Tarihe ilgi duyan ve geçmişi merak eden herkesin aklında çeşitli sorular canlanır. Tarih okumaya nereden başlanır ya da okunması gereken tarih kitapları neler? Tarihi öğrenmek ve öğrenirken eğlenmek, keyif almak aslında zannedildiği kadar zor bir süreç değil. Sadece ilk önce ne öğrenmek istediğinize ve nereden başlamanız gerektiğine karar vermeniz gerekir. Bütün bunları nasıl yapacağınızı merak ediyorsanız sizin için hazırlanan içeriği okumaya devam edin!
Okunması Gereken Türk Tarih Kitapları Neler?
Okullarda okutulan tarih kitaplarında öğretilen bilgiler çoktan unutulmuş olabilir. Zaman içinde geliştirdiğiniz okuma rutininize Türk tarih kitaplarını da dahil etmeye başlamak için ise hiç de geç kalmış sayılmazsınız. Evde kendi kahvenizi demledikten sonra koltuğa yerleşip okumaya başlayacağınız kitabı seçmeden önce detaylı araştırma yapmak iyi bir fikir olabilir.
Gelin okunması gereken, en iyi Türk tarih kitaplarına bir göz atın:
- Devlet-i Aliyye – Halil İnalcık: Türkiye’nin en büyük tarihçilerinden Halil İnalcık ile listeye başlamak en doğrusu olabilir. Devlet-i Aliyye, kıymetli tarihçi Halil İnalcık’ın kaleminden çıkan ve Osmanlı tarihini en ince detaylarıyla içeren önemli bir eser. Elli yıla varan araştırmaların bütünü olan Devlet-i Aliyye, birkaç ciltten oluşur ve her bir ciltte Osmanlı hakkında farklı yönlerden ele alınıp derlenmiş çok önemli bilgiler içerir. Bu nedenle serinin tamamını okumak geçmişteki olaylara bütünsel yaklaşmayı daha kolay hale getirir. Tarih öğrenmeye başlarken ilk tercihiniz bu kıymetli eserden yana olabilir.
- Şu Çılgın Türkler - Turgut Özakman: Türk tarihi kitap önerileri deyince listelerin üst sıralarında yer alanlardan biri olan eser, pek çok kişinin kitaplığında kendine yer edinmiş durumda. Belgesel tadında anlatım tekniği sayesinde okuyucuyu hiç sıkmadan tarihin derinliklerine çeken kitap, İstiklal Savaşı`nı ve dönemin şartlarını tüm gerçekliğiyle ortaya koyuyor.
Halil İnalcık sayesinde Osmanlı İmparatorluğu`nun kuruluş tarihi kadar geriye giderken Turgut Özakman ile yakın tarihe de yaklaşma şansını elde edebilirsiniz. Tarih okumaya başlangıç noktası olarak bu eserlerden ilham alabilirsiniz.
Seri halinde yazılan kitaplara merak duyuyorsanız Seri Halinde Okunabilecek Kitap Önerileri’ ne göz atabilirsiniz!
Mutlaka Okunması Gereken Yakın Tarih Kitapları
Tarih deyince çok geçmişe gitmek istemeyen okuyucular için yakın tarihi anlatan birbirinden kıymetli eserler bulunur. Bunlardan ilki Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’e ait olan “Nutuk” adlı eserdir.
- Nutuk - Mustafa Kemal Atatürk: Söylev niteliğinde olan eser, içinde aynı zamanda önemli belgeler ve mektuplar barındırır. Çok kıymetli bilgiler içeren eser sayesinde hem Mustafa Kemal Atatürk’ün konuşmalarına hem de yakın tarihin bilgilerine ulaşabilirsiniz. Geçmişin izlerini taşırken geleceğin olası tehlikelerinden de bahseden eseri, her Türkün okuması ve kitaplığında bulundurması gerekir.
- Sarı Zeybek - Can Dündar: Gazeteci Can Dündar tarafından kaleme alınan kitap, Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşamının son 300 gününü anlatıyor. Okurken okuyucuyu hem o döneme götüren hem de belgesel deneyimi sunan kitap, herkes tarafından defalarca okunmalı.
Okunması Gereken Dünya Tarihi Kitapları
Türk tarihinden ayrı olarak dünya tarihini de merak eden okuyucular için nitelikli eserler bulmak oldukça kolay. Tabi burada dünya tarihi kavramı geniş bir anlam ifade edebilir. İlgi alanınıza yönelik olarak Avrupa tarihi ya da Uzak Doğu tarihi gibi belirli bir alana ait bilgiler üzerine yazılmış kitaplarla da okumalar yapabilirsiniz.
