Saç sağlığını korumak, bakımlı ve güzel bir görünüm için son derece önemlidir. Saç bakımında ise yağların rolü büyüktür. Yağ kullanmaktan kaçınıyorsanız bu fikrinizi yeniden gözden geçirebilirsiniz. Çünkü saça iyi gelen yağlarla hayalinizdeki görünüme kavuşabilirsiniz. Canlı, parlak ve güçlü saçlar için organik yağları değerlendirmeniz mümkündür.
Saç Sağlığınız için Doğal Bakım Yağlarının Önemi Nedir?
Saç, kök ve gövdeden oluşur. Saç gövdesi ise katmanlı bir yapıdır. Temel olarak üç ana katmandan oluşur. Korteks saçın en iç kısmıdır. Saçın esneklik ve dayanıklılığını sağlayan keratin proteinlerinden oluşur. Saça rengini veren melanin pigmenti de burada bulunur. Saçın orta kısmı medulla katmanıdır. Burada bir hava boşluğu bulunur. Saçın en üst katmanı ise kütikula tabakasıdır. Burası aslında ince pulcuklardan oluşur ve saç telini korur. Saçın parlaklığını da bu tabaka belirler.
Saç telinin bu tabakalı yapısından dolayı asıl ihtiyacı olan nem değil yağdır. Çünkü halk arasında yumuşaklık olarak kullanılsa da nemlilik, bir maddenin içindeki su oranını ifade eder. Saçlarda ise su olduğunda kütikula tabakasındaki pulcuklar ayrılır ve çatallı bir görünüm oluşturur. İşte bu, kuruluk ve yıpranmışlıktır. Bu görünümün önüne geçmek için saçın doğal yağ üretimine destek olmak ve dışarıdan bakım yapmak gerekir. Saça iyi gelen yağlar şu faydaları sunar:
- Besleme
- Pürüzsüzleştirme
- Yumuşatma
- Sağlığını artırma
- Derideki yağ üretimini dengeleme
- Dış faktörlere karşı koruma
- Saçın düzgün büyümesini teşvik etme
Bakım yağları, saçlara daha birçok fayda sunar. Bu faydaları görmek için saça iyi gelen yağları düzenli olarak kullanmanız gerekir. Böylece sağlıklı ve parlak saçlara kavuşmanız mümkün olur.
Saç Sağlığı İçin En Etkili Doğal Yağlar Hangileridir?
Saç sağlığı için birçok etkili doğal yağ vardır. Örneğin jojoba, saça iyi gelen yağlar arasında bulunur. Jojoba yağı saç derisini besler ve tellerini güçlendirir. Saçın nem dengesini de korur. Lavanta yağı, saç derisini sakinleştiren bir üründür. Özellikle saç derisinde kaşıntı yaşayan bireyler tarafından kullanılabilir. Diğer saç bakım ürünlerinizin içine ekleyebileceğiniz bu yağ, güzel bir koku verir.
Badem yağı ise saça canlılık kazandırır. Özellikle masaj yapılarak uygulanan badem yağından yüksek verim almak mümkündür. Dilerseniz birden fazla yağı birleştirebilirsiniz. Saça iyi gelen yağ karışımlarıyla ihtiyaç duyduğunuz etkiyi yakalayabilirsiniz.
Argan Yağı: Doğanın Mucizesi
Argan yağı, saç bakımı denilince akla gelen ilk malzemelerden biridir. Kıl köklerini beslemesiyle bilinen bu yağ, saç büyümesine destek olur. Saç derisini besler ve kepeklerle mücadeleye yardımcı olur. Saçları yumuşatır, parlatır ve güçlendirir. Maske olarak kullanacağınız argan yağı ile saçlarınıza ihtiyaç duyduğu yoğun bakımı sağlamanız mümkündür.
Argan yağının pek bilinmeyen bir özelliği daha vardır. Bu malzeme, beyaz saça iyi gelen yağlar arasında yer alır. Çünkü bu yağ, saç gövdesinin en alt katmanı olan kortekse ulaşabilir. Saç sağlığını artırarak kortekste bulunan melanin pigmentini destekler. Böylece saç beyazlamasını yavaşlatabilir. Hâlihazırda beyazlamaya başlayan saçların gri tonlarında kalmasını sağlayabilir. Turkcell’in deprem bölgesinden satıcılarla kurduğu gönül bağı pasajında bulabileceğiniz organik argan yağı ile saçlarınızı gençleştirebilirsiniz.
Hindistan Cevizi Yağı: Nemlendirici ve Onarıcı
Saç bakım yağı, hindistan cevizi olmadan düşünülemez. Hindistan cevizi yağı, saç bakım rutinlerinin demirbaşıdır. Bu yağ, saç derisini besler. Saç gövdesinden ayrılan pulcukları, yani boylardaki kırılmaları onarmaya yardım eder. Saçların faydalı yağ oranını artırır. Böylece ipeksi bir yumuşaklık kazanmalarına destek olur.
Hindistan cevizi yağı, hızlı donan bir üründür. Oda sıcaklığında akışkan hâle geldikten sonra kullanılabilir. Yoğun kıvamından dolayı çoğu kişi bu malzemeyi bir süre sonra durulamak ister. Bu nedenle hindistan cevizi yağı, duş öncesi kullanıma uygundur.
