Ağız Bakımı Nasıl Yapılır?
Sağlık & Bakım

15 dk okuma

Genel sağlığınızı iyi tutmak için etkili bir ağız temizliği ve bakımı gereklidir. Ağız bakımı, düzenli diş fırçalamak, düzenli diş muayenesi yaptırmak gibi birçok alışkanlıkları içerir. Ağız bakım önerileri ağız bakımı hakkında bilmeniz gereken tüm detayları ayrıntıları ile yazımızda bulabilirsiniz.

Evde Yapılabilecek Ağız Bakımı Yöntemleri

Evde yapılan ağız bakım yöntemleri; basit günlük rutinlerden daha sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik eden değişikliklere, örneğin sigarayı bırakmaya kadar uzanır. İşte sağlıklı bir ağız ve dişlere nasıl sahip olabileceğinizle ilgili evde yapılabilecek yöntemler:

  • Dişlerinizi düzenli ve uygun tekniklerle fırçalamak
  • Şekerli yiyeceklerden mümkün olduğunca kaçınmak
  • Plakların yumuşamasına destek olacak şarjlı diş fırçası tercih etmek
  • Florürlü diş macunları almak
  • Sistemli diş ipi kullanmak
  • Ağız sağlığına katkı sağlayan gargaralar seçmek
  • Her yemekten sonra su içmek
  • Sağlık ve kişisel bakım ürünleri kullanmak

Düzenli olarak uygulandığında bu uygulamalar ağız sağlığınızın iyileştirilmesine yardımcı olabilir.

Medikal Ağız Bakımı Yöntemleri

Herkes ağız temizliğinin getirdiği avantajlardan yararlanmak ister: İnci gibi beyaz bir gülümseme, taze kokulu bir nefes ve sağlıklı pembe diş etleri. Ağzınızın sağlıklı kalmasını sağlamak diş hekimini ziyaret etme gerekliliğinin önemli bir nedenidir. Rutin bir muayene ve profesyonel bir temizlikten sonra ağzınızda oluşan o temizlik hissi gibisi yoktur.

Diş eti hastalıklarını ve diğer ağız sağlığı sorunlarını önlemek için düzenli diş temizliği ve röntgen içeren muayeneler planlayabilirsiniz. Diş hekiminiz size, belirli medikal ağız bakımı yöntemleri ve diş temizleme teknikleri uygulayabilir. Bazı medikal ağız bakım işlemleri şöyle sıralanabilir:

  • Temizleme ve beyazlatma işlemleri
  • Diş fissürleri, dolguları ve kanal tedavisi
  • Restore diş tedavileri
  • Çürük diş çekimi
  • Ortodontik tedaviler

Unutmayın, diş etleriniz, dişleriniz ve ağzınızla ilgili sorunların erken tespiti ve tedavisi, diş sağlığınızı uzun süre korumanızı sağlayabilir.

Ağız Bakımında Kullanılabilecek Ürünler

Ağız bakımı söz konusu olduğunda tonlarca temizleyen, beyazlatan ve ağız kokusunu önleyen ağız bakım ürünleri vardır. İyi bir ağız temizliği ve hoş bir gülümseme yaratacak ağız bakımı için kullanılması gereken ürünler şu şekilde belirtilebilir. Haydi başlayalım!

Diş Fırçaları

Yetişkinlerin genellikle çok ve yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanmaları önerilir. Ayrıca elektrikli diş fırçası kullanmayı tercih eden birçok insan bulunur.  Elektrikli diş fırçası kullanmak, dişlerinizi fırçalarken ulaşılması zor yerlerin üstesinden gelmenin etkili bir yoludur. Özellikle sınırlı hareketiniz varsa veya temizliği zor buluyorsanız kullanışlıdır. Bu diş fırçalarının genellikle dönen ve titreşen başlıkları vardır. Bazı elektrikli diş fırçaları, pil bittiğinde şarj edilebilir. Etkili olduğu kanıtlanan elektrikli diş fırçalarının bir kısmında doğru süre boyunca fırçalamanıza yardımcı olmak için yerleşik zamanlayıcılar bulunur. Sıradan bir diş fırçası gibi, fırça başlığınızı yaklaşık üç ayda bir değiştirmelisiniz.

