Lezzet ve Sağlık Bir Arada: Ev Yapımı Meyveli Yoğurt
Formda Kal

8 dk okuma

Yoğurt sütün fermente edilmiş halidir. İçinde laktik asit bakterileri bulunur ve yoğun kıvamını bu bakterilerden alır. Aynı zamanda hafif ekşimsi tadı da bu bakteriler sayesinde oluşur. Yoğurt içinde sütten daha az laktoz olduğu için intoleransı olan kişilerin tüketimine daha uygundur. Bununla birlikte meyveli olarak sağlıklı bir atıştırmalığa dönen yoğurt pek çok kişinin en sevdiği hafif tatlardan biridir. Meyveli yoğurt yapımı ise oldukça kolaydır. Yoğurdu hazır alabilir ya da kendiniz mayalayabilirsiniz. Meyveli yoğurt için yapmanız gereken tek şey ise sevdiğiniz bir meyveyi püre haline getirdikten sonra yoğurda eklemektir. Peki hangi meyveler yoğurda eklenebilir? Meyveli yoğurdun faydaları nelerdir? Meyveli yoğurt buzdolabında ne kadar saklanır? Gelin tüm soruların yanıtını bulabileceğiniz meyveli yoğurt rehberimize birlikte göz atalım.

Meyveli Yoğurt Nasıl Yapılır?

Meyveli yoğurt, içindekiler ve yapım aşamaları düşünüldüğünde son derece sağlıklı bir atıştırmalık olarak görünebilir. Ancak hazır meyveli yoğurtların içinde genellikle çok az meyve ve daha fazla şeker vardır. Bu nedenle, daha çok meyve ve daha az tatlandırıcı ekleyerek meyveli yoğurdunuzu kendiniz yapmanız tavsiye edilir. Meyveli yoğurt yapımı ise son derece kolaydır. Özellikle elektrikli mutfak aletleri ile evde meyveli yoğurt yapımı oldukça kısa sürede tamamlanabilir. Ev yapımı meyveli yoğurt tarifi ise şöyledir:

  • Hazır yoğurdunuz yoksa mayalayarak meyveli yoğurt yapımına başlayabilirsiniz. Bunun için tencere ya da Cookplus Mutfaksever yoğurt makinesi gibi bir cihaz kullanabilirsiniz.
  • Yoğurt makineleri uygun sıcaklığı ayarlar ve mayalama tamamlanana kadar ısıyı sabit tutar. Bu sayede ortam ısısını ve yoğurdun kıvamını kontrol etmek zorunda kalmazsınız.
  • 1 litre süt ve 125 ml sade yoğurt ile mayalama işlemine başlayabilirsiniz. tencerede 45 derece ısıtılmış süte yoğurdu ekleyerek mayalamaya bırakabilirsiniz. Yoğurt yapma makineleri de hemen hemen aynı şekilde çalışır, ılık sütü yoğurt ile karıştırın ve mayalanmasını bekleyin.
  • Yoğurt hazır olduğunda ise kişi sayısına göre 100 ml yoğurdu karıştırma kabına alın.
  • Meyve seçin. Meyve miktarı damak zevkinize göre değişeceğinden dilediğiniz kadar ekleyebilirsiniz.  Ancak en önemlisi mevsiminde taze meyveler seçmek olsa da donuk meyveleri de tercih edebilirsiniz.
  • Meyveler taze ise direkt Electrolux E4TB1-6ST Smoothie blender gibi püre yapabilecek bir cihaz ile hazır hale getirebilirsiniz.
  • Meyveler donuk ise çözdükten sonra daha parçalı kalmasını istiyorsanız Ariete 4 Bıçaklı Vintage rondo gibi parçalaıyıcılardan yardım alabilirsiniz.
  • Daha sonra ise meyve püresini yoğurda ekleyebilir ve isteğe göre bal, akçaağaç ya da agave şurubu gibi tatlandırıcılarla daha keyifli hale getirebilirsiniz.

Muzlu Yoğurt Nasıl Yapılır?

Muzlu yoğurt, yapımı en pratik meyveli yoğurtlardan biridir. Muzun yumuşak ve çekirdeksiz yapısı hazırlık sürecini bir hayli kolaylaştırır. Muz hafif ve pek çok meyve, tahıl ürünü ile eşleştirilebilen bir meyvedir. Bu nedenle birçok şekilde muzlu yoğurt yapmanız mümkündür. Ancak en sade hali ile muzlu yoğurt yapmak isterseniz şu aşamaları takip edebilirsiniz:

  • Bir muzu soyun ve küçük parçalar halinde doğrayın.
  • Muzu bir kaseye ekleyin ve Cvs Dn 1285 Sticks 400 W blender gibi çubuk blenderla muzları ezin ve bir kase yoğurt ile karıştırın.
  • Şeker veya bal ekledikten sonra kaşık ya da silikon spatula ile karıştırabilirsiniz.
  • Yarım saat buzdolabında bekletin.

