Balkonlar Çiçek Gibi Olsun! Balkon Dekorasyon Fikirleri
Ev & Yaşam

9 dk okuma

Şehirde yaşıyorsanız kendinize ait bir bahçeniz olmayabilir. Ancak kendinize konfor alanı oluşturabileceğiniz ve sevdiklerinizle paylaşabileceğiniz bir balkonunuz mutlaka vardır. Kullanışlı fikirlerle bu yeri güzel ve dinlendirici bir alana dönüştürmek için dekorasyon fikirlerimizden ilham alabilirsiniz. Sabahları kuşların neşeli cıvıltıları ile uyanıp, başınızı pencereden dışarı uzatıp güneşin sıcak ışınlarını yüzünüzde hissetmek isterseniz balkonunuzu mükemmel bir yere dönüştürmek sizin elinizde. Balkonunuzda sıcak bir kahvaltı ile güne böyle başlayabilir, küçük bir dış mekan elde ederek akşam dostlarınızla keyifli vakit geçirebilirsiniz. Balkonunuz ister büyük ister küçük olsun bu dış mekanı şık bir şekilde döşeyebilirsiniz.

Küçük Balkon Nasıl Dekore Edilir?

Tüm balkon sahipleri, balkondaki alanın genellikle sınırlı olduğunu bilir. Ancak bu birkaç metrekareyi en iyi şekilde kullandığınızda evinizden tamamen farklı ve eğlenceli bir yaşam alanı elde edebilirsiniz. Çünkü balkon birçok açıdan özel bir alandır. Bir evin sahip olabileceği en küçük dış mekan alanıdır.  Bu nedenle balkonunuzu ne için kullanacağınızı belirlemek iyi bir başlangıçtır. Büyük ya da küçük olması fark etmeksizin yaratıcı fikirler ve işlevsel eşyalarla istediğiniz etkiyi yaratabilirsiniz. Ancak söz konusu küçük balkon dekorasyonu olduğunda en önemli nokta eşyaların kullanımı ve küçük hilelerle mekanın olduğundan daha büyük gösterilmesidir. İster bir yemek odası ister küçük bir bahçe olsun sahip olduğunuz balkon birkaç püf nokta ile dilediğiniz alana dönüşebilir.

Dar Balkon Dekorasyonu Fikirleri

Dar balkonlar da tıpkı evin diğer küçük alanları da işlevsel şekilde dekore edildiğinde oldukça ferah bir alan elde edilebilecek mekanlardır. Bu nedenle zemini ve duvarları olabildiğince iyi kullanmak ve eşya seçiminde işlevsel ürünlere yönelmek gerekir. Dar balkon dekorasyonunda ilham alabileceğiniz ipuçları ise şöyle sıralanabilir:

  • Balkonunuzun işlevini belirleyin: Bu küçük yüzeyi olabildiğince verimli bir şekilde düzenlemek için balkonu tam olarak ne için kullanmak istediğinizi önceden belirlemeniz gerekir. Açık havada yemek yemeyi  ve dostlarınızla vakit geçirmek istiyorsanız kompakt bir bistro seti seçebilirsiniz. Balkonu sadece dinlenmek ve güneşte oturmak için kullanıyorsanız rahat bir şezlong, katlanabilir minder ya da geniş bir puf yerleştirebilirsiniz.
  • Balkonlara özel aksesuarlar seçin: Nüfus artışı ve minimal evlerin yaygınlaşması balkonların da küçülmesine sebep olduğu için balkonlara özel portatif eşyalar bulmanız daha kolay. Örneğin, balkonunuzun  korkuluğuna kompakt bir balkon masası takabilirsiniz. Kullanmadığınız zamanlarda  hiç yer kaplamaz ve yine de şık bir bar, masa elde edebilirsiniz.
  • Yerden tasarruf edin ve taşınabilir ögeler satın alın: Dar balkonlarda zeminin görünmesi oldukça zordur. Ancak tek kişilik hamak ekstra oturma alanı sağlayabilir. Öte yandan balkonu farklı amaçlarla kullanmak isterseniz masanızı, sehpanızı ve hatta saksılarınızı tekerlekli modeller arasından seçebilirsiniz. Bu sayede balkonunuzu kullanım şeklinize göre kısa sürede dönüştürebilirsiniz.
  • Minderlerle konfor sağlayın: Minderler hem taşınabilirliği hem de hemen her alan sığabilen boyutları ile balkon dekorasyonlarında oldukça popülerdir. Ayrıca minderli oturma alanları moda olmasının yanı sıra son derece kullanışlı. Minderlere uygun bir açı seçebilir ve duvarların sırtlık görevi görmesine izin verebilirsiniz. Palet bankları da sık tercih edilen balkon mobilyalarından biri. Özel palet kanepe veya oturma minderleri ile süsleyebilir ve farklı desenlerdeki uyumlu dekoratif kırlentler ile dekorasyonu tamamlayabilirsiniz.
  • Duvarlara ve tavana yönelin: Balkonunuzun zemin alanı o kadar büyük olmayabilir ama bu, yeterli alan olmadığı anlamına gelmez. Dekorasyon yaparken balkonunuzun duvarlarını ve tavanını unutmayın. Örneğin, dikey bahçeciliği deneyebilirsiniz. Bitkileri yan yana yerleştirmek yerine üst üste dizebilirsiniz. Duvar rafları bu tür bitkiler için idealdir. Balkonda biraz yeşillik istiyorsanız korkulukları da kullanabilirsiniz. Daha fazla atmosfer yaratmak için küçük sarkıt ve duvar lambaları veya  güzel bir kuş evi seçebilirsiniz.
  • Küçük balkonlar için portatif aydınlatma ürünleri seçin: LED dize ışıklar pille çalışır ve istediğiniz yere rahatlıkla yerleştirebilir ve dilediğiniz renkte aydınlatma elde edebilirsiniz. Bu sayede balkonunuzun korkuluklarına, duvara ya da rafların çerçevesine Petrix PD1544 dekoratif yaprak şeritli LED aydınlatma gibi ürünler yerleştirebilirsiniz.

