Yurt Dışı Telefon Kayıt (IMEI) Ücreti 2024 Açıklandı!
Mobil

9 dk okuma

Akıllı telefonlar, günümüzde olmazsa olmaz teknolojik araçlar. Önceleri sadece ulaşım amacı ile kullanılan akıllı telefonlar, günümüzde fotoğrafçılıktan bankacılığa, muhasebeden turizme çok sayıda farklı amaçla kullanılıyor. Bu geniş çaplı kullanımlara da bağlı olarak, üretilen ve satın alınan akıllı telefon sayısı da artıyor. Çok sayıda insanın akıllı telefon satın almak istemesi, fiyatlara doğrudan etki edebiliyor.

Ülkemizde akıllı telefon fiyatlarına doğrudan etki eden faktörlerden birisi de vergiler oluyor. Hali hazırda yurt dışından döviz bazıyla gelen akıllı telefonlar, üzerine bir de vergi eklenince oldukça pahalı bir fiyata sahip oluyor. Kullanıcılar, bu pahalılıktan kaçınmak ve diğer ülkelerde olduğu gibi daha ucuza akıllı telefon satın alabilmek için ise farklı yöntemler geliştiriyor. Bu yöntemlerden biri de akıllı cep telefonlarını yurt dışından getirmek. Fakat yurt dışından getirilen herhangi bir cep telefonunun ülkemizde kullanılabilmesi için IMEI numarasının kayıt ettirilmesi gerekiyor. IMEI numarası kayıt ettirmenin ne belirli bir ücreti bulunuyor. Bu ücret, tıpkı akıllı telefonların ücreti gibi her yıl artmaya devam ediyor. 2022 yılı için IMEI kayıt ücretleri ilgili bakanlıklar tarafından açıklandı. Peki 2022 yılında yurtdışından telefon getirip, üzerine bir de IMEI ücreti ödemek hala eskiden olduğu gibi kârlı mı?

IMEI Nedir?

Günümüzde dünyanın her bir bölgesinde çok sayıda akıllı telefon bulunuyor. Neredeyse her ülkede, nüfusun yarısından fazlası bir akıllı cep telefonuna sahip. Akıllı telefonların çeşitlenmesi ve artması beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Bazı akıllı telefonlar halka açık ya da özel alanlarda sahibinden çalınabiliyor ya da kaybolabiliyor. Bu gibi durumlarda, akıllı cep telefonlarının belirlenebilmesi için IMEI numarası adı verilen bir kod kullanılıyor.

IMEI numarası 15 basamaktan oluşan benzersiz bir sayı dizisi olarak tanımlanıyor. IMEI yani Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği, tıpkı bir vatandaşın TC kimlik numarası gibi akıllı telefonlarda bir kimlik numarası işlevi görüyor. Akıllı telefon kaybolduğunda, IMEI numarası takip edilerek cihazın konumu belirlenebiliyor. Akıllı telefonlar çalındığında gerekli kurumlara bildirilmesi halinde, IMEI kodu kullanılarak çalınan cep telefonu kapatılabiliyor. Böylece çalınan telefon hiçbir şekilde kullanılamıyor.

IMEI numarasının bir diğer önemli işlevi ise cihazın şebekeye ulaşabilmesini sağlaması oluyor. Eğer sistemde kayıtlı ise akıllı cep telefonu şebekeye bağlanarak arama yapabiliyor ve internete bağlanabiliyor. IMEI numarası sistemde yer almayan bir akıllı cep telefonu şebekeye bağlanamıyor, arama yapamıyor ve internete bağlanamıyor. Bu yüzden de yurt dışından getirilen akıllı telefonlarının belirli bir ücret ödenerek sisteme kayıt ettirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde akıllı telefon, kullanılamaz hale geliyor.

 IMEI Kayıt Ücreti 2024

Yurt dışından getirilen bir akıllı telefonunun IMEI numarasının kayıt ettirilmesi, cihazın şebekeyi kullanabilmesi ve internete bağlanabilmesi için olmazsa olmaz olarak biliniyor. Eğer akıllı cep telefonları Türkiye’de üretiliyor olsaydı IMEI numaraları üretim aşamasında kayıt ettirilerek kullanıcıya ulaşırdı. Fakat akıllı cep telefon modellerinin büyük bir çoğunluğu yurt dışında farklı ülkelerde üretildiğinden, doğal olarak IMEI numaraları da Türkiye’de kayıtlı olmuyor. Artan vergiler sebebiyle çok sayıda insan yurt dışından akıllı cep telefonu getirmek istiyor fakat IMEI ücretleri her geçen sene daha da artıyor. 2024 yılında yurt dışından getirilen akıllı cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt ettirilmesi için ödenmesi gereken ücret ise 31.692 TL olarak biliniyor.

