E-SIM Nedir? Nasıl Kullanılır?
Mobil

10 dk okuma

E-SIM, birkaç yıldır iPhone gibi bazı telefon markalarının desteklediği bir teknoloji. Uzun süredir konuşulan  ve sonunda değiştirilebilir SIM kartın yerini alabilecek bu yeni teknoloji, 2021 yılından bu yana Turkcell’de mevcut. Ancak henüz Türkiye’de bu teknolojiyi destekleyen telefon sayısı sınırlı olsa da Turkcell e-SIM hizmeti sağlayarak kullanıcılara bu yeni teknolojiden faydalanma imkanı sunuyor. Bu nedenle ‘gömülü SIM karta’ daha yakından bakmanın zamanı geldi. İşte E-SIM denince akla gelen tüm sorulan yanıtlarını bulabileceğiniz E-SIM rehberimiz!

E-SIM Nedir? Ne İşe Yarar?

e-SIM, fiziksel bir SIM kart yerine dijital olarak saklanan ve mobil ağlara bağlanmak için kullanılan bir teknolojidir. Bu, kullanıcının telefon operatörünü değiştirmeden farklı taşıyıcılarla aboneliklerini yönetmelerine ve birden fazla hattı aynı cihazda kullanmalarına olanak tanır.

Yeni bir SIM kartınız olduğunda tüm telefon numaralarınızı manuel olarak aktarmanız gerekirdi. Neyse ki, e-SIM bu gibi ekstra işlemleri ortadan kaldıran yeni bir teknoloji sunar. Çünkü “e-SIM” basitçe ‘gömülü SIM’ anlamına gelir ve artık fiziksel bir SIM kart kullanmanıza gerek kalmaz. Abonelikten kullanıma kadar son derece pratik olan bu e-SIM’ler telefonlarda yerleşik olarak bulunabildiğinden akıllı telefonunuza diğer kartınızdaki abonelikleri veya kredileri yüklemeniz oldukça kolaydır.

E-SIM kartlar, normal SIM kartlarla bir arada kullanılabilir. Bu nedenle SIM kart ile abonelik alabileceğiniz ve ayrıca dahili e-SIM karta ekstra abonelik yükleyebileceğiniz anlamına gelir. Kullanımı oldukça pratik olan e-SIM sağlayınız tarafından hazırlanır. Sağlayıcınız telefon numaranızı uzaktan hazırlayabilir ve e-SIM’e kendiniz tanımlayabilirsiniz.

E-SIM Nasıl Kullanılır?

E-SIM almak için öncelikle bir operatör seçmeniz ve ardından E-SIM uyumlu bir akıllı telefon veya cihaz edinmeniz gerekiyor. Seçtiğiniz operatörün E-SIM hizmetine başvurarak E-SIM’i etkinleştirebilir ve cihazınıza yükleyebilirsiniz. Sonrasında ise operatörünüzün size sağladığı hizmetleri kullanmaya başlayabilirsiniz.

  • Sıradan çift SIM’li telefonlarda iki farklı SIM kart kullanılırken, e-SIM dahili olarak birden fazla abonelik için alan sağlar.
  • E-SIM ile aynı anda birden fazla abonelik yüklemek mümkündür, bu da tek bir cihazda farklı numaralar kullanmanıza olanak tanır.
  • Örneğin, standart bir SIM kart ile telefonunuzu kullanırken, aynı cihazda iş görüşmeleri için ayrı bir e-SIM aboneliği de talep edebilirsiniz.
  • E-SIM’de farklı sağlayıcılardan krediler mevcuttur, bu da birden fazla abonelik almanıza izin verir.
  • Ancak, aynı anda sadece bir abonelik aktif olabilir, bu nedenle ihtiyacınıza göre abonelikler arasında geçiş yapmanız gerekir.
  • İki SIM kart ile farklı numaralarla arama yapabilir ve alabilirsiniz.
  • Geçici olarak ekstra abonelik veya ön ödemeli kredi eklemek için tatildeyken e-SIM’i kullanabilirsiniz.
  • E-SIM abonelikleri 29 ülkede sunulur, bu sayede yurt dışı kullanımları da desteklenir.

