Drone ile Nasıl Fotoğraf Çekilir?
Kültür & Sanat

12 dk okuma

Dünyanın en çarpıcı ve bazen ulaşılması zor yerlerinden bazılarının havadan görüntülerini yakalamak hiç bu kadar kolay olmamıştı. Gökyüzünde insansız uçan bir kamera olan dron, şüphesiz en çılgın fotoğrafçılık gelişimidir. Bir fotoğraf tutkunu için uzaktan kumandalı bir oyuncak gibi olan drone’lar aynı zamanda da son derece eğlencelidir. Durağan fotoğrafçılık için drone’u uçurduğunuzda, işler oldukça basittir. Sadece dronu doğru noktaya götürmeniz gerekir. Bir drone ile çekim yaparken basit kompozisyonların inanılmaz çekimlerle sonuçlanabileceğini unutmamalısınız.

Drone fotoğrafçılığına uzanan yolculuğunuzda ilk olarak, ihtiyaçlarınıza ve becerilerinize uygun bir drone seçmeniz gerekir. Dikkate alınması gereken en önemli şeylerden biri de, yeni başlayan drone fotoğrafçıları için daha sağlam ve daha hafif olanların tercih edilmesidir. Ayrıca drone’unuzun neler yapabileceğini de bilmeniz gerekir. Örneğin, bazı dronlar sadece iç mekânlarda uçurulabilir. Bazı dronlar, geceleri çekim yapmak için kullanılabilecek aydınlatma ile donatılır. Bazıları diğerlerinden daha uzağa uçar. Bunun için drone’unuzla ne çekimi yapmak istediğinize karar vermeli, seçtiğiniz drone’ların özelliklerini incelemeli ve ihtiyaçlarınıza en uygun olanı seçmelisiniz.

İlginin artması ile fiyatları da giderek daha uygun hale gelen dronelar, en güzel görüntüleri yakalamayı son derece kolay hale getirir. Ancak, drone fotoğrafçılığına yeni başlamayı düşünüyorsanız, drone ile nasıl çekim yapılır bilmeniz gerekir.

Drone Fotoğraf Çekimi İpuçları

Çoğu modern teknolojide olduğu gibi, piyasada çok çeşitli dronlar bulunur. Genel olarak kamera ekipmanına benzer şekilde, ne kadar harcamaya hazır olduğunuz, kamera kalitesini ve drone’un uçuş özelliklerini belirler. Dronun en büyük özelliklerinden biri, kullanım kolaylığıdır. Yapılması gereken sadece pilinin şarj edilmesi, uygulamanın akıllı telefona yüklenmesi ve sonra hareket ettirilmesidir.

Ancak belirtmek gerekir ki, uçmak ne kadar kolaysa, sağduyu ve özen de havadan uçmanın büyük bir parçasıdır. Bunun için drone’u çalıştıran akıllı telefon uygulamasında kolayca ayarlanan uçabileceğiniz maksimum yüksekliği ve ayrıca drone’u ne kadar uzağa gönderebileceğiniz gibi bazı sınırlamalarla başlamanız önerilir.