Muzlu yoğurdu daha fazla miktarda hazırlamak için 200 ml yoğurt ile bir muz şeklinde her birini eşit oranda artırabilirsiniz. Ayrıca muzlu yoğurdu bir öğün haline getirmek isterseniz içine tarçın, yulaf ezmesi, chia tohumu ekleyebilirsiniz.

Çilekli Yoğurt Nasıl Yapılır?

Meyveli yoğurt tarifi denilince birçok kişinin aklına çilekli yoğurt gelir. Bunun sebebi ise çileğin aromasının çok yoğun olması ve fazla şekere gerek duymadan tatlı bir yoğurt elde edilmesidir. Çilekli yoğurt da diğer meyveli yoğurtlar gibi çok farklı şekilde hazırlanabilir. Çünkü bazıları iri parçalı çilekleri tercih ederken bazıları ise çilekleri blenderdan geçirerek homojen bir yoğurt elde etmek isteyebilir. Temel olarak dikkat etmeniz gereken nokta ise sadece meyveleri blenderdan geçirmenizdir. Çünkü yoğurt çırpıldıkça sıvılaşabilir. Bu hususlara dikkat ederek bir kase yoğurt içine tercihen 5-6 adet doğranmış ya da püre haline getirilmiş çilek ekleyebilirsiniz.

Portakallı Yoğurt Olur mu?

Portakal, limon kadar olmasa da asidik bir meyvedir. Ancak yoğurdu kesecek kadar asit yoktur. Bu nedenle tıpkı çilekli ve muzlu yoğurt hazırlar gibi endişe etmeden evde portakallı yoğurt yapabilirsiniz. Portakallı yoğurt yapmanız için gerekenler ise şunlardır:

  • Yarım portakalı küçük küpler halinde doğrayın. Daha pratik bir hazırlık için Arzum AR1128 Freechopp cam hazneli şarjlı doğrayıcı gibi cihazlardan yardım alabilirsiniz.
  • Bir kase yoğurda ekleyin.
  • Daha yoğun bir tat için portakal ve limon kabuğu rendesi de ekleyebilirsiniz.
  • Portakal tarçın ile mükemmel uyum sağladığı için dilerseniz yarım çay kaşığı tarçınla lezzetlendirebilirsiniz.
  • Portakalı taze kullanabileceğiniz gibi hazırladığınız portakal reçelinden yararlanarak meyveli yoğurt hazırlayabilirsiniz. Ancak bu şekilde şeker miktarının daha fazla olacağını unutmamanız tavsiye edilir.

Meyveli Yoğurt Faydaları

Yoğurt, protein, kalsiyum ve B12 ve B2 vitaminleri başta olmak üzere pek çok besin maddesine sahiptir. Bu sayede vücudunuz için gerekli besin maddelerinin birçoğunun yoğurttan alabilirsiniz. Bakteriler ise bağışıklık ve sindirim sistemine destek sağlar. Yoğurdun bağışıklık sistemi için faydaları, süt içindeki magnezyum, selenyum ve çinko içermesinden kaynaklıdır. Çünkü fermantasyon esnasında bu değerler korunur. Bununla birlikte yoğurtlar probiyotikler veya canlı bakteri içerir. Bu nedenle bağırsak florasının dengede kalmasına ve yararlı bakterilerin korunmasına yardımcı olur. Yoğurt, D vitamini, protein ve kalsiyum gibi kemik sağlığını olumlu etkileyen besinler içerir. Bu sayede erken yaşta kemik gelişimini desteklerken iler yaşlarda kemik yapısının korunmasına olanak tanır. Öte yandan meyveli yoğurt evde yapıldığında oldukça faydalıdır. Nedeni ise yoğurdun faydalarının yanı sıra kullanılan meyvelerin sağladığı katkılardır. Örneğin çilek, diş etleriniz için yararlıdır ve antioksidan özelliklere sahiptir. Sindirim sistemine de destek olur. Muz ise tıpkı yoğurt gibi magnezyum ve potasyum içerir. Bu nedenle sindirim sistemini desteklemekle kalmaz, kasların gevşemesine ve rahat uyumanıza da yardımcı olur.Genel olarak meyveli yoğurt yararları sindirim ve bağışıklık sistemi desteğidir.

Meyveli Yoğurt Kalorisi

1 kase ya da 100 gram tam yağlı yoğurt içinde yaklaşık 49 kalori mevcuttur. Diğer besin değerleri ise kalsiyum ve potasyum başta olmak üzere B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12, K vitaminlerinde ek olarak fosfor, iyot, magnezyum, selenyum ve çinkodur. İçine eklenen  meyve ve miktarı nedeniyle bu değerler artabilir ve meyveye bağlı olarak kalorisi de yükselebilir. Bu nedenle meyveli yoğurt besin değeri bir hayli değişkendir. Bir diyet listeniz varsa meyveli yoğurt yapmadan önce meyvelerin besin değerlerini inceleyebilir ve beslenme şeklinize uygun bir meyveli yoğurt yapabilirsiniz.

scrolltotop svg