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

IMEI numaralarının kayıt ettirilmesi için gereken işlemler günümüzde online olarak yapılabiliyor. Yurt dışından getirilen akıllı telefonların IMEI numaralarının kayıt ettirilip kullanıma açılabilmesi için öncelikle e-Devlet Kapısı üzerinden cihazın kayıt edilebilirliğinin sorgulanması gerekiyor. Akıllı telefon modellerinin büyük bir çoğunluğunun ülkemizde kullanımına izin veriliyor.

Telefon modelinin kayıt edilebilme durumu da kontrol edildikten sonra başvurunun yapılması gerekiyor. Yurt dışından telefon getiren kullanıcı bu başvuruyu da e-Devlet Kapısı üzerinden kolayca yapabiliyor. IMEI kayıt başvurusu yapıldıktan sonra, geriye IMEI kayıt ücretini ödemek kalıyor.

IMEI kayıt ücreti e-Devlet üzerinden yatırıldıktan sonra, IMEI kayıt işlemi tamamlanmış oluyor. Buna karşın yurt dışından getirilen akıllı telefonların 120 gün içerisinde kayıt edilmemeleri durumunda, IMEI numaraları bloke ediliyor ve söz konusu cihazlar iletişime kapatılıyor.

Yurt Dışı Telefon Kaydı Ücretlerinin Yıllara Göre Değişimi

Yurt dışından akıllı telefonu getirmek, yüksek vergiler ödemek istemeyen vatandaşların yaygın olarak tercih ettiği yöntemler arasında yer alıyor. Yurt dışından getirilen telefonlara yasal olarak vergiler yansıtılamıyor. Bu telefonların karşılaştığı bir diğer engel ise IMEI ücreti oluyor. Önceki yıllarda bu ücret oldukça düşük olsa da günümüzde IMEI kayıt ücreti neredeyse başlı başına başka bir akıllı cep telefonunun fiyatı kadar tutuyor.

IMEI kayıt ücreti, bundan 6 yıl önce yani 2015 yılında 131 tl gibi düşük bir rakamdı. 2017 yılında ise zamlanarak 149 tl’ye çıkan IMEI ücreti, 2018 yılında 170 tl’yi buluyor. 2018 yılı içerisinde yapılan büyük bir zamla beraber, IMEI kayıt ücreti 500 tl’ye çıkarılıyor. Hemen bir sene sonra yani 2019 yılında ise 500 tl olan IMEI kayıt ücreti 618 tl’ye kadar yükseliyor.

2019 yılı içerisinde yapılan büyük çaplı bir zamla 618 tl olan IMEI kayıt ücreti iki katından fazlasına, 1500 tl’ye yükseliyor. Aynı yıl içerisinde daha da yükselen IMEI ücreti 2020 yılına gelindiğinde ise 1838 tl’ye çıkarılıyor. 2021 yılında da 2006 liraya yükselen IMEI ücreti, 2022 yılında 726 tl zamlanarak 2732 tl şeklinde güncelleniyor. 2023 yılında 6.091 TL olan IMEI kayıt ücretinin 2024 güncel tutarı 31.692 TL’dir.

IMEI Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

IMEI ücretinin ödenmemesi, akıllı cep telefonunun sistemde gözükmemesi anlamına geliyor. Bir akıllı cep telefonunun sistemde görünmemesi ise o cihazın aktif olarak kullanılabilmesini engelliyor.

Bir akıllı telefonunun IMEI ücretinin ödenmemesi ve kayıt ettirilmemesi durumunda söz konusu cihaz şebekeye bağlanamıyor. Bu durumda akıllı cihaz arama alamıyor ve başka bir telefonu arayamıyor. Yine bir telefonun IMEI ücretinin ödenmemesi, internet bağlantısı yapamamasına da yol açıyor. Kısacası bir akıllı cep telefonunun IMEI ücretinin ödenmemesi, telefonun hiçbir şekilde kullanılamamasına sebep oluyor.

IMEI Numarası Nasıl Sorgulanır?

Aktif olarak kullanılan bir cep telefonunun IMEI numarasını öğrenmek son derece kolay oluyor. Bir cep telefonunun IMEI numarasını öğrenebilmek için, arama bölümünden *#06# tuşlaması yapılması yeterli oluyor. Bu tuşlamalar yapıldıktan sonra telefonun IMEI numarası ekranda beliriyor. Bunun dışında IMEI sorgulama için Turkcell sayfası da güvenli şekilde kullanılabiliyor. Dilerseniz uygun fiyatlı cep telefonu ve aksesuarlarına yine cep telefonu kategorisinden ulaşabilir, yurtiçi kayıtlı akıllı cihazları kolayca satın alabilirsiniz.

IMEI numarası kolayca öğrenilebilse de kullanıcıların bu numarayı açıkça göstermemeleri ve kimseye söylememeleri gerekiyor. Aksi takdirde IMEI numaraları kopyalanabiliyor. Kopyalanan IMEI numaraları, başka bir telefona atanarak o telefon üzerinden kullanılabiliyor. Bu şekilde IMEI kayıt işlemlerinden ve ücretinden kaçınılmış oluyor.

scrolltotop svg