E-SIM Avantajları ve Dezavantajları

E-SIM’in yerleşik bir çip olması, çok fazla alan tasarrufu sağlar ve akıllı telefonların daha pratik kullanılmasına yardımncı olur. Kullanıcılar için en büyük avantajları fiziksel SIM kartlarla uğraşmak zorunda kalmamaları ve sağlayıcı değiştirirken bekleme süresinin olmamasıdır. Çünkü yeni SIM kartınızın gönderilip teslim edilmesini beklemek zorunda değilsiniz.

E-SIM yurt dışı tatillerinde ya da iş gezilerinde de oldukça faydalıdır. Bununla birlikte telefonlarda çıkarılabilir bir SIM kart için de hala bir giriş vardır. Bu sayede her iki tip SIM birlikte kullanılabilir. Bir e-SIM’de kendi numaranızı saklayabilir ve aynı zamanda seyahat ederken satın aldığınız ön ödemeli SIM kartı kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca interneti kullanabilir ve paketinizin dışına çıkmadan çok daha ucuz olan yerel tarife üzerinden arama yapabilirsiniz.

Dezavantajları söz konusu olduğunda  ise bir e-SIM‘i kendiniz etkinleştirebilirsiniz. Ancak kötü niyetli insanlar da bunu yapabilir. E-SIM’ler korunur, ancak bir bilgisayar korsanı şifreyi öğrenirse telefon numaranızı alabilir ve Whatsapp’ta sizin yerinize görüşmeler gerçekleştirebilir. Neyse ki, iki adımlı doğrulama gibi güvenlik yöntemleri mevcut. Burada dikkat etmeniz gereken SMS doğrulaması seçmemenizdir, çünkü numaranız ve şifreniz deşifre olduğunda 3. kişiler bu SMS’leri de alabilir. Telefonunuzda bir kimlik doğrulama uygulaması kullanabilir ya da doğrulama kodunu e-mailinize yönlendirebilirsiniz. Bu tür güvenlik yöntemleri ile e-SIM’in kullanımı oldukça güvenlidir.

E-SIM Destekleyen Telefonlar Nelerdir?

E-SIM teknolojisi hala nispeten yenidir, bu nedenle henüz tüm telefonlarda bulunmamaktadır. Ancak iPhone XR’den (2018) beri Apple’ın modellerinde bir e-SIM mevcuttur. Samsung’da, diğerlerinin yanı sıra Samsung Galaxy S20 ve S21 modellerinde de bir e-SIM bulunur. Bunun yanı sıra iPhone 14 son çıkan ve e-SIM’i destekleyen telefon modellerinden biridir. Diğer markaların şimdiye kadar gömülü SIM kartlı çok fazla modeli olmasa da kısa sürede bu yeni teknolojiye uyum sağlayan modeller bulunabilir.

iPhone 14 ve E-SIM

iPhone 14 fiziksel kart yuvası bulunmayan ilk telefon. Bunun yerine sadece e-SIM’i destekleyen iPhone 14, Apple’ın artık tamamen elektronik SIM teknolojisine geçtiğinin bir kanıtı. Fakat sadece Amerika’da üretilen modeller yalnızca e-SIM’e sahip. Türkiye’de satışa sunulan iPhone 14 serisi ise yine fiziksel bir SIM kart yuvasıyla gelir ancak e-SIM’i de destekler. Uzun süredir fiziksel SIM kartları geride bırakmayı düşünen Apple, bundan sonraki tüm akıllı telefon modellerinde sadece e-SIM kullanacağını bildirdi. iPhone XS’ten beri e-SIM’ı destekleyen Apple bu yenilikçi ve pratik teknolojiyi tüm kullanıcılarına sunmayı hedeflediği için iPhone 14’te kullanılan SIM karları e-SIM’e dönüştürebilmenize olanak tanır.

