Spotify’ın Az Bilinen Yararlı Özellikleri
Slider

9 dk okuma

Dünyanın en popüler müzik akış platformlarından biri olan Spotify, günümüzde yaklaşık 345 milyon aktif kullanıcı sayısına sahip. Zengin kütüphanesi, kullanımı son derece kolay olan arayüzü ve hızlı çalışan algoritmasıyla rakiplerinin arasından sıyrılan müzik platformu, bu özellikleri sayesinde kullanıcıların yoğun ilgi gösterdiği mecralar arasında. Spotify, her ay düzenli olarak yaptığı güncellemelerle bazı kullanışlı özellikleri kullanıcıları ile buluşturur. Bu özelliklerin çoğu kullanıcılar tarafından bilinse de bazıları da gözden kaçma potansiyeline sahip.

Düzenli bir şekilde yayına alınan ve kullanıcılara kolaylık sunan özellikler arasında ortak çalma listesi oluşturma, grup oturumu açma, şarkıya katkıda bulunan isimleri görme, silinen çalma listelerini geri getirme, en iyi ses kalitesine erişme ve yeni şarkılar keşfetme gibi yenilikler var. Siz de pek çok kişinin müzik yayın platformu tercihinde olan Spotify’ı daha etkili kullanmak için bilinmeyen Spotify özellikleri hakkında bilgi almak ister misiniz? İşte Spotify hakkında bilinmeyenler listesi:

Spotify Çalma Listesi Nasıl Geri Getirilir?

Müzik akış platformunu en iyi şekilde kullanmanın yollarından biri, liste oluşturmaktır. Spotify hesabınızda çalma listeleri oluşturarak en sevdiğiniz şarkıları tek bir liste içerisinde toplayabilirsiniz. Ancak bazen çeşitli nedenlerden ötürü çalma listelerinizi silmeniz gerekebilir ya da hesabınıza erişim imkanı bulan birisi, sizden habersiz şekilde listelerinizi silebilir. Böyle bir durumda endişelenmenize gerek yok! Çünkü silinen çalma listelerinizi kurtarmanın kolay bir yolu var.

Öncelikle Spotify’ın kendi web sitesine girerek hesabınıza giriş yapın. Sağ üstte yer alan üç çizgiye ve ardından Hesap butonunu seçin. Sonrasında Çalma Listelerini Geri Getir yazısının üzerine tıklayın. En son aşamada silinen listenizin yanındaki Geri Yükle tuşuna basarak çalma listenizi geri getirebilirsiniz.

Dinlemek İstemediğiniz Sanatçıların Çalmasını Engelleyebilirsiniz

Son zamanlarda Spotify’da hayata geçen bir diğer özellik ise sanatçı engelleme. Bu özellik kullanıcıların, müzik yayın platformunda karışık listeler veya rastgele çalan şarkılarda dinlemek istemedikleri sanatçıları engellemelerine imkan tanır. Siz de bu özelliği kullanarak sevmediğiniz sanatçıların karşınıza çıkmasını önlemek istiyorsanız yapmanız gerekenler çok basit.

Bunun için önce dinlemek istemediğiniz sanatçının sayfasına giderek üstteki üç noktaya tıklayın. Daha sonra Bu Sanatçıyı Çalma yazısına tıklayın. Ardından seçtiğiniz sanatçının şarkılarının karşınıza çıkmayacağına dair ekranda bir kısa mesaj görürsünüz. Bu özelliği şimdilik sadece mobil uygulama üzerinden aktif hale getirebilirsiniz. Ayrıca engellediğiniz sanatçı başka biri ile düet yapmışsa o zaman o şarkıyı görmeye veya akışta o isme rastlamaya devam edersiniz.

Zenginleştir Özelliğiyle Yeni Şarkılar Keşfedebilirsiniz

Bilinmeyen Spotify özellikleri arasında yer alan “zenginleştir” sayesinde çalma listenize keyif alacağınız şarkılar ekleyebilirsiniz. Yeni bir çalma listesi oluşturmak ya da halihazırda kullandığınız çalma listelerinde güncel değişiklikler yapmak istiyorsanız bu özellik tam size göre! Bu özelliği kullanmak için her çalma listesinin üzerinde bulunan “Zenginleştir” butonuna tıklamak yeterli. Özelliği aktif hale getirdiğiniz zaman çalma listelerinizde yeni önerilerle karşılaşabilir, listenizdeki her 2 parçadan sonra 1 öneri ile karşılaşabilirsiniz. Eğer size öneri olarak sunulan parçaları beğenirseniz önerinin yanında bulunan + işaretine tıklayarak parçayı müzik çalma listenize kolayca ekleyebilirsiniz.

Grup Oturumu ile Sevdiğiniz Müzikleri Arkadaşlarınızla Paylaşın

Spotify hakkında bilinmeyenler arasında “grup oturumu” özelliği de var. Arkadaşlarınızla beraber aynı anda aynı parçaları dinlemek istediğinizde bu özelliği kullanarak birlikte hareket edebilirsiniz. Grup oturumu için arkadaşlarınız arasından biri, grup oturumunu başlatıp 4 farklı kişiyi bu oturuma davet edebiliyor. Bu özelliği kullanmak için parça çalarken Oturumu Başlat tuşuna tıklamanız ve sonra oturumu ister link ister Spotify kodları ile arkadaşlarınızla paylaşmanız yeterli.

