Valorant 101, Nasıl Oynanır?
Oyun

17 dk okuma

Riot Games tarafından geliştirilen, 2 Haziran 2020 tarihinde oyun dünyasına adım atan Valorant  taktiksel ve stratejik, çevrimiçi bir bilgisayar oyunudur. Her takımın 5 kişiden oluştuğu oyunda, güncel olarak 18 ajan bulunuyor. Oyun güncelleme aldıkça ajan sayısı artıyor. Her yeni ajanının birbirinden farklı özel gücünün bulunması ise oyuncuları en çok heyecanlandıran özellikler arasında yerini alıyor. Valorant sinematik evreninde her birinin ayrı hikayesi bulunan 18 ajan, farklı evrenlerde bir araya geliyor. Riot Games’in her yeni yama ile farklı ve merak uyandırıcı bir ajan ve bir hikaye paylaşması oyunun dinamik doğasını tekrar hatırlatıyor. Oyuna dönem dönem eklenen yeni haritalar, her oyuncunun haritaya alışma sürecini eşit kılıyor. Aynı zamanda, Valorant’ta “Özel Oyun” modu hariç diğer modlarda harita seçmenize izin verilmiyor. Adil olmayı ön plana çıkaran özellik, aslında zaman, mekân ve ajan fark etmeksizin stratejik oyunun önemini bir kez daha vurguluyor.

Valorant 101: Kontroller

Birinci şahıs nişancı (FPS) modunda klavye ve mouse kontrolü sağlayarak oynanabilen Valorant, temel olarak basit bir anlayışla ele alınabilir. Kişiselleştirebileceğiniz oyun kontrolü temelde W, A, S ve D tuşlarıyla hareket etmenizi ve sol tıkla ateş ederken sağ tıkla silahlarınızda zoom özelliğini kullanabilmenizi sağlıyor. Space (boşluk) tuşu, zıplamanızı sağlıyor. Bir silahı veya spike isimli bombayı yere veya bir başka oyuncuya atmak için G tuşunu kullanabilirsiniz. Spike’ı kurmak için 4’e basılı tutmanız ve bomba bölgesinde olmanız gerekiyor. Birinci, ikinci silah ve bıçak arasında geçiş yapmak istiyorsanız 1, 2 ve 3 tuşları ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bir önceki silaha hızlıca geçmek istiyorsanız da Q tuşuna basmanız yeterli oluyor. Oyunu oynarken ise eğilme/çökme özelliğini kullanmak hem atışlarınızda dengeyi hem de düşmanlarınızı şaşkına çevirmenizi sağlıyor. Klavyede size en kolay gelen tuşlardan birini çökme özelliği için özelleştirebilirsiniz. Takım arkadaşlarınızla oyun içi komutları kullanarak, sesli iletişimi aktif hâle getirdikten sonra V tuşu ile mikrofonla veya yazılı olarak iletişim kurabilirsiniz. Rakip takımla ise yalnızca yazılı olarak iletişim kurabilirsiniz, bunun için yazdığınız metni SHIFT + Enter tuşlarıyla göndermeniz gerekir.

Valorant Nasıl Oynanır?

