Yenidoğan ve Aylık Bebek Battaniyesi Nasıl Olmalı?
Aile

9 dk okuma

Her ebeveyn bebeği için en iyisini ister ve bir ürün satın almadan önce pek çok unsuru göz önünde bulundurur.  Çünkü bebek ürünleri tekstil, mobilya, beslenme ürünleri fark etmeksizin çok çeşitlidir ve aralarından seçim yapmak gerekir. Battaniye de bu ürünlerden biridir ve pamuk, yün ve sentetik malzemelerden yapılır. Farklı ölçüler, ağırlık ve model seçenekleri nedeniyle anne baba adayları bebeğine en uygun battaniyeye karar vermekte zorlanabilir. Bunun temel sebebi ise küçük bebeğinizin 3 yaşındaki bir çocuktan farklı ihtiyaçları olmasıdır. Yenidoğan ve aylık bebekler için farklı battaniyeler vardır ve bebek battaniyesi seçerken güvenlik en önemli unsurdur. Bu nedenle bebek battaniyesi seçiminde dikkat edilmesi gereken bazı püf noktalar vardır. Gelin miniğiniz için battaniye seçiminde dikkat etmeniz gerekenlere birlikte göz atalım.

Bebek Battaniyesi Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bebek yatağı alışverişi yaparken karyola, beşik gibi temel ürünlerle birlikte satın almanız gereken bir diğer ürün ise battaniyedir. Bebek battaniyeleri genel olarak yumuşak olmalı ve sıcak tutmalıdır. Ancak söz konusu bebekler olduğunda battaniye seçiminde daha fazla detaya dikkat etmek gerekir. İşte bebek battaniyesi seçiminde dikkat edilmesi gereken önemli püf noktalar:

  • Bebeklerin vücudu kendi ısısını düzenlemek için henüz yeterli özelliklere sahip değildir. Bu nedenle bebeğinizi battaniye ile sıcak tutmanız gerekir. Bu hususta hem malzeme hem de ölçülerine dikkat etmelisiniz. Ortam sıcaklığına göre bir kumaş seçmeli ve yatağın boyutlarına uygun bebeğinizi sarmalayacak bir ölçüde battaniye almalısınız.
  • Bebekler için Ecocotton Baby Love 80×90 cm bebek battaniyesi %100 organik pamuk örgü gibi küçük boy olarak adlandırılan battaniyeler idealdir. Bu ölçüler 120×60 cm boyutunda bebek karyolasına yerleştirmek için uygundur. Bu sayede yere kadar uzanmaz ve bebeğiniz rahatsız edecek kırışıklıklar oluşturmaz.
  • Bebek battaniyeleri sadece yataklar için değil bebek arabaları için de idealdir. Burada yine ölçüye dikkat etmeli ve hava sıcaklığını göz önünde bulundurarak ince ya da kalın bir battaniye seçmelisiniz.
  • 18 ay ve üzeri bir çocuk için yorgana ek olarak bebek battaniyesi de gerekebilir. Özellikle soğuk kış aylarında battaniye tek başına yeterli değildir. Ancak çok küçük bebekler için yorgan ağırlık yapabilir ve boğulma riskini artırabilir. Bu nedenle 18 ay üzeri çocuklar için yorganla birlikte kullanabilirsiniz. Bebeğiniz için ise içi elyaflı uyku tulumları ile birlikte battaniye tercih edebilirsiniz.

Bebek Battaniyesi Nasıl Olmalı?

Bebek battaniyesi öncelikle yumuşak ve rahat olmalıdır. Bu nedenle, iyi hissettiren, sıcak tutan ve iyi havalandırma sağlayan %100 pamuktan yapılmış bir battaniye seçebilirsiniz. Bununla birlikte pamuk, yün ve sentetik tüm kumaşlardan yapılan bebek battaniyeleri hava geçirgenliğine sahiptir. Bu nedenle kumaş özelliklerine ve ağırlığına göre de bir tercih yapabilirsiniz. Sıklıkla kullanılan bir diğer kumaş ise polardır. Polar aynı zamanda yumuşaktır, ısı yalıtımı sayesinde soğuk kış günleri için de ideal bir seçenektir.

Çocuğunuzu konforlu ve sıcak tutmak için tasarlanan  battaniyeler aynı zamanda bebek odası için dekorasyon ögesidir. Bu nedenle hoş ve sıcak renklerde seçeceğiniz bir bebek battaniyesi hem bebeğinizin huzurlu uyumasına yardımcı olur hem de bebek odası dekorasyonunuza katkı sağlar.  Bebek battaniyeleri seçerken en önemli etken ortam sıcaklığıdır. Bu nedenle battaniye alırken bebeğinizin doğacağı mevsimi de göz önünde bulundurmalısınız. Doğum sonbahar veya kış aylarında bekleniyorsa pelüş astarlı bir battaniyeyi tercih edebilirsiniz. Bu tür battaniyeler yumuşaklık açısından idealdir ve bebeğinizi ideal ısıda tutmanıza yardımcı olur. Ancak sıcak yaz aylarında bir bebek bekliyorsanız, astarsız pamuklu ya da sentetik battaniye tercih edebilirsiniz.