Diş İpi

Diş ipi kullanımı, plakları ortadan kaldırmaya ve diş eti hastalıklarını önlemeye yardımcı olduğu için ağız bakımı rutininizde önemli bir adımdır. Nane aromalı, mum kaplı ve florür içerenler dâhil olmak üzere birkaç farklı diş ipi ve bant türü vardır. Birçok kişi, daha geniş olduğu ve diş etlerine daha yumuşak davranabileceği için diş ipi yerine bandı tercih eder.

Diş Macunu

Birçok diş macunu farklı ihtiyaçlar için tasarlanır. Diş eti sağlığı, hassas dişler ve sigara içenler için, antibakteriyel maddeler içeren ve dişlerinizin doğal beyazlığını geri kazandırmaya yardımcı olan diş macunları vardır. Florür yalnızca çürükleri önlemede etkili değildir. Aynı zamanda diş minesini de onarabilir. Flor, belirtildiği şekilde kullanıldığında tamamen güvenli olan, doğal olarak oluşan bir elementtir. Diş hekiminiz, diş çürümesi riskinin yüksek olduğunu düşünüyorsa içinde florür bulunan bir diş macunu önerebilir.

Diş Arası Fırçalar

Dişlerinizin arasındaki küçük boşlukları temizlemek için özel interdental fırçaları kullanabilirsiniz. Bunlar, daha kolay kullanım için uzun veya kısa saplarda olabilir. Genellikle dişleriniz arasındaki farklı büyüklükteki boşluklar için renk kodludur. Bu ürünleri doğru ve güvenli bir şekilde nasıl kullanacağınız konusunda diş hekiminizden tavsiye isteyebilirsiniz.

Gargara

Bakım rutininize gargara eklemek, mikroplar, ağız kokusu, plak ve diş eti iltihabına karşı savaşmanın basit bir yoludur. Ağız gargaraları çürümeyi önlemeye yardımcı olmak için florür içerebilir ve bunların tümü nefesinizi tazelemeye ve yiyecek parçalarını temizlemeye yardımcı olur.

Ağız Duşu

Ağız duşu, yüksek basınçlı su jeti kullanarak diş aralarını temizlemenin başka bir yoludur. Köprüleri ve implantları olan bazı kişiler bunları özellikle yararlı bulmaktadır. Ayrıca ağzı duşu, diş aralarını düzenli olarak temizlemek için diş arası fırçası veya diş ipi kullanmakta zorluk çeken kişiler için de faydalı olabilir.

Protez Sabitleyiciler

Protezi yerinde tutmaya, tahrişe ve yaralara neden olmasını engellemeye yardımcı olan ürünlerdir. Kremler, tozlar ve şeritler dahil olmak üzere farklı şekillerde olabilir.

Diş Beyazlatma Kitleri

Bu kitler, ışıklı LED, beyazlatıcı kalem, hidrojen peroksit gibi bileşenler içerirler.

Çocuk Ürünleri

Çocuğunuzun yaşına uygun, yumuşak naylon kıllara sahip küçük başlı bir diş fırçası aramalısınız. Çocukların dişlerini tutarlı bir şekilde fırçalamalarını sağlamak zor bir iş olabilir. Ancak eğlenceli tatlara sahip bir diş macunu bulmak daha kolay fırçalamalarına yardımcı olabilir.

Sararan Dişleri Beyazlatmak İçin Ne Yapılır?

Herkes güzel, beyaz, gösterişli bir gülümseme ister. Fakat dişler bazı nedenlerle sararabilir. Beyaz bir gülümseme aynı zamanda sağlıklı bir gülümseme olmalıdır. Bu anlamda sararan dişler için aşağıda yer alan bazı bakım önerilerini mutlaka incelemelisiniz:

