Vücut analizi, vücudunuzdaki yağ, kas ve su oranı gibi bilgileri gösteren önemli bir işlem. Genellikle diyetisyenlerdeki özel tartılar aracılığıyla bu bilgilere erişilse de günümüzde artık evlerde de vücut analizi yapılabilir. Detaylı vücut analizi, diyetisyenlerdeki vücut analiz cihazı aracılığıyla gerçekleştirilir. Evlerde ise vücut analizi yapan tartılar kullanılır. Vücut analizi işlemi, beslenmenizi nasıl şekillendireceğiniz hakkında size detaylı bilgi verir. Vücudunuzdaki eksiklikleri ve fazlalıkları gösteren vücut analizi işlemiyle ideal su ve yağ oranına yakınlığınızı tespit edebilirsiniz.
Vücut Analizi Nedir?
Vücut analizi, genellikle diyetisyenlerde kişiye uygun diyet listesinin hazırlanması amacıyla yapılan ve vücutla ilgili kas, su, yağ oranlarını belirleyen işlemdir. Vücut analizi yapıldığında bu ölçümler referans değerlerle, yani aslında olması gereken değerlerle kıyaslanır. Vücut analizi bir diyetisyen aracılığıyla yapıldığında diyetisyen süreç boyunca her seansta vücut ölçümünü yapmaya devam eder. Buna göre diyet süreci aşama aşama kaydedilir ve yorumlanır. Bu sayede kişiye ilişkin verilere daha kolay erişilebilir. Diyetisyen, vücut analiz değerleri ve anlamları aracılığıyla kişiye bir diyet listesi hazırlar.
Vücut analizi eskiden tamamıyla diyetisyenlerin vücut analiz cihazları aracılığıyla yapılsa da artık bunun için vücut analizi yapan tartılar bulunur. Akıllı tartı da denen bu ürünler akıllı telefonlara bağlanır. Her bir tartılmada analizleri kaydeden akıllı tartılar, yaptıkları analizleri eskileriyle kıyaslar. Böylece kişiler, kendi ev ortamlarında da vücut analizine ilişkin bilgileri yaklaşık olarak öğrenebilir. Sağlıklı beslenme süreci de bu şekilde daha kontrollü bir boyut kazanır.
Vücut Analizi Nasıl Hesaplanır?
Vücut analizi, bunun için özel tasarlanmış vücut analiz cihazı ile yapılır. Bu cihazlarda bioelektrikal impedans tekniği ile çalışan özel monitörler kullanılır. Ölçümde tartının üzerine yalın ayak çıkılır. Çıkıldığında cihaz vücuda neredeyse hissedilmeyecek kadar az ve sağlığa hiçbir zararı olmayan bir elektrik akımı verir. Bu akım, vücut sıvıları ve kaslar arasında dolaşır. Yağ ile karşılaştığında ise direnç gösterir. Akımın karşılaştığı bu direnç ölçümlerde yağ oranı olarak karşınıza çıkar.
Vücut analizi yapabilmek için ideal zamanın değerlendirilmesi gerekir. Örneğin, yemek yedikten hemen sonraki ölçüm doğru sonuç vermeyebilir. Bu nedenle yemek yedikten en az üç saat sonra vücut analizi ölçümü yapılması önerilir. Bunun yanı sıra spor ve aktiviteler de sonuçları yanıltabilir. Ölçümün yemekten, spor ve antrenmandan en az 3 saat sonra, tuvalete gidilince ve banyo veya yüzme gibi aktivitelerden önce yapılması en doğru sonucu almanızı sağlar. Kısacası vücut analizi için en uygun zaman sabah uyandıktan ve tuvalete gittikten sonrasıdır.
Kadınlarda regl döneminden birkaç gün öncesi, sonrası ve regl dönemi boyunca tartıda fazla kilo çıkabilir. Bunun nedeni vücutta oluşan ödemler olarak bilinir. Ateşli hastalıklar, regl dönemi, kullanılan ilaçlar, hormon hapları, uzun süreli açlıklardan sonrası, aşırı yorgunluk süreci, depresyon, stres, gebelik, aşırı kafein veya enerji içeceği tüketimi de vücut analizinin yanlış ölçümler yapmasına sebebiyet verebilir.
Vücut Analizi Yapan Tartılar Hangileridir?
Vücut analizi artık evlerde de son derece kolay bir biçimde yapılır. Bunun için bir akıllı tartıya ihtiyacınız var. Bu tartılar akıllı telefonunuzla etkileşim kurar ve ölçümlerinizi telefonunuza iletir. Bu ölçümleri kullanarak vücut değerlerinizi inceleyebilirsiniz. Vücut analizi yapan tartılardan bazıları ise şunlar:
1. Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 Vücut Analiz Tartısı
Xiaomi Mi Body Composition Scale 2 Vücut Analiz Tartısı, dinamik ve statik tartım modlarına sahiptir. Akıllı tartılar arasında en dikkat çekici modellerden olan bu ürün, dinamik modda kendinizi, statik modda ise meyve ve sebze gibi ögeleri tartmanızı sağlar. Oldukça hassas ölçümler yapan Xiaomi Mi Body tartı; vücut kitle indeksi, yağ oranı, kas kütlesi, protein oranı ve bazal metabolizma da dahil olmak üzere 13 bilgiyi görmenize yardımcı olur.
