Tırnak Bakımı Nasıl Yapılır: Sağlıklı ve Güzel Tırnaklar İçin İpuçları
Sağlık & Bakım

10 dk okuma

Eller ve ayaklar, sağlıklı ve bakımlı bir görünüm için unutulmaması gereken unsurlardır. Çünkü günün tüm yükünü onlar çeker. El ve ayak sağlığı ve bakımı için tırnaklara özen göstermek gerekir. Temiz, sağlıklı, düzgün ve parlak tırnaklar, kişisel bakımınızı ve elegan görünümünüzü tamamlar. Basit ama etkili bir bakım rutiniyle bu tamamlanmayı yaşamanız mümkündür.

Tırnak Bakımı Yapmanın Önemi Nedir?

Tırnaklar, parmakları koruyan özel dokulardır. Tırnağınız yoksa parmaklarınız, kavrama başta olmak üzere birçok işlevi yerine getirmekte zorlanır. Dolayısıyla bu önemli dokuyu korumak ve mümkün olduğunca güçlendirmek gerekir.

Aynı zamanda tırnaklar, bakteri üretmeye meyillidir. Bakterilerin yanı sıra yapısı gereği kir olarak adlandırılan birçok partikülü tutabilir. Bunlar da hijyen ve sağlık sorunlarına yol açar. Bakımsızlık veya yanlış uygulamaların sonucu mantar gibi ciddi deri hastalıklarına varabilir.

Son olarak tırnaklar, elleri ve ayakları süsler. El ve tırnak bakımı, temiz ve düzgün görünüm için önemlidir. Kişisel bakımınıza bütünlük katar. Doğal olarak yalnızca kadın değil, erkek tırnak bakımı da zorunludur. Pasaj’da bulabileceğiniz erkek bakım ürünleri sayesinde bu bakımı hızla gerçekleştirmeniz mümkündür.

Kaç Günde Bir Tırnak Bakımı Yapılmalıdır?

Tırnak bakımı için belirli bir sıklık yoktur. Bu sıklığı kendi ihtiyaç ve istekleriniz doğrultusunda belirlemeniz mümkündür. Ancak özellikle el tırnak bakımı için her gün temizlik kontrolü yapmanız önerilir. Özellikle uzun tırnak kullanıyorsanız ellerinizi yıkarken özen göstermeniz gerekir. Gün içinde ilgilenemiyorsanız sabah kalktığınızda veya gece yatarken tırnaklarınızın içini fırça yardımıyla yıkayabilirsiniz. Gece yatmadan bakım yağları ile masaj yapmanız da mümkündür.

Mükemmele yakın bir görünüm için manikür ve pedikür rutinini haftalık yapmanız tavsiye edilir. Bu işlemi evde yaptığınızda bir yere gitmek zorunda olmadığınız için üşenmenize de gerek kalmaz. Ancak yine de her hafta komple tırnak bakımı yapmak sizi zorlayacaksa yalnızca peeling ürünlerle manikür ve pedikür sürenizi uzatabilirsiniz. Böylece tırnak bakımını aylık olarak tekrarlarsınız.

Evde Tırnak Bakımı Yapılabilir mi?

Evde tırnak bakımı yapmak son derece kolay ve eğlencelidir. Özellikle kadınlar için rutin bir aktivite olan bu işlemi sevdiğiniz şarkılar veya eğlenceli bir film eşliğinde tamamlayabilirsiniz. Hatta kız arkadaşlarınızla toplanarak da manikür yapabilirsiniz. Evde tırnak bakımı yapmak için tek ihtiyacınız, gerekli malzemeleri edinmek ve uygun bir alan belirlemektir. Tırnaklarınızın kendisi, törpüleme sırasında çıkacak tozlar ve arındıracağınız ölü deriler için hijyenik bir alan seçmeniz gerekir.

Evde ayak tırnak bakımı yapmak da mümkün ve kolaydır. Tıpkı manikür gibi pedikür için de tüm ürünleri hazırlayıp işe koyulabilirsiniz. Dilerseniz alışana kadar bir bilenden yardım alabilirsiniz. Manikürcünüzü dikkatle takip edebilirsiniz. İnternetten bilgilendirici videolar izleyerek de evde tırnak bakımı yapmanız mümkündür. Birkaç deneme sonrası pasif elinize bile rahatlıkla manikür ve ayaklarınıza da başarılı bir pedikür uyguladığınızı fark edersiniz.

Evde Tırnak Bakımı Yaparken Gerekli Malzemeler Nelerdir?

Evde manikür ve pedikür için gerekli malzemelerden ilki, tırnak bakımı setidir. Bu setlerin içeriği birbirinden farklı olabilir. Standart bir manikür ve pedikür setindeki tırnak bakım aletleri makas, törpü ve itme çubuğudur. Setin içindeki makas ve törpü sayısı birden fazla olabilir. Örneğin tırnakları ve etrafındaki etleri kesmek için farklı makaslara ihtiyaç vardır. İnce detaylara girmek ve kabaca düzeltmeler yapmak için gerekli olan törpüler de birbirinden farklıdır. Tırnak itme çubukları ise ahşapsa tek kullanımlıktır ve çoklu olarak gelir. Metal çubuklardan ise bir adet yeterli olur. Daha profesyonel setlerde için fırçalar ve ölü deri aparatları bulunabilir.

