Oppo A74 RAM’i Nasıl Yükseltilir?
Android

9 dk okuma

Küresel teknoloji markası OPPO, A74, A94 ve Reno5 serisi akıllı telefonları için geliştirdiği Bellek Genişletme Teknolojisi RAM Genişletme özelliğini kullanıcılarına tanıttı. Basit kullanımıyla dikkat çeken yeni yardımcı özellik sayesinde, tüm OPPO A74 kullanıcıları, akıllı telefon ayarlarında tek bir dokunuşla 9 GB’ye kadar genişletilmiş RAM belleğin keyfini çıkarabilir. OPPO Bellek Genişletme Teknolojisi, akıllı telefonların kullanılabilir ROM’larını üç ayar düzeyiyle sanal RAM’e dönüştürmeye imkan sağlar. Çin merkezli şirketin bu yazılım güncellemesiyle OPPO A74 kullanıcıları, akıllı telefonlarının varsayılan RAM -Rastgele Erişimli Bellek- depolama kapasitesini 5 GB kadar genişletebilir. Peki, OPPO A74 RAM yükseltme işlemini gerçekleştirmek isteyen kullanıcılar, mevcut düşük RAM’e sahip mobil telefonlarının kapasitesini nasıl artırabilir? Gelin, hem OPPO A74 RAM artırma yöntemini adım adım inceleyelim hem de bu sayede telefonunuzun kazanacağı yeni özelliklere birlikte bakalım.  

OPPO’nun Yeni Bellek Genişletme Teknolojisi Nedir?

OPPO’nun Bellek Genişletme Teknolojisi, kullanıcıların akıllı telefonlarının kullanılabilir ROM’un -Salt Okunur Bellek- bir kısmını geçici olarak sanal RAM’e dönüştürmelerine olanak tanıyan yardımcı bir işlevdir. Kullanıcılara üç farklı ayar seviyesiyle RAM genişleme hacmini belirleme imkanı sunar. Özellik etkinleştirilip mobil telefonun yeniden başlatıldığında seçilen ROM hacmi, sanal RAM’e dönüşerek işlev görür. OPPO’nun kullanıma sunduğu yeni Bellek Genişletme Teknolojisi kapsamında, uygulamalarınız çalışırken RAM kullanım ayrıntılarını görüntüleme seçeneğiniz de bulunur. Etkinleştirildiğinde, kullanıcılar son görev ekranında RAM bilgilerini görüntüleyebilir. OPPO Reno5 serisi, A94 ve A74 serisi kullanıcıları olarak RAM Genişletme özelliğini etkinleştirerek gelişmiş performansın ve daha sorunsuz işlemlerin keyfini çıkarabilirsiniz.

Sanal RAM miktarı, sahip olduğunuz telefon modeline göre değişiklik gösterir. Örneğin, Reno5 serisi akıllı telefonlar 7 GB sanal RAM ekleme yeteneğine sahip iken, A94 ve A74 serisi akıllı telefonlar için 5 GB kadar sanal RAM yükseltmesi yapılabilir. RAM depolama kapasitesinin genişletilmesi, farklı Reno5 serisi veya A serisi modeller arasında da değişiklik gösterir. OPPO pazarlama direktörlerinden Dylan Yu’nun kullanıcı merkezli deneyimi artıracağını ve telefonun performansını yaşam tarzı gereksinimlerine göre uyarlama olanağı vereceğini söyleyerek tanıttığı Bellek Genişletme Teknolojisinin kullanıldığı telefon serileri şunlardır:

  • OPPO Reno5 5G
  • OPPO Reno5 Pro 5G
  • OPPO A94
  • OPPO Reno5 Z
  • OPPO A74

OPPO Telefonda RAM ve ROM Nedir?

Bellek Geliştirme Teknolojisinin nasıl çalıştığını daha iyi anlamak için RAM ve ROM arasındaki farkın ne olduğunu inceleyelim. Kelime anlamı olarak RAM, Rastgele Erişim Belleği, ROM ise, Salt Okunur Bellek demektir. Cep telefonunda RAM, cihazda çalışmakta olan verileri ve uygulamaları geçici olarak depolayan ve bu verilere erişen telefon veri depolama biçimidir. RAM, herhangi bir zamanda, herhangi bir sırada ve herhangi bir fiziksel konumdan rastgele okunabilir ve yazılabilir ve telefon kapatıldığında üzerinde depolanan verileri serbest bırakır. RAM, telefonunuzun performansını belirleyen en önemli bileşenlerden biridir.

RAM aynı zamanda en hızlı bellek türlerinden biridir ve cihazınızın görevler arasında hızlı geçiş yapmasına olanak tanır. OPPO mobil cihazınızın sahip olduğu RAM miktarı, cihazın yanıt hızını etkileyen birincil faktörlerden biridir. Birçok uygulamanın açılması, aynı anda birden fazla işlemin çalıştırılması çok fazla RAM kullanması anlamına gelir. Bu nedenle, daha sorunsuz bir deneyim için RAM’inizi sık sık temizlemeniz önerilir. OPPO A74 RAM kapasitesini kontrol etmek için; OPPO akıllı telefonunuzun RAM’ini kontrol etmek için OPPO telefonunuzda [Ayarlar] > [Telefon hakkında] > [RAM] öğesine gitmeniz yeterli olur.