Zeytinyağı: Güçlendirici ve Parlatıcı
Zeytinyağı, doğanın mucizelerinden biri olarak bilinir. Birçok farklı alanda olduğu gibi saçlar üzerinde de faydalı etkileri bulunur. En büyük faydası, saçı güçlendirmesidir. Tıpkı zeytin ağaçları gibi saçın ömrünü uzatmaya yardımcı olur. Saçların elastikiyetini artırır. Böylece saçlar kırılma ve kopmalara daha dayanıklı hâle gelir.
Saça iyi gelen zeytinyağı maskesini gece yatmadan önce uygulayabilirsiniz. Bir avuç zeytin yağını saçın boy ve uçlarına uyguladıktan sonra başınızı sararak uyumanız önerilir. Sabah uyandığınızda saçlarınız yağı emmiş ve doğal bir parlaklığa kavuşmuş olacaktır. Ancak yağı fazla kullandıysanız ve durulama ihtiyacı hissediyorsanız uyandıktan sonra saçlarınızı yıkayabilirsiniz.
Saç Tipine Göre Yağ Seçimi ve Kullanım İpuçları
Doğal saç bakım yağlarının hemen hepsi aynı işlevi görür. Bu malzemelerin amacı, saçı beslemektir. Ancak bazı yağlar daha koyu kıvamlıdır. Bu yağlar ince telli saçlarda iyi sonuç vermeyebilir. Bazı yağlar ise aşırı kuru saçlara yetecek yoğunlukta değildir. Dolayısıyla saçınıza uygun yağı ve kullanım şeklini seçmek, en etkili bakımı yapmanıza yardımcı olur.
Saçlara iyi gelen yağları kullanırken ısıdan faydalanmayı deneyebilirsiniz. Çünkü birçok yağ, ısı ile aktive olur. Bu sebeple yağları önce avucumuza döküp iki elimizin arasında ısıttıktan sonra saça uygularız. Yağın saç tabakalarına daha iyi nüfuz etmesini isterseniz vücut sıcaklığının üstüne çıkabilirsiniz. Bakım yağını saçınıza uyguladıktan sonra fön makinesinden destek almanız mümkündür. Bu işlem için Turkcell Pasaj’daki saç kurutma makinelerine göz atabilirsiniz.
Kuru ve Yıpranmış Saçlar İçin Yağlar
Kuruluğun ve yıpranmanın önüne geçmek için saça bakım yapan yağları kullanmak çok önemlidir. Çok kuru ve yıpranmış, saçlar yoğun bakıma ihtiyaç duyar. Bu sebeple shea, jojoba ve avokado gibi tohumlardan elde edilen yağlar, kuru saçlara uygundur. Bu yağları dilerseniz karıştırarak da kullanabilirsiniz.
Kuru ve yıpranmış saçların uygulama önerisi de kesinlikle maskedir. Mümkünse dipten uca maske yapmanız tavsiye edilir. Ancak saç diplerinde uzun süre yağ bekletmek doğru değildir. Haftada 1 kere dipten uca maske yaparak 15-20 dakika bekledikten sonra saçlarınızı yıkayabilirsiniz. 1 veya 2 kere de yalnızca saçın gövdesine maske uygulayıp uzun saatler bekletebilirsiniz.
Yağlı ve İnce Telli Saçlar İçin Öneriler
Yağlı saçlar, genellikle yoğun bakımdan kaçar. Bakım yağlarının saçlarında istenmeyen durumları artıracağını düşünürler. Halbuki aşırı yağlanma, saç derisindeki sebumun fazla arındırılmasından kaynaklanabilir. Bu durumda yağlarla saç derisini beslemek ve doğal sebum dengesini geri kazanmasına yardımcı olmak gerekir.
İnce telli saça uygulanacak yağlar, hafif olmalıdır. Örneğin çay ağacı yağı son derece ince ve ferahlatıcı bir üründür. Antiseptik özelliğiyle saç derisini temizler ve yağ üretimini dengeler. Limon yağı, aşırı sebum üretiminin önüne geçebilir. Lavanta yağı da saçı hafifleten bir üründür. Bu ürünleri duştan önce saç diplerinize uygulayarak 15 dakika beklettikten sonra şampuanla arındırmanız mümkündür.
Kıvırcık Saçlar için Bakım Yağları
Kıvırcık saçlar kurumaya meyillidir. Ne kadar bakımlı olsalar da yeterince parlamayabilirler. Bu nedenle kıvırcık saçlara orta yoğunlukta ve parlatma özelliğine sahip yağlar önerilir. Üzüm çekirdeği yağı, bu ürünlerden biridir. Kıvırcık saçlar zeytinyağını da severek kullanırlar.
Bakım yağlarının kıvırcık saçların içine nüfuz etmesi nispeten zor olabilir. Bu sebeple birkaç defa uygulama yapabilirsiniz. Örneğin yıkama öncesi yağı maske olarak kullanabilirsiniz. Saçlarınızı yıkayıp kuruttuktan sonra ise durulanmayan bakım yağı şeklinde uygulamanız mümkündür.
Boyalı Saçlar için Bakım Yağı Kullanımı
Boyalı saçlar, yağ kullanımından kaçınabilir. Çünkü yağın boyayı akıtmasından endişe duyarlar. Ancak bakım yağlarının böyle bir etkisi yoktur. Bilakis boyalı saçlar belli ölçüde yıprandığı için daha fazla bakıma ve yağa ihtiyaç duyarlar. Argan, zeytin ve lavanta, boyalı saça iyi gelen yağlar arasında sayılabilir. Parlak ve canlı bir görünüm için Pasaj’daki saç bakım ürünlerinden yardım almanız mümkündür.