Battaniye seçimlerinizde bebeğinizin özellikleri de oldukça önemlidir. Çünkü bazı bebekler  çabuk soğur, bazıları ise daima sıcaktır. Bununla birlikte bir battaniyenin ağırlığı, ne kadar sıcak tutacağı hakkında fikir edinmenize yardımcı olmaz. Sentetik battaniyeler, pamuklu battaniyelerden çok daha hafiftir, ancak yine de sıcak tutmayı başarırlar.

Yenidoğan Bebek Battaniyesi Nasıl Olmalı?

Yenidoğan bebekler, birkaç aylık olana kadar daha hassastır ve daha fazla ısıya ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle yenidoğan bebek battaniyesi seçiminde daha dikkatli olmanız gerekebilir. Bebek battaniye çeşitleri sentetik, pamuk ve yünden elde edildiği için öncelikle kumaşa karar vermeniz gerekir. Örneğin pamuk nemi emer ve bu da ıslak kalmasına sebep olabilir, bu nedenle çok terleyen bebekler için bu bir dezavantajdır. Ancak Ecocotton Baby Dream 80×90 cm bebek battaniyesi %100 organik pamuk örgü gibi  organik bebek battaniyeleri hem hafif hem de bebek cildi için son derece uygundur. Bu nedenle mevsime uygun seçim yapmanız ve hava sıcaklığına göre battaniye değiştirmeniz gerekir. Sentetik kumaş ise nemi emmez, aksine dışarı atar. Bu nedenle, pamuklu, sentetik veya bunların bir kombinasyonunu seçebilirsiniz.

Yenidoğan bebek battaniyesi seçiminde dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise ölçüleridir. Bebek battaniyeleri yatağa göre seçilmeli ve karyolaya yanlardan sabitlenmelidir. Çünkü bebek battaniyeleri her ne kadar hava geçişine izin verse de bebeğiniz hareket ederek battaniyenin altına girebilir ve nefessiz kalabilir. Bunun için yenidoğan bebekleri için olduğunca ince ve hafif bir battaniye seçilmeli, yatağa sabitlenmelidir. Yenidoğan battaniyelerinin bazılarında küçük püsküller ve ponponlar olabilir. Ancak bu battaniyeler çok sevimli görünse de yine bebeğiniz için risk oluşturabilir. Bu süslemeler yerinden çıkabilir ve bebeğiniz yutabilir. Bu nedenle yenidoğan battaniyesi oldukça sade ve pürüzsüz olmalıdır.

Daha Büyük Bebekler için Bebek Battaniyesi Nasıl Seçilmeli?

Yün, pamuk veya sentetik ipliklerden yapılan battaniyelerin tümü nefes alır, nemi düzenler, sıcak tutar ve kolayca yıkanır. Bu nedenle aylık bebek battaniyesi seçimi de bebeğinizin özelliklerine göre yapılabilir. Bir battaniyenin bebeğinizi ne kadar sıcak tutacağı, ağırlığına değil, malzemesine bağlıdır. Örneğin 6 aylık bebeğiniz için daha sıcak aylarda pamuklu ve hafif battaniyeler tercih ederken kış aylarında pamuklu örgü battaniyeler seçebilirsiniz. Çok küçük bebekler ve yenidoğanlar için 1 cm’den kalın battaniye önerilmezken daha büyük bebekler için farklı boyut ve kalınlıklarda battaniyeler alabilirsiniz. Battaniye seçimi bu nedenle bir tercih ve bütçe meselesidir. Çünkü bebek battaniyesi fiyatları da seçim konusunda önemlidir.

Bebek Battaniyesi Nasıl Yıkanır?

Bebek battaniyeleri de diğer tüm tekstil ürünleri gibi pek çok malzemeden yapıldığı için yıkama ve bakım talimatları da birbirinden farklıdır. Örneğin, Ecocotton Baby Smile 80×90 cm bebek battaniyesi %100 organik pamuk örgü modeli pamuklu ve örgü özellikleri nedeniyle çamaşır makinesinde örgü ve yünlü gibi özel programlarda yıkanmalı ve yüksek devirde sıkma yapılmamalıdır. Pamuk ya da sentetik olması fark etmeksizin pek çok bebek battaniyesi yüksek derecede yıkamaya uygun olmayabilir. Bu nedenle her battaniyenin bakım etiketine göz atmalı ve talimatlara uygun yıkama yapmalısınız. Bakım etiketi yok ya da kaybolduysa içinde ağartıcı ve ağır kimyasal olmayan bebek deterjanları ile elde ya da çamaşır makinesinde rahatlıkla yıkayabilirsiniz.

scrolltotop svg