Dünya tarihi denildiğinde mutlaka okunması gereken tarih kitapları şöyle sıralanabilir;
- Bir Nefeste Dünya Tarihi - Emma Marriott: Milattan önce 3500 yılından itibaren başlayarak 1945 yılına kadar olan tarihsel gelişmelerin kronolojik bir sıraya göre düzenlendiği eser, dünya tarihi meraklıları için rehber niteliğinde bir kitap. Kıtalara ayrılan bölümlerle kısa ama nitelikli bilgiler içeren kitap, kitaplıklarda yer edinmeyi çoktan hak ediyor. Bir Nefeste Dünya Tarihi, dünya tarihini merak eden okuyucuların başucu kitabı olarak yerini alıyor.
- Dünya Tarihi 101 - Tom Head: Dünya tarihine giriş niteliğinde kabul edilebilecek bir diğer eser olan Dünya Tarihi 101, tarih öncesi dönemden başlayarak hem toplumsal olayları hem de gelecekte insanlığı bekleyen gelişmeleri akıcı bir üslupla anlatıyor. Dünya tarihini anlamak isteyen okurlar için başlangıç niteliğinde bir eser olduğu söylenebilir.
Her iki kitap sayesinde dünya tarihini okurken sıkılmadan bilgi birikiminizi artırabilirsiniz. Tarih okumalarınıza ara vermeden devam etmek isterseniz, işe ya da okula giderken yolda geçen zamanda e-kitap okuyucularından kolayca destek alabilirsiniz!
En İyi Tarih Romanları Hangileri?
Roman niteliğinde yazılan ve okunması gereken en iyi tarih kitapları için uzun bir liste hazırlamak mümkün. Türk edebiyatına damga vuran önemli romanlardan detayları sizin için hazırlanan yazının devamında bulabilirsiniz.
- Elveda Güzel Vatanım - Ahmet Ümit: Polisiye öyküler ve eserler denildiği zaman ilk akla gelen isim kuşkusuz Ahmet Ümit olacaktır. Ancak bu defa yazar, okuyucularına Osmanlı İmparatorluğu`nun son dönemlerini ve genç cumhuriyetin ilk adımlarını anlatıyor. Hem tarih motifleri hem de aşk hikayesiyle okuyucuyu sürükleyen eser, en çok okunan tarih romanları arasında yerini koruyor.
- Sinekli Bakkal - Halide Edib Adıvar: Cumhuriyetin gözüpek kadın yazarlarından Halide Edip Adıvar tarafından kaleme alınan eser; Sinekli Bakkal sokağında yaşayan insanları, dönemin koşullarını, Osmanlı Devleti`nin vaziyetini en iyi betimlemelerle anlatıyor.
- Engereğin Gözü - Zülfü Livaneli: Müzisyen kimliği ile de tanınan Zülfü Livaneli, Türk edebiyatında pek çok kıymetli esere imza atmış önemli bir isim. Çok okunanlarda yer alan onlarca kitabının yanı sıra tarihsel dokunuşlarla bezenmiş bir eser ortaya koyan usta yazar, Engereğin Gözü ile Osmanlı Devleti`nde şehzadelerin başına gelenlere ışık tutuyor. Engereğin Gözü, tarih meraklıları için bir solukta okunabilecek bir kitap.
Tarih ve edebiyatın harmanlandığı eserler listesinde yer alan diğer tarih romanları ise şöyle;
- Eski Şehrin İnsanları - Kemal Tahir
- Semerkant - Amin Maalouf
- Rüzgarın Gölgesi - Carlos Ruiz Zafon
Tarih romanı okurken kitabın atmosferine kapılmak isterseniz doğru aydınlatma ürünleri kullanarak ortam ışığını dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
Mutlaka Okumanız Gereken Araştırma Tarih Kitapları
Tarih hakkında bildiklerinizi pekiştirmek ve hatta bilgi birikiminizi artırmak için çok sayıda kaynaktan fayda görebilirsiniz. Ne öğrenmek istediğinize karar verdikten sonra nasıl öğreneceğinizi bulmanız çok uzun bir süreç gerektirmeyebilir. Akademik olarak önemli işlerle adını duyuran isimlerin kaleminden çıkmış araştırma tarih kitapları da size bu öğrenme yolculuğunuzda rehberlik edebilir.
Hem Türk hem yabancı birbirinden deneyimli yazarların hazırladığı eserleri okumak isterseniz listede yer alanlara bir göz atabilirsiniz.
- Hayvanlardan Tanrılara Sapiens - Yuval Noah Harari
- Dakikalar İçinde Dünya Tarihi - Dorothy Ali
- Türklerin Tarihi - İlber Ortaylı
- Zeytindağı - Falih Rıfkı Atay
- Uygarlığın Kökeni Sümerliler - Muazzez İlmiye Çığ
İlber Ortaylı’ya ait diğer eserleri de merak ediyorsanız en bilinen kitapları ve kitap konularının yer aldığı içeriği okuyabilirsiniz.