Türkiye’de Mutlaka Görmeniz Gereken Müzeler
Gezi Rehberi

9 dk okuma

Geçmişten günümüze değin pek çok uygarlığa ev sahipliği yapan ve bu sayede neredeyse her bir köşesinden adeta tarih fışkıran ülkemiz, bu özelliğini müzeleri aracılığıyla ziyaretçileri ile de paylaşıyor. Yılın her döneminde ziyaretçilerini kucaklayan bu müzeler geçmişe bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Binlerce yıllık eserlerin sadece birkaç santimetre yakınında durmak bile bugünümüzün kıymetini bir kez daha anlamamıza yardımcı oluyor.

Türkiye’de hem yetişkinler hem de yarının büyükleri çocuklar ve gençlerin mutlaka görmesi gereken pek çok müze bulunuyor. Üstelik bu müzelerin pek çoğunu Müzekart sayesinde ücretsiz bir şekilde ziyaret etme imkanınız da var.

Bu yazımızda Türkiye’deki ünlü müzeler listesine bir göz atmak istedik. İşte, Türkiye’de mutlaka gidilmesi gereken müzeler…

Anadolu Medeniyetleri Müzesi – Ankara

Tarih ve arkeoloji meraklılarının ilgisini çeken Anadolu Medeniyetleri Müzesi Ulus’ta bulunuyor. Müze, Paleolitik Çağ’dan başlayarak günümüze kadar Anadolu’nun arkeolojik eserlerini kronolojik bir sırayla sergiliyor. 1997 yılında 68 müze arasından Avrupa Yılın Müzesi ödülünün sahibi olan müzenin en önemli eserlerinden biri, dünyanın bilinen en eski haritası kabul edilen 6200 yıllık Çatalhöyük kent planı olarak karşımıza çıkıyor. Her gün açık olan müzeye giriş ücreti ise 2021 yılı itibarıyla 50 TL.  

Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi – Ankara  

Beypazarı’ndaki Rüstempaşa Okulu içerisinde yer alan müze, ilçenin geçmişinden günümüze uzanan bir köprü oluşturuyor. Müzede, Beypazarı’nın tarihini ve kültürünü anlatan, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine ait olan eserler ve eşyalar sergileniyor. Müzede ayrıca Roma ve Bizans dönemine ait çeşitli arkeolojik eserler de bulunuyor. Mutlaka gidilmesi gereken müzeler arasında yer alan Beypazarı Tarih ve Kültür Müzesi’ni ücretsiz bir şekilde gezebilmeniz mümkün

Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi – Muğla

Dünyanın en önemli sualtı arkeoloji müzelerinden biri olarak sayılan Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Bodrum Kalesi’nin içinde yer alıyor. Kalenin odalarının müzeye dönüştürülmesi ile meydana gelen alanda, dünyanın en büyük İslami cam koleksiyonundan dünyanın en eski batık gemi kalıntısına kadar pek çok önemli eser sergileniyor. Haftanın her günü ziyaretçilerine açık olan müzenin giriş ücreti ise 90 TL.

Burdur Arkeoloji Müzesi – Burdur

Burdur ve çevresindeki antik kentlerde yapılan kazılardan gün ışığına çıkarılan eserlerin sergilendiği müze, Türkiye’nin en zengin müzelerinden biri olarak görülüyor. 1969 yılından bu yana varlığını sürdüren Burdur Arkeoloji Müzesi; Bahçe, Heykel Salonu ve Küçük Anıtlar Salonu olmak üzere üç farklı alandan meydana geliyor. Konak Mahallesi’nde bulunan bu müzeyi ücretsiz bir şekilde gezerek tarihi bir yolculuk yapmanız mümkün.

Efes Müzesi – İzmir

Selçuk merkeze 3 km uzaklıkta konumlanan Efes Müzesi, konumu nedeniyle çevresindeki antik kentlerin en eski dönemlerden günümüze kadar ulaşmayı başaran eserlerini ve kültürel faaliyetlerini yakından görme imkanı sunuyor. 64 binden fazla esere ev sahipliği yapan müze, Artemis heykeli, Sokrates başı, Yunuslu Eros heykelciği gibi dünyaca önemli eserleri de bünyesinde barındırıyor. Müzeye giriş ücreti ise 2021 yılı itibarıyla 30 TL olarak belirlenmiş durumda.

Modern Sanatlar Müzesi – İstanbul

Türkiye’nin ilk modern ve çağdaş sanat müzesi olmak üzere 2004 yılında kurulan mekan, sergi alanına ek olarak çeşitli sanat etkinliklerine de zaman zaman ev sahipliği yapması ile adından söz ettiriyor. Karaköy’de bulunan müze, 20. yüzyıldan günümüze kadar uzanan bir çağdaş sanat eserleri seçkisi sunuyor. Eserler arasında manzara resimleri, sulu boya çalışmalar, soyut eserler ve fotoğraf galerileri dikkat çekiyor. Müzeyi gezebilmeniz için 2021 itibarıyla tam giriş bileti için 36 TL, indirimli giriş bileti için ise 21 TL ödemeniz gerekiyor.