Valorant, bilgisayarınızın sürüm gereksinimlerini desteklediği ve yeterli internet ile FPS oranının karşılandığı her şekilde oynanabilir. Valorant oynayabilmek için Riot Games’ten yeni bir hesap edinmek gerekiyor. Riot Games’te Valorant için bir profil oluşturduktan sonra Valorant’tı bilgisayarınıza indirmeniz gerekiyor. Valorant’ı bilgisayarınızda başlattığınızda ana sayfada ekranınızda “Rekabetçi,” “Derecesiz,” “Spike’a Hücum,” “Tırmanış,” “Kopya,” “Ölüm Kalım Savaşı,” “Kartopu Savaşı” ve “Özel Oyun” modlarıyla karşılaşırsınız. Oynamak istediğiniz oyun modunu seçerek profilinizi oyun sırasına alırsınız. Oynamak istediğiniz server’da (Frankfurt, Paris, Stockholm, İstanbul, Londra, Tokyo, Varşova, Madrid, Hong Kong vs.) oyun sırasına girebilirsiniz. Daha sonra ekranınıza gelen ajan listesinde yer alan bazı ajanların oynamaya hazır olduğunu görebilirsiniz. Kilitli olan ajanların ajan kontratını aktive ederek açılmalarını sağlayabilirsiniz. Kontratlar, oyunu ne kadar sık oynadığınıza ve aldığınız XP oranlarına göre o kadar hızlı açılır. Kontratını açtığınız her ajan, ana olarak oynadığınız ajanların bir başka oyuncu tarafından seçilmesi takdirde avantajınızın bulunduğu bir diğer ajan anlamına gelir. İnteraktif bir oyun olduğu için avantajların ve dezavantajların hesaba katılması gerekir. Ajan seçme ekranında bir ajanı 60 saniye içerisinde seçmeniz için süre tanınır. Süre dolduktan sonra ajan seçmediyseniz sıraya tekrar alınırsınız ve ajan seçmediğiniz için size süre kısıtlaması getirilen cezalar alabilirsiniz. Herkesin ajanını seçtiği ve oyunun başladığı durumlarda ise ilk el pistol, yani tabanca, round’udur. İlk elin başlaması diğer ellerden daha uzun sürer. Diğer ellerde ise oyunu kazanma veya öldürdüğünüz ajan sayısına bağlı olarak bütçeniz artar ve daha gelişmiş silahları ve ajan yeteneklerini satın alma şansı elde edersiniz. Ajan yeteneklerini, stratejik silah kullanımını ustalıkla yöneterek oyunu kazanabilirsiniz. Bir oyunda savunucu ve saldıran taraf bulunur. Savunucu ve saldıran taraf 12 round’un ardından yer değiştirir. Her iki takımdan hangisi ilk olarak toplamda 13 round’u kazanırsa oyunun galibi olur. İlk round’da bir kez, ikinci roundda biri 13. round başında ve diğeri oyunun ilerleyen roundlarında olmak üzere iki kez teslim olma seçeneği bulunur. Teslim olma sayısı elde edildiği takdirde oyun sona erer ve rakip takım hükmen galip gelir.

Valorant Ajanları ve Özellikleri

Valorant’ta bulunan 18 ajan düellocu, gözcü, öncü ve kontrolcü olarak dörde ayrılır. Valorant’taki ajanların özel güçlerini aşağıdaki başlıklarda inceleyebilirsiniz.

FADE

Haunt (E): Atıldıktan bir süre sonra yere düşen ve rakip oyuncu konumlarını ortaya çıkarabilen kürelerdir.

Seize (Q): Bu küre, düşmanları bir süre sonra rakipleri tuzağa düşüren kabus mürekkebinin patlamasıyla yere çarpar.

Prowler (C): Prowler'ı düz bir çizgide gönderir, rotasında gördüğü düşmanları kovalar ve onlara ulaşırsa onları avlar. C düğmesini basılı tutarak prowler’ı hedefinize doğru yönlendirir.

Nightfall (X): Duvarlardan bile geçen bir kabus enerji dalgası gönderir. Enerji rakipleri ortaya çıkarır, onları sağırlaştırır ve bedenlerini çürütür.

NEON

High Gear (E): Neon'a anında hız artışı sağlar. Şarj edildiğinde, her iki öldürmede bir yenilenen elektrikli kızak hareketini de yapabilirsiniz.

Fast Lane (C): Her iki yanda da sınıra ulaşana veya sert bir yüzeye çarpana kadar uzanan ikili bir enerji duvarıdır. Bu duvarlar görüşü engeller.

Relay Bolt (Q): Tek seferde rakibin sıçramasını sağlayan bir enerji gönderir ve sersemletir. İki sert yüzeye çarptığında, her iki noktanın altındaki zemin elektriklenir ve sarsıntıya neden olur.

Overdrive (X): Hız artışı yaratarak Neon'un tüm gücünü açığa çıkarır, rakipler için ölümcül bir yıldırım saldırısı anlamına gelir. Elde ettiğiniz her öldürme, süre zamanlayıcısını sıfırlar ve daha fazla aktif kalmasını sağlar.

