Yapay Zeka ile Günlük Hayatı Kolaylaştıracak Püf Noktalar
Slider

7 dk okuma

Yapay zeka kavramı, gelişen teknoloji ile ortaya çıkan trendlerden. Öyleki, insan girdisi gerektiren çeşitli görevleri gerçekleştirmesiyle dikkat çeken yapay zeka ürünlerine her gün bir yenisi ekleniyor. Geniş bir ürün yelpazesine sahip olan bu kavram, uygulama yazılımlarının tamamını kapsadığı için de pek çok alana hitap ediyor. Örneğin farklı amaçlar için kullanılan yazılım ürünleri yapay zekanın bir parçası. Ayrıca yapay zeka hakkında bilgi sahibi olmak için de ilk olarak bu teknolojiye dayalı ürünler baz alınıyor. Çünkü günlük hayatın hemen hemen her anına yapay zekanın eşlik ettiği görülüyor. Özellikle de verileri yinelemesi, hızlı ve akıllı algoritmalarla birleştirerek işlemesi pek çok alanda kolaylık sağlıyor. Peki yapay zeka günlük hayatı nasıl kolaylaştırıyor? Hangi algoritmalardan yararlanıyor? Detaylara göz atarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Yapay Zeka Algoritmaları

Yapay zeka algoritmaları genel olarak 3 farklı kategoriye ayrılıyor. Bu algoritmalar; Reinforcement Learning (Kuvvetlendirmeli Öğrenme), Supervised Learning (Gözetimli Öğrenme) ve Unsupervised Learning (Gözetimsiz Öğrenme) olarak tanımlanıyor.

Reinforcement Learning (Kuvvetlendirmeli Öğrenme), kullanıldığı sistemin deneyimlerinden ve eylemlerinden gelen geri bildirimleri kullanıyor. Deneme yanılma yöntemiyle birlikte ödül ve ceza sistemini baz alıyor. Supervised Learning (Gözetimli Öğrenme) ise Regression (Regression) ve Classification (Sınıflandırma) olarak iki başlıkta toplanıyor. Öğrendiklerinden yola çıkarak tahminleme yapıyor. Bir diğer algoritma türü olan Unsupervised Learning ise (Gözetimsiz Öğrenme) de daha çok girdilerin arasında mevcut ilişkilerin çıkarılması için kullanılıyor. Problemlerin çözülmesinin ardından hedef verilerden önce girdilerden bir şablon oluşturuluyor.

Yapay Zeka Kullanım Alanları

Bir teknoloji devrimi olarak görülen yapay zeka, günlük hayatta iş dünyasına kadar pek çok alanda kullanılıyor. Örneğin her evde kullanılan ısıtma ve soğutma sistemleri yapay zekaya dayalı oluyor. Bunun beraberinde siber güvenlik ve savunma sanayi gibi sektörlerde de yapay zeka hakimiyeti bulunuyor. Yapay zekanın kullanım alanlarını belirleyen etkenlerden biri de yapay zeka türleri. Yapay zeka türleri nerede kullanıldıkları, neye katkı sağladıkları ve nasıl çalıştıkları konusunda farklı özelliklere sahip. Ayrıca yapay zekayı oluşturan bilişsel yeteneklerin çeşitleri de bulunuyor. Bu sebeple yapay zeka türleri, farklılıkları ile; Deep Learning, Machine Learning, Natural, Language Processing, Explainable AI ve Computer Vision olarak beşe ayrılıyor. Bu sebeple yapay zekan kullanım alanları oldukça geniş.

Öte yandan yapay zeka kullanım alanları dil çevirileri, navigasyon, sağlık hizmetleri, yardımcı robot uygulamaları, sesli asistanlar, öneri sistemleri, sosyal güvenlik ve e-ticaret gibi geniş bir ağa sahip. Bu şekilde farklı alanlarda kullanılabilen bir teknoloji olduğu için günlük hayatı da büyük anlamda kolaylaştırıyor. Özellikle de insan gücüne oranla görevleri daha kolay yapması ve verileri hızlı bir şekilde işlemesi ile ön plana çıkıyor.

