Dune’un Kitap Serisi ve Filmi Hakkında Merak Edilenler
Film Önerileri

11 dk okuma

Frank Herbert’in 1965’te yayımlanan bilim kurgu destanı Dune kitap serisi ve onun devasa dünyasına ilgi bugünlerde tekrar artmış durumda. Kuşkusuz bunda en büyük etken, 21 Ekim 2021 tarihinde vizyona giren Denis Villeneuve yönetmenliğindeki “Dune: Part One” filmi. Filmi izleyenler Dune roman serisini yeniden keşfetmeye başladılar.

“Dune: Part One” filminin yönetmeni Villeneuve, Dune’a hak ettiği büyük ekran görkemini sağlamış gözüküyor. “Blade Runner 2049: Bıçak Sırtı” ve “Arrival” filminin yönetmeni Villeneuve, etkileyici bilim kurgu hikayeleri yönetme yeteneğini zaten kanıtlamış durumda. Şu ana kadar izleyici Dune filmi hakkında olumlu görüşlere sahip. Devam filmini sabırsızlıkla bekleyenler, Dune kitap serisi ve Dune okuma sırası hakkında araştırmalarına devam ediyor.

Dune kitap serisini hangi sırayla okuyacağınızı bilmek ve Dune serisi için iyi bir başlangıç kılavuzu okumak filmi anlamak için yapmanız gereken en doğru şey. Dune filmini seyretmek için sabırsızlanıyor ve hikayeyi keşfetmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Dune kitap serisi sırası, Dune filmi konusu ve oyuncuları hakkında bilgiler, Dune’a benzeyen bilim kurgu film önerileri içeren rehberimiz size yardımcı olacaktır.

Dune evreninde yeniyseniz endişelenmenize gerek yok. Leydi Jessica’nın, oğlu Paul’e Bene Gesserit testi sırasında söylediği gibi “Korku aklın katilidir. Korku tam bir yok oluş getiren küçük bir ölümdür.”

Yeni bir zihniyetle yola çıkmak ve hayatınızı sadeleştirmek istiyorsanız Konmari Metodu hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Dune Kitap Serisi Sırası ve Detayları

Dune kitap serisi, okuyanların bildiği gibi geniş kumullar, tuhaf isimli karakterler ve bazı gizemli ve çarpıcı temalarla dolu. Filmi seyretmeden önce sağlam bir Dune evreni temel bilgisi istiyorsanız ilk romanı bitirmek yeterli olacaktır. Kitap ilk olarak 1965 yılında Analog Dergisi’nde iki bölüm olarak yayımlandı. Frank Herbert’in efsanevi anlatısı, En İyi Roman Hugo Ödülü ve En İyi Roman Nebula Ödülü’nü kazandı. Roman “Dune”, “Mua’dib” ve “Mesih” olmak üzere üç ayrı bölüme ayrılır. Villenueve’nin filmi ise ikiye bölünmüştür, vizyona çıkan film anlatının ilk bölümüdür.

Dune serisi toplam altı kitaptan oluşur, Dune okuma sırası şu şekilde listelenebilir:

  • Dune: Çöl Gezegeni
  • Dune Mesihi
  • Dune Çocukları
  • Dune Tanrı İmparatoru
  • Dune Sapkınları
  • Dune Rahibeler Meclisi

Dune kitap yazarı Frank Herbert 1986’da öldükten sonra, oğlu Brian Herbert ve Kevin J. Anderson seriyi devam ettiren eserler yazmıştır.

Dune konusu açısından oldukça ilgi çekicidir, olaylar uzak bir gelecekte geçer. Hanedanların tımar gezegenlerini kontrol ettiği feodal bir yıldızlararası toplumu yansıtır. Roman kahramanı Paul Atreides’in ailesi Arrakis gezegeninin yönetimini üstlenir. Bu gezegen seyrek nüfuslu ve yaşanılmaz bir çöl arazisine sahiptir, fakat zihinsel yetenekleri geliştiren ve yaşamı uzatan “melanj”ın tek kaynağıdır. Baharat olarak bilinen melanj çok boyutlu öngörü ve farkındalık gerektiren uzay navigasyonu için de gereklidir. Arrakis gezegeninin kontrolü tehlikeli ama arzu edilen bir girişimdir. Dune romanı, imparatorluğun çeşitli fraksiyonları arasında Arrakis’in ve melanjın kontrolü için yapılan mücadeleye odaklanır. Hikaye din, siyaset, ekoloji, teknoloji ve insan duygularının derin ve çok katmanlı etkileşimleri üzerine yoğunlaşır.