İlk olarak ürününüzün kullanım kılavuzunu okumak, çok heyecanlı bir aktivite olmasa da kendinize drone fotoğrafçılığı konusunda bir şans vermek istiyorsanız oldukça önemlidir. Kullanım kılavuzunuz, yeni dronunuz hakkında bilmeniz gereken her şeyi içerir. Sahip olduğunuzu bile bilmediğiniz bir sürü sorunun yanıtını size verir. Drone’unuzun neler yapabileceğini ve yapamayacağını bilerek, onunla uğraşmak için daha az ve çekimlerinizi geliştirmek için daha fazla zaman harcarsınız. Ondan en iyi şekilde yararlanmak için dronunuzu nasıl uçuracağınızı öğrenmelisiniz. Drone fotoğraf çekimi için göz önünde bulundurulması gereken diğer ipuçları ise aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Kamera bağlamadan önce onunla uçmayı öğrenmelisiniz. Öğrenmek için önemli bir refleks, çarpmak veya kontrolü kaybetmek üzereyseniz gazı bırakmaktır. Uçma becerilerinizi geliştirmek için uygulayabileceğiniz birkaç egzersiz vardır, ancak başlamadan önce daima düz bir yüzeyden kalkış yaparak dronu kendinizden uzağa çevirmelisiniz.           
  • Çekime bildiğiniz, geniş, park gibi tamamen açık alanlardan başlamalısınız. İHA’nın uçuşa yasak bölgeler listesini kontrol etmeniz bu aşamada son derece önemlidir. Her drone farklıdır; bu nedenle, hepsi farklı uçar. Yeni oyuncağınızı büyük bir açık alana götürmek, kırılma veya hasar riskini en aza indirirken kontrollerin rahat bir şekilde yapılmasını sağlar.
  • Başkalarının gizliliğine özen göstermeli ve insan gruplarının üzerinden uçulmamalıdır.
  • Drone’lar, uçuş sürenizi optimize etmeye yardımcı olan çeşitli özellikler sunar. Bunları öğrenmek, drone’unuz ile verimli bir şekilde çekim yapmanızı sağlar. Yeni çekime başlayanlar için akıllı telefon kontrolü olan modeller oldukça idealdir.
  • Uçuş öncesi bir kontrol listesi hazırlamanız, sadece uçmadan önce ihtiyacınız olan her şeye sahip olmanızı sağlamakla kalmaz, aynı zamanda drone’unuz da dâhil olmak üzere etrafınızdaki herkesin güvende olmasını sağlar.
  • Drone fotoğrafçılığının en zor kısımlarından biri ne çekileceğini planlamaktır. Bunun için Google Haritaları kullanmak iyi bir seçenektir.
  • Uçmadan önce; nereye uçacağınızı, hava durumunu, çevre koşullarını, pil durumunuzu ve drone ayarlarınızı kontrol etmeyi unutmamalısınız. Ayrıca çekime başlamadan önce mutlaka drone’unuzu test etmelisiniz. Zaman ve para harcadığınız bu cihazın kontrolü kaybedip yere düşmesini izlemek istemezsiniz. Tıpkı diğer fotoğrafçılık teknikleri gibi, drone ile çekim yapmak da tamamen pratik ile ilgilidir.
  • Bir drone’u çarpmak veya onu bitkiler gibi şeylere sıkıştırmak, özellikle de yeni başlıyorsanız, nadir yaşanan bir durum değildir. Pervanelere çok yaklaşmak da hafif yaralanmalara neden olabilir. Drone’unuza, kendinize ve çevrenizdekilere zarar vermekten kaçınmanıza yardımcı olacak pervane korumaları edinebilirsiniz. Ayrıca pervaneler, kırılgan olabilir. Bu nedenle öğrenme aşamasında iken her ihtimale karşı ekstra bir pervane de alabilirsiniz.
  • Drone’ların da uçma ve fotoğraf kalitesini iyileştirmek için kullanılabilen farklı eklentileri vardır. Drone’ların en uzun pil ömrü yoktur. Ortalama bir drone yaklaşık 10 dakika uçarken, üst düzey dronelar ise yaklaşık 20-25 dakika uçmanıza olanak sağlar. Peki, siz yeni başlayan biri olarak bu kadar sınırlı bir zaman diliminde çekim yapmayı göze alabilir misiniz? Bunun için fazladan bir pil yatırımı yapmayı düşünebilirsiniz.
  • Drone çekimleri çok fazla bellek alanı kaplar. 2 dakikalık 4k video yaklaşık 1 GB yer kaplar. Ekstra SD kartlar edinmek, hiçbir anı kaçırmamanıza olanak tanır.

Tüm bu ipuçlarına dikkat ederken drone’unuzla çektiğiniz görüntülerin kalitesini etkileyen birkaç etken daha bulunacağı unutulmamalıdır. Bunlar, Kamera ayarları ve dış etkenlerdir.

  • Normal fotoğrafçılıkta olduğu gibi, drone fotoğrafçılığı da dikkatli kompozisyondan yararlanır. Kamera havadayken bunu yapmak biraz daha zor olsa da yine de mümkündür. Sahneye derinlik katan daha sert gölgeler için güneş alçaldığında çekim yapabilirsiniz. Fotoğraf karelerinize güçlü renkler, dokular ve desenler eklemek için tüm fırsatları değerlendirmelisiniz. Bunu simetriye odaklanarak ve düzenleme aşamasında döndürme ve kırpma araçlarını kullanarak yapabilirsiniz.

Drone ile Çekim Nasıl Yapılır?