Yapay Zeka ile Günlük Hayatı Kolaylaştıracak Püf Noktalar

1.    Yoğun Araştırmalar için Chat GPT uygulamasından Destek Alın

Open AI tarafından geliştirilen sohbet robotu Chat GPT kullanarak yapay zeka robotu ile kesintisiz iletişim sağlayabilir veya yoğun araştırmalar yapabilirsiniz. Open AI sistemi üzerinden ipucu ve bilgiler vererek ayrıca destek sağlayan bu yapay zeka chat uygulaması, internet üzerinden sizin için çeşitli bilgiler toplar. Hem Apple telefonlar hem de Android telefonlar için tasarlanan Chat GPT OpenAI uygulamasını cihazınıza anında indirebilirsiniz.

Uygulamaya giriş yapmak için ise “Chat GPT Login” butonuna tıklamanız yeterli olur. Gerekli bilgileri girerek uygulamada çevrimiçi olabilir ve yeni bir yapay zeka arkadaşı edinebilirsiniz. Chat GPT 3,5 dil modelini temel alan bu yapay zeka ile edeceğiniz sohbet sırasında yemek tarifi alabilir veya merak ettiğiniz konular hakkında araştırma yapabilirsiniz.

2.    Çektiğiniz En İyi Fotoğrafı Yapay Zeka Seçsin

Yapay zeka ile fotoğraf oluşturma konusunda da çeşitli kolaylıklar elde edebilirsiniz. Örneğin etkileşim hesaplayıcı bir fotoğraf uygulaması olan Lisa, sosyal medya yönetimi konusunda kolaylık sağlıyor. Bu kapsamda, Lisa paylaşmak istediğiniz fotoğraflar arasından sizin için en fazla etkileşim alacak olanı seçiyor. Böylece çektiğiniz fotoğrafların üzerinden fazla zaman geçmeden paylaşabilirsiniz. Lisa gibi uygulama içi satın alımların bulunduğu uygulamaları rahatlıkla kullanmak için ise Google Play hediye kodu 100 TL gibi ürünlerden destek alabilirsiniz.

3.    Mobil Cihazlardaki Asistanlara Komut Vererek Dilediğiniz İşlemi Gerçekleştirin

iOS veya android işletim sistemine sahip olan cihazlardaki yapay zeka asistanlardan destek alarak istediğiniz işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için parmağınızı dahi oynatmadan, Siri’ye veya Google Asitan’a sesli komut vermeniz yeterli oluyor. Cihazınızdaki menülerden yararlanan yapay zeka asistanları doğru bilgiyi dilediğiniz zaman size iletiyor.

4.    En İyi E-Postalar için Boomerang for Gmail’den Destek Alın

En iyi e-postaları oluşturmanızı sağlayan Boomerang for Gmail uygulaması, gönderiniz hakkındaki detayları size bildiriyor. Böylece gerek iş hayatında gerekse günlük hayatta mail gönderirken daha kolay gönderi oluşturabilir ve zaman kaybetmezsiniz. Boomerang for Gmail eklentisi aynı zamanda belli bir ücret karşılığında e-postanızın ne kadar pozitif olduğunu size söylüyor.

5.    Daha İyi Beslenmek için FitGenie’den Destek Alın

Sağlıklı yaşam ve beslenme uygulaması olan FitGenie, yapay zeka farkı ile daha akıllıca beslenmenize yardımcı oluyor. Çeşitli içeriklere sahip olan uygulama, kilo vermeye veya kas yapmaya dair koyduğunuz hedeflere daha sağlıklı bir şekilde ulaşmanız için destek sağlıyor.

Sizde günlük hayatta kullanacağınız yapay zeka ürünleri için Turkcell Pasaj’dan yararlanabilirsiniz. Ücretli yapay zeka uygulamaları için de hediye kodu gibi alternatifler sunan Turkcell Pasaj, avantajlı teklifleri ile sizi bekliyor!

scrolltotop svg