Mevlana Müzesi – Konya

Adını 1207 yılında Horasan’da doğan, daha sonra Konya’ya yerleşen tasavvuf şairi Mevlana Celaleddin Rumi’den alan müzede, Mevlana ve Mevlevilik anlayışına ait eserler, el yazmaları, çalgılar, kitaplar, kandiller ve levhalar sergileniyor. Konya şehrinin önemli değerlerinden biri olan bu müze, aynı zamanda Türkiye’deki ünlü müzeler listelerinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Mevlana Dergahı’nın müzeye çevrilmesi ile oluşan bu müzeyi ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.

Minyatür Kurtuluş Müzesi – Kahramanmaraş  

Milli Mücadele sırasındaki fedakarlıkları nedeniyle “kahraman” unvanını alan Kahramanmaraş’a yolunuz düşerse buradaki Minyatür Kurtuluş Müzesi’ni mutlaka görmelisiniz. “Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olmaz.” diyenlerin hikayesine ev sahipliği yapan müzede, minyatürler eşliğinde Kahramanmaraşlıların gözünden Kurtuluş Savaşı dönemi anlatılıyor. İngilizlerin ve Fransızların şehre gelişinden çıkışlarına kadarki süreçte şehrin özgürlük hikayesi konu ediliyor. Maraş Kalesi’nde bulunan Minyatür Kurtuluş Müzesi’ni haftanın her günü ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilirsiniz.

Oyuncak Müzesi – İstanbul

Şair ve yazar Sunay Akın’ın İstanbul’un Erenköy semtinde kurduğu müze, çoktan Türkiye’deki en iyi müzeler arasına girmeyi başarmış durumda. Müze, 1700’lü yıllardan günümüze değin dünyanın hemen her yerinden toplanmış oyuncakları bir araya getiriyor. 2005 yılında kurulan müze, Akın’ın 40’dan fazla ülkeden satın alarak sergilediği oyuncakların tarihi olduğu kadar renkli ve eğlenceli dünyasına da ışık tutuyor. Sadece çocukların değil, yetişkinlerin de keyifli vakit geçirdiği bu müzeye giriş ücreti ise 2021 yılı itibarıyla tam 25 TL, indirimli 15 TL.

Şanlıurfa Müzesi – Şanlıurfa

Türkiye’nin en büyük müzesi, 12 bin yıllık tarihe sahip olan Şanlıurfa’da bulunuyor. Bu kadar büyük bir alana sahip olan müzede, Paleolitik Dönemden Roma, Bizans ve İslami dönemlere kadar uzanan binlerce eser sergileniyor. Bu eserlerin en dikkat çekicileri arasında son dönemde önemi bir kez daha anlaşılan ve dünyanın en eski tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe’nin kalıntıları da yer alıyor. Şanlıurfa Müzesi’ne girmek için almanız gereken biletin değeri 25 TL. Ancak bu bilet ile Haleplibahçe Mozaik Müzesi’ni de ziyaret edebilirsiniz.

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi – İstanbul

Ural Ataman Klasik Otomobil Müzesi, 2000 yılından bu yana Tarabya’da klasik otomobil meraklılarına kapılarını açıyor. 1920 – 1970 dönemleri arasındaki klasik otomobillerin sergilendiği müze, aynı zamanda özel günler, toplantılar, partiler ve düğünlere de ev sahipliği yapıyor. 2 bin metrekarelik bir alana kurulan müzenin içerisinde aynı zamanda kütüphane ve küçük bir klasik otomobil yarış pisti de yer alıyor. Müzeye giriş için ödenmesi gereken ücret ise 10 TL.

Ünye Müze Evi – Ordu

Ordu’nun kültür miraslarının başında yer alan Ünye Müze Evi, Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor. 16. yüzyılda yaşamış Mimar Sinan ile başlayan Türk ahşap ve mimarisinden örnekler yer alıyor. Eski bir Ünye evinin sergilendiği müzede aynı zamanda işlemeler, günlük kullanımda değerlendirilen gereçler ve mutfak eşyaları da bulunuyor. Müzeyi ziyaret etmek için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

Zeugma Müzesi – Gaziantep  

Dünyanın en büyük mozaik müzesi olan Zeugma, Gaziantep ilimizin sınırları içinde yer alıyor. Duvarlarını süsleyen mozaikler ve belli bir düzen içerisinde konumlandırılmış sütunlar içinde gezerken adeta geçmişe bir yolculuk yapıyormuşsunuz hissi veren müzede, Roma ve Geç Antik Döneme ait mozaikler, heykeller, sütunlar, lahitler, çeşmeler, freskler ve mimari parçalar sergileniyor. Zeugma Müzesi’nin giriş ücreti ise 40 TL olarak belirlenmiş durumda.

Elbette Türkiye’deki müzeler listemize alamadığımız daha pek çok müze bulunuyor. Sadece bizim değil, tüm dünyanın ortak mirası olan müzelerimizin bu günümüze ışık tutması ve gelecek nesillere aktarılması için kapılarını her daim açık tutması gerekiyor. Siz de aktivite planlarınıza zaman zaman müze ziyaretlerini de ekleyerek bu kültürel mirasa sahip çıkmayı ihmal etmeyin!

scrolltotop svg