Arkadaşlarınızla Ortak Çalma Listeleri Oluşturmaya Başlayın

Spotify üzerinden sevdiğiniz parçaları dinlerken ortak çalma listeleri oluşturabileceğinizi biliyor muydunuz? Spotify özellikleri arasında yer alan Ortak Çalma Listesi Oluşturma sayesinde arkadaşlarınızla aynı sanatçıların şarkılarını dinleyebilir ve çalma listelerinizi kolayca kontrol edebilirsiniz. Bunun için oluşturduğunuz bir çalma listesinin sağ üst tarafında bulunan İnsan simgesine tıklamanız, ardından “Ortak Çalmaya Aç” düğmesine basmanız ve çalma listenizin linkini arkadaşlarınızla paylaşmanız yeterli. Artık link paylaştığınız her kişi o listeye yeni şarkılar ekleyip çıkarabilir.

Spotify’daki Parçaları En İyi Ses Kalitesinde Dinleyin

Yüksek ses kalitesinde şarkı ve podcast dinleme özelliğiyle öne çıkan Spotify, bu konuda kullanıcıları için nitelikli yayın yapan platformların başında gelir. Spotify’ın ücretsiz versiyonunu tercih edenler için bu ses kalitesi 160 kbit/s olarak belirlenirken premium üyeler için ise ses kalitesi oranı yaklaşık 320 kbit/s olarak ayarlanabilir. Eğer siz de Spotify ses kalitesi özelliğini ayarlamak istiyorsanız o halde şu adımları takip etmelisiniz: Spotify’ın ücretsiz versiyonunda “Düşük”, “Normal”, “Yüksek” olmak üzere üç farklı seçenek varken premium üyelerde ise bu seçeneklere “Çok Yüksek” de dahil olur. Spotify ses kalitesini değiştirmek için ana sayfada sağ üstte yer alan çark simgesinden Ayarlar’a girip ardından Ses Kalitesi düğmesine tıklamalısınız. Buradan istediğiniz ses kalitesini seçerek müzik yayın platformundaki içerikleri dilediğiniz kalitede dinleyebilirsiniz.

Şarkıya Katkıda Bulunan Kişileri İnceleyin

Müzik akış hizmetinde az bilinen özelliklerden biri de şarkıya katkıda bulunan kişileri görmek. Bu özellikle birlikte herhangi bir şarkıya katkıda bulunan şarkı yazarı, besteci ve yapımcı şirketleri görebilirsiniz. Bunun için dinlediğiniz herhangi bir şarkıya basılı tutmak ve Katkıda Bulunanları Göster seçeneğine tıklamak gerekir.

Spotify’da Bulunmayan Şarkıları Listenize Ekleyin

Spotify, zengin müzik arşivine sahip platformlardan biri. Ancak yine de konser kayıtlarını, cover veya bazı mixleri platformda her zaman bulamayabilirsiniz. Bu tip durumlarda bilgisayarınızda yer alan şarkıları Spotify’a indirip kolayca dinleyebilirsiniz. Bu özelliği kullanmak için öncelikle Spotify bilgisayar uygulamasında sağ üstte yer alan aşağı yönlü tuşa, ardından Ayarlar’a tıklayın. Yerel Dosyaları Göster seçeneğini aktive ettiğinizde bilgisayarınızdaki İndirilenler klasöründeki şarkılar otomatik olarak Kitaplık kısmının altındaki Yerel Dosyalar bölümüne eklenir. Ayrıca manuel ekleme yapmak içi ise Kaynak Ekle tuşuna basıp, bir klasörü seçerek o dosyadaki tüm şarkıları Spotify hesabınıza ekleyebilirsiniz.

Benzer Çalma Listeleri Oluşturarak Yeni Parçalar Keşfedin

Spotify’ın öne çıkan en önemli niteliği çok iyi derecede çalışan algoritması. Bu, özellikle öneri konusunda kullanıcılara oldukça memnun edici sonuçlar sunar. Spotify’ın isabetli öneri algoritmasından yararlanarak favori çalma listenizeki şarkılara benzer listeler oluşturabilir ve sevdiğiniz türün farklı örnekleri arasında tam bir müzik ziyafeti yaşayabilirsiniz. Ancak söz konusu özellik şimdilik sadece bilgisayar üzerinden kullanılabilir. Bu özellikten faydalanmak için Spotify’ın bilgisayar versiyonuna girip kendi oluşturduğunuz çalma listesine tıklayın ve Benzer Çalma Listesi Oluştur yazısına basın. İşte hepsi bu!

Siz de yukarıdaki Spotify özelliklerini inceleyerek beğendiğiniz özellikleri hemen deneyebilir ve Spotify’ınızı kolayca kişisel hale getirebilirsiniz. Spotify’daki parçaları daha kaliteli bir şekilde dinlemek için de Turkcell Pasaj üzerinden Apple AirPods Pro kulaklıkları şimdi inceleyebilir, beğendiğiniz ürünü cazip fırsatlar eşliğinde satın alabilirsiniz.

scrolltotop svg