Dune Film Konusu ve Oyuncuları

Dune filmi, Denis Villeneuve tarafından yönetilen ve Villeneuve, Jon Spaihts ve Eric Roth tarafından yazılan 2021 Amerikan epik bilim kurgu filmidir. Frank Herbert’in 1965 romanının, öncelikle kitabın ilk yarısını kapsayan, planlanan iki bölümlü uyarlamasının ilkidir.

Film uzak bir gelecekte, hikayenin kahramanı Paul Atreides’in ailesi, soylu Atreides Hanesi’nin ölümcül ve konuksever olmayan çöl gezegeni Arrakis için bir savaşa girmesini konu alıyor. Kadroda; Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Josh Brolin, Stellan Skarsgård, Dave Bautista, Stephen McKinley Henderson, Zendaya, David Dastmalchian, Chang Chen, Sharon Duncan-Brewster, Charlotte Rampling, Jason Momoa ve Javier Bardem yer alıyor.

Legendary Entertainment, Dune filmi ve TV haklarını 2016’da aldı ve Villeneuve, Şubat 2017’de yönetmen olarak imza attı. Yapım sözleşmeleri yalnızca ilk film için imzalandı, ikinci bir filme yeşil ışık yakılmadan önce filmin başarısına güvenildi. Çekimler Mart-Temmuz 2019 arasında Budapeşte, Ürdün, Norveç ve Abu Dabi mekanlarında gerçekleştirildi.

Dune’un başlangıçta 2020’nin sonlarında yayımlanması planlanıyordu, ancak COVID-19 salgını nedeniyle ertelendi. Dune filmi, ertesi yıl 15 Eylül 2021’de uluslararası vizyona girmeden önce 3 Eylül 2021’de 78. Venedik Uluslararası Film Festivali’nde gösterime girdi. Daha sonra Amerika Birleşik Devletleri sinemalarında vizyona çıktı ve 21 Ekim 2021’de HBO Max’te yayımlandı. Görselleri, kapsamı ve tutkusu nedeniyle eleştirmenler tarafından iyi karşılandı. 165 milyon dolarlık bir üretim bütçesi ile dikkat çekti. Dünya çapında 368 milyon doların üzerinde hasılat elde ederek 2021’in en yüksek hasılat yapan onuncu filmi oldu. Vizyona girmesinden bir hafta sonra, “Dune : İkinci Bölüm”, Ekim 2023’te planlanan vizyon tarihi ile yapım şirketi tarafından onaylandı.

Dune Uyarlamaları Kaç Filmden Oluşuyor?

Dune serisi, daha önce de film uyarlamalarıyla seyircilerin karşısına çıktı. Twin Peaks yaratıcısı David Lynch’in 1984 yapımı “Dune: Çöl Gezegeni” filmi pek beğenilmedi, kült film yapımcısı Alejandro Jodorowsky uyarlaması sadece bir fikir olarak kaldı, SyFy Channel dizi versiyonu çok uzun ve tutucu bulundu.

Jodorowsky’nin Kum Tepesi

Şili kökenli Fransız film yapımcısı Alejandro Jodorowsky; Orson Welles, Mick Jagger ve Salvador Dali’nin başrollerini paylaştığı 14 saatlik bir film yapmak istedi. Ünlü ressam H.R. Giger, çizgi roman sanatçısı Moebius ve görsel efekt süpervizörü Dan O’Bannon ön prodüksiyonda yer aldı. Pink Floyd ve Fransız grup Magma, House Atreides ve House Harkonnen için film müzikleri yapacaktı. Ne yazık ki Jodorowsky’nin hayalleri Dune evrenini işlemek için çok büyüktü. Film iki yıldan fazla bir süre geliştirme aşamasında kaldı, proje yönetmene 2 milyon dolara mal oldu. Proje, sonunda mali nedenlerle durdu, bir daha asla gündeme alınmadı. Giger, Moebius ve O’Bannon, Dune’daki çalışmalarından ilham aldılar ve “Alien” adlı başka bir efsane filmi yarattılar.