CHAMBER

Rendezvous (E): İki ışınlanma çapası yerleştirmenizi sağlar. Menzil alanındayken iki çapadan diğerine hemen ışınlanmanızı sağlar.

Trade Mark (C): Kısa süreli bir zamanlayıcının ardından sonra bir düşmanın görünmesini ve yavaşlamasını sağlayan bir tuzaktır.

Headhunter (Q): Ağır bir tabanca ile düşmanları güçlü bir şekilde vurabilirsiniz, her el 8 kez doldurabilirsiniz.

Tour de Force (X): Doğrudan tek vuruşla rakipleri öldürebilen bir keskin nişancı tüfeğidir.

Space game background with landscape of alien planet with rocks, cracks and glowing spots. Vector cartoon fantasy illustration of cosmos and planet surface for gui game design

SKYE

Guiding Light (E): Mouse ile kontrol edilebilen bir şahin göz kamaştırıcı bir flaşla rakibi kör eder.

Regrowth (C): Menzil ve görüş hattındaki takım arkadaşlarını iyileştirmek için iyileştirici bir güç sağlar. Skye kendini iyileştiremez, ancak yetenek havuzu tükenene kadar bu yeteneği kullanmaya devam edebilirsiniz.

Trailblazer (Q): Bir Tazmanya kaplanını çağırdığınızda mouse’unuzun “ateş” düğmesine basarsanız ileriye sıçramasına ve doğrudan isabet eden düşmanlara zarar verecek sarsıcı bir hamle yapmanızı sağlar.

Seekers (X): En yakın üç düşmanı takip eden üç adet arayıcıyı aktifleştirir. Düşmanı vurmayı başarırsa düşmanı sarsar ve konumunu belli eder.

YORU

Gatecrash (E): Sadece bir duvar gibi bir engelle karşılaştığında yön değiştirerek düz bir çizgide hareket edecek bir boyutsal kapıdır. Süre dolana kadar anında ışınlanma sağlar.

Fakeout (C): Yoru görüntüsünü taklit eder. Rakip tarafından vurulduğu anda rakibi kör eder.

Blindside (Q): Sert bir yüzeye çarptığında sıçrayan bir flaştır. Gatecrash ile birlikte kullanıldığında etkili bir stratejidir.

Dimensional Drift (X): Boyutlar arasında görebilen ve aynı zamanda görünmez bir pelerinle dokunulmaz olan Yoru’nun boyutlar arası gezintisini sağlar.

ASTRA

Nebula (E): Astral formda yerleştirilmiş yıldızları kullanır. Yıldızlar bir duman işlevi görebilir.

Gravity Well (C): Tüm oyuncuları merkeze doğru emen ve sonra patlayan yerçekimi kuyuları oluşturur. Patlama menziline yakalanan herkesi savunmasız hâle getirir.

Nova Pulse (Q): Kısa bir zamanlayıcıdan sonra sarsıcı bir patlama yaratır.

Astral Form / Cosmic Divide (X): Savaş alanı haritasının kuşbakışı görüntüsünde etkinleştirilebilir. Kozmik Bölme elde edildiğinde, seçtiğiniz herhangi bir eksen boyunca sonsuz uzunlukta bir duvar yerleştirebilirsiniz. Duvar mermileri engeller ve gürültüyü azaltır.

KAY/O

Zero / Point (E): Vurduğu ilk yüzeye yapışır ve kısa bir zamanlayıcıdan sonra patlayan bir bıçak atarsınız. Patlama menzilindeki düşmanları açığa çıkarır ve yetenekleri bastırır.

Frag / Ment (C): Zemine yapışan birden fazla patlamaya neden olan bir el bombasıdır. Verilen hasar, ölümcül olabilir.

Flash / Drive (Q): Atılabilir bir flaş bombasıdır. Patlama menziline yakalanan herkes kör olur.