  • İlk iş, düzenli ve doğru bir şekilde dişlerinizi fırçalamak olmalıdır. Dişleri sarartan yiyecek ve içecekler sonrasında fırçalama kritik öneme sahiptir.
  • Beyazlatıcı diş macunu kullanmak, dişlerinizdeki lekeleri çıkarmanın en popüler yollarından biridir. Bu ürünler, diğer macunlardan daha kuvvetli içeriğe sahiptir ve zor lekelerin giderilmesine destek olur. Bu macunlar genel olarak lekeleri çıkarmak için aşındırıcı maddeler kullanır. Hassas diş yapısı için uygun diş beyazlatma seçenekleri de mevcuttur. Bu tür diş macunları genellikle düşük aşınmaya sahiptir ve dişlerinizi nazikçe doğal beyaza döndürür.
  • Doğru yiyecekleri yemek, vücudunuza dişlerinizi sağlıklı,  parlak ve beyaz tutmak için ihtiyaç duyduğu besinleri verebilir. Yemeğin sonunda su içeriği yüksek meyve ve sebzeler tüketmek, tükürük üretimini artırabilir. Bu, dişlerinize yapışan yiyecek parçacıklarını gidermeye ve zararlı asitleri temizlemeye yardımcı olabilir.
  • Diş hekiminde uygulanan diş beyazlatma işlemi, en iyi sonuçları verir.
  • Dişlerinizdeki lekeleri çıkarmak için aktif kömür kullanabilirsiniz.
  • Papaya ve ananas gibi meyvelerden papain ve bromelain enzimleri elde edilir. İçeriğinde bu enzimler bulunan diş macunları lekeleri çıkarmada etki sağlayabilir.
  • Plak oluşumu da sararmaya sebep olabilir. Hindistan cevizi yağı da, dişlerde plak oluşumunu azaltarak sararmanın önüne geçebilir.

Diş İpi Nasıl Kullanılır, Kullanılmalı mı?

Dişler fırçalanarak temizlenebilir. Ancak daha kapsamlı bir temizlik için diş ipi kullanılabilir. Diş fırçası ile ulaşılması zor olan bölgeleri temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır. Diş ipinin yanlış kullanımı ağız bakımınızda olumsuz etkiler yaratabilir.

Diş ipini akşamları kullanmak iyi seçenek olabilir. Böylece gün içindeki yiyecek artıkları temizlenebilir. Kullanılan diş ipi, temizleme yeteneğini kaybederek bakterilerin ağızda birikmesine neden olabilir. Bunun ışığında, bir diş ipinin sadece bir kez kullanılması tavsiye edilir. Diş ipini doğru ve etkili şekilde kullanmak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Bir miktar diş ipi koparılarak fazla olan kısım orta parmaklardan birinin etrafına gevşek bir şekilde sarılır. Kalan ip diğer elin orta parmağına sarılır ve ip parmaklar arasında sıkıca tutulur.
  • Diş ipi diş eti çizgisiyle buluşana kadar ip, dişler arasında hafif bir sürtünme hareketi ile hareket ettirilir.
  • Diş eti çizgisine ulaştığında ip C şeklinde bükülür. Nazikçe yukarı ve aşağı hareketlerle diş yüzeyi boyunca kaydırılır. Son dişin arkasına ulaşana kadar buna devam edilir.
  • Üzerinde plak biriktiğinde diş ipinin yeni bir bölümü kullanılarak işleme devam edilir.

Ağız Bakımı Nedir?

Ağız bakımı, ağız içerisinde oluşabilecek rahatsızlık ve hastalıkların oluşmasını önlemek için yapılan düzenli temizlik rutinleridir. Doğru ağız bakımı, sağlıklı dişlere, sağlıklı diş etlerine ve taze nefese yol açar. İyi bir ağız bakımı, dişlerinizi fırçalamaktan çok daha fazlasını içerir.

Ağzınız vücudunuzun sağlığına açılan genel bir penceredir. Hayatınızın neredeyse her alanına dokunan ağız bakımı çoğunlukla hafife alınır. Neden yalnızca bir şeylerin ters gittiğini düşündüğünüzde ağız bakımına ihtiyaç duyarsınız? Peki gerçekten böyle mi olmalı? Elbette hayır. Ağız bakımınıza her zaman gerekli önemi vermelisiniz. Bu şekilde sizi ve genel sağlığınızı olumsuz etkileyecek birçok rahatsızlıktan kaçınmış olursunuz.

Ağız Bakımı Neden Önemlidir?

