bağlarını vurgular. Interstellar, zamanda yolculuk filmleri arasında çağdaş niteliğiyle özel bir konuma sahiptir.

Keşke 30 Olsam: Zaman Atlamaları ve Hayatın Değerleri

“13 Going on 30” Türkçe karşılığıyla “Keşke 30 Olsam” filmi 2004 yılında Gary Winick tarafından yönetilen romantik komedi Amerikan zamanda yolculuk filmleri arasındadır. Başrollerinde Jennifer Garner ve Mark Ruffalo yer alır. 13 yaşında ve popüler olmak isteyen Jenna Rink, doğum günü partisinde kendini bir keşifte bulur. Birden 30 yaşında bir kadın olan Jenna gelecekteki yetişkin hâline gözlerini açmıştır. Ancak hayal ettiği büyüyle birlikte pek çok şeyin değiştiğini fark eder. Başarılı moda editörü olarak istediği kariyere sahip Jenna, bunların arkasındaki kişisel hayat boşluğunu fark eder. Hayat karmaşasında denge yaratmaya çalışan karakterin kim olduğunu keşfetmeye çalışması konu olarak işlenir.

Zamanda Aşk: Zamanda Yolculukla Gelen Aşk ve Aile Bağları

“About Time” yani “Zamanda Aşk”, 2013 yapımı bir İngiliz filmidir. Romantik komedi-dram türündeki filmin yönetmen ve senaristi Richard Curtis’tir. Başrollerinde ise Domhnall Gleeson ve Rachel McAdams yer alır. Eski zamanda yolculuk filmleri arasında olan film zamanın değerini, aşkın gücünü ve hayatın anlamını sorgular. Filmde Tim Lake isimli genç adam geçmişe gidip olayları değiştirebilme yeteneğini keşfeder. Bunu romantik ilişkilerinde ve kişisel hayatında kullanan Tim, geçmişte aşık olduğu Mary’i geri kazanmak ister. Ancak bu karar beklenmedik etkileri de beraberinde getirir. Duygusal sahneler, mizahi unsurlar ve unutulmaz karakterler zamanda yolculuk aşk filmleri arasında olan Zamanda Aşk’ı oldukça başarılı kılar.

Türk Sinemasında Zamanda Yolculuğu Konu Alan Filmler

Zamanda yolculuk filmleri arasında Türk yapımlar da vardır. Genellikle bilim kurgu unsurlarının bulunduğu zamanda yolculuk Türk filmleri şu şekildedir:

  • G.O.R.A. (2004) ve G.O.R.A 2 (2018): Yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak’ın üstlendiği iki film komedi türündedir. Serinin iki ana karakterine de Arif ismiyle Cem Yılmaz hayat vermiştir. Zamanda yolculuk filmlerinden G.O.R.A’nın başrollerinde Özkan Uğur ve Rasim Öztekin de vardır. İlk filmde bir uzaylı tarafından kaçırılan uzaylı avcısı Arif’in komik hikâyesi konu edinilir. Arif süreç içerisinde farklı dönemlere seyahat eder. Serinin ikinci filminde de aynı şekilde Arif’in zamanda yolculuğu ve kendini farklı dönemlere bulması anlatılır. G.O.R.A 2’nin başrollerinde ise Cem Yılmaz, Zafer Algöz ve Özge Özberk vardır.
  • Dünyayı Kurtaran Adamın Oğlu (2006): Kartal Tibet tarafından yönetilen filmde dünyayı kurtaran adamın yani Cüneyt Arkın’ın oğlunun zamanda yolculuk yaparak babasının izinden gitmeye çalışması anlatılır.

Zamanda yolculuk Türk filmleri televizyonlarda en az bir kez karşılaşılan önemli filmlerden oluşur. Filmlerin her biri anlatılanlar ve hikâyelerle özel bir yere sahiptir.

scrolltotop svg