Dune (1984)

David Lynch, kağıt üzerinde Dune’u yönetecek mükemmel kişi olabilirdi. O günlerde tanınmamış aktör Kyle MacLachlan Paul Atreides’i oynuyordu ve Sting, kötü adam Feyd Rautha olarak Dune filminde rol alıyordu. Herbert’in ana hikayesi, Lynch’in tasvir etmekte ustalaştığı temaların harika bir karışımıdır: Sürrealizm, aydınlık ve karanlığın savaşı ve bilinçaltının mücadelesi.

Lynch’in bir Dune filmi için mükemmel bir yönetmen olduğunu herkes kabul ediyordu ama sonuç bekleneni vermedi. Universal’in müdahalesi filmini parçalara ayırmasaydı Lynch’in bir başyapıt yaratacağını iddia edenler hala mevcut. Lynch, Dune’un üç saat sürmesini istemişti, ancak Universal’in yaptığı son kesimle Dune filmi 136 dakikaya indi. Lynch, bu deneyimi ağzında kötü bir tat bıraktıktan sonra, herhangi bir uyarlamaya “sıfır ilgi” göstererek Dune hakkında konuşmayı halen reddediyor.

Frank Herbert’s Dune (2000)

SyFy Kanalı Dune serisinin temelde bir bilim kurgu başyapıtı olduğunun farkındaydı. Bu yüzden mini dizinin başlığına Frank Herbert’in adını koydular. John Harrison tarafından yönetilen ve uyarlanan dizide Alec Newman, Paul Atreides ve William Hurt, Duke Leto rol aldı. Dizi, 2001 Emmy Ödülleri’nde iki ödül kazandı: Sinematografi ve Özel Görsel Efektler. Eleştirmenler mini diziye övgüler düzdüler ve dizi bugüne kadar SyFy Channel’da yayımlanan en yüksek puanlı programlardan biri oldu. İzleyiciler ise bu diziye pek ısınamadı. Bunun nedeni, kaynak metne çok sıkı sıkıya bağlı olan son derece sadık bir uyarlama olmasıydı.

Bu uyarlamaların ardından gelen Denis Villeneuve’ün “Dune: Part One” filmi bir giriş niteliğinde. Dune serisinin ikinci filmi tahminen Ekim 2023’te vizyonda olacak. Dune kitap serisi içinde yer alan Bene Gesserit olarak bilinen kadınların gizli dünyasına odaklanan “Dune: The Sisterhood” adlı bir dizinin hazırlandığı Legendary Television tarafından daha önce duyurulmuştu.

Dune’a Benzeyen Bilim Kurgu Film Önerileri

Dune filmi, etkileyici görüntülere karşı öne çıkan abartısız performanslarla yıldızlararası siyasetin düşünceli, yoğun, bazen kasvetli bir hikayesi. Aynı zamanda hem muazzam hem de samimi olan, destansı bir hikayeyi anlatan iyi çekilmiş bir film. Dune filmi gibi filmler pek fazla değil. Dune serisi gibi etkileyici bir öykü bulmak imkansız görünebilir. Ama endişelenmeyin, çünkü “Korku aklın katilidir.”

“Dune: Part 2″yi beklerken hayranlarının izlemesi gereken bilimkurgu filmlerinin bir listesini sizler için derledik:

  • Snowpiercer
  • Arrival
  • Mad Max: Fury Road
  • Riddick
  • Ad Astra
  • Dune (1984)
  • Interstellar
  • Things To Come
  • Ex Machina
  • Nausicaä Of The Valley Of The Wind
  • A.I.: Artificial Intelligence
  • Blade Runner 2049
  • Honorable Mention: Foundation
  • 12 Monkeys
  • 2001: A Space Odyssey
  • Alien

Dune okuma sırasından Dune konusu ve oyuncularına, diğer film uyarlamalarına kadar Dune dünyasına yeni başlayanlar için bir rehberi incelediniz. Denis Villeneuve’nin Ekim 2021’de vizyona giren Dune filmini izlemeye artık hazırsınız.

scrolltotop svg