OPPO telefonunuzda yer alan Salt Okunur Bellek veya ROM, telefonunuzdaki bir tür kalıcı veri depolama türüdür. ROM’da saklanan veriler elektronik olarak değiştirilemez veya yeniden programlanamaz. Telefonunuzda medya ve dosyalarınızı depolamak için varsayılan olarak sahip olduğunuz alan demek olan dahili depolama alanı ROM’un bir parçasını oluşturur. Aynı zamanda, ColorOS ve önceden yüklenmiş uygulamalarınız da burada bulunur. ROM kalıcı bir bellek olduğundan verilerin telefon çipinde kalıcı olarak depolandığı yerdir. Cihazı kapatmanın ROM’a ve içeriğine herhangi bir etkisi olmaz. OPPO A74 telefonunuzun ROM’unu kontrol etmek için telefonunuzda [Ayarlar] > [Telefon hakkında] > [Cihaz depolaması] yolunu takip edebilirsiniz.

OPPO A74 RAM Genişletme Ne Yarar Sağlar?

OPPO A74 telefonunuzda aynı andan çok sayıda uygulama açıyor ve 4 GB sınırını aşıyorsanız, telefonunuzun daha yavaş çalışmaya başladığını ve komutlarınız daha yavaş yanıt verdiğini fark edebilirsiniz. OPPO A74 RAM yükseltme özelliğinden faydalanarak aynı miktarda uygulamayı açıp daha sorunsuz bir performans elde etmeniz mümkün. OPPO A74 mobil cihazınızı geniş kapasiteli bir RAM’le çalıştırdığınızda, aynı anda birden fazla uygulama açıp bir uygulamadan diğerine geçiş yaptığınızda, uygulamalarınızın hepsi mevcut durumunda kalabilir. Yüksek RAM, kapatmadığınız önceki uygulamaya geri döndüğünüzde, herhangi bir gecikme veya aksama yaşamadan kaldığınız yerden devam edebileceğiniz anlamına gelir.

OPPO A74 RAM genişletme işlemi sonucunda akıllı telefonunuz, aynı anda çalışan daha fazla sayıda uygulamayı daha yüksek bir performansla destekleyebilir. OPPO RAM genişletme özelliği sayesinde, RAM-yoğun oyunlar, fotoğraf ve video düzenleme mobil uygulamaları için gelişmiş performansın keyfini çıkarabilirsiniz. Çok sayıda mobil uygulamayı çalıştırırken gecikmesiz bir kullanımı deneyimlersiniz. OPPO telefonunuzdaki RAM kullanımını takip etmek için küçük bir ipucu isterseniz, Son Görevler Menüsünde bir RAM/Bellek ekranı ayarlayabilirsiniz. Bunu açmak için [Ayarlar] > [Ek Ayarlar] > [Son Görev Yöneticisi] > [Son Görevler için RAM/Bellek Bilgilerini Görüntüle] seçeneğine gidebilirsiniz.

OPPO A74 RAM Yükseltme Nasıl Yapılır?

OPPO A74 özellikleri arasında yer alan yeni Bellek Genişletme Teknolojisinden yararlanmak için öncelikle akıllı telefonunuzun ayarlarını açıp RAM menüsüne gitmelisiniz. RAM’e dokunup ardından RAM genişletmeyi etkinleştirmeniz ve telefonunuzun sanal RAM genişletmesini belirlemek üzere karşınıza çıkan kaydırıcıyı sürüklemeniz gerekir. OPPO A74 RAM artırma işlemini sıraladığımız şu basamakları adım adım takip ederek gerçekleştirebilirsiniz. Telefonunuzda [Ayarlar] öğesine gidin > [Telefon Hakkında] öğesine dokunun > [RAM] öğesini seçin > [RAM genişletme] öğesini açın, bu adımların ardından karşınıza bir “Genişletme Ölçütü” göstergesi çıkacaktır. Şimdi, RAM’i artırmak için 2 GB, 3 GB veya 5 GB ile genişletin seçenekleri arasından seçim yapabilirsiniz. İstediğiniz genişliği seçin ve kilitleme düğmesini beş saniye basılı tutup seçeneği [Yeniden Başlat] seçeneğine kadar sürükleyerek OPPO A74 telefonunuzu yeniden başlatın.

OPPO A74 kullanıcılarını memnun eden bu yeni gelişme, bir diğer yandan telefonda tam olarak neden bu kadar yüksek RAM’e ihtiyaç duyulduğu sorusunu gündeme getirebilir. Yüksek RAM kapasitesi iş veya fotoğraf ve video düzenleme için kullanılan masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için oldukça anlaşılır bir durumdur. Bununla birlikte, bir akıllı telefon için, birçok mobil telefon markasının amiral gemisi modellerinde tipik olarak bulunan 6 GB veya 8 GB’den daha fazla RAM gerektirmesi nadir görülen bir durum sayılabilir. OPPO A74’de veril bulunan 4 GB RAM, bu genişletmeyle 9 GB’a kadar RAM alabileceğiniz anlamına gelir. Çoğu dizüstü bilgisayar yalnızca 16 GB RAM kullanırken, 9 GB RAM’e sahip bir telefonun neler yapabileceğini görmek ilginç bir deneyim olabilir.

İşlevsel özelliklerinin yanı sıra başarılı tasarımıyla da kullanıcılarından olumlu dönüşler alan Oppo A74 ve pek çok modele Turkcell Pasaj aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

scrolltotop svg