En az sekiz farklı e-SIM’i destekleyen iPhone 14, daha önce hiç kullanmamış olsanız bile SIM kartlarınızı e-SIM’e dönüştürmeniz için kolay yönergeler sunar. Bu sayede telefon kurulumunda açılan yönergeleri takip ederek kısa sürede kişilerinizi aktarabilir ve sahip olduğunuz kartı e-SIM olarak kullanmaya devam edebilirsiniz.

E-SIM Nasıl Alınır? İlk Kurulum Nasıl Yapılır?

Normal bir SIM kartta olduğu gibi akıllı telefon veya yalnızca SIM aboneliği ile e-SIM alabilirsiniz. Halihazırda e-SIM özellikli bir telefonunuz varsa bir e-SIM talep edebilir ve aboneliğinizi aktarabilirsiniz.

Önce bir sağlayıcı ile bir e-SIM aboneliği alabilirsiniz. Genellikle size bir QR kodu gönderilir. Kodu iPhone’da “Mobil ağ” veya “Mobil veri” menüsünde “Mobil plan ekle” altında taramanız gerekir. Ardından, sağlayıcınızdan almış olduğunuz kodu girmeniz gerekebilir. Daha sonra abonelik akıllı telefonunuza otomatik olarak yüklenir ve böylece kullanmaya başlayabilirsiniz. Telefonunuzda birden fazla e-SIM kullanmak isterseniz adımları tekrar takip etmeniz ve  her seferinde ‘Mobil ağ’ menüsünden geçiş yapmanız gerekir.

Telefonunuzda varsayılan hat olarak hangi aboneliğin kullanıldığını da ayarlamalısınız. Çünkü e-SIM ve normal bir SIM kart birlikte kullanılabileceği için hangi numaranızın FaceTime, WhatsApp ve iMessage gibi standart uygulamalarda kullanılacağını belirlemelisiniz. Aksi takdirde halihazırda kullandığınız SIM’e ait kişiler bu uygulamalara aktarılmayabilir. Bu uygulamaları aynı anda yalnızca bir SIM ile kullanabileceğiniz için görüşme yapmak istediğiniz kişinin olduğu SIM’i aktif etmeniz gerekir.

E-SIM İnternetsiz Çalışır mı?

E-SIM, fiziksel bir SIM kart yerine dijital olarak cihazınıza entegre edilen bir SIM kart türüdür. E-SIM, bir internet bağlantısı olmadan çalışamaz çünkü operatör bilgileri ve abonelik verileri elektronik olarak iletilir ve bu verilere erişmek için internet bağlantısı gereklidir. Dolayısıyla, E-SIM ile bir akıllı telefondan veri hizmetlerini kullanmak için internet bağlantısına ihtiyaç duyulur. Ancak, bazı temel işlevler (örneğin, çağrılar ve SMS) internet olmadan da çalışabilir.

Turkcell E-SIM Nedir?

Turkcell e-SIM fiziksel hat yerine geçebilecek elektronik bir SIM karttır. Mevcut hattınız ile yapabileceğiniz her şeyi bu elektronik hat ile yapmanız mümkündür. Bunun için ise Turkcell e-SIM’e başvurmanız ve yönergeleri takip etmeniz yeterlidir.

Turkcell E-SIM Almak için Neler Yapılmalı?

Turkcell hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılara e-SIM hizmeti sağlar. Halihazırda e-SIM’i destekleyen bir telefona sahipseniz bireysel kullanım için Turkcell mağazalarını ziyaret ederek hattınızı dijital bir SIM’e çevirebilirsiniz. Kurumsal olarak e-SIM’e geçmek isterseniz eğer 532 Müşteri Hizmetleri aracılığı ile işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Her iki işlem için de size verilen QR kodunu okutmanız ve internet bağlantısı ile aktivasyonu tamamlamanız yeterlidir.

scrolltotop svg