İyi bir ağız bakımı uygulamazsanız, ciddi ağız hastalıkları geliştirme riskiniz artar. Tedavi edilmediği takdirde, bazı hastalıklar diş kaybına, dişlerde veya çevre yapılarda kalıcı hasara neden olabilir. Ancak ağzınız sağlıklıysa, koklamak, tatmak, çiğnemek, yutmak, konuşmak ve gülümsemek daha kolaydır.

Sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir ağız şarttır. Ağız bakımını uzun süre ihmal ederseniz, diş eti iltihabının  gelişmesi muhtemeldir. Bu durum için tedavi görmezseniz ağır bir diş eti hastalığına yol açar. Ayrıca, bu diş eti hastalığı formu, daha yüksek kalp hastalığı oranlarıyla bağlantılıdır. Bunun nedeni, kötü ağız sağlığının kan dolaşımına ulaşan ve sonunda kalp kapakçıklarına yayılan bakteriyel bir enfeksiyon riskini artırmasıdır.

Tedavi edilmemiş diş çürükleri ve zayıf diş sağlığı, bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Bu da sizi hastalıklara ve enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir. Tüm bunlardan korunmak için sistemli yapılan ağız bakımı son derece önemlidir.

Peki ağız bakımı sosyal hayatınızda olumlu etkiler yaratır mı? Kesinlikle evet. Ağız sağlığı gülümsemenizi güvenle aydınlatabilir. Yemek yeme, konuşma ve hislerinizi gösterebilme yeteneğinizi etkiler. Ağız sağlığı aynı zamanda kişinin benlik saygısını, okul veya iş performansını da etkiler. İyi diş veya ağız bakımı ile hem fiziksel hem de sosyal anlamda hayatınızda pek çok artıya sahip olabilirsiniz.

Ağız Bakımında Dikkat Edilecek Noktalar

Ağız bakımınıza yeterince dikkat ediyor musunuz? Sağlıklı bir ağız ve diş bakımı için bazı dikkat edilecek noktalar bulunur. Bunlar:

  • Dişlerinizi düzenli olarak yumuşak bir fırça ile fırçalamalısınız. Ayrıca ortalama 3 ayda bir, kıllar fazla yumuşamaya veya yıpranmaya başladığında fırçanızı değiştirmeyi unutmamalısınız.
  • Günde iki kez fırçalamak iyiyse, günde üç kez daha iyidir değil mi? Yanlış! Çok sık veya çok sert fırçalamak diş eti çekilmesine neden olabilir ve dişleri aşındırarak kök yüzeylerine zarar verebilir. Açıkta kalan kökler oldukça hassas olabilir ve çürüme riski daha fazla olabilir. Bu nedenle çok sert ve çok sık bir şekilde dişlerinizi fırçalamamanız gerekir.
  • Muhtemelen küçüklüğünüzden bu yana dişlerinizi aynı şekilde fırçalıyorsunuzdur. Peki fırçalarken doğru teknikleri kullandığınıza emin misiniz? Küçük dairesel hareketler, kapsamlı bir fırçalama ve hassas diş eti dokularında sert hareketlerden kaçınmaya yardımcı olur. Dişlerinizi her fırçaladığınızda dilinizi de nazikçe fırçalamalısınız.
  • Şeker ve nişastalar ağızda daha uzun süre kalma eğilimindedir ve diş çürümesinin ana kaynağı olan bakteriler için mükemmel bir besin kaynağı sağlar. Bu nedenle şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınmanız iyi olur.
  • Diş ipi, fırçanızın ulaşamadığı yerlerdeki plakları çıkarmanın en iyi yoludur. Mutlaka günde bir defa diş ipi kullanmalısınız.
  • Gargara kullanmalısınız. Evde kullanabileceğiniz bazı gargalar, ağız sağlığına katkı sağlar. Diş çevresinde ulaşılması zor alanları temizler ve dişleri mineralize eder.
  • Su, sağlığınız için gerekli bir içecektir. Her yemekten sonra su içilmesi, asitli yiyecek ve içeceklerin olumsuz etkilerini yok etmeye destek sağlayabilir.

Hangi yaşta olursanız olun ağız bakımı, genel sağlık ve yaşam kalitesinin önemli bir göstergesidir. Sağlıklı dişlere sahip olmadan hayatınızın nasıl olacağını hayal edin ve ağız bakımınızı ihmal etmeyin.

scrolltotop svg