2. Huawei Akıllı Tartı 3
Bir diğer vücut analiz tartısı Huawei Akıllı Tartı 3, vücut kompozisyonunuzu algılayarak gerekli verileri görebilmenize olanak tanır. Kablosuz bağlantı özelliğiyle bilgileri akıllı telefonunuza ileten bu ürün, ayrıntılı verilerle fit görünümünüzü destekler. Bilimsel analizler ve özelleştirilmiş planlar da Huawei Akıllı Tartı’yı daha rahat kullanmanıza yardımcı olur.
3. Fakir Sun Vücut Analiz Tartısı
Fakir Sun Vücut Analiz Tartısı, Bluetooth aracılığıyla cihazlarınıza bağlanır. Hassas ölçümlerle vücudunuza dair bilgileri görebilmenize imkan tanır. Otomatik başlatma ve dokunmatik tuşlar gibi özellikleriyle öne çıkan Fakir Sun, işlevselliğiyle de beğeni kazanır.
Bunlar dışında birçok vücut analiz cihazı bulunur. Bu ürünler, evde rahatlıkla ölçümler yapabilmeniz için oldukça ideal özellikler sunar.
Vücut Analizi Değerleri ve Anlamları Nedir?
Hem diyetisyenlerdeki vücut analiz cihazlarında hem de evdeki akıllı tartılarda ölçüm sonuçları bazı değerler olarak karşınıza çıkar. Bu değerler genellikle teknik terimlerdir ve diyetisyenler tarafından yorumlanır. Bu değerlerin ne anlama geldiğini bilerek evinizdeki ölçümlerden daha doğru sonuç elde edebilirsiniz. Vücut analiz değerlerinden bazıları ve ne anlama geldikleri ise şu şekildedir.
Kilo: Kilo, vücudunuzun genel ağırlığıdır. Bu değere su, protein, mineral, kas ve yağların tamamı dahildir.
BMI (Vücut Kitle İndeksi): Vücut kitle indeksi; yaşınıza, cinsiyetinize ve kilonuza göre vücudunuzun değerini ifade eder.
Yağ Oranı: Vücudunuzdaki yağların oranıdır. Normalden fazla veya az olmasına bakılır.
Sıvı Oranı: Vücudunuzdaki su oranını ifade eden terimdir.
Yumuşak Kas Dokusu: Yumuşak kas dokusu toplam kas miktarından farklı olarak kaslarınızın içindeki sıvı ve protein miktarını gösterir.
İskeletsel Kaslar: İskelet etrafında bulunan kasların oranıdır.
Kemik Mineral Ağırlığı: Kemik yapısında yer alan mineral kütleyi ifade eder.
Segmental Vücut Kompozisyonu: Vücudunuzun 5 bölümünü ayrı ayrı ele alan ve vücut denge yapısını gösteren bölümdür.
Metabolizma Yaşı: Referans değerlere göre vücudunuza uygun düşen yaşı ifade eder.
İdeal Kilo: Yaşınıza ve cinsiyetinize göre ideal kilo aralığınızı gösterir.
Bu değerlerin yanı sıra bazal metabolizma hızı, obezite derecesi, mineral miktarı, protein miktarı, iç organ çevresi yağlanma oranı, beden yoğunluğu gibi birçok değer vücut analizi sonucunda görülebilir. Bu değerlerin hepsini akıllı tartılar size veremeyebilir. Detaylı vücut analizleri diyetisyenler aracılığıyla özel vücut analiz cihazları sayesinde gerçekleştirilir.
Vücudun İdeal Su ve Yağ Oranı Ne Olmalıdır?
Kadın ve erkek vücudunun ayrı ayrı su ve yağa ihtiyacı vardır. Bunlar referans değerlere göre belirlenir. Yapılan ölçümlerde vücudun referans değerin ne kadar altında veya üstünde kaldığına bakılır. Vücudun ideal yağ oranı kadınlarda yüzde 22 ile 28 arasında ifade edilirken erkeklerde ise yüzde 12 ile 20 arasında olması gerektiği belirtilir. Bu değerin kadınlarda 30’un üzerine, erkeklerde ise 25’in üzerine çıkması durumunda obezitenin varlığından söz edilebilir.
Yetişkin ve sağlıklı bir bireyin vücudunda olması gereken su miktarı yaklaşık yüzde 60’tır. Bu değer çocuklarda artarken yaşlılarda ise düşebilir. Yağ oranı ne kadar artarsa su miktarı da o kadar azalır.
Sonuç olarak vücut analizi, vücudunuz hakkında detaylı bilgiler veren ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olabilmeniz için yapmanız gerekenler hakkında bilgi sahibi olmanıza aracılık edecek önemli bir ölçümdür. Bu ölçümü düzenli aralıklarla diyetisyenlerde yaptırabilir, evinizde de akıllı tartılarla daha basit düzeyde takibini gerçekleştirebilirsiniz.