Büyük Balkonlar için Dekorasyon Fikirleri

Büyük balkonlar söz konusu olduğunda ise daha büyük bir alanı dönüştürmeniz gerekir. Bu nedenle yine nasıl bir mekan elde etmek istediğinize karar vererek dekorasyona başlayabilirsiniz. İster ferah bir yemek alanı ister farklı amaçlar için bölünmüş bir balkon olsun öncelikle zeminden başlamalı ve mobilyalarla birlikte aksesuar seçimi yapmanız gerekir. Çünkü her dekorasyonda olduğu gibi ilk olarak temel ürünler seçilir ve diğer tüm detaylar bu eşyalar etrafında düzenlenir. Böylece her eşya ve aksesuar birbiri ile hem dekoratif hem de boyut olarak uyumlu seçilebilir.

Balkon dekorasyonunda en önemli noktalardan biri de stile karar vermektir. Rustik, retro, modern, endüstriyel, klasik ya da bohem gibi dekorasyon stilleri arasında tercih yapmanız gerekir. Tabii ki dilerseniz birkaç stili harmanlayarak kendi özgün dekorasyonunuzu da yapabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun balkon düzenlemeye kullanım alanı belirleyerek başlamanız gerekir. Çünkü balkonunuzu mutfağın devamı, küçük bir bahçe, açık hava sineması, kitap okuma köşesi ya da küçük kafe olarak kullanmanız mümkün. İşte kullanıma göre balkon dekorasyonu fikirleri:

  • Balkonunuzu mutfağın devamı olarak kullanmak isterseniz rattan ya da ahşap masa sandalye takımı yerleştirebilirsiniz. Hoş bir yemek alanı oluşturmak için balkonunuzun çok büyük olması gerekmez. Çünkü katlanır masa sandalye gibi portatif mobilya seçenekleriniz de mevcuttur.
  • Sahip olduğunuz açık ya da kapalı balkonu bahçe olarak değerlendirmek isterseniz uzun ve geniş saksılar alabilir, korkuluklara da saksılar asarak hem süs bitkiler yetiştirilebilir hem de dikey tarımcılığa geçiş yapabilirsiniz. Böylece kendi organik meyve-sebzelerinizi yetiştirebilirsiniz. Birkaç duvar rafı, sarkıt saksı da tüm balkon dekorasyonları için idealdir.
  • Balkonunuzu şehir hayatından bunaldığınızda kullanabileceğiniz bir dinlenme alanı ve keyifli bir aktivite mekanına çevirmek isterseniz açık hava sineması iyi bir fikirdir. Her balkon uygun olmasa da L bir balkona sahipseniz bu fikri hayata geçirebilirsiniz. Ayrıca korkulukların bir kısmına yukarıdan aşağı bir projeksiyon perdesi de asabilirsiniz. Bunun için projeksiyon cihazı seçmeniz yeterlidir. Örneğin, Asus Zenbeam Latte L1 LED projektör gibi kısa mesafe ve taşınabilir projektörleri tercih edebilirsiniz.
  • Sallanan koltuk, ahşap raflar, sehpa, birkaç puf ve LED ışıklar ya da lambaderle mükemmel bir okuma köşesi elde edebilirsiniz. Bu sayede günün her saati dinlendirici bir alana sahip olabilir ve boş vakitlerinizi kişisel aktivitelerle değerlendirebilirsiniz.
  • Güne yoga ve pilates ile başlayabilirsiniz. Balkonunuz için sadece yoga matı ve minderi seçerek kendi meditasyon ve egzersiz alanınızı oluşturabilirsiniz. Bunun için Nui Yoga 33 cm .ap meditasyon minderi gibi egzersiz ekipmanları almanız yeterlidir. Hemen her balkonda bu tür minder için yeterli alan bulunur. Böylece mevcut dekorasyonunuzu yenilemeden de yoga mekanı elde edebilirsiniz.

Balkon dekorasyonu her zaman evinizin dekorasyon stiline uyum sağlamak zorunda değildir. Bu nedenle ihtiyacınız olan ve özellikle evinizde olmayan bir alan tasarlayabilir, hem kendiniz hem de dostlarınız için hoş bir ambiyansa sahip mekan oluşturabilirsiniz.

scrolltotop svg