Null / CMD (X): Artan ateş hızı ve yeniden yükleme hızı ile etki alanı içindeki düşmanları bastırır. KAY/O öldürüldüğü takdirde bu moddayken yeniden takımdaki herhangi bir oyuncu tarafından canlandırılabilir.

PHOENIX

Hot Hands (E): Yere çarptığında kısa bir süre içinde patlayabilen ateş topunu ifade eder. Ateş topunun değdiği alan yanmaya başlar, aleve değen düşmanlar zarar görür. Ancak Phoenix kendini bu alevlerle iyileştirebilir.

Blaze (C): Düşmanın görüş alanını kısıtlar ve hem takım arkadaşlarına hem de rakip takıma zarar verebilen bir alev duvarıdır. Duvar dikey ve yatay şekilde bükülebildiğinden rampalar kolayca kapatılabilir.

Curveball (Q): Sağa ve sola kavisli olarak atılabilir ve tüm rakipleri kör eder.

Run it Back (X): Geçerli konumunuzu işaretler. Süresi dolduğunda veya aktif hale geldiğinde ölürseniz, ölmeden önceki konumunuzda yeniden doğabilirsiniz.

RAZE

Paint Shells (E): Hasar veren güçlü bir bombadır.

Boom Bot (C): Düşmanı görene kadar düz bir çizgide ilerleyen ve duvarları sıçrayarak geçebilen bir patlayıcı robottur. Vurulmadığı sürece rakibin üzerinde patlar ve hasara neden olur.

Blast Pack (Q): Bir C4 çantası gibi düşünülebilir. Zamanlayıcı bitene kadar veya istendiğinde patlatılabilir ve rakibe hasar verir, Raze’in ise zıplayarak hareket etmesini sağlar.

Showstopper (X): Bir roketatardır ve rakibe büyük hasar verir.

BRIMSTONE

Sky Smoke (E): Görüş alanını gizleyen dumanlardır. Harita ile yönetilir ve üç adettir.

Stim Beacon (C): Yere atıldığında takım arkadaşlarınızın ve sizin hızlı ve güçlendirilmiş atışlar yapmanızı sağlar.

Incendiary (Q): Zarar verici ve yakıcı bir el bombasıdır.

Orbital Strike (X): Yakındaki bir yeri hedefleyin, birkaç saniye boyunca düşmanlara zarar veren yakıcı bir bulutu yeryüzüne indirin.

JETT

Tailwind (E): Kısa bir mesafe hız arttırır ve istendiğinde süre dolmadan aktifleştirilir.

Cloudburst (C): Görüşü gizleyen bir sis bulutudur.

Updraft (Q): Kısa bir gecikmeden sonra yukarı doğru fırlamanızı sağlar.

Blade Storm (X): Kafa vuruşlarında ölümcül hasar veren bıçaklardır. Öldürme başına bıçaklar geri yüklenir. Sol tık tek bir bıçak atarken, sağ tık geri kalan tüm bıçakları hedefe atar.

SAGE

Healing Orb (E): Bir takım arkadaşınızı veya kendinizi iyileştirebilirsiniz.

Barrier Orb (C): Döndürülebilen ve düşmanların alana girmesini engelleyen bir duvardır.

Slow Orb (Q): Üzerinde bulunan herkesi yavaşlatır ve hareket ederken ses çıkarır.

Resurrection (X): Takım arkadaşlarınızı yeniden iyileşmiş şekilde canlandırabilirsiniz.

VIPER

Toxic Screen (E): Zehirli ve etkinleştirilebilen bir gaz bulutudur.

Snake Bite (C): Zarar veren bir asit havuzudur.

Poision Cloud (Q) Yeniden etkinleştirilebilen zehirli bir gaz perdesidir.

Viper's Pit (X) Viper içerisinde kaldığı sürece düşmanların can sağlığını azaltan ve konumunu ortaya çıkaran bir gaz bulutudur.

BREACH

Fault Line (E)  Yakalanan tüm oyuncuları sersemleten sismik bir patlamadır.

Aftershock (C): Duvardan nüfuz eden ve yavaşça işleyen bir hasar silahıdır.