Tırnak bakımı için aletlerinin yanı sıra temizleyici ve besleyici ürünler de gerekir. Peelingler, bakım yağları ve nemlendirici kremler bu ürünlerin başında gelir. Hijyenik bir ortam için havlu veya tek kullanımlık peçeteler lazımdır. El ve ayaklarınızı suda bekletecekseniz uygun bir kap da bulundurmalısınız. Bu suyun içine damlatacağınız esans ve diğer malzemelerle kendinizi şımartabilirsiniz. İhtiyacınız olan tüm kişisel bakım ürünlerini Pasaj’da bulmanız mümkündür.

Sağlıklı ve Güzel Tırnaklar için Evde Yapılabilecek Bakım İpuçları

Evde manikür ve pedikür yapmak için birkaç ipucu faydalı olabilir. Öncelikle tırnak etlerinizi itmeniz ve kesmeniz önerilmez. Çünkü tırnak etleri sağlık için önemli bir bariyerdir. İlk defa manikür yapacaksanız bu dokulara zarar vermeyecek bir rutin oturtabilirsiniz. Ancak geçmişteki yanlış uygulamalar ve genetik özellikler sebebiyle tırnak etlerinizin görünümünden rahatsız olabilirsiniz. Bu durumda önce kesmeyi bırakıp itmeye geçebilirsiniz. Daha sonra itmeyi de bırakarak gün aşırı yapacağınız peelingler ve her gece uygulayacağınız bakım ürünleriyle sorunu çözebilirsiniz.

Doğal tırnak bakımı da kullanabileceğiniz önemli bir ipucudur. Hazır evdeyken her malzemenin doğalını kullanabilirsiniz. Kendi karışımlarınızı hazırlayabilirsiniz. Bu hazırlık süreci son derece eğlenceli olabilir. Üstelik doğal ve temiz içeriklerle kendinize ve tırnaklarınıza büyük bir iyilik yapmış olursunuz.

Tırnakları Güçlendiren Bakım Yağları

Tırnak bakımı yağı, manikür ve pedikürün en önemli malzemeleri arasındadır. Çünkü bu yağlar tırnakları güçlendirir. Tırnak diplerine masaj yaparak uygulayacağınız bir yağ ile kan dolaşımını hızlandırırsınız. Bir çeşit protein olan keratin dokuya sahip tırnaklar bu dolaşımla taşınan besin ve oksijeni köklerine alır. Böylece tırnaklar canlanır, güçlenir, sertleşir ve parlar. Ayrıca bakım yağları tırnak kenarlarındaki fazlalıkların ve kütikül görünümünün de önüne geçer. Tırnaklar için temiz bir bitiş sağlar.

Piyasada kullanabileceğiniz birçok farklı bakım yağı mevcuttur. Dilerseniz bunlardan birini seçebilirsiniz. Evde zeytinyağı gibi doğal ürünlerle de tırnaklarınıza masaj yapabilirsiniz. Hindistancevizi ve oda sıcaklığında akışkan hâle gelen diğer yağlardan yardım almanız da mümkündür.

Oje Kullanımı ve Bakımı

Evde yalnızca manikür ve pedikür değil, kalıcı oje de yapabilirsiniz. Bu işlem için ihtiyaç duyduğunuz cihazları Pasaj’ın cilt bakımı ürünleri arasında bulabilirsiniz. Kalıcı oje sonrası tırnak bakımı ise ekstra önem kazanır. Bu süreçte ojeyi kaldıracak ürünler kullanmamalı ve tırnaklarınızı yağlarla desteklemelisiniz. Ojeyi çıkartacağınız zaman ise uygun ekipmanları tercih etmeniz çok önemlidir.

Normal oje tırnak bakımında da rutini bozmamak önemlidir. Çünkü ojeler çoğunlukla tırnakların hava almasını engeller. Ojeyi çıkarmak için kullanılan aseton da son derece zararlı bir maddedir. Zararı azaltılmış olan asetonları kullanmak ve tırnağa oksijen gitmesi için bol bol diplere masaj yapmanız tavsiye edilir.

Düzenli Manikür ve Pedikür

Düzenli manikür, sağlıklı ve güzel ellerin sırrıdır. Manikürü her hafta yaparsanız işiniz oldukça kısa sürer. Dikkat etmeniz gereken nokta, tırnaklarınızı yumuşakken törpülememektir. Tırnaklarınızı makasla dilediğiniz boya getirdikten sonra törpüyle şekillendirebilirsiniz. Ardından peeling ile hem güçlendirir hem ölü derilerden arındırırsınız. Ellerinizi yıkadıktan sonra nemlendirerek manikürünüzü tamamlarsınız.

Ayak tırnak bakımında da aynı adımları uygulayabilirsiniz. Farklı olarak pedikür için lavanta yağı ve kaya tuzu ilave ettiğiniz ılık suda ayaklarınızı bekletebilirsiniz. Yeterli yumuşama sağlandıktan sonra sertleşmiş derileri ponza taşı benzeri aparatlarla arındırmanız önerilir. Tırnaklarınızla da ilgilendikten sonra ayaklarınıza nemlendirici sürüp pamuklu bir çorap giyebilirsiniz.

Günlük Tırnak Bakımı

Günlük bakım için tırnaklarınızı temizlemeniz yeterlidir. Ekstra olarak gece yatarken limonla tırnak bakımı yapabilirsiniz. Sıktığınız bir limonun kabuğuyla tırnaklarınıza masaj yapmanız mümkündür. Dilerseniz limonun yalnızca suyunu kullanabilir ve içerisine zeytinyağı ekleyerek kendi masaj yağınızı da hazırlayabilirsiniz.

scrolltotop svg