Drone ile fotoğraf çekimi yapmak ve bunu geliştirmek istiyorsanız, çarpıcı, etkili görüntüler yakalamanızı sağlayacak en iyi drone fotoğrafçılığı konusunda size rehberlik edecek ve drone fotoğrafçılığınızı bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olacak ipuçları için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

  • Drone fotoğrafçılığının tekniklerini öğrenmeli ve kuralları unutmamalısınız. Yükselirken, ilginç renk, şekil ve sahneleri dikkatli bir şekilde aramalısınız. Başlarken yavaş, sabırlı ve istikrarlı olmaya özen göstermelisiniz.
  • Kameranız harika bir optik yakınlaştırmaya sahip olsa bile, drone fotoğrafçılığı için kullanılması çok önerilmez. Çünkü dönen pervanelerinin neden olduğu küçük titreşimler, kameranın sallanmasına neden olabilir. Bu istenmeyen sarsıntı da bulanık fotoğraflara yol açabilir. Bu nedenle, en iyi drone fotoğrafçılığı sonuçları için kamera odak uzaklığınızı mümkün olduğunca geniş tutmalısınız.
  • Uçuş fotoğraflarınıza otomatik bir yetenek katan kamera filtreleri son derece eğlencelidir. Aynı zamanda başarılı çekimler yapmak için de son derece iyi bir seçenektir. Örneğin, gece uçuşunu kolaylaştıran eğlenceli bir ışık kiti, harika kareler yakalamanıza destek olabilir.
  • Başlangıç modu olarak bilinen akıllı mod özelliğinde çekim yapmanız, yeni çekimlerinizde yol gösterici olur.
  • Bazı drone’ların sahip olduğu follow me seçeneği, mükemmel fotoğrafı çekmenize yardımcı olmak için fütüristik görsel tanımayı akıllı telefonunuzun GPS’i ile birleştirir. Çekimlerde kendinizi de görmek istiyorsanız, bu teknolojik özellik buna imkân tanır. Beni takip et özelliği, her zaman çerçeve içinde olmanızı sağlar.
  • Doğru ışık, drone fotoğrafçıları için büyük bir avantaj olabilir. Bu nedenle gün içerisinde belirli saatlerde çekim yapmak için hazırlıklı olmak önemlidir. Belirli zamanlarda uzun gölgeler ve çarpıcı desenler oluşabilir.
  • Çektiğiniz fotoğrafları işlemden geçirmek, o fotoğrafı çekmek kadar önemlidir. Drone fotoğraflarını düzenlemek, öğrenmeyi ve pratik yapmayı gerektirir. Fotoğraf düzenlemede usta olsanız bile, yukarıdan çekilmiş fotoğrafları düzenlemek,  ışıklandırma ve açılardaki farklılıkları göz önünde bulundurmayı gerektiren yeni bir beceridir. Bu aşamada farklı ara yüzlere ve odak alanlarına sahip Photoshop veya Lightroom gibi çeşitli yazılımları deneyebilir ve hangisinin istediğiniz sonuca ulaşmanıza en iyi şekilde yardımcı olabileceğini görebilirsiniz. Her iyi drone fotoğrafçısı aynı zamanda harika bir editördür.
  • İşlem sonrası daha fazla özgürlük sağladığından, düzenleme zamanı geldiğinde RAW’da çekim yapmış olmak oldukça avantaj yaratır. RAW, fotoğrafın işlenmemiş, saf halidir. JPEG ise, işlenmiş bir karedir. Bunu yapmak için; DJI dronlarında “Ayarlar”a giderek “Kamera Simgesi”ne, ardından “Görüntü Formatı”na ve “RAW”a tıklayabilirsiniz.
  • Fotoğrafları 4:3 boyutunu kullanarak çekmeniz, iyi sonuçlar elde etmenizi ve onları rahat bir şekilde düzenlemenizi sağlar.
  • Ayrıca manuel mod, dronunuz ve çektiğiniz fotoğraflar üzerinde daha fazla kontrol verir.
  • Filtreler, bir fotoğraf karesi içerisindeki parlama, ışık ve kontrast ayarları gibi seçenekleri kendinize uygun şekilde belirlemeniz için kritik öneme sahiptir. Filtreleri kullanmak, bir fotoğrafçının diğer şeylerin yanı sıra diyafram açıklığı ve deklanşör hızı üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmasını sağlar.

Drone ile fotoğraf çekmek, havadan görünümler, manzaralar ve şehirler hakkında benzersiz bir bakış açısı sağlar. Sonuç olarak, kuşkusuz fotoğrafçılık için güçlü bir araç olan dronelar, farklı açı ve yerlerden çekim yapmak için yeni kapılar açar. Fotoğrafçılık üzerinde büyük etkiler yaratan bu aletleri öğrenmek zaman alsa da, pratik planlama ve zamanlama ile harika çekimler yapmanızı sağlayabilir.

scrolltotop svg