Flash point (Q): Bir duvarda patlayabilen kör edici özelliği bulunur.

Rolling Thunder (X): Arazide bulunan herkesi sersemletir ve havaya uçurur. Ayrıca bir miktar hasar verir.

CYPHER

Spycam (E): Düşman hareketini izlemek için alanlara yerleştirilir. İzleme dartını ateşlemek için sol tık yapıldığında düşman hedeflenir ve konumu bir süreliğine ortaya çıkar.

Trapwire (C): İki duvar arasına bir tripwire yerleştirilir, yakalanan düşmanlar kısıtlanır ve kısa bir süre için konumları ortaya çıkar. Tuzak yok edilmediyse kapana kısılmış kurbanı sersemletmek için harekete geçer.

Cypher Cage (Q): İçinden geçen düşmanları yavaşlatan bir kafestir.

Neural Theft (X): Bir düşmanı öldürdüğünüzde, diğer takım arkadaşlarının konumu hakkında bilgi almanızı sağlar.

SOVA

Recon Bolt (E): Sonar bir sensördür ve yakındaki düşmanları açığa çıkaran bir oktur..

Owl Drone (C): Haritanın etrafındaki düşmanları ortaya çıkaran bir dronedur, izleme dartı ile hedef bir süre takip edilebilir.

Shock Bolt (Q): Çarpma sırasında düşmanlara zarar veren patlayıcı bir oktur.

Hunter's Fury (X): Tüm harita boyunca hedef alınan üç enerji patlamasına neden olur. Vurulan düşmanlar ortaya çıkar ve ağır hasar görür.

OMEN

Dark Cover (E): Görüş alanını kısıtlayan bir gölgedir.

Shrouded Step (C): Kısa mesafede ışınlanmanızı sağlar.

Paranoia (Q): Dokunduğu herkesi kör eden ve düz bir çizgide hareket eden bir gölgedir.

From the Shadows (X): Haritada ışınlanacak ve yeniden form hâline gelinecek herhangi bir yeri seçin. Düşmana yakalanma ve öldürülme ihtimaline karşı ışınlanmayı iptal edebilirsiniz. Işınlanma başarılı olursa, kısa bir süre görünmez olursunuz.

REYNA

Dismiss (E): Yakındaki bir ruh küresinde kısa süreliğine görünmez hâle gelir.

Leer (C): Göz, bakan tüm düşmanları kör eder, uzak mesafede etkilidir.

Devour (Q): Reyna’nın öldürdüğü düşmanlar, Ruh Küreleri’ni 3 saniyeliğine bırakır. Kısa bir süre içinde Reyna’nın hızla iyileşmesini sağlar.

Empress (X): Atış hızını artırır, görünmez olmanızı sağlar ve otomatik olarak ruh kürelerini ele geçirmenizi sağlar. Öldürme miktarınız süreyi yeniler.

KILLJOY

Alarmbot (E): Menzildeki düşmanları avlayabilen ve savunmasız hâle getirebilen bir bottur. Konuşlandırıldıktan sonra geri çağrılabilir.

Turret (C): 180 derecelik açıyla düşmanlara ateş eden koni bir alettir. Konuşlandırıldıktan sonra geri çağrılabilir.

Nanoswarm (Q): Düşmanlardan gizlenebilen bir el bombasıdır ve istendiği zaman aktif hâle getirilebilir.

Lockdown (X): Menzildeki tüm düşmanları kısa bir süre içinde etkisiz hâle getirilebilir. Düşmanlar tarafından vurulduğu takdirde ortadan kalkar.

Valorant Haritaları

Valorant haritalarına aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz:

  • Pearl
  • Fracture
  • Breeze
  • Bind
  • Ascent
  • Haven
  • Icebox
  • Split

Valorant Oyun Modları

Valorant oyun modlarının listelenmiş hâllerini aşağıda bulabilirsiniz:

  • Rekabetçi
  • Derecesiz
  • Spike’a Hücum
  • Tırmanış
  • Kopya
  • Ölüm Kalım Savaşı
  • Kartopu Savaş
  • Özel Oyun
scrolltotop svg